Srečnega in zdravega!

Bili so krepostni časi. Odkar sem dopolnil 32. leto, pa me vsako sezono položi kak virus, prejšnjo zimo celo dvakrat. Bolezni vajeni pacienti taka stanja bržkone prenašajo precej lažje in morda se bom sčasoma privadil tudi jaz. Ampak tokrat je bilo res brutalno.

Začelo se je takoj po praznikih, ki to sploh niso. Že zjutraj me je bolelo grlo. Po jutranjem sprehodu s psico sem ošibel. Opoldne je postalo jasno, da se bo končalo slabo. Zvečer sem bil povožen. Naslednji dan je bilo še slabše. Zaskrbelo me je tretji dan, ko je postalo neznosno in sem celo razmišljal o zdravilih. Kot da bi imel hkrati vneto grlo in uho, zabasane sinuse in bronhitis pa še glava me je bolela. Mislil bi si, da imam gripo – spet nisem cepljen, bojda zato, ker je kovačeva kobila vedno bosa –, a nisem imel vročine. V bistvu se ne spomnim kdaj sem nazadnje imel vročino.

Četrti dan, torej na svete tri kralje, sem prišel tolikanj k sebi, da sem lahko skuhal kosilo, pri čemer mi je uspelo razkuhati brstični ohrovt in razmočiti zabelo. Postoril sem tudi nekaj malenkosti na novem računalniku, ki me je strašansko raztogotil s Hewlett-Packardovimi aplikacijami in najnovejšo Microsoftovo programsko opremo, in skoraj razbil novi telefon, ker me je razjaril z vztrajnim ponavljanjem zvočno-vizualnega oglasa za aplikacijo Letgo na vsakih par minut, dokler nisem blokiral vseh Googlovih aplikacij, kar je imelo za posledico odpoved skoraj vseh funkcij telefona … v takih situacijah me ima, da bi vse skupaj poslal k vragu in se, če že ne odpotoval okoli sveta, nekje za polni delovni čas zaposlil kot manualni delavec, kupil telefon s tipkami in blog pisal s pisalnim strojem. Pa še nadomestilo za bolniško odsotnost bi dobival te dni in ko bi se vrnil za tekoči trak, bi bila dnevna norma prava taka, kot če bi ne bi bil bolan.

Danes je nedelja, peti dan, in zjutraj sem se spet počutil kot kup dreka. Letgo me ne nadleguje več, še vedno pa pišem s šest let starim računalnikom. Res je betežen, težave ima z večopravilnostjo in sopiha kot avtomatska klima sredi poletja, potem, ko je avto osem ur stal na soncu in ste hlajenje nastavili na Lo, a ga lahko vsaj smatram za prijatelja, medtem ko je novi stroj uporni nasprotnik.

Jutri bom morda že nared za razširjanje virusov. Pa srečnega in zdravega, kajne!

Prejšnja objava Naslednja objava

26 komentarjev

 • Odgovori EMA 7. 1. 2018 at 20:47

  Se bo treba kar privaditi hočeš, nočeš, jaz sem bila vedno zdrava, razen s kakšno virozo, pol pa vsako leto, ko si starejši, hujše in daljše je, se tudi nisem mogla sprijazniti, bi se morala, pa se ne morem, ker človek kar misli, da bo večno dvajset ali trideset. Mami mi vedno pravi, vesela bodi, da je tako, poglej malo tvojo generacijo, da si se tako top fit, v bistvu ima prav, ampak čutim, da grem vsako leto mal težje z biciklom v klanec, malce izgubljam na moči, daljša je regeneracija, ko grem kakšno ornk gorsko turo, kaj cmo!

