Superca

Seveda smo včeraj gledali basket. Reprezentančna košarka je edini – ne upoštevaje kolesarstva, ki je deloma individualno in deloma ekipno – kolektivni šport, za katerega si z veseljem vzamem čas. Razen sredi tedna dopoldne, na primer. In čas bi si verjetno vzel tudi, če bi igrali zanič. Po drugi strani pa si časa za nogomet ne bi vzel niti, če bi igrali dobro.

Ogled smo izkoristili še za rojstnodnevno gostijo. Dobra zabava je bila. In zdaj vem zakaj delajo litrske vrčke za pivo. Zato, da vanje spraviš pol litra piva ne da bi pena ušla čez rob. Ampak, ni pene, vseeno sem ga spil.

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 16. 9. 2017 at 8:11

  Mimogrede, kot zanimivost: v Firencah na Osrednji tržnici sem doživel edinstveno točenje piva, kakršnega ne pomnim. Točaj ima pod pultom že pripravljeni dve kuhinjski koriti, eno s čisto vodo in drugo z detergentom. Vzame čist (čist!) vrček, ga pred točenjem umije v detergentu in potem spere v čisti vodi, pravilno natoči pivo, z leseno deščico odstrani peno, kot se spodobi (pripomoček, ki ga v Butalah ne poznamo), potem pa celoten vrček s pivom skoraj do roba še enkrat pomoči v čisto vodo, zato da na pult dobiš popolnoma čist, brezmadežen vrček. To naredi vsakokrat in za vsakogar, ki naroči pivo. Italijani so pač civiliziran narod.

 • Odgovori Boki 16. 9. 2017 at 10:29

  @filmoljub: Tako pivo tocijo v vsakem nizozemskem lokalu, cesar pa ubistvu nisem videl se nikjer drugje, okej verjetno v Belgiji. Za tiste bolj peticne je slab koprodukt tega, da kozarec ne bo videl pomivalnega stroja, po tem ko se vrne na pult, se ga samo dobro namoci in malo skrtaci v vodi z milnico (na dnu korita je montirana krtaca) in potem splahne. Verjetno je to seveda dovolj, mene ne gane. Je pa fora tocenja piva na tak nacin da je hitreje, saj pivo tocijo pod veliko vecjim pritiskom in gre ene 10% pri vsakem tocenju v odtok. To tudi doda vec pene, ki na vrhu vsakega piva mora biti, saj pena menda da okus.

 • Odgovori Beki 16. 9. 2017 at 10:39

  To so tufi delali še lani v Katrci pod Rožnikom. Sedaj se je zamenjal najemnik. Očitno tehnika prejšnjemu najemniku ni prinesla koristnega učinka.

 • Odgovori filmoljub 16. 9. 2017 at 12:06

  Hm, na Nizozemskem pa res še nisem bil. 😎 Čimprej bo treba, očitno.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 9. 2017 at 19:46

  Če v litrski vrček točiš pollitrski pir, ne potrebuješ lesene deščice 🙂

  Kar s epa Nizozemske tiče – mene je tam predvsem presenetil način strežbe 😆 Nikoli ne veš ali strežejo pri mizi ali ne.

 • Odgovori Boki 16. 9. 2017 at 21:33

  @matej: zato pa je superca namenjena litru pera in ne polovici.

  Aja pa na Nizozemskem se pije pivo iz 0,25 ali 0,2 L kozarcev, tako da je tocenj ob isti hitrosti pitja vsaj 2x toliko kot pa tam, kjer se pije iz 0,5 L kozarcev. Tako da je tudi zaradi tega potrebno, da je curek iz soda mocnejsi kot pa tam kjer zulimo pol litra piva 15 minut.

 • Odgovori EMA 17. 9. 2017 at 8:38

  Meni tudi odgovarja pitje piva po 0,25 ali 0,3dcl, tako ga pijejo tudi v Avstraliji, to pa zato, da se ne segreje, ker je tam vročina, tako da vsaka država ima svoje posebnosti.

 • Odgovori Boki 17. 9. 2017 at 10:12

  @Ema: res je. Pa tudi lazje se dozira. Je pa res, da ko si zejen, 0,25 spijes v dveh pozirkih, za 0,5 pa nimam obcutka, da bi ga lahko spil v stirih.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 9. 2017 at 12:18

  Hja … na Nizozemskem seveda pijem tako, kot pijejo Nizozemci. Sicer razumem argument za majhne doze, a vseeno raje pijem velik pir. Mogoče sicer lažje doziraš po majhnih kozarcih, ampak tudi prej pozabiš koliko si jih spil in potem je vse narobe 🙂 Razmišljam seveda o lagerjih. Ni pa hujšega od pollitrskih pirov z višjo vsebnostjo alkohola, po mojem bi morali to prepovedati, ker je res nevarno 😆

 • Odgovori filmoljub 17. 9. 2017 at 17:03

  Pivo se pač pije v velikih količinah. Trije zaporedni požirki so standard. Kar je količinsko manj kot 0.3, nima nobenega smisla. Me res zanima, kateri osel si je izmislil Italijančka. Ker Italijani imajo namreč — tako kot tudi vse ostalo — odlično zvarjeno in brezhibno postreženo pivo.

 • Odgovori kren 17. 9. 2017 at 19:07

  Jaz sem doživel pravi šok, ko sem prvič v Belgiji naročil veliko pivo…. in dobil 3 dl v širokem kozarcu na peclju.. in prepričeval kelnerja, da se je zmotil 🙂

 • Odgovori Boki 17. 9. 2017 at 22:02

  No ja, sam sem mislil isto kot zadnji trije komentatorji ko sem prvic prisel sem. Z leti ne vem vec tocno, kaj mi bolj pase. Verjetno je tezko reci, kaj je bolje, kakor komu ustreza. Pa ne, da nizozemci spijejo malo piva. To kar sem napisal govorim za lagerje.

  Glede belgijskega tocenja v raznolike kozarce je pa druga zgodba. Niti podrazno ne bi pil piva s 7 ali vec odstotki iz pollitrskega kozarca. Tako kot vina po studentskih casih ne pijem vec v porcijah vec kot 1,5 deci na kozarec.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 9. 2017 at 20:36

  Najbolje se je prilagoditi lokalnim šegam pitja piva. Osebno nad Italijani nikdar nisem bil navdušen, potem sem pa zadnjič v Parmi (!) ruknil Birro Antoniana in je treba reči, da znajo tudi oni … seveda pa je noro govoriti o italijanskem pivu, ker je tega toliko, da gotovo obstajajo slabi pivovarji in gotovo tudi dobri.

 • Komentiraj