Se slišimo!

Ko smo se v Nemčiji razšli, smo se o času in kraju srečanja dogovorili s temi besedami: »Se slišimo.«

Potem mi je crknil telefon.

Šele tedaj sem ugotovil, zakaj me celo prejšnje popoldne in celo jutro nihče ni gnjavil in zakaj mi ni odposlalo treh sporočil. Da se razumemo: baterija je bila polna, aparat je funkcioniral in lovil signal, vendar se ni povezal v omrežje. Seveda sem za začetek skušal ročno izbrati tuje omrežje. Potem sem še enkrat poskusil z avtomatsko izbiro. Potem sem resetiral telefon. Potem sem odstranil baterijo in kartico SIM. Potem se je na telefonu izpisalo obvestilo, ki je dalo jasno vedeti, da lahko kličem kvečjemu policijo ali reševalce, saj da kartica SIM ni vstavljena.

V prvi trafiki sem zapravil deset evrov za predplačniško kartico podjetja, ki je skoraj kupilo slovenski Telekom, ki jo je telefon sicer prepoznal, ampak se nikakor ni hotel povezat v omrežje, česar mi do danes še ni uspelo pojasniti. Potem me je zagrabila panika, saj so bile moje možnosti, da me sploh še kdo najde, omejene približno toliko kot brodolomčeve, ki se je na samotni otok sicer rešil s pisalom in papirjem, a je pozabil na steklenico za prenos sporočila.

Upanje, da bi Fotr – ali kdorkoli drug, ki bi mu sporočil mojo težavo – čez dan pregledoval elektronsko pošto, ki bi jo lahko poslal prek wi-fi povezave, je sicer obstajalo, a pod nesrečno zvezdo rojen človek se ne sme zanašati na srečo. Pohajkoval sem torej po Augsburških ulicah in se razmišljujoče vlekel za kocine na bradi, ko sem se zaletel v skrajno nenavadno napravo s številčnico in telefonsko slušalko.

Telefonska govorilnica!

IMG_20150618_065544

Nisem bil čisto prepričan, da jo bom znal uporabit in če sem prav razumel, je telefoniranje celo brezplačno – vendar ne za klice na tuje številke, za to so zahtevali vsaj evro, v režo sem pa porinil dva, ker manjših kovancev nisem imel pri sebi. Očetu sem moral najprej razložiti, zakaj ga kličem z nenavadne številke, potem pa sva se dogovorila tako: »Ob treh bom pri Riegele Wirtshaus.« In, neverjetno, bili smo točni, ne da bi vmes nekajkrat spremenili najprej uro in potem še lokacijo.

Kartico SIM so na Telekomu prijazno zamenjali (seveda ni šlo brez identifikacije z osebnim dokumentom) in mi razložili, da do takšne okvare pride zelo redko. Seveda. To se lahko zgodi le redkim. Samo meni pa se zgodi v tujini, potem ko sem nazadnje rekel: »Se slišimo!«

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Francl 19. 6. 2015 at 20:58

  Slika tukaj pa res veliko pove. Zadovoljni nergač, ki ga je dobra stara tehnika rešila sitnosti nastalih zaradi moderne, samo dobrih 20 let stare tehnike 🙂

  Res me zanima kaj je bil v resnici vzrok, da SIM ni več del0vala. Verjetno tega ne bomo izvedeli.

  Morda imaš telefon zaklenjen na Telekom in ti zato nemška kartica ni delovala?

 • Odgovori Seamus 19. 6. 2015 at 21:02

  Odlično! Si predstavljaš, da se takšne stvari zgodijo zdolgočasenemu človeku, ki cele dneve presedi pred TVjem. Njegov največji domet je pa lokalni bife, kjer ga itak noben ne šmirgla.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 6. 2015 at 21:41

  @Francl: Ne, Telekom že nekaj časa ne zaklepa telefonov. Možno je, da zadeva ni funkcionirala, ker je nisem znal zalaufat. Glede na res katastrofalne menije v Androidu – prilagojeni so otrokom ali idiotom – je to povsem možno.

  @Seamus: Tak ziher ne piše bloga.

 • Odgovori Aleš 23. 6. 2015 at 14:11

  Se mi zdi, da okvare sim kartic niso spet tako redke, zgleda pa, da je povezano s telefonom oziroma proizvajalcem. Meni je telefon že tri sim kartice požrl, je nek HTC Windows Phone, poznam jih še par z HTCji, ki so imeli občasno težavo. Kot dogovorjeno je enkrat crknila čez noč, ko sem prespal budilko in sem bil nedosegljiv, ko so me prišli pobrat za 1000 km dolgo službeno pot. Zaenkrat tretja SIM kartica v manj kot dveh letih drži, trkam na les, ampak so mi na Telekomu/Mobitelu že govorili o temu, da mi bodo računali novo sim kartico, dokler nisem malo dvignil glasu in omenil odnosa in kje sem kupil že zadnjih pet telefonov.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 6. 2015 at 0:22

  Zanimivo, točno za HTC sem slišal, da je imel lastnik težave s kartico, ampak izkazalo se je, da je vzrok najverjetneje v telefonu. Če malo zdrka kartico znotraj ležišča, mu namreč spet začne delovat.

 • Komentiraj