Slum demokracija

O dogajanju v Venezueli sem kot sicer relativno površen spremljevalec v slovenskih medijih največ izvedel, ko sta se iz socialistične ekskurzije po tej deželi vrnila poslanka Združene levice, Violeta Tomič in njen strankarski kolega, slovenski Che Guevara Miha Kordiš. Tja sta na povabilo vlade na stroške venezuelskih davkoplačevalcev še s petdeseterico socialističnih fantastov iz vse Evrope odpotovala kar z venezuelskim predsedniškim letalom, bojda zato, ker je bil ravno na remontu v Španiji. Mislim, da se je dobro spomniti nekaterih Kordiševih izjav po vrnitvi s te piarovske ekskurzije:

»Prvi vtis je zelo spodbuden, zlasti, ko obiščeš barriose, to so kot denimo favele v Braziliji. Vidi se, da se ljudje organizirajo, da so vpeti v vsakodnevno odločanje, da gre za neko participativno demokracijo. To je najbolj demokratična skupnost, ki sem jih imel priložnost videti. In ta sistem deluje.«

Kot da bi o stanju demokracije sklepal na podlagi mimobežnega obiska blokovskega naselja in prisostvovanja sklepčnemu zboru etažnih lastnikov. Napovedi skorajšnjega bankrota je pred dvema letoma komentiral z besedami:

»Ne, mislim, da to ne pride v poštev.«

Kako pa je komentiral težave v državi, ki je bila takrat na lestvici gospodarske svobode (Fraser Institute) na zadnjem, 152. mestu, in kjer je po podatkih Svetovne banke v revščini živela četrtina Venezuelcev?

»Imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu. Ni pa tako dramatično, kot slikajo zahodni mediji.«

Zahodni mediji so to noč naslikali sliko oklepnega vozila, ki je gazilo po protestnikih, nezadovoljnih s kapitalističnim venezuelskim sistemom. Verjetno res niso protestirali miroljubno, z vrtnicami med zobmi, a so imeli za protest verjetno boljši razlog kot pred časom Kordiš, ki je pred ljubljansko borzo kampiral iz nekih načelnih razlogov, ki pa so ga res pripeljali daleč. O policijskih intervencijah ima Kordiš sicer svoje mnenje, a morda razmišlja drugače, če proteste nasilno zatira prava oblast, ki se bori za dokončno odpravo kapitalizma … v sicer gospodarsko zelo nesvobodni državi.

Težava ni v tem, da je Miha Kordiš neprizemljeni butec, ampak v tem, da bi njegovo stranko danes po javnomnenjskih raziskavah Vox populi volila dobra desetina opredeljenih volivcev. Daleč od tega, da bi sam kadarkoli volil skrajno desnico, ampak ob pogledu na klovne Kordiševe baže se mi zdijo odločitve ksenohomopantofobnih volivcev skoraj razumljive.1

 1. Ne pa tudi razumne, da ne bo pomote. []
Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 4. 5. 2017 at 20:52

  Ah, kot da so venezuelski slumi kaj bolj brezupni od kakih kolumbijskih, kjer cveti kapitalizem in ZDA hvalijo na vse pretege. Na svetu je čez dvesto kapitalističnih držav, od katerih je vsaj 90% greznice , pa se tega ne problematizira. Vsak reven Južnoameričan, Afričan, Azijec ali pripadnik spodnjega razreda ZDA bi raje živel v socialistični SFRJ kot pa v kapitalističnem sekretu, kjer se je rodil.

 • Odgovori Anonimno 4. 5. 2017 at 20:55

  ZL je edina stranka ki ščiti nižji socialni sloj (delavce, prekariat..) in se drži svojega političnega programa ter ideologije ne glede na včasih zgrešene izjave posameznih poslancev. Napaka medijev in ostalih “tolmačev” ZL je v tem, da se osredotočate na izjave posameznikov namesto , da bi gledali širšro sliko in vizijo ZL. Na naslednjih volitvah bo upam neposreden žreb za poslance iz vrst članov te stranke..

