Sedem ur brez kolesa

Danes sem se po dolgem času spravil na kolo za pet in ur več. V eminentni družbi. Eden je že včeraj prevozil isto, 180 kilometrov dolgo traso čez tri alpske prelaze, drugi, ki je včeraj storil enako, naj bi se pridružil nekje na poti, tretji pa slovi kot večkratni kralj Strave na klancih v ljubljanski okolici. Obetal se je torej poskočen dan, a sem zaradi skrivnostnih tehničnih težav na precej zapleteno sestavljenem kolesu, ki sploh še ni v prodaji, in ga uradno sploh ne vozim, raje zavil domov že v Podutiku.

Eno je, če ne dela zadnja zavora. Ker ne dela. Nekaj drugega pa je, če se ni mogoče zanesti niti na prednji del kolesa. In se ni mogoče. Iz neznanega razloga. Kolesarska industrija je že na točki, ko človek v domači delavnici ne zna popraviti kolesa.

Do pol enajstih sem tako prevozil pičlih petnajst kilometrov, vrhunec izleta pa je bila kofrontacija z zmenetom za volanom mestnega avtobusa linije 14 z registrsko tablico LPP-167, ki je najprej tik pred menoj zavrl, ko sem ga prehitel, se je pa še razburjal. To je posebnost slovenskih voznikov motornih vozil. Mislijo, da kolesarji ne bi smeli prehitevati. Menda je bila težava v tem, da sem prehiteval, ko naj bi nasproti prihajal avto. Ki je bil tako daleč, da se ga skoraj ni videlo.

Doma sem potem pospravil, peljal psico na daljši sprehod in si privoščil kavo pri Žabarju, malical in še dobre tri ure delal. Okoli petih sem se zavedel, da bi, če bi imel brezhibno kolo, še vedno teptal pedale, verjetno nekje med Kamnikom in Ljubljano.

In to se mi je zdelo popolnoma nerealno.

Nič čudnega, da ljudje ne razumejo kako je mogoče presedeti na kolesu štiri, pet, šest, sedem ur. To je res brutalno dolgo. Ampak s sedežem med nogami in balanco v rokah mineva čas hitreje.

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori Blaz 1. 7. 2018 at 21:18

  Še bolj brutalnih je 8 ur v službi v zavedanju, da bi v tem času z lahkoto prevozil 200km in to s kavo vred

  • Odgovori Jani 2. 7. 2018 at 14:36

   Blaž.. Po 200km jest padem v nezavest…
   Zakaj bi se mi to zgodilo na kolesu, če se mi lahko ob pogledu na delo Gerharda Richter-ja?
   Al je to že presežek za ta blog?

 • Odgovori Jure 1. 7. 2018 at 22:04

  A tak je bil tvoj dan. Midva sva se pa glih ujela ko sem začel mojo današnjo turo. Enkrat bi res rad da mi predstaviš kakšno dobro pot za turco. Počasi se poskušam vrniti v formo po letu in pol brez kolesarjenja, vsak teden v nedeljo odpeljem eno turo in dodam nov vrh. Danes sem začel z ogrevanjem čez rožnik, potem pa čez klobuk na toško, na katarino, jakoba, govejk in potem tošč, še enkrat na katarino in domov. Dodam še grmado in sem potem že skoraj brez idej. :/ Je bil pa tošč ena sama jeba brez veliko užitka. Jaz unega klanca na koncu ne zvozim, vsaka čast tistim ki ga…

 • Odgovori Marko 1. 7. 2018 at 23:15

  Jst pa cel dan cakam da objaviš furo na stravi 🙂

  Lep pozdrav od kolesarja s pumpe v Dobrovi 🙂

 • Odgovori Stane Debevec 2. 7. 2018 at 8:51

  Dobro jutro.
  Na kolesu lahko presedim cel dan, pa naslednji dan tudi in mi ni nič dolgčas.
  Dve uri na istrskem ipsilonu pred Dragonjo me pa naredi za živčno razvalino.
  Čudno…..
  Pozdrav Stane.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 7. 2018 at 9:35

  @Blaž: Vidiš, zato je pa fajn imeti službo, kjer ti ni treba bviseti osem ur. Je pa tudi res, da potem vseeno tam visiš osem ur ali še več. Ali pa kdaj tudi manj in potem delaš še čez vikend 😆

  @Jure: Ne vem zakaj bi še kaj dodal 😆 Kako boš pa na Grmado prišel?

