Smučarski poleti nad 30 metrov v Polhovem Gradcu

Danes se mi ni ljubilo na Blegoš, pa sem skočil na Sv. Lovrenca (824 m). Slišal sem, da bodo imeli danes na pod Kalvarijo tradicionalno tekmovanje v smučarskih skokih, nisem si pa mislil, da bo tako resno. Pri Polhograjski graščini je bilo vse zaparkirano, tako da sem moral nazaj do pošte in pod goro peš. Množica pod skakalnico me je potegnila vase, tako da sem si z užitkom ogledal prvo serijo. Fotografiral sem s telefonom, ker se mi iz nahrbtnika ni ljubilo vleči fotoaparata.

Všeč so mi te prireditve v majhnih krajih, kjer se vsi poznajo. V Polhovem Gradcu so skakalci danes po mojem superheroji na ravni Robrerta Kranjca. Saj je po svoje res … domači fantje se spuščajo z dilcami in čevlji za alpski slog, največji frajerji so brez čelad, očala pa nosijo tisti, ki imajo sponzorja. Junaki. Videli smo dva padca, za tistega, ki je pristal brez dile, je komentator že mislil, da je gotof (jaz tudi), a jo je odnesel samo z ožgano kožo. Videli smo tudi krasen polet v V-tehniki. In videli smo nekaj dolgih poletov okoli 30 metrov, najdaljšega – 32 metrov.

Potem sem na hitro skočil na Sv. Lovrenca in si drugo serijo ogledal iz ptičje perspektive, dobrih 400 metrov više. Zanimivo, kako lepo se – z zamudo – sliši, ko letalec prileti na tla. Ja, letalec, ker to so bili poleti.

Ah, ta Sv. Lovrenc! Čudovit hrib za prepucat ventile, boljši kot Šmarna gora. Malo višji je in neizprosno strm. V dobrem kilometru se vzdigneš za 420 metrov. Če po poti od Čebelarskega doma na vrh pridete prej kot v pol ure, ste že kar dobri. Če pridete prej kot v dvajsetih minutah, greste lahko tudi na kakšen gorski tek. Če pridete prej kot v petnajstih minutah, ste zrušili stari gasilski rekord – mudilo se jim je, ker je gorelo v cerkvi. Danes je bilo gor še posebej lepo. V Polhovem Gradcu je dosti več snega kot v prestolnici, na vrhu je fletno pomrznjen in psica je uživala ko šus.

Več o Sv. Lovrencu

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori miran 27. 1. 2013 at 19:22

  Uuu, smučarski poleti! 😮 Pri nas je pa ena podobna skakalnica čisto zapuščena, podrta in zaraščena. 🙁

 • Odgovori uršula 28. 1. 2013 at 8:26

  §miran: kaj pa spodnje dule?

 • Odgovori miran 28. 1. 2013 at 9:09

  Ja, tam pa lepo laufa. Še plastiko imajo gor. Rekord je menda 40 metrov. 🙂

 • Odgovori jurij 29. 1. 2013 at 10:42

  ja Matej !Sv.Lovrenc..to pa so spomini..kolk smo gor hodil k Pavletu in njegovi ženi ..domačija pod cerkvijo na sedlu!!/špehovka,čaj,hruškovc,,,ja lepi časi/…pa kok sm ga preteku..po vseh variantah..tut iz Ljubljane ..ja lepo.. in kot praviš ni gužve…zato mi je pa tko všeč ….
  lepe fotke!!!!

 • Odgovori Nergač » Bela Grmada 8. 2. 2013 at 0:22

  […] proti Polhovemu Gradcu – hrib na desni je Sv. Lovrenc oz. Polhograjska gora. Zgornja fotka bolj od spodaj, spodnja z […]

 • Komentiraj