 • Odgovori Matej Zalar 4. 5. 2017 at 21:41

  Čakaj, še enkrat … žrebali bodo kandidate? Hahaha. OK, saj verjetno rezultat ne more biti slabši, kot če bi jih dejansko izbirali po kriterijih sposobnosti, ampak vseeno. Ja, v Jugoslaviji je bilo fino, dokler je trajalo na kredite. Tudi v Venezueli je bilo lepo, dokler je bil pri sosedovih še stari in dokler so bile cene nafte umetno napihnjene. Zdaj pač ni več fino.

 • Odgovori Seamus 4. 5. 2017 at 22:10

  @anonimno – a ne me basat, da ta stranka kaj ščiti. Sčim pa? S političnim programom, ki ga napišejo med delovnim časom v JU?
  Kar se pa SFRJ tiče pa takole – vsak revež in spodnji razred bi raje živel tam, kot pa kje drugje. Samo problem je, ker ostali, ki delajo ne bi. Kdo bo pa potem te reveže vzdrževal in hranil? Kot je že Matej omenil – krediti ne trajajo večno in nekdo ti jih mora dati…
  Težko boš pa prepričal vse ostale, da naj se vrnejo nazaj na 2-3k€ letnega dohodka in furajo Jugoslavijo. Verjetno se tudi ti ne bi.

 • Odgovori filmoljub 5. 5. 2017 at 7:51

  Miha ‘Che Guevara’ Kordiš se iz študentskega politikantskega pujska zelo uspešno levi v velikega politikantskega prasca. Je živ dokaz uspešnosti premišljenega kadriranja in obetavnega političnega karierizma v Butalah. Živeli!
  https://youtu.be/Ky5jLFSaAZE

  • Odgovori Anonimno 5. 5. 2017 at 14:08

   Kapitalizem temelji na kreditu. Zanimivo je, da slovenski ovčki, ki tako navijate za kapitalizem, ne razumete, da gre za ureditev rente. Vsi pokojninski skladi, vse komercialne banke, vse posojilnice so steber kapitalizma. Kapitalizem se mora nekomu splačat, drugače ga ne bi bilo. Splača se pa najbolj finančni industriji, ki posoja prihranke za obresti. Zakaj bi drugače sploh kdo varčeval? Mateju in ostalim primitivcem očitno niso jasne osnove sistema, v katerem živite. Zato pa visite na nergaški forumih in pizdite čez vse živo, namesto da bi poskušali kaj spremenit.

   • Odgovori Seamus 5. 5. 2017 at 17:56

    Socializem je pa temeljil na čemu??? Zraku?
    Čemu so ljudje hodili v Črno goro polagat čeke?
    Verjetno ne zato, da so se vozili z vlaki, temveč, da je zaslužil na račun inflacije, ki je, kako zanimivo, bila večmestna številka – hint, denar je porabil v parih dneh, ček je pa prišel čez en mesec, ko je bila vrednost tega dvignjenega denarja samo še 10%…
    Očitno se ti niti približno ne sanja, kako je bilo takrat.

 • Odgovori Biagio Golob 5. 5. 2017 at 7:55

  Odlično spisano Matej.
  @Anonimno – ahahahahahahah kaj bolj butastega mislim da v življenju še nisem prebral.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 5. 2017 at 8:49

  @Filmoljub: Prašičja farma.

 • Odgovori Aleš 5. 5. 2017 at 9:11

  Dobro zapisano, Matej.
  Saj menda se zavedaš, da s takimi zapisi, v očeh velikega dela populacije-bralcev (o % nebi špekuliral) postajaš “zagrizen janšov’c”.
  .
  Tak’le ‘mamo.
  .
  Ko 10% populacije podpira ZL, ki svoj “gospodarski program” gradi na izterjavi “težkih” milijard od Nemčije, za škodo v WWII, je pa vsakemu jasno kje smo.
  Zarukan folk, zafurana država.
  .
  Jaz imam “na srečo” (sposobnost:-)) dobro pozicijo v solidni firmi v 100% tuji lasti.
  Ampak, če tile lunatiki še “uradno” pridejo v vlado, dasiravno sem v 2. polovici – 40-ih, se pa selim ven.
  Pa četudi bom, na začetku, vozil taxi.
  Socializma 2.0 se jaz ne mislim iti.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 5. 2017 at 22:02

  Tega se zavedam.

