Tattoo Mainstream

Samozavesten, urejen 32-letni moški, športnik po duši, išče 25- do 35-letno damo za občasna ali redna srečanja v Ljubljani in bližnji okolici. Pogoji: pismena, zabavna, športno aktivna, brez tetovaže.

Možnosti za dobitek so praktično nične, ker bo skoraj gotovo nepismena, kar človek še nekako prebavi, še bolj gotovo pa tetovirana. To pomeni, da bo slej ko prej začela utrujat s klišejskimi zgodbicami o dolgoletnih željah, dolgotrajnem iskanju idej, razlogih za tetovažo, pomenu motiva in navsezadnje o načrtovani lokaciji naslednje tetovaže. Konec je časov, ko so bili tetovirani samo vojaki in mornarji, kasneje še rockerji in motoristi. Danes so v maniri uniformizma tetovirani praktično vsi, pri čemer je najbolj abotno njihovo prepričanje, da so zaradi tega nekaj posebnega.

Neverjetno pri tem je, da mainstream kultura očitno posnema pornografske trende. Ženske z ogromnimi barvitimi tetovažami po celih rokah ali nogah ali po hrbtu od vratu do pasu, so se najprej pojavile v poštirkanih porničih, ki so zaradi popolnosti akterjev in akta samega tako dolgočasno predvidljivi, da so bolj vzburjajoči celo amaterski posnetki amaterskega seksa amaterjev, ki ne zadostijo niti osnovnim kriterijem estetike in kakovosti fuka. Dve leti kasneje ogromne pisane slikarije videvamo na povprečnih puncah iz sosednje ulice. Na mečih se reži ogromen zmaj, na levi nadlahti cveti trnova roža, na desni nadlahti plavolaska vozi kabriolet, na levi lopatici je domnevno umetniški vzorec, na vsakem drugem prstu na roki mini simboli, na notranji strani podlahti pa življenjski moto sporoča klišejsko latinsko reklo, ki je še dolgočasnejše kot kitajske pismenke.

Pogled na tako žensko me ne preseneti, vpliva pa name skrajno odbijajoče, kot karikature zelo slabih pouličnih karikaturistov, ki se slepijo, da so umetniki. Sicer pa pogosto slišim, da so tetovatorji umetniki, artisti, kot na primer DJ-ji. Artist gor, artist dol, klinčeve tatu konvencije … Če je tetovator umetnik, je torej tisti, ki ga je tetoviral, umetniški objekt? Neumnost! Smatrati tetovatorja za umetnika je isto kot smatrati za umetnika mene, ki sem pač vešč pisanja, a v resnici je spretno obračanje besed ali risanje sličic brez umetniške vrednosti, pa čeprav na človeško kožo, nič drugega kot spretnost, obrt. Zato ni nič posebnega niti tetoviranec. Je samo eden v množici tistih, ki bi radi ugajali in osebno sem najbolj srečen, da se pred desetimi leti, ko sem bil še lep fant z definirano muskulaturo, nisem pustil prepričati v tetovažo na stegnu, nekaj centimetrov nad kolenom.

Ob izjavi, da je tetovaža nekakšen statement o dobrem prenašanju bolečine, se lahko ob zavedanju, kako nekateri trpijo resne bolečine, samo posmehnem pomehkuženosti, razvajenosti in pomanjkanju empatije, ki se neha pri všečkanju Facebook objav o mučenju živali.

Ekstremnim športnikom in drugim posebnežem ogromne tetovaže nekako pristajajo, bodisi zaradi življenjskega sloga bodisi zaradi pojave same. Dokler so bile tetovaže relativno redek, predvsem pa diskreten pojav, tetovirane ženske name sploh niso vplivale odbijajoče, prej nasprotno. Danes se mi zdi trapasta celo majhna zvezdica, ki se razkrije samo, če nosi kopalke. Seveda pa obstaja velika verjetnost, da ji bo dodala še večji tatu, takoj, ko bo imela dvesto ali tristo evrov viška.

