Šola v farovžu

V Stranki modernega centra  med vsemi možnimi kandidati za predsednico vseh Slovencev kandidirajo prav tisto šolsko ministrico, ki je inšpektoratu za šolstvo prijavila blagoslov in molitev ob odprtju vaške šole, kakor da bi bila to glavna težava slovenskega izobraževalnega sistema, a verjetno bo tudi na ta račun pridobila kakega volivca več. Vsakič znova sem presenečen, kako jezno zacepetajo ljudje, kadar je govora o katoliški cerkvi in kako srdito so sposobni zmerjati vernike z bebčki, ki da verjamejo v pravljice. Včeraj je na primer nekdo na Twitterju izgubil živce in med drugim napisal, da bi moral biti verski nauk kazniv, češ da gre za razširjanje laži. Na opozorilo, da ustava določa, da mora biti delovanje verskih skupnosti svobodno, je odgovoril, da je to pač slaba ustava.

Šolska ministrica se vtika v nek nepomemben blagoslov, kot da slovensko šolstvo najbolj ogroža Rimokatoliška cerkev, ne pa razvrednotenje učiteljskega poklica, slabe plače, šikaniranje zasebnih šolskih ustanov, onemogočanje organizacije dodatnih izobraževalnih vsebin, preobilica delovnih zvezkov in še marsikaj. Mimogrede, na leta 2011 objavljeni lestvici uspešnosti srednjih šol je sta dve katoliški gimnaziji zasedli drugo in četrto mesto, od tedaj pa zaradi sistema najnižjega skupnega imenovalca Državni izpitni center ne izroči podatkov za razvrstitev. Lahko sicer verjamete, da katoliške gimnazije ustvarjajo bebčke, ki verjamejo v zgodbico o Adamu in Evi, a dejstvo je, da so rezultati maturantov teh šol na splošni maturi v povprečju med najboljšimi. Verjetno tudi pri biologiji.

Včeraj pa sem izvedel še nekaj. Ne samo, da so blagoslovili tudi prenovljeno podružnično šolo OŠ Sostro na Prežganju. Zato, da se otrokom ne bi bilo treba z avtobusom voziti v Sostro, so v času obnove pouk v dogovoru z župnikom celo šolsko leto izvajali v sobi za duhovne vaje in v veroučni učilnici tamkajšnjega župnišča, za pripravo šolskih malic pa so uporabljali župnikovo kuhinjo. In ne le, da so bili otroci in njihovi starši župniku hvaležni, ker jim je ponudil zatočišče, menda so si nekateri takrat zaželeli obiskovati verouk iz lastnega veselja in radovednosti.

Blagoslovu prenovljene šole je tedaj prisostvovala tudi ljubljanska županja Vika Potočnik, res pa je bila članica LDS, ki je tako imenovano konfesionalno dejavnost blagoslova v šolah toleriral kot nek tradicionalen običaj.

Gre torej za primer dobre prakse sodelovanja med cerkvenimi in državnimi institucijami, ki deluje, če se sodelovanja lotijo normalni ljudje. Mnogi pa tudi pozabljajo, da je v času prebujanja slovenskega naroda za izobraževanje otrok pa tudi za štipendije mnogih narodnih buditeljev in umetnikov skrbela prav Rimokatoliška cerkev Berite na primer učbenik Blaže in Nežica v nedelskej šoli Antona Martina Slomška.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori Seamus 8. 9. 2017 at 18:09

  Mah, tole pri nas se pogreza nekam v eno govno brez dna. Ljudje niso več sposobni normalne zdravorazumske presoje.
  In že izbor predsedniških kandidatov kaže, da imamo en velik problem.

 • Odgovori Aleš 8. 9. 2017 at 22:31

  Mene pa zanima ali bo ta šolska ministrica za dejavnost predvolilne kampanje dobila tudi izplačane dodatke za “večji obseg dela”?
  Nismo pozabili.
  .
  Bo mogoče vzela dopust na ministrstvu in se ukvarjala s kandidaturo v svojem prostem času?

 • Odgovori Boki 8. 9. 2017 at 22:56

  Saj vemo ane, kaj je bil interes zupnika, ko je otroke vabil v faro? Da ne bi kdo mislil, da je to pocel iz same dobrote!

 • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 23:21

  @Seamus: Delali smo se norca iz raznih Dimitrijev Ruplov in takih patronov … ampak to so bili vsaj politiki. Kar imamo danes, je pač rezultat negativne selekcije.

  @Aleš: Oh, saj je vrnila tisti denar. Ne sicer vsega, ampak tako je pač z etiko in moralo. Pahor itak ni moralna avtoriteta, je pa Cerar in on bo povedal kaj je dovolj in kaj ni dovolj etično.

  @Boki: Odličen vic!

 • Odgovori kekec 11. 9. 2017 at 9:04

  Še dobro da v praksi zadeve laufajo popolnoma neodvisno od politike, ki je pač greznica. Samo če so na obeh straneh normalni ljudje (ravnatelj – župnik). In v večini so. Hočem rečt, ni izjema to kar se je zgodilo v sostrem ampak cirkus, ki ga delajo okrog žegnanja nevemkježe.

 • Odgovori slovon 11. 9. 2017 at 20:58

  Najbolj fajn je pa to, da so v Sostrem čisto zadovoljni, štalo delajo eni X ljudje, ki nimajo s Sostrim nič.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 9. 2017 at 9:06

  V Sostrem so bili itak zadovoljni – verjetno mislita na Polico.

 • Komentiraj