Stisnil bom zobe in ozdravel

Slovenski zdravstveni sistem je čisto v redu, dokler ne zbolite. Menda je kar v redu tudi za tiste, ki zbolijo na smrt in katerih zdravljenje stane več sto tisoč evrov. Obrabljen kolk? Potrpite no malo. Počutite se kot govno? Tu so antidepresivi, ki vam bodo pozdravili simptome, vzrokov pač ne. Natrgana mišica? Ne vemo kaj je, ampak tu so protibolečinske tablete, pa počivajte tri tedne. Zdaj ni nič hujšega. Včeraj me je začelo boleti grlo, na otip so pa tudi bezgavke. V maniri pacienta 21. stoletja sem se o diagnozi pozanimal na internetu in potem za mnenje vprašal še na platformi, kjer vsi vedo vse. Na tviterju.

Dve uri v postelji

Naslednji dan, torej v petek, sem zjutraj najprej poklical osebnega zdravnika in ugotovil, da ob petkih ne dela. Potem sem dve uri poizvedoval, seveda tudi na tviterju, kaj storiti v tem primeru. Pomirili so me, da, četudi je moj osebni zdravnik zasebnik koncesionar, obiščem dežurnega zdravnika. V enem zdravstvenem domu sem izvedel, da nadomestni zdravnik mojega osebnega zdravnika dela v drugem zdravstvenem domu. Vztrajno sem torej klical v drugi zdravstveni dom in po slabi uri izvedel, da ne sodelujejo z mojim osebnim zdravnikom. Kdo ga nadomešča, ko ne dela, ne vedo, ampak to lahko izvem pri osebnem zdravniku. Ki pa danes ne dela. In telefona v njegovi ordinaciji ne dvigne nihče,

Odločil sem se, da nisem bolan. In takoj sem se počutil bolje.

Dvajseti je zadnji rok za plačilo

Če v resnici sem bolan, pa je okužbi zdaj podvržena moja bližnja okolica in bo čez dva do pet dni zbolelo še več ljudi, ki bodo obiskovali svoje osebne zdravnike. Če bom imel smolo, bom čez dva do tri tedne iskal nujno medicinsko pomoč zaradi bolezni ledvic ali revmatske vročice. Verjamem, da me bo takrat zdravstveni sistem jemal resno in da bo zavarovalnica za izboljšanje mojega zdravstvenega stanja z užitkom zapravila nekajkrat več denarja, kot ga plača za trimunutni pregled pri osebnem zdravniku ter potencialno še laboratorijsko preiskavo in desetdnevno zdravljenje z antibiotikom.

Prav danes sem plačal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje. S stisnjenimi zobmi sem ga plačal.

Šport ni zdrav

Z zdravnikom, ki v petek ne dela, zaradi česar sem cel konec tedna prepuščen bolezni, si žal ne morem prav dosti pomagati. Da ga bom zamenjal, sem se sicer odločil že pred meseci, ko sem ugotovil, da je popoln diletant. Zaradi zdravil so se mi pojavili precej neprijetni stranski učinki, ki so kot pogosti navedeni tudi v deklaraciji, pa je še vedno vztrajal pri istih zdravilih, češ, saj bo bolje, kot da mi je ob vseh težavah treba še tega sranja.

Potarnal sem tudi zaradi nenavadno nizkega srčnega utripa ob športnem naporu, ki ga ne morem pripisati utrujenosti, in tedaj si je vzel čas za razlago o tem, da v mojih častitljivih letih priganjanje srca ni več niti potrebno, še manj pa je zdravo. Z vsem znano formulo 220 minus leta je izračunal, da je moj maksimalni srčni utrip 184 na minuto – v praksi precej čez 190 – in da srca ni smiselno obremenjevati čez 75 odstotkov maksimalnega srčnega utripa. V roke je vzel kalkulator in izračunal, da je to 139 utripov na minuto. Jaz pa sem ga samo gledal in si mislil, stari, zamenjati vas moram.

