Špik (2472 m)

Špik je morda ena najveličastnejših slovenskih gora, tako je vsaj videti, ko na poti proti Kranjski Gori opazujemo severno ostenje. Kot se rado zgodi, so vrhovi, na katere lahko z ene strani splezajo samo izkušeni alpinisti, na drugi strani videti povsem nedolžno. S Špikom sicer ni čisto tako, saj je treba v zadnjem delu vzpona kakšno skalo prijeti tudi z rokami, vendar je zelo simpatičen hrib z možnostjo krožne ture. Tokrat ni bilo treba obrnit!

01_Spik_DSC_8878

Dan je bil za gorništvo idealen, sredi avgusta še dovolj dolg, a tudi dovolj hladen, da smo lahko pri Pišnici štartali, ko se je že skoraj zdanilo. Vzpeli smo se po daljši poti mimo Koče v Krnici in čeprav se raje spuščam po položnejših poteh, je krog v nasprotni smeri urinega kazalca v tem primeru po mojem ugodnejši. Pivo, do četrt čez štiri zjutraj sem ga omenil že dvakrat, se je vabljivo hladilo v koritu, v koči pa je očitno še vse spalo.

02_Spik_DSC_8829

Pri koči se zavije ostro levo, to poudarjam zato, ker sem že slišal za primer fantov, ki sta zadnjič, namesto na Špik, prikolovratila na Križ … Levo pot vodi najprej skozi gozdič in potem ob hudourniku. Precej višje, ko je vrh Prisanka že obsijalo sonce, pot zavije levo in obkroži Gamsovo špico.

02_Spik_DSC_8833

Pod Lipnico (2417 m), kjer je sonce končno posijalo tudi na naše glave, se je na levi že kazal Razor (2601 m).

03_Spik_DSC_8841

Na Lipnici pa se je končno pokazal tudi Špik.

04_Spik_DSC_8844

Pot se za nekaj deset metrov spusti ob steni, kjer se prebijemo do razpotja, kjer se z leve priključi pot iz Kačjega grabna. Do vrha ni več daleč. Ne da bi se pretirano naprezali, smo gor stali malo pred deseto zjutraj. Pravzaprav smo sedeli, kajti na vrhu je kar nekaj prikladnih kamnov, ravno prav visokih, da se človek zasedi. Slučajno se je zgodilo, da sem kupil pijačo, ki ji je ime tako kot Robocopu.

05_Spik_DSC_8849

Skrajno levo je Škrlatica (2740 m), za njo pa se nekoliko bolj desno kaže tudi greben Dolkove špice (2591 m) – glej goro, ki sploh ni špičasta. Bolje se vidi Razor in Prisank (2547 m), desno za njim pa cesto na Vršič z Mojstrovkami v oblakih. Za druge vrhove ne dam roke v ogenj.

06_Spik_DSC_8856

Krasen je tudi razgled na Dobrač (2166 m) …

07_Spik_DSC_8866

In na Zgornjesavsko dolino s Karavankami.

08_Spik_DSC_8870

Spuščali smo se torej po krajši, strmejši poti skozi Kačji graben. Začetek je bil obetaven, od razpotja naprej smo lahko iskali pasove globokega peska, tako da smo se pod zahodno steno z razgledom na Frdamane police (2284 m) spustili bliskovito.

09_Spik_DSC_8881

Ampak vsega lepega je enkrat konec in spust po Kačjem grabnu je skoraj tako duhamoren kot v Kot ali Krmo. Glava se je navadila hitrega spuščanja s kolesom, mišice pa so se odvadile bremzanja in nabijanja. To pomeni, da imam še danes, ne samo pošasten musklfibr, dogaja se nekaj hujšega: mišice so še po treh nočeh trde kot kamen. Ne zanikam pa, da je Krnica krasna dolina.

10_Spik_DSC_8888

Izkoristili smo tudi novo infrastrukturo pri jezeru Jasna, kjer seveda mrgoli pozerjev z visoko v zrak dvignjenimi telefoni z vklopljenimi prednjimi kamerami, tako da manjka samo še izposojevalnica SUP-ov. Končno lahko tam dobiš tudi pivo in šnops, fanta pa sta se nekajkrat pognala še z nove skakalnice.

spik_google_earth

spik_profil

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori Seamus 26. 8. 2015 at 18:30

  Izza oblakov se kaže Mangart, skrajno desno naprej po grebenu pa imaš Ponce, ki ti jih sedaj ko ne bo več tako vroče priporočam. Na predzadnji hribovski sliki je pa vrh Frdamane police.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 8. 2015 at 18:50

  Seveda, v oblaku je Mangrt in zdelo se mi je, da so tisto Ponce, saj kaj drugega nad Tamarjem ne more biti.

 • Odgovori Bor Šumrada 26. 8. 2015 at 21:28

  Desno od Razorja v ozadju je Krn, levo od Razorja pa greben Velikega špičja. Se da še marsikaj našteti, ampak pustimo za drugič. 🙂

 • Odgovori Boki 27. 8. 2015 at 10:29

  Ja iz severne strani res tak zgleda ta Spik da ti ni jasno kje in kako lahko normalno clovk prleze gor! Je pa pogled tm od unga ovinka k cesta cez Savo zapelje res nerealn!

 • Odgovori Matej Zalar 28. 8. 2015 at 9:34

  @Bor: No, za Veliko špičje pa ne bi uganil. V nedeljo gremo te hribe gledat še z Velike Ponce.

 • Odgovori Bor Sumrada 28. 8. 2015 at 22:04

  Martuljške al Belopeške? 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 29. 8. 2015 at 16:43

  Belopeške, gor gremo pa iz Tamarja.

 • Komentiraj