Šov se nadaljuje

Eni nočejo voliti. Drugi se razburjajo nad tistimi, ki nočejo voliti. In priznati moram, da v specifičnih slovenskih okoliščinah bolj razumem prve, še več, z njimi po svoje simpatiziram, in že večkrat sem tudi jaz oddal neveljavno glasovnico. Ne glede na vse, kar si mislim o Janezu Janši in marsikomu drugemu, ki je po mojem mnenju enako, če ne konkretno za slovenski narod še bolj škodljiv, bi mi bilo pod častjo voliti proti. Cinizmu navkljub sem vendarle toliko načelen – ali naiven, če hočete –, da volitve razumem kot instrument izbire za in ne proti. Voliti proti, pa naj stane kar hoče, se mi zdi po svoje neodgovorno.

Najprej jezijo volivce, potem se pa čudijo nizki udeležbi

Še enkrat ponavljam. Desno usmerjeni volivci, ki so sicer v Sloveniji v manjšini, kar je nakazal tudi rezultat volitev, se lažje identificirajo s ponudbo strank na desnici. Levo usmerjeni volivci, ki so po definiciji manj lojalni, imajo precej zahtevnejše delo. Naj volijo nove obraze? Ali bivše nove obraze? Klovna? Upokojence? Populiste, ki bi se zgledovali po tipu demokracije v venezuelskih favelah? Edino preživelo levo stranko iz obdobja tranzicije?

Hvala lepa za tako gnilo izbiro!

Za nizko volilno udeležbo kriviti neudeležene volivce, je v teh okoliščinah precej površno. Je težava v volivcih ali v izrazito slabi ponudbi? Res je, da danes ljudstvo zameri že vsako malenkost. Pripravljeni so z vsemi družabno-omrežnimi topovi streljati proti stranki z daleč najboljšim programom, samo zato, ker je predsednik govoričil o zaostrovanju pogojev za splav. Kot da bodo splav kratkomalo prepovedali! Kot da je takšna ideja sovražni govor.

Res pa je tudi, da med predvolilno kampanjo tudi mediji iščejo samo napake, četudi nepomembne in bizarne. Slejkoprej pri vsakomur najdejo vsaj eno napako in ne gre se čuditi, da so ljudje pred volitvami totalno razpizdeni, da se jim vse skupaj zagabi, in zato raje ostanejo doma.

Kakšne spremembe neki!

Če je vsaka neoddana glasovnica glas za Janeza Janšo, pa naj bo tako. Ljudje spregovorijo z molkom. Morda kdo ne voli tudi nalašč. Celo pred samim sabo mu je nerodno voliti za te nagnusne SDS-ovce, a po drugi strani si želijo malo tršega vladarja. To je po svoje slabo, a takšna je realnost v deželi, kjer se nič ne zgodi, ne glede na rezultate volitev. Kajti v resnici se ne zgodi nič. Izbrali so nov obraz, a zgodilo se ni nič, razen, da so postavili fabriko v Hočah, pa še to s težavo. Česa drugega se ne spomnim. Dobro, bila je še tista tovarna robotov. Ampak sem ter tja bi kaj uspelo narediti tudi meni, čeprav nimam pojma niti o politiki niti o poslu.

Ko gledam prestrašene obraze tistih, ki se jim zdi izvolitev SDS nekaj škandaloznega, in so prepričani, da bo zdaj vse drugače, vidim pravzaprav samo strah pred spremembami, ki si jih v resnici ta narod želi samo domnevno. V resnici pač ne. Dobro, vsi bi radi bolje živeli, a za to nihče ni pripravljen prevzeti odgovornosti. Zato je bolje ne-voliti ali pa voliti proti spremembam. Kajti zdravstvo je pač slabo in če v nenujnem pokličete reševalno vozilo, boste nanj čakali dve, tri ure, a boste po drugi strani govorili o tako imenovanem brezplačnem zdravstvu. O zdravstvu, ki dobi denar z neba.

