Šparamo elektriko

Seveda je varčevanje nujno, saj je količina denarja omejena, česar ne razumejo samo turbokapitalisti brez lastnega denarja Jankovićevega kova, ki težave rešujejo z najemanjem kreditov. Ampak … varčevanje za vsako ceno? Danes ob 20.30 bo menda na grozo proizvajalcev elektrike ves svet ugašal luči – ne samo posamezniki, ampak bodo ugasnili tudi osvetlitev Eifflovega stolpa, nebotičnika Burj Khalifa v Dubaju, tema bo menda tudi v Buckinghamski palači. Ta nenaden izpad elektrike, ki je bo med 20.30 in 21.30 na vsem lepem preveč in ne bodo vedeli kam z njo, menda podpirajo vlade po vsem svetu, seveda tudi naša. S tem da opozarjamo na ekološke probleme.

Eno uro bo v stanovanjih sicer temno, a nič hudega, še vedno nam ostaneta televizor in računalnik. K sreči akcija ne vključuje varčevanja s hlajenjem in pranjem. Preveliki dvokrilni hladilniki, ki jih kupujejo skrbni očki in mamice zato, da ne bi kdo čutil pomanjkanja, bodo še naprej hladili preobilico hrenovk in frutkov. Gospodinje bodo v skrbi za higieno in zdravje svojih otrok še vedno prale brisače po vsaki uporabi – kot da pravkar oprhan človek brisačo dejansko umaže. Da ne omenjam desetminutnega prepevanja pod prho, seveda pod ogrevano vodo. In tako dalje in tako dalje.

Razsežnosti potrošniškega debilizma najbolje opiše Janševa izjava. Premier, ki akcijo podpira, pravi, da:

[…] bo vlada na simbolni ravni podprla iniciativo, saj bodo luči v večini delovnih prostorov ugasnjene, ker za danes tudi ni predvidenih nobenih dogodkov.

Kaj to pomeni? Da sicer v vladnih prostorih luči gorijo tjavendan tudi, ko ni predvidenih dogodkov? Bebavost svetovne populacije očitno dosega višek. Ultravisoki nebotičniki, cerkve in druge znamenitosti so razsvetljene 365 noči v letu, no, za eno uro pa bodo luči ugasnili in opozorili na varčevanje, obenem pa to pričakujejo tudi od ljudstva. Če nekje za deset minut zmanjka elektrike, se isti ljudje razburjajo kot da je konec sveta, kot da je elektrika res sama po sebi umevna.

Jaz bom naredil obratno. V znak protesta proti splošnemu idiotizmu in v znak podpore elektroindustriji bom prižgal vse luči in naprav v stanovanju. Med pol deveto in pol deseto bom s polnilci za baterije zasedel vse razpoložljive vtičnice, poslušal bom glasbo, delal na računalnik, ob 20.30 bom tudi vklopil pralni stroj in si nekaj malega skuhal, seveda ob uporabi nape. Pa opečen kruhek si bom spekel. Škoda, da nimam še televizorja.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori brezimenko 31. 3. 2012 at 18:22

  Saj sej bo kje verjetno res kaj prišparalo, ker bo zaradi nenadnega padca porabe pometalo ven transformatorje in bodo ljudje v temi par ur 😀

 • Odgovori seamus 31. 3. 2012 at 19:21

  @brezimenko – tale ja pa dobra. Ne bo jih ne.

  Drugače je pa tako, da je med vikendom in zvečer itak poraba najmanjša in so elektrarne najmanj obremenjene in najbolj racionalnoo je, da se takrat čimveč energije porabi v gospodoinstvih, da ni potrebno ugašati velik parnih elektrarn (termo, nukleo). Če bi dejansko kakšna izpadla (kar je zaradi takšne akcije praktično nemogoče, kot si omenil vsi ostali porabniki ostanejo prižgani) bi bila to bistveno večja škoda, kot se je pri tem eneregije prihranilo.

 • Odgovori Minikoza 31. 3. 2012 at 20:07

  Opečen kruhek, lol

 • Odgovori ales 31. 3. 2012 at 20:22

  Ma ti bodo varovalke vn padle:)

 • Odgovori chef 31. 3. 2012 at 20:31

  Pravkar sem se spomnil, da bi bilo treba malo posesat.

 • Odgovori seamus 31. 3. 2012 at 22:08

  Sm čist pozabu, da pokurim malo več štroma, sem ravno popravljal daljinca za avto … Sem pa imel prižgane tri luči več, kot ponavadi pa me sploh ni bilo v stanovanju, kar je tudi nekaj 😀

 • Odgovori beach_boy 1. 4. 2012 at 0:01

  Ena dobra na temo šparanja:
  http://www.rtvslo.si/blog/marko-radmilovic/narodni-sparovcek/70295

 • Odgovori Spam 1. 4. 2012 at 9:09

  Ja še en, ki je priklopljen na davkoplačevalsko pipco in ne bi šparal.

