S Poulom Pavo na kofe

Ko govorimo o kavi, sem zelo občutljiv. Izkušnja kofetkanja je pomembna od začetka do konca, torej že od surovine, potem priprave in navsezadnje postrežbe, ki je v Ljubljani večinoma katastrofalna. Rad imam, da je postrežba bodisi zelo prijazna bodisi zelo osorna, kar velja za pajzle, kjer vsak drugi gost nadleguje natakarico, ki za samoobrambno preventivo prevzame stil zajebanosti. To me ne moti, jezijo me natakarice in natakarji, ki me spravijo v slabo voljo takoj, ko me zagledajo. Tista prekleta študentska naveličanost, ko je sicer ves srečen, da dobi štiri evre na uro, po drugi strani pa je prepričan, da si zasluži enkrat več. Pred časom sem kavo pogosto kuhal doma, potem sem se privadil na krčmo pod blokom.

Po novem kavo večkrat spet skuham doma. Za to je kriva sestra, ki mi je iz Danske za božič prinesla čudovito darilo. Mogoče se ni pametno zamerit vsem ostalim, ampak skodelici brez pardona nagradim s titulo “Best Christmas Gift 2011”.

Dve porcelanasti skodelici brez ročajev imata inovativno  dvojno steno. Danski umetnik Poul Pava je zaslovel z grdimi risbami, kakršne zna narisat vsak od nas, samo da njegove izpadejo prekleto dobro. Poglejte recimo tole ali tole.

Seveda je pomembna tudi priprava kave, vse mora biti dobro (Illy, nekaj časa sem imel tudi Kenyo Estate) in lepo (Bialetti), že je že dodano mleko, pa mora biti obvezno spenjeno (še en Bialetti). Če ni vse kot se šika, je isto, kot da bi šel na kofe k osorni kelnerci.

Kafetjera je sicer za tri espresse, ampak jaz raje naredim dva daljša – in ju včasih spijem sam.

Saj po svoje so grde, ampak tudi nemški bokserji so grdi, pa so mi všeč. Bistvo je v simpatičnosti.

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

  • Odgovori vambomzepokazu 8. 1. 2012 at 20:12

    al pa če pomisliš na angleške buldoge. Tolk grdi, da so že lepi. 🙂
    Kakorkoli…..tale kafetjera. Ampak res nkol še nism videl v živo, kako se s tem čudežem naredi kava. Ko sem bil v Italiji, je bila v apartmaju samo tale kafetjera….tiste 3 dni sem bil brez kave 🙁 MOram na Youtube pogledat, če je kdo kakšn filmček naredil kako si kavo skuha na tem čudežu.

  • Odgovori chef 8. 1. 2012 at 20:48

    OK. V spodnjo posodico natočiš vodo. Paziš, da samo do ventilčka, sicer verjetno ven mezi.

    V posodico z luknjicami natlačiš kofe. To potem vtakneš v spodnjo posodico in tesno zašraufaš zgornji del.

    Vržeš na plato/ogenj in čakaš. Ko malo zabrbota, hitro odstaviš (sicer je slabši kofe), sicer pa itak zabrlizga iz ventila. Voda, ki se dvigne skozi filter s kavo, potem lepo pricuri v zgornjo posodico in imaš espreso kot da bi ga delal v avtomatu – ker princip je, kakor razumem, itak isti.

    Bolj preprostega načina ni.

    Ja, angleški buldogi … ko bom prestar za bokserja, ga bom imel 🙂 No, tudi francoski je v igri, hehe.

  • Odgovori Johana 8. 1. 2012 at 21:17

    V kafetjero bi moral dati Illy Moka, ga boš pa težko dobil. Espresso ne da čisto pravega….

  • Odgovori vambomzepokazu 8. 1. 2012 at 21:33

    Aha…na ogenj….mi z indukcijskimi platami verjetno odpademo. Hvala za opis. 🙂

    Ne vem če veš, francoskega buldoga sem jst včasih imel. No, bolj je imel on mene. 🙂

  • Odgovori Barbara 8. 1. 2012 at 22:30

    Kako se pravilno reče temu penilniku za mleko in če, kje ga lahko kupim pri nas? Meni do identične zbirke manjka samo še ta kos… 😀

  • Odgovori Primoz 8. 1. 2012 at 22:59

    @4.
    kafetjere se dobi tudi za indukcijo, morajo pač biti jeklene, ne navadne aluminijaste. Od bialetija je to serija Venus, so pa še druge firme.