Diskretnosti je v 21. stoletju odklenkalo. Zakaj bi bila diskretna, če lahko spominja na, kaj vem, Jessie Lee?

Prejšnja objava Naslednja objava

42 komentarjev

 • Odgovori Janja 20. 8. 2015 at 22:49

  Meni se tudi dozdeva, da smo netetovirani že skoraj izjeme. Saj ne rečem, da kakšen mahjen, res diskreten tatoo ni lep, ampak te ogromne poslikave dandanes… ne vem, no, meni to preprosto “ne sede”.

  Btw – 33-letnica, športnica (predvsem tek in športno plezanje, občasno tudi kolo in plavanje), redno berem tvoje zapise (je to plus ali minus?), brez tetovaže.
  Poleg tega (bojda) dobro kuham, priznam, da tudi rada dobro jem.
  😉 😉

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 0:05

  Pa ti si idealno, pismeno bitje! A krompir pražiš na svinjski masti? Ker, če ja, se morava dogovorit samo še za termin srečanja 🙂

  • Odgovori Helga 21. 8. 2015 at 13:01

   Matej, srčno upam, da se boš vsaj srečal z Janjo in glej da se boš potrudil …. Ne, ni ti treba objaviti na blogu, kako je šlo 🙂 No, kakšna slikica mogoče …Če Janja redno bere tvoje zapise, te dobro pozna, tako dobre, kot slabe strani, kar je velika prednost!

   P.S.
   A si opazil, da zna pisati???

   • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 14:40

    Saj pravim! Ampak zadnji test je vedno – pražen krompir 🙂

  • Odgovori Janja 22. 8. 2015 at 13:25

   Daleč od idealnega.
   Žal odpadem pri zadnjem testu. 🙁
   Odkar ni več babice, ne uporabljam več svinjske masti (pa tudi ocvirkov ne).
   Če dobiš kje domačo mast, se dam prepričat. 😉 😉

   • Odgovori Matej Zalar 22. 8. 2015 at 20:52

    Kakšnega pol kozarca je imam v hladilniku 🙂

    • Odgovori Janja 24. 8. 2015 at 17:06

     Ne spravljaj me v skušnjavo. 😉
     Ampak najbrž bi se mi vsaj malo posmehoval – v moji športni omari se najde tudi kakšen Nakamura kolesarski dres.
     Pa piva ne maram…

     • Matej Zalar 24. 8. 2015 at 22:24

      O madona, menda mi ne bi že kar omar razkazovala 😆

     • Janja 25. 8. 2015 at 8:39

      Kaj pa misliš?
      Prva stvar, ki jo naredim, ko spoznam moškega, je to, da ga zvlečem v svojo spalnico in mu jih razkažem. Potem pa pričakujem, da jih občuduje.

      Omare, kakopak, da me ne bi kdo obtožil kakšnih pregrešnih misli. 😉

 • Odgovori Alkoholik 21. 8. 2015 at 7:29

  Tetovaža na stegnu? Sem presenečen nad izbiro lokacije. Sicer nisem pristaš tatujev, a glede na tvojo podobo v tem trenutku bi ti potetovirani bicepsi pasali, sploh v kontekstu obrite glave, brkov, močnega psa…soseda ki sta otresala pepel na tvoj balkon bi od strahu zahtevala prepoved približevanja.