Strici iz ozadja si manejo roke

Precej bolj problematično je, da je drugi najboljši rezultat dosegel klovn brez realnih izkušenj v politiki, in to s taktiko populističnega nabijanja. Še posebej bo to problematično, če mu bo uspelo sestaviti koalicijo, ki bo nujno sestavljena točno tako, kot ustreza famoznim stricem iz ozadja. Sestavljena bo tako, da se spet ne bo nič spremenilo, ker bo vedno vsaj en koalicijski partner blokiral vsako pomembnejšo odločitev. Še naprej se bo vzdrževal status quo in čez nekaj let, verjetno prej kot leta 2022 – morda pa že leta 2018? – a, se bomo spet pogovarjali o izgubljenih priložnostih in o razočaranju nad novim obrazom.

Ampak najprej

šov. Zdaj se nam bodo šele zagnusili!

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori phoenix-slo 5. 6. 2018 at 19:07

  Edina stvar na katero sem upal je bil morebitni izpad Desusa in teflonskega Karla iz parlamenta #razočaransem

  • Odgovori Urban 5. 6. 2018 at 22:31

   Karla ni v parlamentu. #vsajto
   Je pa Jelinčič. #šeslabše

 • Odgovori Urban 5. 6. 2018 at 22:48

  Ena zanimiva in tragična statistika tokratnih volitev. Levica je relativni zmagovalec v volilnih okrajih, kjer je povprečni kvadratni meter nepremičnin z naskokom najdražji (Ljubljana in Koper). Je to ironija, sarkazem ali cinizem? So to glasovi nevoščljivosti ali salonskih levičarejv? Meščanstvo, ki bi moralo predstavljati glas razuma in naprednjaštva izvoli skrajno levico, ki simolizira nazadanjštvo!? Cankar se nam roga iz groba, ko je v Hlapcih zapisal: “Nazadnjaštvo je dobro, naprednjaštvo je dobro, najboljše pa so pečene piške!” To pelje v polom… Tega me je strah, ne pa migrantov in beguncev.

  PS: Eden boljših povzetkov tkoratnih volitev.

  • Odgovori Aleš 6. 6. 2018 at 9:45

   Živim v centru Lj. (Poljane) in ko/če v lokalnem bifeju poslušam debate “starejših občanov” mislim, da sem v Venezueli ali na Kubi. Sami hard-core komunisti, ki debatirajo samo o tem kaj jim “pripada” in bi jim Janša lahko vzel.
   .
   Kako to? Center glavnega mesta je bil pred WWII seveda meščansko/”buržoazno” okolje, katerega ga je bilo po vojni NUJNO tudi “ideološko uravnotežiti”.
   Koliko se je dalo so tiste “najhujše buržuje” “vzpodbudili”, da so se izselili.
   Za “dobro vago” pa so še, kjer se je le dalo, zraven natlačili socialistične blokovske kolose (Streliška, Kristanova…), kjer so seveda dali “brezplačno stanovanjsko pravico” tistemu najnižjemu, najprimitivnejšemu lumpen-proletariatu.
   In 2 generaciji staabsolutno premalo časa, da bi iz takega “materiala” nastali nekakšni vsaj približno”normalni” meščani glavnega mesta.
   Janković je situacijo samo še poslabšal.
   .
   Tak’le mamo. :-/

 • Odgovori jazsembog 5. 6. 2018 at 22:55

  Pošteno zapisano. Sicer v marsikateri državi, so na oblasti klovni – USA, ali so dolgo brez vlade – recimor Belgija, pa družbena realnost teče normalno naprej, ker so državne institucije močne in strokovne službe prevzemajo odgovornost. V sloveniji se pa uklonijo centrom moči, kot v času komunizma. Še posebej zdravstvo. In ne vem, če ima kdo po domače povedano jajca, da naredi red tam. Videli bomo že kako se bo odvijala zgodba pri otroško srčni kirurgiji.

