Senzacionalizem rodi primitivizem

Ideja o nacionalni gardi, ki bi jo sestavljali domoljubi prostovoljci, je po svoje simpatična, a v Sloveniji zaradi pomanjkanja nacionalnega ponosa povsem utopična. Toliko bolj sumljiva je, če zraste na zelniku politične stranke, ne glede na njeno politično usmeritev.

Dejstvo, da naj bi nacionalna garda delovala znotraj Slovenske vojske, se ne sliši pretirano pomirjujoče, še posebej zato, ker naj bi jo sestavljali prostovoljci. Ljubezen do domovine je sicer lepa čednost, toda vprašanje je, komu človeku se iz domoljubja ljubi izgubljati čas med orožnimi vajami. Ampak če se ljubi udejstvovati prostovoljnim gasilcem, bi verjetno našli tudi dovolj prostovoljnih vojakov. Med prve se sem ter tja infiltrirajo piromani, med druge pa bi se verjetno vključili militantni ljubitelji orožja in domoljubi tiste vrste, ki se zbirajo tudi na manifestacijah desno usmerjenih političnih strank.

Kaj je bilo pravzaprav narobe z naborniškim sistemom? Po mojem je imel prej pozitivne kot negativne učinke in če me vprašate danes, polletna vojaščina ni bila niti predolgotrajna, učinki na moško populacijo pa kvečjemu pozitivni. Jasno je, da vojsko potrebujemo, saj svet ni lep, kot si ga predstavljajo v utopijo potopljeni liberalci, toda oboroževanje prostovoljcev je vendarle nekoliko nenavadna praksa. Pridobiti na svojo stran nad aktualno politiko razočarane, za nošenje orožja sposobne in usposobljene ljudi, ki nimajo česa izgubiti, je relativno preprosto in če jih najdemo kar znotraj organizirane obrambne strukture, je to nevarno, ne glede na to, da je garda pod poveljstvom vojske.

Ne trdim, da bi nacionalno gardo zlorabila SDS. Zlorabil bi jo lahko tudi kdo drug.

Za slovenske razmere ni nenavadno, da o tej ideji ni bilo mogoče prebrati ali slišati normalnega komentarja, ki ne bi prihajali bodisi s strani paranoične desnice bodisi s strani enako paranoične, a povrhu vsega še posmehljive levice, ki daje občutek, da je dokončno izgubila občutek za realnost. Delo političnih piarovcev je znotraj slovenske medijske krajine skrajno preprosto in ideja o nacionalni gardi ni verjetno nič drugega kot piar. O SDS si lahko mislite marsikaj, niso pa neumni.

Ob zadnji medijsko-socialnoomrežni aferi v zvezi z Jeleno Aščić mi je bilo jasno, da vojščaki predlagateljev nacionalne garde, ki so bili povsem po nepotrebnem žaljivi, niso vzrojili povsem brez razloga, a temu, tako kot večini objav na socialnih omrežjih, nisem posvečal nobene pozornosti. Zdelo se mi je samo trapasto, da se slovenski virtualni svet ukvarja z nekaj primitivci brez dlake na prstih in možganov v glavi. Za kaj je pravzaprav šlo, sem izvedel šele včeraj, ko sem na nacionalki v zvezi s tem slučajno opazil nekakšno opravičilo ali popravek. Kaj je torej prejšnji teden v Utripu izjavila Jelena Aščić, da je tako razpizdila desničarje? Tole:

»In medtem, ko se vlada in ljudstvo ukvarjata z migranti, pašteto in komedijo, vodja opozicije snuje svojo vojsko.«

Vsakomur z nekaj soli v glavi bi moralo biti jasno, da ta stavek ni niti informacijo niti komentar, ampak paberkovanje, ki sodi kvečjemu za zasebna omizja. Ob tem so v nadaljevanju prispevka dejstva potvarjali tudi z rezanjem izjav in jemanjem iz konteksta, kakršnega si ne bi smela privoščiti niti na komercialnih medijih, kjer naj bi dramaturgija sledila senzacij željnim gledalcem, kaj šele na nacionalni televiziji. Če senzacionalistično histerično poročanje razumemo kot novinarski pogum, se seveda ne smemo čuditi enako histeričnemu odzivu užaljenega dela javnosti.

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori Mietzsche 31. 1. 2016 at 20:26

  Neskončna neplačana pripravništva tudi v vojsko. Nismo več u komunizmu

 • Odgovori Anonimno 31. 1. 2016 at 21:09

  Normalno, da je popizdil tisti, ki se je prebral 0 v tej izjavi gospe novinarke. Izjava Jelene Aščič je na žalost popolnoma resnična in samo dokazuje s kakšnimi neumnostmi se ukvarja slovenska politika in to leva,desna, srednja , v bistvu vsa.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 2. 2016 at 8:40

  Ponovimo: izjava Jelene Aščić ni resnična.

 • Odgovori Seamus 2. 2. 2016 at 19:09

  A veš, da jest ne vidim slike, ki jo na prvi strani pokaže, v samem tekstu pa ne.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2016 at 11:56

  Saj je prav, da je ne. Namenjena je samo prvi strani 😀

 • Odgovori Tori 18. 2. 2016 at 11:20

  Great tremendous isseus here. I am very glad to peer your post. Thank you so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 • Komentiraj