Šmarka? Vtaknite si jo nekam!

Ko slišim popačenko Šmarka in, verjemite, med aktivnimi Ljubljančani se je razpasla skoraj tako nadležno kot kompresijske nogavice, me prime, da bi se za vedno odselil iz Ljubljane nekam, kjer se ljudje še ne obnašajo kot popolni idioti. Med hujšimi je še Živalc – ja, to je živalski vrt. Da se narod, ki si izmisli tako neumne spačenke po drugi strani dela norca iz afektiranih Američanov, ki cvilijo ob vsakem spomeniku, starejšem od njihove stare mame, je pa sploh bizarno.

Če si že na Šmarki in si pravi Ljubljančan, moraš to še isti trenutek obelodanit na vseh mogočih družbenih omrežjih, da znancem obvezno sporočiš kako trdo garaš za svojo idealno postavo in kako zelo si kul ker … kaj vem, greš tja kamor grejo vsi? To je ta lepota socialnih omrežij, da za njihovo uporabo ne rabiš niti kančka domišljije, kaj šele inteligence, ampak preprosto s preprostim dotikom na zaslon v nekaj sekundah svojo neunikatnost deliš s celim svetom. Šmarna gora je poligon poziranja ljudi, ki govorijo Šmarka.

S Šmarno goro seveda ni nič narobe, sploh na lep dan, kakršen je bil včerajšnji. V hribih je že celo leto vidljivost katastrofalna. Pravzaprav se je edini zares lep dan zgodil včeraj. Tako se je videlo z Grmade.

Tako pa s Šmarne gore.

Ja, edini lep dan. In hribe sem gledal z napačne smeri.

Prejšnja objava Naslednja objava

33 komentarjev

 • Odgovori laufar 31. 7. 2013 at 18:19

  Men pa tole: Včeri sm srečal Miheta pa Luketa! Ejga, mam že kocine pokonc……..

 • Odgovori Dajana 31. 7. 2013 at 19:51

  Joj, a gremo naštevat besede, ki nam gredo na živce… 🙄 Za Šmarko še nisem slišala, za Živalca pa sem. Zadnjič je moja tamala, ko sem ji rekla, če hoče it v Živalca rekla, da ne smem govoriti tako. 😉

  Moji otroci imajo sicer prepoved govorjenja “ful”. Enostavno jim ne dovolim. 👿 Čeprav je “ful” postala že narodna beseda, tako kot “kul”, “ok”… itd.

  Moja sestra ne more slišat: “halooooooooooo”…

  itd.itd.itd. 😀 😀 😀 😀 😀

 • Odgovori prvafaca 31. 7. 2013 at 20:56

  morilec dreves…

 • Odgovori Profesor 31. 7. 2013 at 21:10

  Ne vem kje živim, da prvič slišim za ta izraz.
  Meni osebno gre najbolj na nekaj beseda REPKA, kar naj bi pomenilo reprezentanca.

 • Odgovori Mojca 31. 7. 2013 at 21:13

  Prvič sem za t. i. Šmarko slišala od “priseljencev” s Štajerske in Koroške. Šele, ko sem povprašala, kje so bili, mi je bilo jasno, o čem govorijo.

 • Odgovori btw 31. 7. 2013 at 21:21

  in wtf .. a je to kaj manj pregrešno od “slengovski” pomanjševalnic 🙂

  btw: ob toliki averziji na objave v elektronskih medijih … evo ti ga na, si se sam ugriznil v “dragulje” – vzratno 🙂

 • Odgovori filmoljub 31. 7. 2013 at 21:29

  Ljubljančani imate radi popačenke — oz. bolje bi bilo reči skrajšanke, običajno iz dveh besed tvorite eno samo, — npr. “gremo na Prešerca” (Prešernov trg), “šnicl sem peku kar na olivcu” (oljčno olje) in podobno. Meni so nekatere dokaj simpatične. Je pa precej odvisno od tega, kdo in kako tako popačenko izreče. (In kako pogosto.) Skratka, kontekst. 😎

 • Odgovori darja 1. 8. 2013 at 0:41

  Nooo, koliko časa pa hodite gor? Na Šmarno?

  Jaz ima rekord (osebni) 25 minut. Pa prej še vožnjo s kolesom iz Šiške.

