Spomenik nepitni vodi

Ena izmed klasičnih narcističnih zablod je tudi trditev, da je Slovenija med redkimi deželami, ki se še lahko pohvali s pitno vodo. V tej luči je politikantska borba za vpis pravice do pitne vode v ustavo skrajna bizarnost, ko pa bi lahko v tem času reševali pereče sistemske probleme, zaradi katerih je stopnja zaupanja komurkoli v tej državi, še posebej pa državnim institucijam, grozljivo nizka.

Vodo iz vodovodnega omrežja ali naravnih izvirov sem doslej pil po praktično vsej Evropi, tudi v južni Italiji, na španskih otokih in po celem Balkanu do Albanije, pil sem jo v Maroku in v Tuniziji, pred kratkim še v Združenih državah Amerike. Res je bila ponekod odvratnega okusa, tudi v Ameriki, nisem pa imel prebavnih motenj in sem se tudi sicer počutil v redu. Slovenske pivovarne pa naj bi kupovali zato, da bi nam tako rekoč kradli vodo – na podlagi nekajletne koncesije, ki bo slejkoprej potekla? Neverjetno.

Zato pa sem zadnjič v Ivančni Gorici s kolesom na poti po vodo k bencinski črpalki prvič opazil zidan objekt, ki bi ga spregledal tudi tokrat, če se ne bi ravno spustile zapornice na železniškem prehodu. Iz objekta je tekla voda, zraven pa je stala tabla s precej obširno razlago, da je to nekakšen spomenik vodi ali nekaj podobnega, ne spomnim se, ker me ni preveč zanimalo in sem imel razgrete možgane.

A preden sem se lotil nalivanja, me je presenetilo opozorilo, da voda ni pitna.

Lepa reč! V državi, kjer mislimo, da imamo edini kakovostno vodo, v državi, kjer vodo iz našega podzemlja črpajo multinacionalke, v državi, kjer smo pravico do pitne vode zapisali v ustavo, stoji spomenik vodi, iz katerega teče nepitna voda. Butale.

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori Miha 24. 6. 2017 at 8:50

  Ko vidis te napise “Voda ni pitna”, jo lahko se vedno pijes. To dajejo gor le zato, da se zavarujejo pred morebitnimi tozbami, ce bi npr. pocila cev. Gre za bolj pravnisko bizarnost kot karkoli drugega

 • Odgovori Boki 24. 6. 2017 at 16:16

  Seveda, se strinjam! Vpis pravice do pitne vode v ustavo je pa sporen tudi zaradi tega, ker je ponekod po svetu pitna voda ze redka dobrina in bo zaradi okoljskih sprememb ter narascajocega stevila prebivalstva, ki med drugim hoce pojesti prevec govedine (za 1kg govedine se porabi 5 tisoc litrov pitne vode), zacel postajati problem tudi v razvitem svetu. Distribucijo pitne vode bo na zalost verjetno potrebno v prihodnosti regulirati, ne pa da bo drzava v ustavnopravnem postopku ker del prebivalstva preprosto zaradi potrate pitne vode do le-te ne bo vec prisel drugace kot v supermarketu, uvozeno iz Islandije.

 • Odgovori kemiirp ni emi 26. 6. 2017 at 8:58

  Zanimivo! Sam se držim le ustekleničenega Eviana, da poleg hmelja v pivu komplementiram dnevni vnos ksenoestrogenov.

 • Odgovori jebobebo 27. 6. 2017 at 12:16

  Ta “Voda ni pitna” dovoljuje komunalcem, da jim ni treba skrbet za vod in pipo. Se pa vsakič nasmejim temule, ko parkiram tam zraven 🙂

 • Odgovori Anonimno 27. 6. 2017 at 15:08

  Mogoče zaradi trikotnika zgoraj ni pitna? Hehe.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 6. 2017 at 23:01

  Da smo si na jasnem: natočil sem slab liter in pol vode in vse spil brez posledic.

 • Komentiraj