 • Odgovori Danijel 5. 6. 2018 at 23:52

  Zanimivo, kako je JJ mobiloziral leve in desne volivce 🙂

  Rezultat mogoče res ni nikogar pretirano osrečil, je pa pokazal pravo razpoloženje v državi. Večina je pasivna (pa lahko to zavijaš v nevolivske moralizme kolikor hočeš), desni so se potolažili, levi pa so v obupu poskušali rešiti kar se je dalo.

 • Odgovori Superfly 6. 6. 2018 at 8:33

  Levica je močna v nekaterih mestih preprosto zato, ker ima ideološko všečen program: vsi se imamo radi, dvignimo plače, ven iz Nata, … kar se vse sliši super. Verjetno pa se nihče ni poglobil v to, kako to nameravajo doseči: višje obdavčitve, nižanje obrambnega proračuna (ob tem da gremo ven iz NATA!!?!?!?), višanje socialnih transferjev, … skratka utopija na katero bi bil stric Marx precej ponosen, državo pa bi zjebali bolj kot JJ v prvem mandatu. Upam da pridejo veseljaki čimprej v vlado, v opoziciji se bodo zgolj okrepili, saj so po mojem mnenju dolgoročno bolj nevarni kot JJ, ki ne bo nikoli prišel čez 30%.

  Manjka nam neka močna sredinska stranka, ki se bo posvečala predvsem gospodarskem razvoju, pričela omejevati birokracijo, odpravila anomalija v zdravstvu, ki roko na srce v večini primerov funkcionira, res pa so verjetno denarna sredstva slabo izkoriščena, in pustila na miru ideološke teme: splava se ne bo kar prepovedalo, ženske imajo dejansko vedno več pravic, begunci ne želijo ostati, tisti ki ostanejo pa so večinoma neproblematični. Aja in zgradila tale jebeni 2. tir in avtocesto do Slovenj Gradca.

  Sem bil pa pozitivno presenečen, da se v tej kampanji nismo ukvarjali s partizani in domobranci. Velik korak za politiko in vsaj majhen za državo.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2018 at 9:52

  @PhoenixSLO, @Urban: DeSUS gre v vlado in Korel postane minister za kak četrti resor, ki ga doslej še ni posral.

  @Urban: Levica je domnevno napredna stranka. Res je sicer, da zanje pomeni napredek vračanje v pretekle čase in seveda ne vzpostavitve nekega novega sistema, ki ga po mojem mnenju srednjeročno potrebujemo, sicer bomo bodisi res ostali brez vseh pravic bodisi bodo res zavladali skrajni desničarji, ki si jih normalen človek želi. Še enkrat, česa takega Levica ni sposobna, seveda pa tega ni sposobna niti katerakoli druga stranka. V Evropi. Na svetu.

  Da slovensko meščanstvo, ki je zaradi zgodovinskih dogodkov daleč od normalnega meščanstva, nima nobenega stika z realnostjo, je pa tudi že nekaj časa jasno. In razvoj Slovenije v normalno državo zavirajo prav ti ljudje, ne pa podeželani.

  @Jazsembog: Točno to je ta težava … danes sem 60-letnega gospoda, ki se je razburjal, da Janša vsakič, ko pride na oblast, popolnoma razsuje sistem. Seveda, to je grozno. Ampak če ga mora vsakič znova razsuti, verjetno v vmesnem času, ko Janša ne vlada, ta isti sistem očitno sesuva nekdo drug, sicer se SDS ne bi bilo treba vsakič znova ukvarjati s spremembami. Da se to dogaja, je seveda grozno, ampak to je zato, ker smo mlada, nekonsolidirana država, kot praviš.