Eno zdravje, tri plačila

V nekaj mesecih tega nisem storil, ker ne vem, kako. Menda to praktično ni mogoče, ker so specialisti družinske medicine prezaposleni, da bi lahko v okviru zdravstvenega zavarovanja v socialni državi, imenovani Republika Slovenija, resno obravnavali obstoječe paciente, kaj šele, da bi sprejemali nove. Menda pa obstajajo vzporedna zdravstvena zavarovanja, ki jih ponujajo zasebne zavarovalnice, o katerih je pisal v današnjem Delu dr. Alojz Ihan. Če hočete uživati v socialni državi, morate pač plačati tretjič. Prvič za obvezno zdravstveno zavarovanje, drugič za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

S tem poskrbite za socialno državo.

Tretjič plačate zato, da poskrbite zase.

Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori Jazsembog 20. 12. 2019 at 19:28

  Slovensko zdravstvo je indexu na 50 mestu. Družbo nam delajo Hrvaška, Rusija, Chile, Južna Afrika, Saudska Arabija, Panama.
  Živim med Slovenijo in Avstrijo. Lahko si prestavim glavno bivališče v Slovenijo, tudi firmo in sp.
  Plačal bi podobne davke. Živel bi z 30% manjšimi stroški. Finančno se skoraj izniči.
  Od plačanih davkov v Sloveniji bi bilo more malo. (V Avstriji dobim 300 Eurov na mesec otroških, javen brezplačen vrtec, dobre železnice, dobro zdravstvo, boljšo bodočo pokojnino).
  Ko sem šel privat na pregled v klinični center sem izvedel, da nimajo enotnega IT sistema. Vem, da so stvari slabe, da pa je tako slabo…
  V Avstriji lahko obiščem bolnišnico ali specialista brez napotnice. Direkt. Z nacionalnim Zavarovanjem. Ker imam tudi privatno zavarovanje, mi zavarovalnica vedno organizira, da nikoli ne čakam več kot 15 min v čakalnici. Do zdaj sem vse zdravnike dobil v roku tedna dni.
  Je pa veliko slovenskih zdravnikov dobrih, in zaradi jezika, jih rad obiščem privat. Avstrijska nacionalna zavarovalnica povrne med 20 in 30%, nato pa privatna polica še cca 50%.
  Živel kapitalizem, svoboda narodu.

 • Odgovori D.N. 21. 12. 2019 at 1:50

  …in glej, da daš 2 čuka € na stran za pogreb. Tolk je pač strošek za pokojnika, da slučajno ne pustiš dolga potomcem. Wtf. Včasih je vojna naredila red. Človek je še preveč pohlepen, da bi preživel brez sranja.

 • Odgovori Anonimno 21. 12. 2019 at 9:40

  V zd Kamnik recimo na vratih zdravnike za medicino dela listek.
  Mbulanta zaprta, pazi to, od 23. Decembra 2019 do 3. Januarja 2020.
  Luksuz, a ne, primetime!!!

 • Odgovori Dr. Kakec 21. 12. 2019 at 19:58

  Vprašaj kranjčane, že to da imaš osebnega zdravnika je luksuz. Tretjina kranja nima te sreče, druga tretjina si ga je našla v okoliških zdravstvenih domovih, tretja tretjina pa je zdrava in ga ne rabi. Vsi pa redno plačujejo. Tako da ne jamraj preveč ali pa naredi kaj da bo bolje. Če se ti slučajno da.

 • Odgovori Danijel 21. 12. 2019 at 21:12

  kadarkoli pride na dan debata o zdravstvenem sistemu, se konča s frustracijo in resigniranim zamahom roke. Na koncu pač plačaš vse položnice in upaš, da ne boš rabil nobene storitve. Če imaš kak evro našparan, greš na privat pregled, saj te bo čakanje na “že plačane” storitve lahko predrago stalo. Lahko se potrkaš po prsih, da si s tem tudi kakemu drugemu revežu skrajšal čakalno dobo. Če bi ta princip uzakonili kot proporcionalni prispevek bogatejših, bi se presežek pač spet prelil v žepe lumpov, čakalne dobe bi ostale iste, bogati pa bi morali potem spet plačati privat zdravstvo.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2019 at 9:59

  @dr. Kakec: Super, zdaj, ko vem, da so nekateri še na slabšem, živim mnogo, mnogo laže.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2019 at 11:57

  E, tako! Nisem vzel dneva bolniške, še več, zabavat sem se šel do zgodnjih jutranjih ur

 • Odgovori Matilda 22. 12. 2019 at 12:09

  Jaz pa prisegam kar na farmacevtke. Če mi kaj fali, grem direkt v lekarno. Vsaj pri nas in še kje so bolj izobražene od dohaterjev. Poveš kaj ti je in dobiš. Ker sem že dobila recept za žaubo, ki že par let ni v prodaji.