  @Marko: Pozdrav! No, v 15 kilometrih mi je vseeno uspelo prevoziti prvi gorski cilj na drugem mestu, potem sem pa odvil in od slabe volje niti nisem prenesel fure na internet 🙂

  @Stane: Da, to je normalno. Sicer grem tudi z avtom raje naokoli in se peljem, kot po najkrajši poti, kjer čakam.

 • Odgovori Boki 2. 7. 2018 at 12:33

  Tisti beden obcutek, ko je vse padlo v vodo. In ko doma ne ves ali bi se stusiral ali ne ter ali bi vrgel kolesarske cunje v umazano perilo ali nazaj v omaro. Ti si lahko se srece, da vozis sponzorska kolesa. Ce imas svojega…sva ze govorila o tem….prva stvar, ki mi pade na misel je to, da bom verjetno vsaj en teden brez bicikla, ker ga ne glede na cas sezone noben servis vec ne more popravit v roku enega ali dveh dni. Zgleda da bo treba kolesarski servic odpret!

  • Odgovori Jani 2. 7. 2018 at 13:28

   Boki.. Očitno voziš elektro grupo.. Kot rekreač, a to rabiš?
   Sej isto sem nameraval Pisca povprasat, ampak vem da bi on našel kak “tehten” izgovor.. Sem zurnalist, npr..

 • Odgovori Jani 2. 7. 2018 at 13:20

  https://polet.delo.si/na-kisiku/moz-zasvojen-s-kolesom
  Milo rečeno.. Mamil.

  • Odgovori Anonimno 3. 7. 2018 at 11:28

   To so že čisti ekstremi ja. In najhujš je, ko še kar govorijo, da pa družina nič ne trpi zaradi tega.

   • Odgovori afna 3. 7. 2018 at 15:30

    zakaj bi družina trpela? Kakšna je razlika med možem, ki je veliko na biciklu ali možem, ki presedi večer v bifeju ob ogledu nove tekme na velikem platnu? Si pač v življenju postavimo prioritete in zaradi časa na kolesu ne gledamo tv, ne sedimo (prveč) v bifeju in v končni fazi nismo cele dneve na spletu. Ob tem včasih kaj dobrega in zdravega skuhamo in so gospe zadovoljne. Sploh pa, ker imam zaradi zdravega načina življenja še dovolj energije zanjo 😉

    • Odgovori Anonimno 3. 7. 2018 at 23:10

     Se pravi poznaš dva tipa – obsedenega kolesarja in alkoholika :). O tem govorim. Kaj pa biti doma z otroci in damo? Njim posvetiti popoldneva? Tega še niste jemali :).

 • Odgovori Boki 2. 7. 2018 at 14:00

  @Jani: Ne, vsekakor ne, na navadno zajlo mam prestave. Sicer jamram ampak nekaj se pokvari priblizno enkrat na leto, ne veckrat. Seveda vedno takrat, ko bi se res rad vozil. V tej definiciji zasvojenca se tudi ne vidim, oziroma mogoce samo delno. Npr. mi gre izredno na zivce, ko nekaj ne gre, kot si zastavis. In to tudi pri drugih zadevah.

 • Odgovori Jani 2. 7. 2018 at 14:14

  @BOKI..a ne.. ta Bracov text ni bil namenjen tebi… Ti si bl gentle!.
  Kar se pa tiče servisov.. Eni so tut dobri! Z veseljem svetujem…brez provizije

 • Odgovori Boki 2. 7. 2018 at 15:28

  Bolje da je ne, tebi je tako ali tako ne bi nihce placal.

 • Odgovori Jani 2. 7. 2018 at 15:39

  @BOKI
  Yu misunderstood…

 • Komentiraj