Serum življenja ali smrti?

Samo popolnoma iracionalen potrošnik brez zdrave pameti, ali nergavi avanturist, željan preizkusiti vse, kar je videti slabo, je sposoben kupiti sok tako ogabne barve. Rahlo kisla zelena jabolka so eden mojih ljubših sadežev, zato sem brez upanja na kulinarični presežek vseeno preizkusil tovarniško stisnjeno varianto teh sadežev.

01_Bravo

Okus sicer ni bil zanič, spominjal pa je na zaradi jedrskega obsevanja temno zelen koncentrat nedoločljive umetne mase, raztopljene v liter vode.

V kozarcu postrežen sok je videti kot serum za podaljšanje življenje, glede na specifikacije, odtisnjene na nalepki steklenice, pa najbrž vpliva ravno obratno. Kot popoln laik na področju biologije, kemije in nutricionizma še vedno trdim, da so tovrstne pijače glavni vzrok vse večjega deleža plešavosti med moškimi v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih. Plešavosti, katere žrtev zavoljo fanatičnega preizkušanja vsega sumljivega, postajam tudi sam. Ampak pozor, pijača vsebuje tudi vitamine B6, B9 in B12.

02_bravo_kozarec

Vse bolj verjetna se mi zdi teorija, da v času, ko vlada prepričanje, da vse vemo in da je zdrava prehrana najpomembnejši segment v varovanju človekovega zdravja, živila še vedno izbiramo predvsem glede na barvo.

Ko beremo knjige pametovalcev o zdravi prehrani, smo blazno pametni. Po drugi strani pa se skoraj posmehujemo pridelovalcem bio prehrane, češ, nismo tako nori, da bi plačevali trikrat več za manjša in manj svetleča jabolka. Zato hodimo plešasti po svetu in se čudimo, da že vsak drugi umre zaradi raka. Od jabolčnih sokov je seveda najboljši domač jabolčnik, ki ga kupim na Ljubljanski tržnici. Pokvari se že drugi dan, kar je seveda dober znak, ki dokazuje, da je res naraven. Tako ali tako ne dočaka naslednjega dne! Bravo green apple pa sem pil skoraj tri dni.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

  • Odgovori katarina 15. 9. 2007 at 8:31

    kivi sok zgleda iste barve 😀
    ne predstavljam si kaj dajo v jabolčnik (jeyh rihgt, jabolka so tam notr) da zgleda taksne barve 😀

    enivej, manj svetleca in manjsa jabolka je bolj kot ne edino kar lahko jem od te vrste… topaz iz bio pridelave… po vseh ostalih me na smrt srbi grlo (od znotraj, najbolj zoprn obcutek tega sveta), in ja, diagnoza alergija… nisem sicer vedla da to obstaja, ampak baje da…

    vglavnem, kaj sem hotla rect… vse te barve in nahitro narejene zadeve in pol metra dolg seznam E-jev na vsaki embalaži ne povzroča samo plešavosti ampak tudi alergije in preobčutljivosti na vse možne zadeve, čist grozn

    sem se pa disciplinirala in kupujem samo sadje in zelenjavo in večino ostalih živil iz biološke kontrolirane prozivodnje… okus je popolnoma drugačen kot smo ga vajeni, pa recimo da si ne škodim tolk k sicer 😀

  • Odgovori lukav 15. 9. 2007 at 9:19

    Prvič sem to zadevo sprobal v Trstu, ko smo šli na SOK lol, pa mi je pri naročilu jabolčnika natakar postregel s podobnim SERUMOM.. Zelo zabavno je gledati gosti jabolčni sok.. Skoraj nisem mogel verjeti …

  • Odgovori Pi.Roman 15. 9. 2007 at 9:33

    Chef piše: “Po drugi strani pa se skoraj posmehujemo pridelovalcem bio prehrane, češ, nismo tako nori, da bi plačevali trikrat več za manjša in manj svetleča jabolka.”

    Prejšnji teden je nemška revija Spiegel imela celo temo na bio prehrano. O manjših, nesvetlečih jabolkah pri njih ni več govora. Sedaj “bio” prodajajo že vse veletrgovine (npr. Lidl). Je poročal tudi neki španski pridelovalec bio paradižnika, kako so mu v Nemčiji zavrnili celo pošiljko paradižnika, ker ni izpolnjeval njihovih pogojev. Paradižnik ni imel ustreznega premera (med 47 in 67 mm) in ni bil pravilnih oblik in tudi barva ni bila dovolj rdeča.

    “Bio” nas bo preplavil, še preden se bomo zavedeli. Pa ne bo nič kaj boljši od vseh takihle radioloških sokov.