  Sem pa v 15-tih letih dobila že dve vabili os. zdravnice, da bi me rada spoznala. Vauu, samo na ignor. Ker vem, da bi kaj našla in potem gre moje zdravje samo še navzdol. Takoj me začne špikat pod rebernim lokom, srbet koža pa križ!! V bistvu se mi cela hrbtenica sesede, trda ramena… ni da ni.. Da želodca niti ne omenjam.
  Se pa izogibam tabletam. Saj veste: če jemlješ zdravila boš zdrav v enem tednu, sicer pa traja 7 dni. 🙂

 • Odgovori Jazsembog 22. 12. 2019 at 13:18

  ZZZS sem bil dolžan nekaj čez 20 Eurov. Dobil sem blokado na slovenskem bančnem računu, od FURSa v imenu ZZZS. Ne verjetno kako je slovenska država učinkovita, ko je treba previti malega človeka, za nekaj deset Eurov. Obresti so bile nekaj čez 30 eurov.
  Zdaj če nimate osebnega zdravnika, se morate organizirati. Narediti spletno stran, in začnite s skupinsko neplačevanjem ZZZS.
  Od nekaj trdim, da je ZZZS največja mafija v Sloveniji.

 • Odgovori Matilda 22. 12. 2019 at 14:16

  @ JAZSEMBOG – ti pa res ničesar ne znaš cenit. So ti dvignili pritisk, mogoče celo s kavča. Ko ti vroča kri preplavi telo, nimaš šans, da fašeš demenco. … samo še na odprto okno se predihat. In zmagaš.

 • Odgovori Jazsembog 22. 12. 2019 at 14:25

  Kaj naj bi pri ZZZS cenil ?

 • Odgovori Dario 22. 12. 2019 at 16:06

  Prvič plačam minimalne prispevke kot uradno brezposelni občan v višini 25€.

  Drugič dopolnilno zavarovanje v višini 35€.

  Tretjič hodim k zobozdravniku na Hrvaško in si sam v lekarni doplačujem zdravilo, ki ga ZZZS ni uvrstila na seznam zdravil, ki jih pokrijeta prvi dve postavki. Kot uradno prijavljeni s.p. bi moral plačati slabih dvesto evrov na mesec za popolnoma isto storitev. Zdaj mi poleg gnile storitve ostane še dva jurja in pol na leto.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2019 at 17:00

  Ja, saj to je glavni catch vsega skupaj. Branitelji sociale po slovensko ti bodo oponesli, da če ti kaj ni všeč, se ozri kamorkoli na zahod in videl boš, da zobozdravstvo sploh ni zajeto v zdravstveno zavarovanje. OK, to je res. Ampak, čakaj malo? Zakaj si potem zobarja plačujemo? Seveda samo tisti, ki sploh imamo za zobarja (sicer pa na Hrvaško, kjer je to ceneje). Kdor nima, bo pač dobil samo tisti pregled na pol leta (pa menda ne bo prišel na vrsto tako hitro) in črno plombo. Vse ostalo je nadstandard.

  Če bi bilo zdravstvo urejeno, se tudi nihče ne bi dodatno (po obveznem in dopolnilnem) zavaroval pri zasebnih zavarovalnicah. Sem pa zadnjič videl, da je nekdo na Twitterju nadiral eno od zasebnih zavarovalnic, češ da s temi zavarovanji (brez čakalnih vrst) nategujejo ljudi. Ubogi zmene ne razume, da ga ne nateguje zasebna zavarovalnica, ampak ZZZS, torej država. Takih bedakov ni težko nategovati.

