Štorklje za delavne starše

Zaradi ustvarjalne blokade sem včeraj v izogib temu, da bi postal agresiven, sredi dne zajahal kolo in telesno nasilje nekaj ur raje izvajal nad samim seboj. Odpeljal sem nekoliko modificirano traso lanske vikinške ture. Podaljšal sem jo še čez Kurešček in po delu trase Medvedove runde naravnost v Rašico, zaključil pa skozi Volavlje in po novem asfaltu čez Pečarja.

Prvi mlaj, resda v skromnih proporcih nekoliko višje božične smrečice, stoji že nekaj sto metrov od doma, postavili so ga neki polnoletni smrklji, ki verjetno po sobi obeša posterje Modrijanov. Vse mlaje na 130 kilometrov dolgi poti pa bi težko preštel na prste obeh rok. Nekomu so pod mlaj obesili drva, verjetno je gozdar, drugemu, verjetno vulkanizerju, nekaj starih pnevmatik, serviserju v Besnici pa so za petdeseti rojstni dan, namesto mlaja, na nekaj metrov visoki podstavek namestili Fiata 126.

Zanimivo, ko sva čez vikend kakšnih petdeset kilometrov prehodila po Goriških brdih, nisva videla niti mlaja, verjetno zato, ker nimajo primernih dreves, niti plastične vrtnice, verjetno zato, ker imajo zaradi odprtosti na zahod vendarle nekaj več okusa. Ampak brez kiča vendarle ne gre. Šele zadnjič sem opazil, da so govorice resnične in da ljudje, ponosni, ker so zaplodili in rodili otroka, pred hiše postavljajo plastične štorklje.

Goriska_brda_DSC_8613

Za otroke gre. Ki nikoli ne odrastejo.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 22. 4. 2016 at 18:02

  Ma dej, dol ti visi — pejd pa še ti zaplodi enega. 😎

 • Odgovori Tilen 22. 4. 2016 at 21:55

  Nizka, Filmoljub.

 • Odgovori filmoljub 23. 4. 2016 at 5:34

  Sploh ne. Življenjska.

 • Odgovori Waldo 23. 4. 2016 at 8:38

  Te štorklje sem prvič pred mnogimi leti videl na avstrijskem podeželju, ko pri nas teh štosov še nismo poznali. Prve mlaje s prometnimi znaki sem pred leti opazil v tuhinjski dolini, vrtnice pa na svoje oči sploh še nisem videl. To je očitno nova pogruntavščina, morda celo avtohtona.
  Tega na našem koncu na splošno ni prav dosti in upam, da bo tako ostalo.

 • Odgovori Kren 23. 4. 2016 at 9:14

  Jaz pa sem vrtnice prvič in tudi največkrat videl ravno v Tuhinjski….

 • Odgovori Tanja Zibovt 23. 4. 2016 at 14:09

  Pri nas v Kamniku imamo vse; mlaje, vrtnice in storklje 🙂

 • Odgovori filmoljub 23. 4. 2016 at 18:48

  Pozabila si na vrtne palčke.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 4. 2016 at 19:10

  No, vrtni palčki imajo precej daljšo brado.

  Sem pa včeraj opazil, da je pojavnost plastičnega prazničnega kiča v gorenjskih koncih bistveno večja kot na Dolenjskem, kjer so, verjetno tudi zaradi slabše gospodarske situacije, bolj privrženi naravnim materialom, torej tistemu, kar najdejo doma za hišo. Smeti v obliki starih gum ali bolh so praviloma samo dodatek.

 • Odgovori whyyesno 23. 4. 2016 at 21:13

  na primorskem se mlajev ne dela. Za poroko je kolona in to je to. si pa predstavljam, da so vrtnice in štorklje povsod.

 • Komentiraj