Telefoniranje na mestnem avtobusu

Kaj imajo skupnega ljubljanski taksisti in vozniki v LPP?

Oboji ne znajo šofirat.

Glede na grozljive osebnostne profile voznikov mestnih avtobusov, večina namreč ne zna niti odzdraviti, na vprašanja nekoliko počasnejših starih mam pa odgovarjajo z bevskanjem, se seveda sprašujem, ali sunkovito pospešujejo in zavirajo zato, ker ne znajo vozit, ali zanalašč. Da ni mogoče voziti umirjeno, seveda ni res – če ne znajo, naj jih pa nekdo nauči. Na primer ena izmed redkih voznic LPP, ki, ne obvlada samo tekoče vožnje, ampak tudi osnove prijazne komunikacije. Potnikom se celo nasmehne!

Mladi oče Klemen, ki se z avtobusom vozi skupaj z otrokom v vozičku, je enkrat pospeške in pojemke meril z aplikacijo na telefonu, ki je menda pokazala dirkalne številke. Njegov predlog, da bi tako napravo namestili v vsak avtobus je verjetno edini ustrezen instrument, s katerim bi lahko nadzirali divjake.

Zaradi navajenosti na vsesplošni primitivizem potniki sploh ne opazijo več, da se v avtobusih vozijo kot vreče krompirja. Če že ne dobijo prostega stola, se štiritočkovno oprimejo in, bolščeč predse mirno prenašajo vožnjo. Nihče se ne oglasi niti, če šofer – to se še vedno dogaja! – nalašč spelje pred nosom šprinterja, čeprav je očitno, da osebnega rekorda na 60 metrov na prostem ne postavlja iz lastnega užitka, ampak zato, ker se mu mudi na avtobus. Ne, potniki bolščijo predse.

Mirno prenašajo celo očitne kršitve internih pravil LPP in cestnih predpisov. Zadnjič smo se pri vstopanju komaj zbasali mimo debeluha, ki je zasedal prostor okoli terminala za Urbano. Ko sem motovilil mimo sem dobil celo občutek, da ga motim. Zatopljen je bil v sproščen pogovor z voznikom, tudi še potem, ko je že speljal. Ljudje so bolščali. Jaz sem zinil: »Gospod, a se je po novem dovoljeno pogovarjati s potniki?«

»E, pa ovo je moj rođak,« je veselo razložil debeli potnik. Aha, pardon, šofer se ne sme pogovarjati z nikomer, razen, če je sorodnik.

Ne vem pa, s kom je v petek šofer komuniciral med zavijanjem z Bavarskega dvora na Trg OF. Ni se pogovarjal, zelo očitno pa je telefon uporabljal. Da zavija desno čez prehod za pešce, ga očitno ni pretirano motilo, saj je več gledal na zaslon, kot na cesto. Ravno, ko sem pritisnil na dotik občutljiv sprožilec, je zavrl – seveda ne zvezno –, tako da je fotografija žal zmazana. Ne dovolj, da je ne bi objavili tudi na Žurnalovi spletni strani.

Po moji pritožbi so se v LPP opravičili in proti vozniku bodo po opravljenem razgovoru sprejeli »odločitev o ukrepu zaradi kršitve delovnih obveznosti in cestno prometnih predpisov«. O ukrepu me bodo obvestili.

Glede na to, da telefoniranje med vožnjo na voznika vpliva podobno kot alkoholiziranost (0,8 promila v krvi) in glede na to, da morajo biti poklicni vozniki med opravljanjem svojega dela absolutno trezni, je za moje pojme sprejemljivo, če že ne takojšnja odpoved delovnega razmerja, pa vsaj zadnje opozorilo pred tem ukrepom. Ne zaradi kaznovanja dotičnega, ampak v poduk vsem ostalim, saj se to menda dogaja kar naprej.

Vem, da tudi mnogi od vas v avtomobilu telefonirate prostoročno, češ, saj to nič ni. Razlika med slehernikom in poklicnim voznikom pa je, da je poklicni voznik plačan za to, da vozi varno in tako, da potniki ne padajo po tleh. Točno to pričakujemo tudi potniki. Počutimo pa se kot vreče krompirja. In dokler boste te svinjarije mirno opazovali, ne bo nič bolje.

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori darja 24. 2. 2014 at 18:55

  Uff!

 • Odgovori darja 24. 2. 2014 at 18:56

  ufff!

 • Odgovori canka 24. 2. 2014 at 19:11

  Jaz sem enkrat iz ulice videla šoferja, ki je imel preko volana odprt Žurnal!?!?!

 • Odgovori Laščan Zlatorog 24. 2. 2014 at 20:13

  Veš kaj, jaz berem maile in pišem po Publishwallu ko se vozim, pa se ni še noben nič pritožil 🙂 Res pa je, da ne vozim avtobusa ali taxija.