    @2
    kave ne tlačiš, samo nasuješ.
    Dobi se tudi kafetjera za delanje kapučina: Mukka express
    http://www.bialettishop.com/MukkaMain.htm

  • Odgovori darja 9. 1. 2012 at 0:02

    A si doma kuhate kavo?
    V običajni džezvi, dodaš žličko sladkorja in par kapljic mleka. Preliješ v eno in isto šalčko (čeprav imamo še najmanj 5 garnitur nekje).

    Ampak zunaj je treba težit! Saj preplačamo ta kofe.
    Ekspreso bela kava, kava z mlekom, kratka kava, kava s hladnim mlekom, makjto z natrenom, dvojna z rjavim sladkorjem, kava brez pene, podaljšana kava, kava kratka,….kava……ufff.

    A veste, da bela kava stane več kot dve kavi z mlekom?

  • Odgovori disketa 9. 1. 2012 at 9:35

    Iiiii, oooo, kake kjut šalčke! ♥ Danish design!

    Mukica (Mukka) je pa zakon!
    Drugače je pa (meni) še boljša od Illy kave za kafetjero Excelsior. Njam.

  • Odgovori donnika 9. 1. 2012 at 12:28

    Zadnja slika mi je pa tako sline pocedila :P…kaj bi jaz brez kave :D…
    Chef…še ena zmaga :)…Illy, njamsi, najboljša 😀

  • Odgovori Željko 9. 1. 2012 at 12:47

    Malo prej sem si skuhal klasično turško ali grško (kakor kdo hoče) kavo in nato se vsedem in odprem tole stran….

  • Odgovori Petra 9. 1. 2012 at 18:18

    Čeprav Kenya Estate AA daleč zmaga nad Illyjem… aroma in okus, se razume ob pravi pripravi 🙂

  • Odgovori chef 9. 1. 2012 at 20:00

    @Johana: Ja, nazadnje sem imel Moko, ampak tudi z espressom ni švoh.

    @vambomzepokazu: Obstajajo tudi kafetjere za indukcijo. Seveda vem, da si imel francoskega buldoga, še videl sem ga enkrat. Pippa jih obožuje!

    @Barbara: Pojma nimam, kupil sem ga pa v tisti pražarni na Starem trgu. Tam dobiš vse sorte, tudi kakšnih deset vrst kave iz vsega sveta.

  • Odgovori blaž 10. 1. 2012 at 9:05

    In v čem se razlikuje Bialetti od tiste, ki se je da kupit v intersparu (Celjani city center)ali kakšen večji mercator, razen v ceni? Si ne upam preveč eksperimentirati s kavami. Lavazza – quallita rosa mi je čist OK. Sem imel možnost kupit hausbrandta pa mi ni. Tudi jaz imam za 3 kafetjero sicer ni Bialetti. Se pa sprašujem, da ne spijem prveč kufeta. Eno do dve kafetjeri na dan, kar pomeni 6-8 espressov. Ali je še to OK?

  • Odgovori chef 10. 1. 2012 at 9:39

    Bialetti je ziher lepša in ima pedigre.

    Ni OK.

  • Odgovori illysucks 10. 1. 2012 at 15:09

    espresso? a si že kdaj videl espresso z mlekom?

  • Odgovori illysucks 13. 1. 2012 at 11:45

    se mi je zdelo, da ne. sedaj pa nazaj u šolo prespketivnih turističnih delavcev

  • Odgovori chef 13. 1. 2012 at 19:02

    Ti si bil v šoli ziher odličnjak.

  • Odgovori illysucks 16. 1. 2012 at 13:31

    ne. ampak ti še vedno nimaš pojma o kavi

  • Odgovori chef 16. 1. 2012 at 13:39

    Poglej, vsakemu makjatu je osnova espreso in jaz to dobro vem. Ti si pa samo bebček, ki nikoli ni bil pomemben in se zdaj anonimno ven mečeš, ob tem pa misliš, da mi je kaj mar.

  • Odgovori illysucks 16. 1. 2012 at 15:03

    haha zakaj se pa potem razburjaš če ti ni mar? nimaš pojma o kavi, že to da piješ kavo z mlekom pove vse

  • Odgovori jeri11 2. 2. 2012 at 19:57

    Jaz imam kafetiero za 6 ekspressov, pa dostikrat tudi sam vse spijem. Brez mleka in sladkorja seveda.

  • Komentiraj