 • Odgovori t-inca 1. 8. 2013 at 7:32

  Khmm, domačini rečemo, da gremo na Šmarno ali kar lepo na Šmarno goro. Tale Šmarka se je razpasla res samo po Ljubljani. Kaj bo še ratalo – grem na Tošklna – za Toško čelo ali grem na Šišnca za Šišenski hrib??? Aja, tam ni nič gor, da bi se človek hvalil in delal selfiče za na fejsbuk… aaaaaaaa

 • Odgovori Zmago 1. 8. 2013 at 8:01

  Za Šmarko sem prvič slišu od…tebe CHEF,…. pa sem iz centra lj.

 • Odgovori Dajana 1. 8. 2013 at 8:15

  Aha… “Toškln” je tako kot “tošln”? 😀 Za Šišenca pa res še nisem slišala. Kako pa je Cankarjev vrh? 😀

  Izraz “na Prešercu” pa poznam že vsaj 10 let. A ni bil celo v neki reklami?

 • Odgovori Alen 1. 8. 2013 at 10:49

  Pa reče se:”Gremo na Tošića.” 🙂

 • Odgovori Društvo PGC 1. 8. 2013 at 10:54

  a ni Lj Zokistan 🙂

 • Odgovori miran 1. 8. 2013 at 10:58

  Ljubljančani ste res hecni, ja. Ampak ne si domišljat, da če se boš kam drugam preselil, da bo kaj bolje. Drugače ja, bolje pa ne. Ker vseposvosd, kjer so ljudje, so tudi idioti, nekje v večjem, drugje v manjšem procentu. Vsepovsod so pa v večini. 🙂

 • Odgovori Simon 1. 8. 2013 at 11:22

  Jaz sem tudi za Šmarko prvič slišal pa za Živalca tudi. Ne vem,… predvsem slednja je res ‘živalska’. 😉 Drugače me take besede ne motijo toliko čeprav ja, malo čudno se sliši. Nekdo je omenil ‘olivca’. Še vedno bolje kot od naših lingvistov vsiljeno ‘oljčno olje’ ker ne ločijo plodu od drevesa.

  Mene drugače motijo taki izrazi, kjer napačna raba spremeni pomen. Žal jih veliko uporabljajo tudi novinarji, ker danes v internetni dobi je lahko že vsak študent, ki ima pet minut časa novinar, lektorjev pa očitno nimajo.

  Primeri: “Bom mogu nekaj narest” (iz konteksta pa je razvidno da bi moral biti glagol ‘morati’ ne pa ‘moči’)
  “Te bom vrgu čez okno”(kar daj me, če me lahko, če bi pa rekel ‘skozi okno’ bi se pa že pripravil na obrambo ali beg)

     "Cela Slovenija..."(Kdaj je bila pa počena? "Vsa Slovenija" - no zdaj pa razumem kaj hočeš povedati...)
  
     "Zavrženo dejanje..."(zavržeš lahko neko stvar npr. - nagnusna, izprijena,... dejanja so pa 'zavržna' - zelo pogosta napaka piscev črne kronike!)
  

 • Odgovori petja 1. 8. 2013 at 11:39

  Da o že razvpiti napačni rabi dvojine ne govorimo: z dvemi drevesi, pred dvemi leti…slišano tudi na TV iz ust novinarjev in politikov. Al pa srbizmi med mularijo na LJ ulicah, ki te, nevajenega periferca, kr mal potrejo.

 • Odgovori Bunko 1. 8. 2013 at 11:55

  Slučajno sem opazil tale prispevek o Šmarki… Kul je, da ima vsak svoje mnenje. In ker nimam vedno dovolj časa, ker sem zaposlen s pometanjem pred svojim pragom, večkrat tudi sam uporabljam besede kot so kul, … Vedno pa rečem dve pivi, ampak če drugi tega ne počnejo jim tega pač ne zamerim, ker se mi zdi brez veze. Predlagam, da namesto, da čas zgubljamo s kritiziranjem drugih, pometemo najprej pred svojim pragom, sem prepričan, da čez 10 let tako ne bo več besed kot so šmarka ipd.

 • Odgovori Društvo PGC 1. 8. 2013 at 14:35

  a se še kdo spomni, ko je bilo vse “đazn” 🙂

 • Odgovori primoz 1. 8. 2013 at 14:51

  gre na šmarko in nardi selfiča za na fejsiča

 • Odgovori uraa 1. 8. 2013 at 17:21

  Hehe, ravno zadnjič so o teh ljubljanskih okrajšavah potekale debate. Meni je hecno, ko se večina ljudi po malem dela norca iz mojega koroškega narečja :)) Čeprav se ponavadi trudim govoriti malo bolj slovnično, moji ”kk”, ”tk”, ”grta”,.. kar sekajo ven.