 • Odgovori Tea Tree 21. 8. 2015 at 10:19

  “Tattooji so in, tattooji so out, tetovirajo se samo drogeraši in manj inteligentni ljudje, tattoo je kul, vsak s tattoojem samo kliče po pozornosti, zdaj je bolj alter biti nepotetoviran…” Vse to so oznake, stereotipi ljudi, za katere ne vem, ali imajo preveč prostega časa ali pa so nezadovoljni s svojim življenjem in se raje ukvarjajo z življenji drugih. Če ti takšna punca ni všeč, se pa obrni stran. Če ti ni všeč kar ima za povedati, se ne pogovarjaj z njo. Tudi meni niso všeč hipsterji, pa jih videvem na vsakem vogalu. Tudi med rjuhe sem že skočila s kakšnim, pa se je izkazal za precej spretnega mladeniča. Tako da stereotipe na stran, morda te pa kakšna potetoviranka preseneti. Saj veš kaj pravijo, zarečenega kruha se največ poje.

 • Odgovori Alec 21. 8. 2015 at 11:37

  Ko vidim, da je ženska tetovirana, mi pade vse dol. V prenesenem pomenu in dobesedno. Ker mi je grdo. Kot gigantski reklamni panoji, ki kazijo alpsko veduto, ko se pelješ proti Gorenjski. Posilstvo in oskrunjenje naravnega.

  Glede “umetnosti”. Danes je vse ‘art’. Žalostno.

 • Odgovori Oskar Sever 21. 8. 2015 at 13:37

  Dej mi malo pomagaj. Osebki z vidnim tatujem. Bi jih dal na delovno mesto, ki predvideva sodelovanje s strankami ali ne?

 • Odgovori gost 21. 8. 2015 at 13:49

  zadnjic je toplovodar reku, da sta bila na plazi samo on in en kokerspanjel brez tatuja 🙂

  • Odgovori Sara 22. 8. 2015 at 19:41

   Razen če je imel pes rodovnik. Potem je tudi on imel tatu na ušesu 😀

 • Odgovori gost 21. 8. 2015 at 13:49

  dobro napisano, btw

 • Odgovori Doberman 21. 8. 2015 at 14:15

  Bi se čisto strinja s komentarjem TEA TREE! Malo me žalosti, ker tako razgledana oseba, kot ste vi, tako slabo posplošuje. Sam imam tatu, poznam nekaj zelo simpatičnih punc, ki imajo tatu, so vredne smrtnega greha, in res ne vem, v čemu je problem…
  Mene osebno najbolj odbija “neumna” oseba s pametnim telefonom, ki ti želi dokazati, da je nekaj več od tebe, pa če je potetovirana ali ne.
  Sicer pa se dandanes nekaj podobnega dogaja tudi z brki ter brado, mar ne? Že vsak analfabet, ki se ima za učenjaka, da ne rečem misleca, nosi tisti kosmati ponos, ki naj bi ga dvignil nad povprečno rajo.
  Ampak to ni res, samo slabo posplošujem…

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 14:55

  @Alkoholik: Na moj astenični biceps bi komaj spravil kitajsko pismenko, kaj šele nekaj strašnega, kar bi vsiljive pognalo v beg 🙂

  @Tea Tree: Mislim, da se boš morala najprej naučiti razumeti besedo stereotip. Gre preprosto za to, da se mi tetoviranje zaradi popularnosti tetoviranja samega zdi trapasto. Pretirana tetoviranost je pa tudi, ja, groteskna. Še posebej na delih telesa zavaljenih osebkov. To namreč ni znak samozavesti, ampak znak slabega okusa. Sicer pa, če ti moje mnenje ni všeč – se obrni drugam. Tako kot se jaz obrnem drugam, ko vidim žensko z ogromnim tatujem 😉

  @Alec: Tako. Predvsem pa je to dober način zaslužka. Dvakrat. Drugič takrat, ko si bodo tetovaže odstranjevale.

  @Oskar Sever: Seveda ne. Oziroma, reciva tako: če bi imel dva približno enako sposobna kandidata, bi izbral tistega brez tetovaže.

  @Gost: Haha. Lepa.

  @Doberman: Tako je. Ob tatuju moraš imet danes še brado in psa. Imam samo dvoje od tega. Pa pametni telefon imam tudi. Tetovaže pa ne bom imel nikoli, ker je grda, in ker se ja – za razliko od brade – ne morem tako preprosto znebiti.

