Sacherca po dunajsko

Sicer sem med tistimi, ki se znajo obnašati in jih bonton ne moti, vseeno pa se v kavarnah kakršna je Sacher na Dunaju, vedno počutim rahlo nelagodno. Sploh, če tja ne sodim, ker nosim driskasto-rumeno jopo in za nekaj odtenkov svetlejše superge. Preden prideš do slaščice, je treba slediti precej nadležnemu ritualu. Začne se s čakanjem pri vhodu ter oddajanjem in plačevanjem garderobe, šele potem odmerijo prostor za mizo v za moj okus obupno tapeciranem prostoru. Seveda je lepo, ampak za moj okus preveč portretov, lestencev in rdečih tapet.

Druga težava je neskladje gostov, ki se delijo v dve skupini: priletne gospe in gospodje, torej stari Dunajčani, ki sproščeno kramljajo v skupinah ali v miru berejo časopise, ter turisti v rumenih jopah, ki izgubljeno pogledujejo naokoli, se čudijo in s telefoni fotografirajo torte Sacher. Če zaljubljenca pri sosednji mizi naročita najdražjo sladico za dve osebi, ki je pravzaprav stolpič v, mislim, da petih etažah, vsi turisti trapasto buljijo in s telefoni skačejo še okoli njiju – no, pri tem sem se jaz zadržal, me je pa mikalo, da bi isto naročil še jaz, ampak sta me podrli že sacherci, pojedel sem namreč tudi polovico spremljevalkine. Zakaj je sacherca tako znana, mi sicer ni jasno, je pa res fina. Lahko tudi poročam, da sem v kavarni Sacher pil edini res dober Melange – poskusil sem ga še v Café Diglas in na Donauturmu.

Pozneje me je dosti bolj navdušil pristni dunajski zrezek pri Figlmüllerju, na tradicionalni ulici Wollzeile, seveda, kjer se je vse skupaj začelo. V zadnjih tednih vse po vrsti sprašujem, kakšno mnenje imajo o njihovem čudovitem zrezku in vsi samo vzdihujejo – Dunajčani, Nemci ali Slovenci. Ampak o tej dunajski specialiteti več napišem jutri.

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori nadinka 16. 6. 2011 at 18:45

  manjkajo samo še Mozart kugle pa imaš v žepu ves dunajski kulinarični repertoar 🙂

 • Odgovori polde 16. 6. 2011 at 19:57

  @nadinka
  Mozart kugle nimajo z Dunajem kaj dosti 🙂 Fürstove (original) so vezane na Solnograg. Se že veselim reportaže iz Figlmüllerja, ki dela zrezke iz pusja in ne iz teletine, kot je nekako običaj za “dunajce”.

 • Odgovori Janez 17. 6. 2011 at 7:41

  Zelo dunajska je tudi veriga Schnitzelhaus (klik ), pristni avstrijski fast food.

 • Odgovori ps9457 17. 6. 2011 at 14:01

  Slučajno poznam slaščičarno Lenček v Domžalah, ki sicer obstoja od leta 1938 in ima v svoji ‘posesti’ znameniti recept za dinajsko Sacher torto. In pri njih je imenitna! Sicer pravijo tudi, da slovijo po kremni rezini, ki ima recpet ptav tako iz leta 1938.
  Naslov: Domžale, Ljubljanska cesta 87, vhod pa je z zadnje strani, tako da jo je na žalost lahko zgrešiti. Na ‘cestni’ strani je neki zelenjavar ali nekaj takega, treba je iti zadaj, za njim prideš do verjetno najboljše slaščičarne v Sloveniji.

 • Odgovori ps9457 17. 6. 2011 at 14:03

  Pa nobene ‘nerodnosti’ ne boš čutil, ko jo boš naročil. Slovenska slaščičarna pač. :))

 • Odgovori Simona Rebolj 17. 6. 2011 at 16:04

  Sacherca je povsem upravičeno najbolj znana, ker je preprosto fenomenalna in doterana v nulo. Ni približka. Odlična čokolada, odlično pecivo, ravno prav marmelade … mislim … večinoma so tudi ponaredki, če slaščičarji le upoštevajo bistvo, ki Sacherco loči od ostalih tort, na vrhu med ostalimi slaščicami, ki so si med čokoladnimi in sadnimi pač vse bolj ali manj podobne.