  In potem zadnjič kolega, Ljubljančan, reče, kako dolge ”trepke” ima ena psička. Trepke?!?!
  Skoraj sem padla s stola, ko sem izvedela, da so to trepalnice. Oh, c’mon :))

 • Odgovori miran 1. 8. 2013 at 18:59

  Kaj pa recimo “gorc”? A je to v redu al ne?

 • Odgovori chef 1. 8. 2013 at 22:26

  Veliko sem prevozil z gorskim kolesom, pa mu nikoli nisem rekel “gorc”. To se mi zdi skoraj tako trapasto kot izraz “kramparca” 🙂

 • Odgovori Simon 2. 8. 2013 at 8:38

  Ker sva že istih hribovskih vodah: popularna izraza za cepin in dereze sta tudi ‘kramp in kremplji’ 😉

 • Odgovori miran 2. 8. 2013 at 10:21

  Eh, pa sem že mislil, da te bom zašil z gorcem. 😛

 • Odgovori Lola 3. 8. 2013 at 11:25

  Evo, prav nikoli ne komentiram ničesar na tem blogu (konkurenca je res huda!), ampak tokrat pa bom:

  Vsakič ko slišim kakšno takšno butasto pomanjševalnico ali nadimek, me ima da bi osebi primazala klofuto. Ljubljančani so res najhujši, poznam enega (ni samo eden, ampak najbolj izstopa) pretencioznega kretena, ki reče torti kejka in kači snejka in še kar nekaj podobnih izjav. Upam, da se zadavi.

 • Odgovori robson 3. 8. 2013 at 14:21

  Uff,Matej spomnil si me na tisto kar meni dvigne krvni tlak,namreč vse pogostejša uporaba pomanjševalnic na ravni pogovora otrok ali idiotov.V praksi izgleda nekako takole;Gospod kaj boste?…odrecitiram željeno..,A sam pol kilCe,a bo zadost?A rabte kej še kej kruhKa zraven?Tale melonCa je pa glih raprava za vzet na kakšno plažICo al pa bazenČEK,fajn osveži…kasneje na blagajni;Kaj mava?Aha krompirČEK,—-ČEK,—-CA,—EK itd,Evo računČEK

 • Odgovori kllepec, peter kllepec 7. 8. 2013 at 13:50

  Sorči da lajfam 😉

 • Odgovori Nina2 9. 8. 2013 at 9:07

  Se strinjam glede Šmarke-sem ljubljancanka in ze krneki let opazam, da se je raspasla po sloveniji… Da ne govorim o pomanjsevalnicah…

  Me veseli, da nism edina, k ji gre to na zivce

 • Odgovori Študentka 13. 8. 2013 at 8:53

  Meni pa dvigne tlak uporaba besede ‘inteligenca’ tam, kjer bi morala biti ‘inteligentnost’. Najbolj zanimivo pa je, in to opazam ze nekaj casa, da se ta sicer zelo pogosta napaka najveckrat pojavi na znanih slovenskih blogih, kjer avtorji kurcajo ‘inteligenco’ drugih. In prevodih dokumentarcev.

 • Odgovori chef 20. 8. 2013 at 0:35

  @robson: Že pred časom sem nekje izjavil, da nikoli več ne grem nikamor z moškim, ki reče “kavica”.

  In se tega tudi držim.

  @Študentka: Verjamem, da prav dobro poznaš razliko v pomenu med obema izrazoma. Verjamem, da prav dobro poznaš tudi razliko v vseh drugih podrobnostih slovenskega jezika in da si torej najpametnejša oseba na tem svetu. Super. Sam žal nimam te sreče, žal pa s tem blogom tudi ne zaslužim dovolj denarja, da bi si špogal lektorico, ki bi take neumnosti popravila.

  Pa hvala za opozorilo, verjetno se me bo prijelo.

 • Odgovori Nergač » Rožnik v ljubljanskem slogu 8. 12. 2013 at 18:03

  […] da bi šel vrt štihat, ne pa na Rožnik, najbolj nobel ljubljansko izletniško-sprehajalno točko (Šmarka je bolj za taprave športnike.). Temu smo včeraj naredila konec! Rožnik, Ljubljana […]

 • Odgovori Janny 13. 3. 2018 at 14:37

  Ugotavljam vse pogostejšo rabo “Iz kje pa ti prihajaš?”, ali pa: “Od kje?”. Ponorim, ko se takole izražajo tudi na nacionalni TV

 • Odgovori Anonimno 18. 3. 2018 at 16:38

  “pač… šmarka … pač”

 • Komentiraj