 • Odgovori Marko Sluga 6. 5. 2017 at 13:48

  Absoutni socializem v kapitalističnem svetu v katerem živimo ne more preživet, ker se še vedno zanaša na finančne inštrumente za menjavo blaga – obratno bi bilo če bi živeli v socialističnem svetu kjer bi bilo za vse poskrbljeno brez potrebe po denarju – tam kapitalizem ne bi imel noboenga smisla in ne bi mogel preživet.

  Dejstvo je da kapitalizem in potrošništvo ni vzdržna oblika življenja na tem planetu in da je vsako nadaljevanje prevlade kapitalizma v evolucijskih časovnih okvirih popolnoma nesmiselno. Problem ki ga mora rešit človeštvo ni boj med kapitalizmom in sociualizmom, gre za socialno splošno paradigmo ki verjame v vrednost finančnih inštrumentov in dokler bo tako bomo živeli v kapitalizmu, seveda so se in se bodo v prihodnosti pojavljali določeni eksperimenti, kot je bil sovjetski, jugoslovanski, venezuelski in kitajski ter bolj zmerni kot jih imajo social-demokratične evropske države in te eksperimetni bodo bolj ali manj uspešni nekaj časa, na koncu pa bodo vodili v varčevanje, zadolževanje, krize in eventuelno propad.

  Kapitalizem in vera v denar je umetno ustvarjen kot vsa ostala globalna prepričanja, religije itn – potrebne bodo generacijske spremembe, spremembe v razmišljanju celotne svetovne populacije saj nas bo naše prepričanje v vrednost denarja in ostalih finančnih inštrumentov slej kot prej popeljala v socialno-ekološko katastrofo ki bo po vsej verjetnosti zdesetkala ali celo izbrisala svetovno populacijo in po vsej verjetnosti naredila naš planet zelo ne-gostoljuben za nekaj tisoč let.

  Kar se venezele tiče je tam stanje žalostno – bogati se ne želijo odrečt svoji moči in bodo uničili Chaezov socialistični eksperiment, tako ali drugače.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3640941/Super-rich-quaff-champagne-Venezuela-country-club-middle-classes-scavenge-food-rubbish-dumps-DOGS-starving.html

 • Odgovori Matej Zalar 6. 5. 2017 at 20:50

  Sploh ne gre za to, da bi zagovarjal kapitalizem kot takšen. Noro pa je zagovarjati socializem potem, ko je propadlo že res nemalo variacij tovrstnih “eksperimentov, da sloh ne omenjam krvavih revolucij, ki so sploh omogočile eksperiment. Seveda mi bodo salonski levičarji oponesli, da je tudi kapitalizem krvav, ampak ob takih izjavah se lahko samo prizanesljivo nasmehnem.

 • Odgovori jazsembog 6. 5. 2017 at 23:40

  Nisem se videl socializma, ki bi milijone potegnil ven iz revscine, videl sem pa kitajski kapitalizem, ki je iz revscine potegnil milijine. Na lastne oci. Medtem ko vi slovenski socialisti, oz boljse receno navadni lenuhi tulite vec desetletij zaostale parole o delavstvu in prvem maju, se moji kitajski prijatelji z trdim delom dvigujejo. Spomnim se jih pred 8 leti, ko sem jih mel rostnih 20, kako so prisli celi prestraseni na studentsko izmenjavo. Zdaj imajo vsi, sluzbe, marsikdo ze stanovanje za vec 100k, svoj biznis. Ko se dobim z nimi se vedni trosi, vecerja, muzeji, izmenjava daril. Na hitro, ker smo vsi zasedni. Ko se dobim s slovenci se spije par pirov in brez tezav sedi v tisti lukni par ur. In vsi mi razlagajo kako kapitalizem ne deluje. Zivijo v postsocializmu, z prazno denarnico, jst pa prihajam iz umazane kapitalisticne kitajske, z polno denarnico. Kdo je tu nor?