 • Odgovori Seamus 7. 1. 2018 at 21:00

  Fajn. Naj te potolažim (NOT!), da je Windows 10 zadeva, ki me straši bolj kot katerikoli software dosedaj. Enostavno so naredili nekaj, za kar jasno povedo, da te bodo nategnili (le zakaj pa misliš, da ga dajejo skoraj zastonj) in nič ne moreš zoper to. V prvi rundi sem poskušal več kot dva tedna. Na koncu sem obupal. Naslednjič se ga lotim enkrat konec januarja…
  To da imaš gor še HP… No comment. Sformatiraj vse in na čisto naloži Win10 brez česarkoli od HPja. Koliko je na Win10 spremenjena inštalacija od HPja pove to, da jo Siemens ne dovoli.
  Ker tega verjetno ne boš počel, je najbolje da se sprijazniš s stanjem kot je.

  • Odgovori Helium 9. 1. 2018 at 11:36

   ‘…Enostavno so naredili nekaj, za kar jasno povedo, da te bodo nategnili (le zakaj pa misliš, da ga dajejo skoraj zastonj) in nič ne moreš zoper to. V prvi rundi sem poskušal več kot dva tedna. Na koncu sem obupal. …’

   Lako bolj podrobno (oz. konkretno) opišeš težave, ki ti jih je povzročil Win10?

   • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2018 at 18:37

    Kar se tiče Win10, mi pa povzroča denimo težave s stalnimi pop-up obvestili glede tega in onega pa tudi dejstvo, da ga grafično ne morem več prilagoditi tako, da me ne bi v slabo voljo spravil vsakič znova ali pa vsaj tako, da bi se počutil kolikor toliko domače.

    Še vedno trdim, da je težava informatikov, ki nas posiljujejo s tem programskim sranjem, to, da v resnici tega programja sploh ne uporabljajo. Jaz hočem resno delai, ne pa se dobršen del ukvarjati s samim programjem, ki mi hoče kar naprej nekaj dopovedovati. Kot če bi bil v teatru in bi mi sosed, ki ga sploh ne bi poznal, kar naprej prišepetoval popolnoma nepotrebne in butaste pripombe.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 1. 2018 at 23:12

  @Ema: Ja … tolažim se z dvema stvarema: 1.) da sem v svoji starostni skupini v zgornjem 1 odstotku najbolje pripravljenih in zdravih, 2.) da je vsak dan en dan manj do smrti.

  @Seamus: Ja, strašljivo. Potem je tukaj še MS Office 2016 ali 365 ali karkoli že je … razmišljam, da bi res šel na odprtokodni sistem pa naj se potem drugi ukvarjajo z mojimi fajli čudnih formatov. Predvsem se mi zdi pa noro, da so ljudje dejansko navdušeni nad Win10 … stari, a veš da lahko zdaj menjavaš med desktopi? Ja … in kaj potem? Iz računalniškega OS so naredili jebeni Android, če jaz to prav razumem. Samo da ga zaračunajo.

  • Odgovori Helium 9. 1. 2018 at 11:38

   Potem je tukaj še MS Office 2016 ali 365 ali karkoli že je … razmišljam, da bi res šel na odprtokodni sistem pa naj se potem drugi ukvarjajo z mojimi fajli čudnih formatov. Predvsem se mi zdi pa noro, da so ljudje dejansko navdušeni nad Win10 … stari, a veš da lahko zdaj menjavaš med desktopi? Ja … in kaj potem? Iz računalniškega OS so naredili jebeni Android, če jaz to prav razumem. Samo da ga zaračunajo.

   Lako bolj podrobno (oz. konkretno) opišeš težave, ki ti jih je povzročil Win10 oz. MS Office 365?

   • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2018 at 18:34

    Recimo tole Ko jaz vidim v resnem programju nekaj takega, me popade sveta jeza. Pa seveda občutek, da nekdo ves čas gleda kaj delam.

    • Odgovori Harlock 9. 1. 2018 at 20:14

     Helium=Harlock
     Preveč resno jemlješ Word. 😀
     Poglej malo po netu, če je moč tole odstraniti/poenostaviti. Jaz sem si lepo namestil (original) pred cca. 2 leti Word 2007 in sem nadgradil Windows 8.1 na 10 in vse lepo laufa. Tudi meni malo mučijo tale obvestila, vendar se nikoli ne spravim, da poiščem na Googlu kako naj jih izklopim.
     Čas posodobitve Win10 je moč ročno nastaviti.