  • Odgovori Lado 15. 9. 2007 at 9:34

    Nekaj časa nazaj je bil na tržišču sok pod Mercatorjevo blagovno znamko zdravo življenje. Priznam da sem sok (prvič) kupil predvsem zaradi barve, ki je bila prav tako zelena, vendar mi je bil tako všeč, da sem posegal po njem vse dokler ga niso ukinili. Najbrž ni šel v promet, ker je na etiketi pisalo, da je notri korenje, zelena, brokoli, čebula, nekaj tudi sadja, ampak tisto tukaj najbrž ni potrebno omenjati – je premalo posebno. Bil je pa bojda 100% sok.

  • Odgovori Miran 15. 9. 2007 at 10:44

    Plešavost je odkar obstaja človeštvo.
    V današnjem času vse preveč iščemo slabosti in to kaj škodi, kaj ne škodi.Ta zbeganost prej dela plešavost, kakor kakršenkoli sok!

  • Odgovori beFana 15. 9. 2007 at 10:46

    s to zeleno bravo si me spomnil na marmelado, ki mi je bila postrežena letos v Španiji…
    nagnusno zelena želatinasta maža (bojda “za na kruh”) mi je zbujala vsemogoče predstave o zmiksanih morskih algah z vso sluzjo vred…

    ta asociacija se ni umaknila izpred oči tudi če sm zamižala…zato je ostala neobdelana s strani mojega želodčka..

    mislm da zato tudi tega tvojega zvarka ne bi bila zmožna spiti…

    živela voda!!!!!! 😀

  • Odgovori diaaa 15. 9. 2007 at 12:06

    mmm, B kompleks 😀 (ok, del)
    ugotavljam (ne samo jaz), da je dodajanje raznih vitaminov itd. neka (stara-nova) marketinška fora, ki očitno ‘pali’, ker ljudje mislijo, da s pitjem tega delajo dobro za sebe, medtem ko je resnica ravno obratna. Večina pijač, pa tudi drugih produktov je prenasičena z njimi; vitamin C, na primer, je dodan v tisoč in en prehrambeni izdelek, ampak pod drugim imenom (askorbinska kislina), kot antioksidant. V primeru prevelikega dnevnega privzema – čestitke, you’ve got yourself diarrhea (ne nujno, lahko pa). Pa če je nekaj še tako dobro – učinek je z večanjem količine ponavadi obratno sorazmeren.

    O Bravo – Serumu smrti ( 😀 ) pa to: barva že sama po sebi nakazuje, da z njim nekaj ni v redu… Zelena Ora? Powerade? groza…
    Čaj in voda sta zakon 😀

  • Odgovori fittipaldi 15. 9. 2007 at 12:37

    Zato pa: dobra stara limonada!

    Voda, špric limone in cuker ob grenkem življenju, sicer ne. 🙂

  • Odgovori kolinago 15. 9. 2007 at 12:40

    @befana: Najbrž so ti ponudili rabarbarino marmelado, ki jo lahko skuhaš tudi doma, pa bo iste barve, al pa limonino z bučami, ta pride oranžna.

    Takle sok je čist ok, tut E-ji so ok dokler so v mejah normale. Če pa zaužiješ 3x na dan porcijo E-jev, za prilogo pa dve žlice aspartama pa prej al slej mora nekje ven udart. Pa naj bo to srbeče grlo al pa izpadanje las.

  • Odgovori Hana 15. 9. 2007 at 13:39

    ne se sekirat.. tut plesasti fantje so fejst :))

  • Odgovori blitz 15. 9. 2007 at 13:53

    uh, tekočino takšne barve bi jaz samo v WC rački kupil.

  • Odgovori irena 15. 9. 2007 at 15:36

    uf, jst mam tudi rada malo kiselkasta jabolka … jabolčni sok pa bolj redko pijem. Sem bolj na vodi in radenski, pa seveda priložnostno tudi na alkoholu 😉

    ene deset let nazaj sem bila pa par tednov v Angliji in sem bila čiiiiiisto nora na Tango Apple. You know when you’ve been tangoed. 😀

  • Odgovori mag 15. 9. 2007 at 15:43

    Uff, jaz mam pa sok iz zelenih jabolk ful rada. V bistvu mam rada karkoli je narejenega iz zelenih jabolk (za kakršnakoli jabolka pač že gre): šumijevi bonboni so fullll dobri, da o sladoledu ne govorim. Barva mi je pa tud všeč. 🙂

  • Odgovori TribesMan 15. 9. 2007 at 19:56

    Tale sok od Bravota je en totalen nateg, tko kot večina njihovih “nektarjev”. Okus je totalno umeten, vonj je sumljiv, barva pa no comment. Tudi drugi napitki proizvajalca Bravo mi nikoli niso bili všeč, pri vseh je prisoten nek “umeten” okus, ki ti daje občutek da piješ plastiko.