 • Odgovori Uroš 8. 5. 2017 at 8:43

  Po moje moramo malo bolj paziti, kako imenujemo določene sisteme. Venezuela ni socialistična samo zato, ker se samodeklarira. Nekako dvomim, da nekdo z družbenega dna dejansko lahko ima enako startno pozicijo, kot nekdo z vrha (kar recimo, da je smisel socializma). Kot tudi Sovjetska zveza ni bila komunistična, ampak je bila dikatura, s kriniko komunizma. Marx in Engles po moje v Kapitalu nista pisala, da je treba ljudi pošiljati v Sibirijo…
  Ravno tako, kot se je kapitalizem izrodil. Jaz celo trdim, da je zahod daleč od kapitalizma. Zakaj? V kapitalizmu neuspešni propadejo, pa čeprav banke. Ne pa da jih država rešuje. Enciklopedično gledano, je ta model (država skrbi za največje) še najbližje fašističnemu modelu gospodarstva.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 5. 2017 at 19:05

  Poglej, ideja socializma je super, a žal ni izvedljiva. Že v osnovi terja revolucijo, to pa je nasilje.

  • Odgovori Boki 9. 5. 2017 at 0:46

   In zanemari vpliv pohlepa in pozresnosti, preko katerega pa cloveska nrav ne more, kar se dokazuje na vsakodnevni ravni in na plan zares udari ob vsaki recesiji.

 • Odgovori Zmrda 8. 5. 2017 at 19:30

  Meni bi bilo dovolj dejstvo, da na svetu ni nobene uspesne socialisticne drzave in bi rekel, da dajmo raje enkrat zares probat tisto kar preverjeno deluje. Ampak izgleda da bomo namesto tega ravno Slovenci odkrili tisto verzijo socializma, ki pa zares deluje. Kumi cakam…

 • Odgovori Matej Zalar 9. 5. 2017 at 8:24

  V Živalski farmi je bilo že vse opisano leta 1945.

 • Odgovori jazsembog 9. 5. 2017 at 10:18

  Ja svinje so bolj enake od ostalih. Ogromno različnih sistemov deluje, odlično delujejo mnoge azijske avtokratične demokratične in manj demokratične družbe, odlično stoji tudi liberalna USA in koncev koncev odlično tudi stojijo razvite socialne evropske države . Slovenija kot družba amaterjev in seljakov, bi morala biti liberalna kot USA, ker trdim da nimamo zadosti tehnologije, kapitala za socialo, ki samo stane, in duši ne preveč konkurenčno gospodarstvo. Vse družbe, ki so se zdignile zadnjih 20 – 30 let so imele nizko socialo z močnimi državnimi projetki. Simpl k pasulj. Da folk ve, delaj ali crkni. Da države omogoča ogromne projekte. In to žene ekonomijo naprej, in s tem standard. Seveda nam stari prdeci razlagajo drugo zgodbo in folk sanja skandinavsko socialno državo…

 • Odgovori Zmrda 9. 5. 2017 at 15:14

  Ne mesat socializma in socialne drzave. Socialno drzavo mas komot, v kolikor si jo zelis in lahko placas, kako to deluje je pa odvisn od mentalitete. Skandinavija ma zelo libertarno gospodarstvo in nebalkansko mentaliteto in si jo lahko privosci, je sla pa svedska vmes gospodarsko skor v k… pod socialisti.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 5. 2017 at 10:04

  Seveda ima Švedska še vedno težave s svojo socialno državo, to pa zato, ker so uvozili ogromno mojstrov izkoriščanja socialne države, ki so prišli iz naše bivše skupne države.

  Neredko bomo po vogalih slišali razne falote z družbenega dna razlagati kako dobro so opetnajstili državo s tem ali onim trikom za takšno ali drugačno pomoč, da ne govorim o relativno uspešnih pripadnikih te družbe, ki državo nategujejo na drugačen način, a jim nihče nič ne more, država pa z visokimi davki raje kaznuje tiste, ki so pridni. Pride trenutek, ko tudi poštenjak reče, da se tega dreka ne gre več in s epač prilagodi sistemu.

 • Komentiraj