     • Harlock 9. 1. 2018 at 20:18

      Mogoče tole pomaga:
      ”To make Word open a new document by default instead of the Start Screen, you should change a toggle in the settings menu. Here are the steps:

      Open Word 2016
      Go to File > Options
      In the General tab, untick Show the Start screen when this application starts
      The next time you open Microsoft Office Word on your computer, you will be presented with a new document instead of that start screen that you actually never use.”

     • Matej Zalar 9. 1. 2018 at 20:37

      No, to … da kupim novo zadevo in se z njo ukvarjam še nekaj mesecev, da si jo lahko prilagodim tako, da sploh lahko delam. Naj se lepo gonijo … zakaj ne bi enostavno ukradel starega Offica? Kaj je bilo pravzaprav narobe z njim? In kaj je bilo narobe s še starejšim? Nič, razen da smo ga vsi imeli in da niso mogli pobirati preklete mesečne naročnine.

 • Odgovori kren 8. 1. 2018 at 9:10

  Evo, kot da bi skopiral moje stanje, smo da sem jaz 02.01. fasal še vročino. Danes sem še doma, ker tole me je pa zrezalo tako kot še nikoli. Leta zgleda….

 • Odgovori RTM 8. 1. 2018 at 11:13

  Odprtokodni sistem Libre Office je zastonj in zna svoje formate zapisov izvoziti tudi v mikrošit obliki doc, xls, ppt itd.

  Ker poznaš delo MS office, potem ni nobene težave uporabiti Libre office.

  Hrabri in pogumni zmagujemo, njee (to ni parola ljubljanskega fukfehtarja, ki itak ne uporablja računalnika!).

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 11:28

  @Kren: Jaz imam to srečo, da lahko delam doma, ampak težava je v tem, da sem sila neproduktiven in da me utruja tudi buljenje v zaslon. Kaj pa vem, mislim, da sem tudi včasih sem pa tja zbolel, a sem čez noč prišel k sebi. Je pa nenormalno veliko ljudi bolnih in glede na to kar mi pravijo, sem jo očitno še dobro odnesel.

  @RTM: Ja, Libre Office je tudi že v igri. Me pa žre tudi MS Outlook … glede na to, da uporabljam Mozzilo (tudi na Androidovem telefonu), verjetno Thunderbird?

 • Odgovori Anonimno 8. 1. 2018 at 13:15

  Lahko, da te je zdelal sinusitis. Vnetje sinusov. Kar zoprna reč, kot da imaš pritisk v glavi. Pa glavobol, vročina… Običajno antibiotiki rešijo zadevo v nekaj dnevih.

 • Odgovori filmoljub 8. 1. 2018 at 15:30

  Kar privadi se na to, da po določenem času nimaš več mladostne garancije na lastno telo in počutje, 😈 emšo se povečuje in za vzdrževanje istega stanja je treba sčasoma zapraviti bistveno več energije. Z drugimi besedami: pojdi se cepit, če si dovzeten za viroze.
  Glede sistema na abaku: Windowsi 10 so tako jajce, da se jih po mnogih letih rabe Pingvina nikakor nisem mogel privaditi. Zdaj jih imam — piratsko verzijo seveda, saj nisem debil, da bi plačeval ta drek — na enem dodatnem disku, ki ga zgolj priložnostno in občasno vtaknem v prenosnik, če je to res nujno.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 19:30

  Mene ob tem skrbi kaj bo šele čez 10 let … Saj če bi mi nekdo zaračunal za to 1,99 EUR na mesec, bi verjetno še razmislil … tako pa danes za vse mogoče naročnine (Office, anti-virus, Adobe, Cloud …) na mesec brez težav zagoniš petdeset evrov. Pa tudi denar navsezadnje ni problem, ampak to, da je hudič videti kot jebena slikanica.