 • Odgovori Veverička Anja 24. 2. 2014 at 20:17

  No, še en razlog zakaj raje pol ure čakam v koloni avtomobilov, kot da se vozim z mestnimi avtobusi 🙂

 • Odgovori avtomobilistka 24. 2. 2014 at 20:19

  Z avtobusom se nisem vozila že vse od srednje šole. Tega je zdaj že kar 15 let. Ko jih opazujem iz avta, pa tale gospod ni edini, ki brklja po telefonu. Skoraj vsak drugi se namreč pogovarja med vožnjo. Ampak to je pri nas očitno navada in nikogar ne gane.

  Najbolj me pa motijo avtobusarji, ki v gužvi zapeljejo v križišče, čeprav kolona stoji. Sovražim to!

 • Odgovori irena 24. 2. 2014 at 20:54

  Kakšen tipičen odziv komentatorjev – namesto, da bi se – kot je na srce položil tudi Chef – uprli, nehali mirno opazovati takšne stvari, raje iščemo nove izgovore za priklenjenost na naš ljubi avto vedno in povsod.

 • Odgovori Sašec 24. 2. 2014 at 21:39

  Jaz sem se tudi že pritožil na LPP, ker je bil šofer na moje vprašanje tako neotesan in zadirčen, da je potem od mene fasal v glavo en cel traktat o manirah. No, on mi je potem stisnil nekaj v stilu “ti, mulec”, s tem, da me je cel čas tikal. Pa nisem glih tak baby face, da bi bil pri tridesetih podoben osnovnošolcu. Pismo sem napisal tudi na LPP in so me dejansko poklicali nazaj in se opravičili. Posledic pa tisti šofer verjetno ni doživel.

  • Odgovori Elvir Sivić 4. 8. 2017 at 11:57

   Tisti voznik je sedaj brez službe in je na zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve…..katere koli!!!!!! Vsaj nekdo ima zadoščenje da je nekaj “dosegel” v svojem življenju. Zdej pa gremo se veselo pritožit….morda pa še kdo pristane na zavodu……vsi pričakujemo prijaznost in ustrežljivost od voznikov avtobusov……poglejmo samo malo tv in javne medije kaj in kako se dogaja z vozniki avtobusov. Pa srečno pot vsem!

 • Odgovori avtomobilistka 24. 2. 2014 at 22:22

  @ irena: z avti se vozimo zato, ker avtobus porabi 1 uro za pot, ki jo z avtom opraviš v 7 minutah.

  iz šiške v bežigrad/črnuče po celovški in dunajski in se vleeeeeče. iz šiške na vič po celovški in tržaški. ti povem še pot iz bizovika v polje?
  v obeh primerih jo z avtom mahneš počez in si tam v petih minutah.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 2. 2014 at 8:04

  @canka: Zato imamo pametne telefone. Klik in že med vožnjo lahko napišeš pritožbo.

  Sicer pa ne vem, zakaj bi ustrezno delo pričakovali od vrha države, če svojega dela ni sposobna zgledno opravljati večina državljanov.

 • Odgovori Maja Radin 25. 2. 2014 at 8:47

  KAKŠNO BUJNO DOMIŠLJIJO IMAMO SLOVENCI, KADAR JE POTREBNO PO KOM PLJUVATI. TUDI SAMA REDNO UPORABLJAM MESTNI PROMET IN UGOTAVLJAM, DA SO VOZNIKI Z “GROZLJIVIM OSEBNOSTNIM PROFILOM ” PRAVZAPRAV LE REDKI. REDNO TUDI POZDRAVIM, ZA RAZLIKO OD VEČINE POTNIKOV, KO STOPIM NA AVTOBUS IN VEDNO VOZNIKI PRIJAZNO ODZDRAVIJO, POJASNIJO, KADAR VPRAŠAM ZA KAKŠNO POSTAJO, DRVETI PO LJUBLJANI PREPROSTO NE MOREJO, SAJ JIM TO PREPREČUJE PREGOST PROMET IN ZARADI TEGA SEM RES DOSTIKRAT NEJEVOLJNA, KER SE MI ZDI VOŽNJA PREPOČASNA. ZA TO PA SEVEDA NISO VOZNIKI KRIVI. TOREJ, LE REDKO NALETIM NA POPOLNEGA NEOTESANCA. IN ŠE TO: NIKOLI MI NI NIHČE ODPELJAL, ĆE SEM TEKLA ZA AVTOBUSOM, KI JE ŽE NA POSTAJI IN TUDI TELEFONIRANJE VOZNIKOV MED VOŽNJO JE OČITNO LE REDKO, VSAJ JAZ GA ŠE NISEM DOŽIVELA. TOREJ…..KAPO DOL VEČINI VOZNIKOV, SAJ SE MI VČASIH RES SMILIJO, KO SEM PRIČA, KAKŠNO NEOTESANO POPULACIJO MORAJO PRENAŠATI MED SVOJIM DELOM-

 • Odgovori Matej Zalar 25. 2. 2014 at 9:17

  Voznik s telefonom v roki da je plod moje domišljije? 😆

  Da tečnoba tvoje sorte, ki ne obvlada osnov kulture spletnega komentiranja, ne opazi neotesanosti, je seveda normalno. Ko boš moj blog naslednjič posrala z velikimi črkami, bom komentar gladko zbrisal.