  • Odgovori Jazsembog 22. 12. 2019 at 20:02

   Tu si pa “vstrelil” precej mimo. V Avstriji ima veliko ljudi dodatno privatno zavarovanje, ker ti krije nadstandardne storitve (za ženske porod v privat porodnišnici, ki stane 5k Eurov. Privat sobe in privat medicinsko sestro. Popolnoma brez čakalnih vrst. Boljši obroki. Celotno popravilo zob ob nesreči in sofinanciranje nadstandardnih storitev. Nezgodno in življenjsko zavarovanje itd.). Javno zdravstvo v mnogih zahodnih državah je tudi katastrofalno. In ljudje morajo imeti privatne police. V Avstriji je to posledica razvajenosti potrošnikov.
   Zobozdravstvo pa nikjer ni krito. Razen osnov. Kot je zdravljenje mrtvega zoba, plombe, ruvanje osmic itd.
   Bi pa moral ZZZS po EU direktivi vrniti del opravljenih zobozdravstvenih storitev na hrvaškem. Kot že omenjeno meni je Avstrijska nacionalna povrnila 25% stroškov zdravljenja pri slovenskemu zobozdravniku.
   Jaz sem imel z javnimi zobozdravniki v Sloveniji dobre izkušnje kot mladostnik. Dobil sem celo apart za spodnje zobe. Kar je redek nadstandard, ki ga dejansko krije ZZZS.

 • Odgovori Dario 22. 12. 2019 at 19:12

  Rado Pezdir in Blaž Mrevlje sta že več kot enkrat pokazala, da je uzakonjen prisilni rop na osebnih prihodkih za filanje zdravstvene blagajne v osnovi namenjen par sto milijonskemu odvajanju denarja pri javnih naročilih. Zdravstvena oskrba in zdravljenje sta samo podporna stebra za to primarno dejavnost. Ker pa od trenutnega stanja dovolj udobno živi (ali pa z ignoriranjem konkretne črpalke javnega keša lahko v zameno pumpajo neko drugo) dovoljšna količina odločevalcev, zaposlenih v tem sistemu, medijev, itd., bo ekonomsko nepismena rulja še naprej neumorno blejala neumnosti o umiranja na stopnicah svobodnih zdravstvenih sistemov v tujini. Spomnimo, edini bivši predsednik Slovenije, ki se ni zdravil v tujini, je umrl.

  • Odgovori Jazsembog 22. 12. 2019 at 19:32

   Sam si je kriv. Zdravnik je jasno povedal, in to javno, da ne bo dolgo kopal na planini, temveč bodo drugi hitro izkopali njegov grob.
   Drnovšek je bil tudi ena sama rit. Ni ustvaril, je pa držal steber sistema. In ga na koncu zaradi lastne vesti popljuval. Tudi zato je zbolel. Vest ga je pekla.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2019 at 21:18

  @jazsembog: Nisem mimo ustrelil. Če bi bilo stanje v zdravstvu v praksi takšno, kot na papirju, dodatnih zavarovanj ne bi potreboval nihče. Jaz verjamem, da je na papirju naše zdravstvo najboljše na svetu. Skoraj vse je na voljo brez doplačila. Če seveda sploh prideš na vrsto. Ampak pogosto ne prideš na vrsto.

 • Odgovori Jazsembog 22. 12. 2019 at 22:03

  Nacionalne zavarovalnice pokrivajo samo osnovno zobozdravstvo.
  Da pa ni na voljo osnovnega zdravnika je pa posledica korupcije in slabe organizacije. Kar se tiče privatnih zavarovanj, jih pa ponuja vsak razviti trg. In vsak, ki si jih lahko privošči, tudi tako polico vzame. Lukzus imamo vsi radi.
  Takšno urejeno zdravstvo o katerem ti govoriš ima maks 10 držav na svetu. Bodimo realni.
  Druga plat zgodbe je, se strinjam, da bi moralo biti slovensko zdravstvo, če pomislimo na pobrane premije, boljše. Tudi če pomislimo na BDP/prebivalca. Tudi če pomislimo na dve zelo dobri medicinski fakulteti.
  Zakaj ni tako. Predvsem zaradi
  1. ZZZS nima učinkovitega nadzora oziroma konkurence
  3. Informacijski sistem je slab, ne pregleden
  3 . Mafije

 • Odgovori Rado 23. 12. 2019 at 8:22

  V Ljubljani ste malo zadaj. Jaz tu na podeželju, lahko pridem do zdravnika kadarkoli. (javno zdravstvo – zdravstveni dom) Če je kaj nenujnega se naročim za čez par dni, če je hočem še isti dan do zdravnice, pridem pa malo počakam, da me zvrsti med vnaprej naročene. Če fašem hudo angino smem iti celo ob nadeljah direktno na urgenco.

 • Komentiraj