Samorastniki tečejo naslednji krog

Mislim, da se o odstopu premierja pogovarjamo že teden dni, kot da gre dejansko za izredno stanje. Še sreča, da se je vmes spet odpeljalo Zahoviću, sicer bi bilo verjetno še huje. Kaj bo, če bodo volitve teden dni prej? In kaj če bodo štirinajst dni prej? In kaj to pomeni za Cerarja? In kaj za opozicijo? In kaj za nove obraze? Komu bo zmanjkalo časa za predvolilno kampanjo? Ali Janko Veber misli resno? Kaj bo s sindikati? Kaj pa če res zmaga Janša? Kdo je šel nazadnje na kavo k Toninu?

Kot da je zaradi Cerarjevega odstopa res omajana politična stabilnost. Trdim obratno. Za Republiko Slovenijo je večinoma bolje, če nima polno operativne vlade. Če ljudstvo nima volje za temeljite reforme, je bolje, da ne uvajamo sprememb, mini reform, kot jim pravijo, in se raje prilagodimo sistemu. Ali bo vse propadlo že ob naslednji krizi ali pa morda šele čez deset let, je vsem, ki nismo še niti na polovici življenjske in delovne dobe, popolnoma vseeno. Je pa res, da ni vseeno vsem ostalim, ki so še naprej privilegirani zaradi preteklih zaslug, denimo zaradi tega, ker so se rodili dvajset ali trideset let prej.

Si predstavljate, da bi vladi vendarle uspelo izpeljati zdravstveno reformo? Ali da bi se do konca pogajali s sindikati? Trdim, da Republika Slovenija še ni imela tako nesposobne vlade in ob Miru Cerarju se zdi Alenka Bratušek prav imenitna. Edina korist Cerarjeve vlade je po mojem fabrika v Hočah, ki je pa ljudstvo pravzaprav noče – razen tistih, ki se bodo tam zaposlili in prejemali za svoje kvalifikacije za slovenske razmere nadpovprečno visoko plačo. Ne spomnim se kdaj je imela katera vlada toliko težav naenkrat: s tako rekoč vsemi sindikati, z banko in še enkrat z banko, z južno mejo in severno mejo, Palestino, ribiči, maketo, železnico, oskrbo starostnikov … Kdor ne zna, pač ne zna.

Včeraj pa sem v Dnevniku bral, da naj bi po neki raziskavi javnega mnenja polovica volivcev, ki so volili Cerarja, tokrat volila Marjana Šarca. Pred leti bi bentil, zdaj pa se le prizanesljivo nasmiham. Od ljudi ne pričakujem več veliko – razen velike neumnosti. Če z njimi nimam neposrednega stika, če me recimo nekdo skoraj povozi, ko hodim po pločniku ali ko se vozim s kolesom ali če me sredi trgovine dedek napade z dežnikom, ker sem ga opozoril, naj se ne vriva, me niti ne motijo več. Četudi izvolijo politične samorastnike, ki nimajo pojma o politiki in o vodenju. In četudi to potem naredijo še enkrat.

Saj jim v družbi, ki časti materializem, ne moremo zameriti, da jim v življenju nekaj pomeni samo kolikor toliko dobra plača, s katero si bodo lahko nekoč privoščili enoprostorno vozilo, straniščno školjko Catalano, počitnice na Ugljanu in startnino na Ljubljanskem maratonu. Za to bodo že nekako spacali, s Cerarjem ali Šarcem, navsezadnje pa tudi z Janšo, samo da bi imeli v zadnjem primeru več priložnosti za razburjanje.

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori Boki 21. 3. 2018 at 20:04

  Odlično napisano. Menim, da je bila ta vlada za večino slovenskega ljudstva optimalna. Status quo je točno tisto, kar si povprečni slovenec želi. V miru pripeljati mandat do konca z nekaj kozmetičnimi popravki in na krilih dobrega Zahodnega gospodarstva. To je to. Čas je, da nehamo sanjati, da bo nekoč nekaj zelo bolje. Pač, vedno bomo “nešto izmeđa”. Ne največji reveži, predvsem pa ne druga Švica. Sem pa na žalost sam še vedno mnenja, da nam grški scenarij vsaj na drugi rok še vedno grozi. In verjetno bi bila to najboljša šok terapija za slovenski narod, kakor je bil in še vedno je za grški narod. Poljaki, čehi, slovaki, itd. so čez to šli že v devetdesetih letih. Slovenija zgleda da bo šla čez to ene par desetletih kasneje…ali pa pol stoletja kasneje.

 • Odgovori EMA 21. 3. 2018 at 20:05

  Res je!

 • Odgovori Anonimno 21. 3. 2018 at 22:09

  Predsednika vlade bi mi morali uvoziti in ne izvoliti!

 • Odgovori Matej Zalar 22. 3. 2018 at 9:27

  @Boki: Misliš, da lahko res vzdržimo še nekaj desetletij?

  @Anonimno: Faka za precednika, on je že uvožen!

 • Odgovori filmoljub 22. 3. 2018 at 12:32

  Idealen kompromis oz. seštevek minusov: Zahota za precednika.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 3. 2018 at 13:21

  Imenitna zamisel. Ta bi v določenih segmentih prekosil tudi samega Dona.

 • Odgovori filmoljub 22. 3. 2018 at 13:25

  Itak. 😀 Zaho Beeblebrox je idealen lik za odvračanje pozornosti. Douglas Adams je že vedel.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 3. 2018 at 15:00

  Hoho, Zaho Beeblebrox, top!

 • Odgovori spam 22. 3. 2018 at 15:14

  Meni rahlo vleče, da se bo Zaho pojavil na listi za poslanca. Celotna zgodba mi smrdi.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 3. 2018 at 17:11

  Katera stranka? Zadnjič sem nekje zasledil, da naj bi bil kader SDS, ampak kar težko vrjamem, da bi oni dali na listo tako zelo očitnega čapca. Seveda je pa možno čisto vse.

 • Odgovori spam 22. 3. 2018 at 18:28

  Na Požarjevi listi. Za poslanca ali kasneje župana. Preveč čudnih naključij je bilo in še logično se izide.

  Začelo se je že lepo z “Clarkson-ovo” foro.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 3. 2018 at 18:35

  To bi bilo res noro. Ker kolikor je po svoje primitiven, ima očitno tudi preživetveni instinkt. Če je to res, je genialen. “Svojega Maribora” tako ne bi zapustil, ampak bi izpadel kot žrtev, ki so jo nagnali, obenem pa dobi trdno volilno bazo tistih, ki ga podpirajo ne glede na to kako ga serje. Nov obraz. Človek, ki je v življenju že nekaj dosegel. Ki se mu ni treba dokazovati v politiki. Ki mu ni treba krasti. Ki je pravzaprav eden od “nas”. Ki razume Maribor. Uspelo je Vilfanu (in za nekaj časa celo Bikarjevi). Zakaj ne bi zdaj tudi staremu Dončiću?

 • Odgovori Danijel 23. 3. 2018 at 22:36

  Glavne funkcije države vodijo strukture, ki niso voljene in katerih članov ni videti v medijih. Ki se ne menjajo vsake štiri leta.
  Čisto vseeno je, kdo nam bo buče prodajal naslednjih nekaj let, razen seveda za navijače v levo-desnem derbiju. Z zadnjim odstavkom si povedal vse.

 • Komentiraj