    Drugače pa ker smo ravno pri jabolčnem soku. Doma vsako leto prešamo jabolčnik iz domačih jabolk, ki zrastejo na staih jablanah z vrta (preko 50 let), nič pošpricano ali kakorkoli gensko mutirano. In stvar ki me vedno preseneča, ko v restavracijah naročim jabolčni sok je to da je ta popolnoma kristalno čist. Domač sok nikoli ni tak, na začetku je moten, ko pa se usedline posedejo pa še vedno ni “zlate barve” ponavadi vleče malce na rjavo. In kar je še bolj zanimivo da skoraj nikoli ni tako sladek kot kakšni 100% sokovi iz tetrapaka…

    Kaj delajo s temi 100% sokovi pa nočem vedt 🙂

    Bom raje stopil do soda pa si natočil pravo stvar.

  • Odgovori verbatim 15. 9. 2007 at 22:03

    Glede na novejše raziskave, je obsedenost z zdravim načinom življenja psihološka motnja….in dejansko že obstaja tako nori folk, ki ne upa pojesti sadeža z drevesa, ker smo pošpricali 2 meseca nazaj.

  • Odgovori beFana 15. 9. 2007 at 23:25

    TribesMan…prav maš to o jabolčnih sokovih…sem pa opazla, da je tanov fructalov jabolčnik…kao un 100% v “tamodrih” tetrapakih točno tak kot praviš-moten, nikakor ne kristalno čist kot ostali fejk jabolčniki…

    mi je pa smešno če komu, ki pride na obisk, postrežem ta jabolčnik vedno čudno gleda…res se zdi kot da je pokvarjen oziroma skisan oziroma čuden..

    smešno, da se nam zdijo pravi jabolčniki tisti kristalni, čisti..ko pa je jasno kakšen sadni odstotek je pri le-teh..

  • Odgovori katarina 16. 9. 2007 at 8:12

    Tribesman.. mi tudi delamo domač jabolčnik…. in je tako sladek kot kupljen, včash še bolj… ful je odvisno od jabolk k jih v prešo vržeš…ene 2-3 leta nazaj ga je blo treba z vodo mesat, men je bil cist presladek 😀

  • Odgovori chef 16. 9. 2007 at 9:19

    Zanimivo je, da na embalaži nisem zasledil niti enega E-ja!

    @blitz: haha, ta sok po mojem odlično spuca straniščno školjko 😀

    @TribesMan: točno tako, domači jabolčni sok je ogabne brozgaste barve 🙂 Pa stokrat boljši je!

    @verbatim: eno je obsedenost, drugo pa zdrava pamet, da ne požremo vsega, kar je lepe barve.

  • Odgovori McFly 16. 9. 2007 at 12:39

    Pametni proizvajalci so prešli iz E-označevanja na označevanej z besedami. Tale Bravo ima verjetno več “E-jev” kot Lidlov kruh (ki je pred nedavnim zmagal na tekmovanju, ki smo ga prijatelji priredili interno – “kdo najde izdelek z več aditivi”)

  • Odgovori marelca 16. 9. 2007 at 17:21

    Pa ti res misliš, da zaradi takih stvari ratuješ plešast? 🙂

  • Odgovori 1tastar 16. 9. 2007 at 18:00

    Lado, jaz pa živega ne prenesem soka iz sadja, ampak samo iz korenja, pese, paradižnika, zelene itd. Povej, kje bi še dobil tisti ogabni sok.

    Če pa zelena barva povzroča plešo, zakaj pa si mularija barva svoje bodoče pleše v zeleno?

  • Odgovori seamus 16. 9. 2007 at 18:08

    @CHEF – E-jev ni ker za vsak E obstaja tudi besedno poimenovanje
    CO2 v pijačah recimo je E290, več pa tule – E dodatki

  • Odgovori chef 16. 9. 2007 at 20:37

    Ugonobili nas bodo!

    @marelca: TUDI zaradi takih.

  • Odgovori Alex van der Volk 17. 9. 2007 at 16:57

    Se dokaj strinjam s tabo, Chef, a ne bi verjel koliko tega soka smo prodali, ko je bil akcijsko pozicioniran in temu primerno znižan. Sam že vem, kaj bi naredil mojemu želodcu en sam požirek. Brrr, raje ne premišljujem o tem

  • Odgovori BigBoss 19. 9. 2007 at 8:56

    Glede plešavosti se strinjam. Sem dober dokaz za to.
    Zadnjih cca 25 let pijem v glavnem pivo in imam še vedno kup las na glavi.

  • Odgovori katja 9. 4. 2008 at 17:12

    ful dober sok!!

  • Komentiraj