Slaba banka, slabe plače

Višina plače je skoraj zadnje, kar me zanima v zvezi z DUTB. Vsakega davkoplačevalca, ki ima v slabi banki praktično naložen svoj denar, bi morali bolj zanimati rezultati poslovanja. Ampak povprečnega Slovenca ne zanimajo rezultati. Zanima ga, koliko zaslužijo direktorji. Že odkar sledim slovenski politiki, se dogaja isto. V državi, kjer je zaslužek praktično očitek in kjer uspešni poslovneži hvalijo model brezplačnega pripravništva, država pa to po tihem podpira, je ljudski srd najbolje izzvati s podatki o previsokih plačah. Takšnemu populističnemu očitku si ne upa oporekati niti opozicija, kaj šele orumeneli medij.

Pravo vprašanje v zvezi s to afero je: »Zakaj ravno zdaj?«

Natančnega odgovora ne poznam, a za poznavanje širših vzrokov je dovolj slišati zahteve opozicijskih partnerjev v vladni koaliciji, ki zahtevajo zamenjavo celotnega vodstva DUTB, medtem ko je Maks Tajnikar zadnjič spet pametoval, da bi bilo slabo banko najbolje kar ukiniti. Razumem, da morata svoje povedati Židan in Erjavec, da novinarji za mnenje sprašujejo Tajnikarja, nadzornika Adrie Airways v času, ko so izgubo ustvarjali s čarterskimi poleti, pa je očiten znak lenobe, če že ne ubogljivosti.

Plače so v DUTB za slovenske razmere nerazumljivo visoke, toda z DUTB jih je dogovorila ta država, takrat resda z nekoliko drugačno vladno garnituro. Potem je ista država ugotovila, da so plače previsoke, zato so vodstvo DUTB preprosto nategnili in jim plače znižali. Ugibamo lahko, kakšna bi bila reakcija kateregakoli zaposlenega Slovenca, če bi mu občutno znižali s pogodbo določeno plačo, pa ne zaradi krize in tudi ne zaradi tega, ker ne dosega kriterijev uspešnosti, ampak zato, ker je nekdo na vsem lepem ugotovil, da je plača pač previsoka. Slehernik bi najprej preveril možnosti sodnega varstva, potem bi se lotil izigravanja pravil, delovnega mesta pa zaradi špekuliranja o odpravninah najverjetneje ne bi želel zapustiti.

Švedi so se seveda lotili izigravanja pravil v okviru pogodbe, ki so jo podpisali z državo, pri čemer praktično nikomur ne pade na pamet, da je v bistvu Slovenija nategnila Švede, ne pa obratno. Govori se izključno o plačah in potnih stroških, le sem ter tja pa kdo zabevska, da DUTB tako ali tako ne dela dobro, za kar seveda ne navede nobenih argumentov.

Slaba banka je polovico dela opravila, terjatve so naložene, zdaj jih je treba samo še prodati in zaslužiti denar. Tisti, ki jim gre v nos, da nimajo več nadzora nad dolgovi, ki so jih pomagali sami ustvariti – državljani pa so jih odplačali z dokapitalizacijami –, je poiskati ubogljive kadre brez hrbtenice, ki znajo samo eno: do črke natančno drdrati zakonodajo, pisano na kožo tistim, ki ribarijo v kalnem. Zato je treba v maniri legalistične plačne politike, ki jo je začrtal nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, poskrbeti za negativno selekcijo pri izbiri novega vodstva DUTB tako, da bo država potencialnim kandidatom ponudila smešno nizko plačo, kakršno je mogoče na Švedskem zaslužiti z nekoliko zahtevnejšim administrativnim delom brez posebne odgovornosti.

Zato pozabite, da bi slovenske institucije kdaj vodili pametni, izobraženi in izkušeni ljudje, ki razmišljajo s svojo glavo. V zvezi z vodenjem UKC Ljubljana je Anton Ihan pred časom zapisal, da »če ne želimo v Slovenijo sprejemati tujega znanja, bomo prej ali slej dobili tuje gospodarje.«

Tudi prav. Samo da ne bodo imeli visokih plač!

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Seamus 5. 10. 2015 at 19:40

  O, pa jih bodo imeli, samo to takrat ne bo več pomebno, ker se bomo zopet poenoteno borili proti zunanjemu sovražnmiku – tujemu gospodarju

 • Odgovori Alec 5. 10. 2015 at 19:50

  Bravo, žebljico na glavico. Dodal bi samo še to, da se je očitno spet pojavil nek “nacionalni interes”, beri želja poceni priti do premoženja, ki je v DUTB. Plačal bo pa itak narod, kot že tolikokrat.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 10. 2015 at 19:56

  Seveda je razlog samo to. Saj sem napisal. Vprašanje je samo, ali so te barabe, ki nam kradejo denar, celo tako zelo inteligentne, da so fantom visoke plače dali nalašč. Prvi del naloge – zbiranje terjatev – so namreč opravili strokovnjaki iz tujine, ki jim nismo imeli kaj očitat( oglasili so se samo hotelirji). Če bi terjatve na kup zbirala politika, bi bil cel teater. Zdaj je pa treba denar spet potalat, no, tukaj pa ne sme bit nobenih presenečenj.

  Ne vem kdo je že pred meseci pisal o tretji privatizaciji – prihvatizaciji tistega, kar je že bilo privatizirano in potem zafurano, kar so plačali državljani.

  To je nacionalni interes. Zato so iz naftalina poegnili celo Tajnikarja. Manjka samo še Mencinger in pričakujemo ga lahko v kratkem.

 • Odgovori dddd 5. 10. 2015 at 20:09

  Vse skupaj je super scenarij. Oceni nekaj kot šrot, ga daj v odkup kot odpad, upravljalca odpada plačaj z zlatom, potem ga pa linčaj. Od tega po imel upravljalec dobiček s plačami (švedi), slaba referenca mu iz neke Slovenije itak ne škodi. Miljoni so se oprali, o izvoru pufa se itak noben več ne sprašuje. Torej, Švedi odidejo s polnimi žepi, naša garnitura požane aplavz za njihovo odstavitev in nastavi svoje pijavke. Win-win.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 10. 2015 at 8:32

  Ja. Zanima me samo, kaj si bodo spomnili čez deset let.

 • Odgovori Zmrda 7. 10. 2015 at 15:19

  Jp. Glavna fora je pa, da mediji to tko zorkestrirajo, da folk to dejansko hoce. No, sej ne da je Slovence treba kaj dost silt k fousiji…:)

 • Odgovori lojze_novak 7. 10. 2015 at 23:17

  mal hrane za lačne. MALO! če kdo misli, da se je cmerar tukaj odkupu se močno moti. Naj raje poskrbi za ozemeljsko celovitost

 • Odgovori Matej Zalar 8. 10. 2015 at 9:05

  Končno bomo spet Slovenci gospodarji našega premoženja. Težava je samo v tem, da po tem načelu obstajata dve vrsti Slovencev. Kot sem že napisal. Zanima me kaj si bodo spomnili naslednjič.

 • Odgovori Seamus 8. 10. 2015 at 9:37

  Gremo še enkrat, če bo tokrat objavilo…

  Evo, gre po planu:
  http://www.siol.net/novice/slovenija/2015/10/dutb_tujci.aspx

  Sedaj samo še pridejo “pravi” kadri z manjšimi plačami in butast folk bo zadovoljen, ker je država privarčevala 5000-10000€ na mesec.
  Bedaki!

 • Komentiraj