  In mogoče ste spregledali: tetovaže me niso motile, dokler niso postale totalen mainstream in dokler ni mainstream postalo tetoviranje ogromne površine kože. Majhna tetovaža je čisto simpatična, ampak danes se pri tem ljudje ne ustavijo. Ogromne tetovaže so čisti produkt sodobnega razumevanja sveta. Nobene zmernsti ni več. V ničemer.

  Delat je treba 12 ur na dan, spat 4 ure na dan, namesto maratonov je treba laufat ultramaratone, mišice morajo biti definirane do zadnje najmanjše kite, Slovensko planinsko pot je treba preteči prej kot v 10 dneh … in tetovirat se je treba po celem telesu.

  To je pomanjkanja občutka za zmernost. To ni znamenje napredka. To je znamenje patologije. Tudi ne pomanjkanje samozavesti. To je narcisizem.

 • Odgovori filmoljub 21. 8. 2015 at 17:22

  http://y2u.be/rW17HdVN4XM
  😎
  Meni je kakšna manjša vrtnica ali delfinček na ženski kar seksi.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 18:10

  Enako seksi je brez. Se pa strinjam, da diskretna slika ni moteča.

 • Odgovori Aleš 21. 8. 2015 at 18:24

  Sem se ravno včeraj v kopalnici po tuširanju zagledal sam vase v ogledalu in edino vprašanje, ki se mi je zastavilo je bilo: “Si ne morem predstavljati, kako bi kakršen koli tattoo lahko polepšal to mojstrovino matere narave :-).”

  Btw. zadnjič sem naletel na tale odličen blog, kjer avtor s čisto obrtniškega-likovnega vidika obdela nekaj teh “umetnikov”:
  http://sirotalikovnateorija.blogspot.com/

 • Odgovori Doberman 21. 8. 2015 at 18:27

  Vse je stvar posameznika, kako gleda na svet, je pa tako, da se lahko odločiš, ali boš ovca, ki se bo strogo držala tropa, ali pa boš volk… Verjamem, da bova nekoč debato predebatirala na, če že ne na ultra, pa vsaj na maratonu… 🙂

 • Odgovori filmoljub 21. 8. 2015 at 18:32

  Tale dovtip o “ovcah in volkovih” je pa iz filma Training Day (2001), kajne? 😎

 • Odgovori Doberman 21. 8. 2015 at 18:43

  Mogoče… Hočem povedati, da imam že poln k…c raznoraznih person, ki se spotikajo ob vsak detajl, ki ga ima oseba (ali je to frizura, ali je to piercing, ali je to tatu, obleka itd.). Boli te, kakšen avto vozi sosed, boli te, s kom se vlači sodelavka, najprej poskrbi, da bo tvoj prag pospravljen, šele nato se oziraj naokoli (pa še takrat ne!)…
  In na žalost Matej piše-razmišlja (občasno) ravno tako, kot delajo naši vrli politiki, ki so zagnojili to našo državo. Gledajo, kaj je kdo naredil/zasral, medtem, ko sami najbolj smrdijo po dreku (Matej, te ne primerjam z našimi kvazi voditelji, da ne boš mislil, samo je škoda, ker se spotikaš ob take malenkosti)…
  In s takim razmišljanjem/pogledom se peljemo, saj vemo kam…

 • Odgovori Oskar Sever 21. 8. 2015 at 22:44

  Zakaj ne bi smel komentirati necesa, kar je postavljeno na ogled. Tatu je lahko diskreten, lahko je pa tudi sredi cela. Menim, da si lahko vzamem pravico do komentiranja pa tudi zgrazanja, ce mi tako pase. Tako kot oseba s tatujem ne povzroca nobene “skode”, tako je jaz ne morem povzrociti s komentiranjem in zgrazanjem.
  Za primer, nedolgo nazaj je neokusen tatu (po mojem mnenju), na vidnem mestu, nekoga stal cisto spodobne sluzbe. Sem rajsi pobrskal se za kaksnim drugim kandidatom oz kandidatko. Moja firma, moja pravila.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 23:03