  @Danijel: Zdaj lahko razpravljamo ali je bila najprej apatija ali je bila najprej politika, ki ne zadovolji slabe polovice volivcev vsaj toliko, da bi prišli na volišča. Dejstvo pa je, da vsakič znova, ko izgubi levica, mediji, komentatorji in del volivcev krivdo išče v nizki volilni udeležbi, ob tem pa se pritožujejo, ker da zdaj ne bo nobenih sprememb. Popolna neumnost! Ravno če vlado sestavi Janša, bodo spremembe. Ne bo pa jih, če jo bo sestavil Šarec. In to si večina tudi želi.

  @Superfly: Janša je po mojem eden največjih škodljivcev za slovensko politično krajino. Kot praviš, nikdar ne bo dobil tistih 30 odstotkov, ker toliko ljudi pa spet ni norih in poznam vsaj enega, ki je bil še pred nekaj leti relativno aktiven član SDS, zdaj jih pa ni niti volil 🙂 Zaradi Janše nikdar ne bomo dobili, kot praviš, močne desnosredinske stranke, ker uničuje vse, ki so nevarni, da prevzamejo njegovo vlogo. No, desnosredinska je recimo NSi, njih se pa drži sloves krščanskih demokratov, ki gredo slovenskemu narodu – povsem iracionalno – strašansko na živce.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2018 at 10:36

  @Aleš: Odličen komentar. Nekateri stari meščani so tudi ostali. Danes opažam, da sem eden redkih, ki med prehranjevanjem ne naslanjam komolca na mizo. V takih podrobnostih recimo zaznaš razliko. Ampak ljudi, ki se znajo vesti, se hitro označi za snobe. Ne pa tudi primitivcev, ki so na hitro prišli do denarja in se sploh ne znajo vesti, ampak znajo samo razkazovati svoje materialno premoženje. In to je absurd. Da je Janković potomec teh lumpenproletarcev, je seveda jasno. Jasno je tudi zakaj je lahko uspešen v Ljubljani. Večina seveda ne prizna, da ga voli. Jaz recimo ne poznam nikogar, čeprav se družim z vseh vrst ljudmi iz vseh možnih slojev.

 • Odgovori Jani 6. 6. 2018 at 20:43

  Kakšno fabriko v Hočah so Oni postavili, halo?
  Na vodovarstvenem območju btw..
  Hlapci bili in ostali.

  https://www.dnevnik.si/1042775650/mnenja/kolumne/dragan-petrovec-slovenija-kot-lakirnica

 • Odgovori jazsembog 6. 6. 2018 at 22:20

  Slovensko meščanstvo so komunisti popolnoma potolkli. Tradicionalno šibko slovensko meščanstvo si nikoli ni zares opomoglo zaradi stalinističnega nasilja. Z desnico so že opravili med vojno in potem takoj z povojnimi poboji, liberalni del meščanstva so pa preprosto izključili iz osvobodilne fronte in obračunali z njim z Nagodetovim procesom, kjer so bili vsi po vrsti spoznani za krive in obsojeni kot angleški, zahodni špijuni. Seveda, ta ista oblast je vsa desetletja hladne vojne prejemala gmotno pomoč z zahoda.

  In kot omejeno zgoraj so skozi vsa desetletja ideološko uravnotežili s umetnim priseljevanjem raznih lumpenproletarcev (zelo všečna beseda! in odličen komentar @Aleš)

  Seveda te volitve kot vsake dosledaj so posledica komunistične dediščine. Ljudje volijo proti in za vzdrževanje, postsocialističnega sistema in tudi stranke delujejo izključevalno. In če bo kdo delal zares spremembe, bo takoj revolt na ulicah. Sploh če bo to Janša.

  Definitivno volitve pokažejo stanje duha v državi. Slovenija ima gospodarsko rast, timing za reforme je tu, ljudje so pa pasivni.

  Sicer prejšno vlado ocenjujem kot eno izmed boljših vlad levic. Toda od par fabrik se ne zgradi države in močnega srednjega sloja.

 • Odgovori Urban 6. 6. 2018 at 23:03

  Kaj nam preostane? Nočem jamrat, iščem rešitve…

 • Komentiraj