 • Odgovori kaja 25. 2. 2014 at 20:22

  Moja vstopna postaja je Astra in kar me moti je to, da vsak šofer na postaji ustavi na drugem mestu. En zapelje čisto na začetek postaje, drug ustavi 2 metra prej, tretji nekje na sredini. In potem kot ovce tekamo gor in dol po postaji. Ali niso z nekim namenom po tleh narisane črte kjer naj bi avtobus ustavil ?

 • Odgovori Laščan Zlatorog 25. 2. 2014 at 20:27

  Sem se vozil z trolejbusom in tramvaji po Zurichu te dni. So do sekunde natančni in vozijo vsakih 5 minut. Vsi se vozijo z njimi, skoraj ne vidiš osebnega avtomobila. Karto pa mi je pomagala izbrati neka bakica, ker sem izgledal očitno prebutast in se je takoj ponudila za pomoč. Nisem videl, da bi kdo telefoniral med vožnjo ali imel pripombe nad potniki (vseh ras).

 • Odgovori Seamus 25. 2. 2014 at 23:21

  @kaja – v tujini sem opazil, da imajo (OK, res sem to videl samo na tramvajih in vlakih, samo lahko bi to imela tudi trola, ker drugega pač nimamo) vgrajene naprave za merjenje razdalje, ker vsaka postaja ima črto in potem voznik čim bolj natančno ustavi vozilo. naprava pa pokaže za koliko centimetrov je falil. Predvidevam, da se tudi meri koliko posamezni voznik v enem šihtu fali. No, vsaj jaz bi to počel in na koncu meseca je to tudi faktor uspešnosti, poleg točnosti seveda, od katerega je odvisn dodatek k plači.

 • Odgovori Shimmy_Shimmy_Yay 26. 2. 2014 at 5:26

  “Mladi oče Klemen, ki se z avtobusom vozi skupaj z otrokom v vozičku, je enkrat pospeške in pojemke meril z aplikacijo na telefonu, ki je menda pokazala dirkalne številke.” – crknu od smeha

 • Odgovori Shimmy_Shimmy_Yay 26. 2. 2014 at 5:42

  “Posledic pa tisti šofer verjetno ni doživel.” No, verjetno jih tudi ta ne bo. Vse skupaj se bo končalo pri (morda) opozorilu. Zdi se mi pa dokaj abotno prijavljat neke voznike avtobusov. Kolk dolgčas ti more bit v življenju da počneš to?

 • Odgovori Shimmy_Shimmy_Yay 26. 2. 2014 at 5:46

  Ne me narobe razumet, z moralnega aspekta se povsem strinjam s tvojim dejanjem. Pa vendar, v luči celotne situacije v kateri smo Slovenci?

  Lp

 • Odgovori Matej Zalar 26. 2. 2014 at 7:37

  @Shimmy_Shimmy_yay: Res sem nekaj minut svojega sicer dragocenega časa – ne, ni mi dolgčas v življenju – namenil trudu, da spremenim vsaj nekaj majhnega. Kaj si v tem času naredil ti? Napisal tri nepotrebne komentarje? Bravo.

  Slovenci smo v situaciji, v kakršni smo, iz več razlogov. Med njimi si očitno tudi ti, ki se norčuješ iz posameznikov, ki frcajo kamenčke, češ, premakni skalo, ne pa,d a se ukvarjaš z minornimi podrobnosti. Če bi tudi ti kdaj frcnil kamenček, bi bila že dva.

  Že celo življenje poslušam slaboumnosti v smislu “drži se raje zase, ne se izpostavljat in ne izgubljaj časa s stvarmi, ki jih ne moreš spremenit” – rezultate te posrane logike spremljajo danes – kot si ugotovil tudi ti.

  @kaja: Jap, pri nas moramo lovit avtobuse, namesto, da bi LPP lovil potnike. Saj vemo, da je LPP socialistično podjetje?

  Tole je pa odgovor LPP na vprašanje o sankcijah:

  Spoštovani,
  sporočamo vam, da se je v tem primeru, zaradi kršitve delovnih obveznosti, zoper voznika ukrepalo v skladu z delovno pravno zakonodajo.
  Lep pozdrav.

  Preden v odgovoru na ta bulšit totalno obolim, bom še kakšno uro umirjeno dihal.

 • Odgovori ania 27. 2. 2014 at 7:22

  Alpa tisti, ki vozijo z zurnalom na volanu. zadnjic je eden krizanko reseval sred krizisca!

 • Odgovori kaja 27. 2. 2014 at 11:58

  @Shimmy_Shimmy_Yay, tudi jaz sem se pritožila, odgovor je bil sicer identičen tistemu,. ki ga je dobil chef. Moja hči je zaradi prehitrega zapiranja vrat pri izstopu skoraj padla pod kolesa avtobusa.
  Da ne govorim o sosedu, ki je bil sicer zadet, pri izstopu je padel pod bus, ki ga je povozil do smrti, ker voznik ni pogledal v ogledala ali lahko spelje.

 • Komentiraj