  @Aleš: Nisem sicer nekdo, ki bi gojil blazno navdušenje nad kultom telesa, ampak, ja, v tvoji šali je več resnice kot bi si utegnil kdo mislit. Lepo telo pač ne potrebuje poslikav. Kar se pa linka tiče, me je navdušil predvsem http://sirotalikovnateorija.blogspot.com/2014/10/o-umetniskih-stereotipih.html Skratka … BUM!!!!

  @Doberman: Tale zadnji komentar je seveda nič drugega kot pismo užaljenega bralca, ob katerem se lahko z distance samo resignirano nasmehnem, češ: “fantu sem očitno malo preveč pritisnil na žulj.”

  Glede prilike o volku in ovci se lahko samo zakrohotam in se še enkrat vprašam: kdo so ovce in kdo volkovi? Dejstvo je, da tetoviranci že nekaj časa niso več dela manjšine, ampak so postali mainstream. Ne govorim o stereotipih – nisem napisal, da so tetovirani samo pijanci, narkomani, pristaniški delavci in kurbe. Mislim, da je iz teksta zelo očitno mogoče razbrati, da so tetovirani praktično vsi. Govorim o tem, da se tetovirajo ovce – ne volkovi. Govorim o tem, da sta na neki plaži netetovirana samo še Toplovodar in neki koker španjel. (po Toplovodarju).

  Seveda me niti malo ne moti tetovirani posameznik. Zanj mi je popolnoma vseeno. Mislim, da se na tem blogu Nergač zelo redko vtikuje v posameznike sleherne, ampak večinoma kritizira določene pojave na splošno. Kar me moti, je fenomen prekomernega tetoviranja na splošno, ki je del pojava pomanjkanja zmernosti v sodobni družbi, kar sem opisal nekaj komentarjev višje, pa tega očitno nisi hotel razumet. Še enkrat: vseeno mi je, če si tetoviran. Niti me ne fasciniraš niti se mi ne gabiš. Ne mi pa, lepo prosim, trdit, da nisi del tropa ovac (tetoviranih).

 • Odgovori Doberman 21. 8. 2015 at 23:20

  OSKAR SEVER: Kje sem pa napisal, da se ne sme komentirati?

 • Odgovori Doberman 21. 8. 2015 at 23:23

  MATEJ ZALAR: Ali pa del tropa ovac bradačev. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 23:25

  @Oskar Sever: Bodiva konkretna – na katerem mestu? Pa še to (me zanima iz privatnih razlogov): moški z brado ali brez?

  • Odgovori Oskar Sever 22. 8. 2015 at 17:35

   @Matej_Zalar
   Gre se za svetovalca specificnega podrocja. Polovico casa se prezivi v pisarni, polovico na terenu. Moznost napredovanja v vodjo svetovalcev na terenu. Gre se za dejansko priloznost, ni prazna beseda na papirju.
   Da, ima brado in brke, vendar urejeno. Zavrnil sem pa zensko.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 8. 2015 at 23:27

  @Doberman: Ikzektli.

 • Odgovori darja 22. 8. 2015 at 0:04

  Jaz odpadem kot knof od gat! 🙁 Chef.
  Imam tetoviran srček. Na roki. Z navadno šivanko, ovito s cvernom namočenim v tuš, smo se s sošolkami tetovirale. Umetnice. Tanja si je našpikala črko T, Nena si je M, ker je bila nora na enga tipa k mu je blo ime na M (danes ji je žal), jaz sem si pa en srček 🙂 . Takega nima nihče! In tudi videt ga ne more vsak 🙂

 • Odgovori Rado 22. 8. 2015 at 10:05

  Moja tema!
  /pred leti sem bil specialist za pobritost ženskega mednožja – glej pri meni: “Obrite so dolgočasne”/
  Moja teza je, da so ženske, ko so si začele na golo briti vse živo, sčasoma ugotovile, da jim nekaj manjka.
  S tetovažami poskušajo nadomestiti odsotnost majhnega črnega trikotnika.