  In tudi tole še vedno tipkam na več kot šest let stare HP-jevem Probooku – očitnega padca kakovosti materialov in izdelave izdelka na splošno pa sploh ne bom omenjal.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 19:31

  Lahko pa omenim, da je treba za vsak jebeni HP kupiti nov docking station, ki stane 150 ali 200 evrov.

 • Odgovori Seamus 8. 1. 2018 at 20:16

  Eno je interface (po naše uporabniški vmesnik), drugo pa, da je sistem pod stalnim nadzorom s strani M$, v tvojem primeru pa še od HPja. Kar je verjetno opravičljivo s terorizmom (ja teorije zarote), ker drugače si ne znam predstavljati, da nekdo naredi takšen sistem. In baje je na Applu to že skozi tako.

  @filmoljub – pa saj jih dobiš zastonj, oz. za 20€. In ne si predstavljat, da če imaš piratsko verzijo, da te ne šnofajo. Bi rekel, da te šnofa še tisti, k ti je naredil piratsko kopijo. Glede na to, kako odprt je sistem z zadnje strani, bi me bilo strah uporabljati certifikate na piratski kopiji.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 21:28

  Hoho, a celo tako? No, lepa reč. Saj pravim, za poštarja bi šel in potem bi plačeval položnice na banki.

 • Odgovori Zmrda 9. 1. 2018 at 11:06

  Ce je pa kaj ok od MS je to office. Noben odprtokodni mu ne seze do kolen, sem ze veckrat probal pa vedno obol:)

 • Odgovori RTM 9. 1. 2018 at 12:35

  Odprtih imam več GMAIL računov. Do vseh v enem zamahu pristopam preko Thunderbirda. Vsak GM račun nastopa v TB posebej s svojim imenom po želji in tako je vse pregledno in pošlihtano.
  Za vse skupaj pa občasno reševanje pomembne pošte s pomočjo MozBackup (mozilla backup).
  Cloud se lepo sliši in deluje, toda za dober občutek je treba imeti kopijo lokalno, po možnosti na zunanjem disku, ki ga preko USB priklopiš na delovno kišto.

 • Odgovori filmoljub 9. 1. 2018 at 18:04

  @Seamus: Mah ja, ta nadzor mi gre pri celotni računalniški paradigmi najbolj na živce. Kot da smo laboratorijske miši z elektrodami, pritrjenimi na glavo in genitalije. Pri Oknih 10 me nervira še tisto avtomatsko posodabljanje, ki ga ne moreš izklopiti (in dela po malem ves čas oz. po lastni logiki), zato izključim kar wi-fi in delam lokalno, brez interneta. Ampak potem mi naslednjič, ko pa potrebujem povezavo, čisto naključno wi-fi sprejemnik spet ne dela. Skratka, Okna 10 (64-bit) so tako govno, da niti slučajno ne dam 20€, že iz principa ne, niti 50 centov ne bi dal za ta jajca.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2018 at 18:38

  @Zmrda: Tega se bojim.

  @RTM: Hvala. In strinjam se s Cloudom. Razen, da se meni sploh ne sliši lepo. Niti malo. Stvari hočem imeti doma. Tudi Office, na primer.

 • Odgovori Anonimno 12. 1. 2018 at 10:28

  Namesto worda mogoče poskusi s kakšnimi distraction free text editorji: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Full-screen_writing_program

 • Odgovori Anonimno 12. 1. 2018 at 18:40

  Lahko si pa kupiš apple 😉

 • Odgovori Matej Zalar 12. 1. 2018 at 19:01

  @Anonimno: Kaj pa vem … za zdaj sem še na M$ Ofi$ … dokler je še promo … potem bom pa navsezadnje res plačeval :/

  @Anonimno: Ko sem zalaufal WIndowse 10, sem pomislil na to možnost … a je menda še huje.

 • Komentiraj