  Skratka … sem tipičen primerek nore na Sacher zvesto že leta in leta. Ne najdem zamenjave na top 1. In res ne razumem, kako ti je gospodična dovolila, da poješ še polovico njene tortice. To bi bil pri meni lahko razlog za ločitev … hehe …

 • Odgovori chef 17. 6. 2011 at 16:47

  Mozart je bil seveda Salzburžan, ja 🙂

  Za Figlmüllerja je žal zmanjkalo časa (bolezen v družini, hehe), bom napisal kaj naslednji teden.

  @Janez: Meni se to ne zdi najbolj dunajsko.

  @ps9457: Se splača poskusit, ampak polovico izkušnje itak doda ambient, ta pa v Domžalah žal ni tak kot na Dunaju, hehehe. Mogoče pove @Simona, ki je strokovnjakinja.

  @Simona: O sacherci govoriš s tako ljubeznijo, kot če bi mene vprašala, kaj si mislim o leskovačkih specialitetah, hehe.

  Gospodična se je že prej tako najedla, da preprosto ni zmogla 🙂

 • Odgovori Rado 17. 6. 2011 at 17:35

  Torta ni torta, če ni čokoladna!

  ===
  Zraven Sacherce mora biti smetana. Se vidi na fotki.
  Te pri nas ne servirajo poleg. Klošarji!

 • Odgovori chef 17. 6. 2011 at 19:57

  Ja, in mora biti nesladkana!

 • Odgovori ps9457 18. 6. 2011 at 9:01

  @chef & Rado: ambient v Domžalah seveda ni dunajski, če pa jo poskusiš na prosem v lepem vremenu, je vzdušje kar pravo, saj ga pravzaprav delajo ljudje. In, Rado, smetana je zraven, brez skrbi, taka kot mora biti!

 • Odgovori ikari 18. 6. 2011 at 9:12

  ammmm…priporočam 2 žlički lanenega olja na dan, se boš boljš počutil. neki v slogu Ecovega Foucaultovega nihala: “kindly remove the cork”

  a bi bil pa lahko še malo bolj …slovenceljsko malomeščanski? jst sem bil tam v spranih kavbojkah s čudno mikico in v sandalih, z nahrbtnikom na hrbtu, pa sem se počutil enako “domače” kot sem se v hyattu zraven central stejšna na big eeplu…tut dunajčani kakajo v sede in oblačijo hlače eno hlačnico naenkrat…samo kmet se ustraši inventarja po lokalnih “napajaličščih” kjer gostuje

 • Odgovori pubec 18. 6. 2011 at 22:01

  Sacherca je precenjena. Francoske čokoladne torte, to je tisto pravo 🙂 Ali pa Nemesis iz River Cafeja 🙂

 • Odgovori chef 19. 6. 2011 at 9:33

  @ikari: Kdo je rekel, da sem se ustrašil? Seveda pa sva bila oba precej neprimerno oblečena.

 • Odgovori ikari 19. 6. 2011 at 10:18

  oblečeš se kot se počutiš…zakaj bi ti bilo nerodno pred ljudmi ki te vidijo prvič, zadnjič, edinič in te ne bojo nikoli več? a te je vunbacač opomnil da si obleci reklc preden vstopiš? Če te ni potem si lahko naraven, pa čeprav v rumeni trenirki a ne? :S

  dunaj je lep, meni že zato ker je bil habsburška prestolnica, ampak še zmeri je zaspano srednjeevropsko gnezdo, polno čudaških avstrijcev…ne se ženirat

 • Odgovori ps9457 19. 6. 2011 at 13:34

  Tile eko-nasveti so v glavnem slabega okusa, kot kaka zdravila. Pravzaprav ne nasveti, eko-izdelki. Le redki so ‘dobri’. Kaj hočemo, tisto kar je v življenju odlčno, je ali prepovedano ali pa redi (O. Wilde).

 • Odgovori daft 11. 7. 2011 at 21:34

  Moram priznat, da je bil Figlmüllerjev dunajc najboljši, kar sem jih kdaj jedel (oprosti mama). Ampak zanimivo, na Dunaju sem zadnjič jedel tudi najboljše kalamare (na žaru, z rožmarinom in mladim krompirjem), sploh, če jih primerjam s tistim, kar znajo pripravit v raznih dalmatinskih konobah – ha ha), da postrežbe sploh ne omenjam. Gre za odlično ribjo restavracijo AN-DO na Yppenplatzu (Yppenplatz 226), pravzaprav v proletarskem in nič kaj uglednem 16. bezirku, ki pa je v bistvu manj znana in cenejša dvojčica lokala DO-AN na Naschmarktu. S kruhom pomazano! 😉

 • Komentiraj