 • Odgovori Shalalabayzer 1. 4. 2012 at 14:03

  Uf, se spomnim kaj se je dogajalo leta 2007, ko so s tem začeli (5 minut ugasnjenih luči za Zemljo); takrat je bil elektroenergetski sistem mnogo bolj ogrožen kot danes. Tokrat sem si v živo ogledal ta fenomen; v Veliki Britaniji se je na njihovem spletnem portalu (NationalGrid – RealTime Frequency)lepo videlo skok (če se poraba hipoma zmanjša, frekvenca naraste), ko so se luči ugašale…ampak nič pretresljivega…tokrat.

  Čakamo kakšnega mojstrovalca, da se bo zmislil za cel(e) vikend(e) izklopit celotno omrežje…pa še kakšnega brihtnega politika prepriča, pa bo 😀

 • Odgovori Jernej 1. 4. 2012 at 14:34

  Za te idiote je res škoda našega časa, se vam ne zdi! Bodimo bolj pametni in ignorirajmo jajaste organizme.

 • Odgovori bera 1. 4. 2012 at 14:47

  Priporočam članek v reviji Življenje in tehnika na temo alternativnih virov energije. Članek o človeški neumnosti in naivnosti brez kančka kritičnosti.

 • Odgovori Simona Rebolj 1. 4. 2012 at 16:02

  “In gospodinje bodo v skrbi za higieno in zdravje svojih otrok še vedno prale brisače po vsaki uporabi – kot da pravkar stuširan človek brisačo dejansko umaže? Da ne govorim o desetminutnem prepevanju pod prho, seveda pod ogrevano vodo, ker nam tako pač paše.”

  Haha …

  “V znak protesta proti splošnemu idiotizmu in v znak podpore elektro industriji bom prižgal vse luči in naprave, ki jih premorem. Med pol deveto in pol deseto bom s polnilci za baterije zasedel vse razpoložljive vtičnice, poslušal bom glasbo, delal na računalnik, ob 20.30 bom tudi vklopil pralni stroj in si nekaj malega skuhal, seveda ob hkratni uporabi nape. Pa opečen kruhek si bom spekel. Škoda, da nimam še televizorja.”

  Hahaha …

  Mimogrede … se še kdo spomni socialističnih redukcij. V bistvu je fora ravno v tem, da bi jih raje uvedli nazaj, mogoče kar vsak teden, da bi le lahko še naprej nemoteno prepevali pod prho, se drgnili s svežimi brisačami po pravkar oprhanem umezanem truplu in puščali prižgane luči v sobah, kjer nikogar ni (nekoč se je puščanje prižganih luči po nekaterih medijih celo reklamiralo kot pozitiven ukrep proti morebitnim vlomilcem, medtem ko gremo na dopust!) … itd.

  Raja ima vedno raje kolektivna omejevanja kot osebno odgovornost in samoomejevanja. Tako ima občutek, da skupaj trpimo, in je vse v redu. Ko se neha ukaz, pa spet na juriš, dokler gre.

 • Odgovori Stane Debevec 2. 4. 2012 at 8:54

  Dober dan varčevalci,

  takole se lahko greste varčevat, ko je gotovo, da bo elektrika takoj ko obrnete stikalo.

  Spomnim se let cca. 1970. Šel sem popoldne v kino, predstava se je začela, čez četrt ure je bilo filma konec – elektrika je odšla. Čakalo smo še kakih 10 minut, potem pa se je dvorana spraznila. Tudi zunaj je bila tema, le na železniški postaji je bilo razsvetljeno, kolikor se spomnim. Pa vlak je vozil.
  Začel sem risat načrt za sredjdno šolo, pa tema….sveča in nadaljujem, kolikor časa je bilo potrebno.

  To je bilo pravo varčevanje in ni bilo niti malo prijetno. Nikoli nismo vedeli, koliko časa ne bo elektrike.

  Varčujemo pri elektriki, kupujemo pa orožje…..pobiramo smeti, hkrati pa je včasih plastična embalaža za jogurt že skoraj težja kot jogurt notri….še vemo, kam hočemo ?

  Najteže je omejiti lastne želje, če imaš dovolj denarja, da si lahko privoščiš tudi tisto, kar ne potrebuješ.

  Pozdrav,

  Stane Debevec.

 • Odgovori Anonimno 2. 4. 2012 at 14:00

  “In gospodinje bodo v skrbi za higieno in zdravje svojih otrok še vedno prale brisače po vsaki uporabi.” – čakaj malo, folk to dejansko počne? 😯

 • Odgovori magrateja 2. 4. 2012 at 14:02

  ^to sem jaz 🙂

 • Odgovori chef 2. 4. 2012 at 21:05

  Seveda, zraven pa jamra, kako je vse drago in kako nima časa, ker cele dneve gospodinji 🙂

 • Odgovori magrateja 3. 4. 2012 at 9:52

  ojej. čeprav ne vem, zakaj me čudi. poznam žensko, ki sinu lika “delovne” majice za pod avto lest… (zraven pa jamra, koliko ima za likat)

 • Komentiraj