 • Odgovori Urška Petek 22. 8. 2015 at 11:49

  Jaz nimam tattoo-ja, ga ima pa moj hrt.
  Ha, pa zdej? 😀

 • Odgovori BOKI 22. 8. 2015 at 16:09

  Kot večino tudi mene tatuji, pirsingi in pobritost do zadnje dlačice odbija. Poznam precej teh brez in precej z in lahko rečem samo to, da osebki z tatuji, pirsingi so v večini primerov zelo zakompleksirani in si s tem (upajo vsaj) rešujejo svojo zakompleksiranost. Pravzaprav zelo težko razumem osebo, ki si pokvari svoje telo s takšnim odvratnim sranjem. Še težje pa jo gledam…….

 • Odgovori Matej Zalar 22. 8. 2015 at 20:54

  @Urška: Mučenje živali. Če trpijo ljudje, potem ziher tudi pes 🙂

 • Odgovori milan 23. 8. 2015 at 12:38

  Edina tetovaža pred katero dam kapo dol je številka preživelega taboriščnika 2.sv. vojne, ki si je jo dal vtetovirati njegov vnuk v znak spoštovanja.

 • Odgovori Urška Petek 24. 8. 2015 at 20:33

  Matej, seveda – je pa iz Irske, kjer vse tekaške greyhounde, ki dirkajo, tetovirajo zaradi identifikacije.

  Pa včasih, dokler še ni bilo čipiranja, so tudi druge rodovniške pse tako označili. Zdaj na srečo opuščajo.

 • Odgovori Zmrda 28. 8. 2015 at 17:56

  Meni so pa všeč, pa nisem tetoviran. Delno gre mogoče za modo, delno pa tudi, da sedaj, ko je to bolj običajno, pač ni taka štala si dat tattoo…nisi pol takoj kriminalc. Pač, tattooji, frizure, obleka, whatever.

 • Odgovori roman kogej 2. 9. 2015 at 8:07

  zadnjič enkrat sem vprašal eno od urednic slovenskih rumenih revij, zakaj, za hudiča, se v vsaki znajde Savina Atai. Ali pa dr. Brecelj. Pa mi je odgovorila, da tako ”hoče” bralstvo. Da jih kličejo v uredništvo in nasilno zahtevajo še, še, še Savine Atai!
  Podobno se je zgodilo s tetovažami. Pred leti je bil v neki reviji objavljen pogovor na to temo, folk je zagrabil in ”zahteval” še, še, še, še.
  Uredniki so zavohali biznis, za dobro plačilo so tetovaži začeli delat blazno reklamo. In folk, butast kot je, oprane glave so v Sloveniji že legendarne, je nasedel.
  Danes tetovirajo že v vsaki beznici, in potem se tetovirani drug pred drugim hvalijo, kako so lepi. In ker bi bili vsi Slovenci & Slovenke radi lepi, je prišlo do invazije ”ambrozije”.
  Če ne verjamete, naredite experiment:
  Matej& ostali športno-rekreativni novinarji sprožite manijo, da tek v zelenih kratkih hlačkah in beli majčki povečuje spolno slo in vpliva na lepšo postavo.
  Potegnite zraven še par znanih obrazov, potem pa fotoaparate v roke!
  🙂

  🙂

 • Odgovori Matej Zalar 2. 9. 2015 at 11:59

  No, saj to je jasno. V zvezi s tekom je bilo z različnimi bolj ali manj vprašljivimi trendi narejene že dovolj škode.

 • Komentiraj