Šepetalec iz Antwerpna

Skulpturo Daisy Boman so na Willemdoku, nedaleč od MAS, postavili v začetku letošnjega junija. Trije možakarji se trudijo splezati na streho nekdanjega pristaniškega skladišča, tisti na vrhu …

Antwerpen_DSC_1449

… pa nekaj dopoveduje razuzdano sedečemu šepetalcu.

Antwerpen_DSC_1456

Ideja je zabavna: tisti zgoraj posluša, kaj se dogaja, in to sporoča spodnjemu, ki to potem prišepetava posvečenim. Če torej želite nekomu pustiti sporočilo, vam pomaga šepetalec. Kako to poteka v praksi?

Na pametni telefon naložite aplikacijo. Registrirate se, lahko tudi prek Facebooka. Sprejmete vse pogoje. V telefon zašepetate največ 20 sekund dolgo sporočilo, ki ga sistem pošlje Šepetalcu. Plačate 1,99 evra. Vnesete telefonsko številko naslovnika. Če je naslovnikov več, plačate večkrat, a je sporočilo za vsakega naslednjega nekoliko cenejše. Naslovnik(i) prejme(jo) SMS z navodili in kodo.

Naslovnik potem v Antwerpnu poišče šepetalca in na tipkovnico ob kipu vnese svojo telefonsko številko in kodo. Šepetalec mu – največ trikrat – zašepeta sporočilo. Pošiljatelj dobi obvestilo, da je naslovnik sporočilo sprejel. Če je pošiljatelj tako želel, lahko naslovnik sporočilo deli prek socialnih omrežij.

Antwerpen_DSC_1452

Po svoje je to simpatično.

Ampak obstaja tudi veliko manj zapleten in veliko bolj oseben način sporočanja.

Pismo. Pisano na roko. Vstavljeno v kuverto. Plačano z znamko. Odvrženo v nabiralnik.

IMG_20151204_174021

Dobil sem ga danes.

V časih, ko si ljudje šepetajo prek medijev, četudi so to umetniška dela web 2.0, je to nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Tana 4. 12. 2015 at 19:27

  Ja, tako ročno napisano pismo je danes prava redkost. 😉

  Sem razmišljala, kdaj nazadnje sem jaz dobila takšno pismo. In moram priznati, da je to kar nekaj let, celo desetletij nazaj, še v času, ko smo se šli “dopisovanja” v osnovni šoli. 🙂

  Danes dobim mogoče še kakšno ročno napisano čestitko in to je tudi vse. Da bi se pa nekdo tako potrudil zame in mi napisal celo stran, to pa ne.

  Ta šepetalec pa zgleda zanimiv. 🙂

 • Odgovori miran 5. 12. 2015 at 11:18

  Uuu, to mora bit pa zelo resna oboževalka. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 5. 12. 2015 at 11:42

  @Tana: 3 strani formata A5!

  @Miran: Najprej sem mislil, da je @darja 🙂

  • Odgovori Tana 5. 12. 2015 at 16:50

   @Matej, na slikici je videti kot format A4; če pa je format A5, to je potem 1,5 formata A4. 😀

   p.s. računanje mi sicer nikoli ni šlo ne vem kaj. 😉

  Komentiraj