Teror paranoje

Vedno sem si želel preizkusiti dričanje po tistem napihljivem toboganu na zasilnem izhodu letala, vendar sem si predstavljal, da to s seboj prinese preveč sitnosti, tako da navsezadnje v tem sploh ne uživaš, ampak si rešuješ golo kožo.

A očitno je za to adrenalinsko doživetje, ki lahko menda privede tudi do lažjih poškodb, dovolj klepet o bombi in knjiga, na kateri je ob fotografiji ostrostrelne puške napisana tudi beseda »kill«. Seveda pa mora zraven sedeti še paranoidna ženska, ki na podlagi teh indicev kot vzorna pripadnica družbe zažene paniko.

In to še ni vse! Če imate v nahrbtniku slučajno kakšen kabel, vam oblasti kratko malo razstrelijo prtljago. V svojem nahrbtniku, ki je na poti v ZDA pravkar prestal drugo rentgensko kontrolo, imam štiri kable – potencialno je to lahko torej nahrbtnik-bomba. Nikoli se ne ve. K sreči pa s seboj nimam knjige o ostrostrelskih puškah.

Bizarno je tudi mnenje, da bi morali stroške incidenta kriti terorizma osumljeni potniki. Kaj takega! Seveda za kritje teh stroškov nimajo denarja, tako kot ga nima paranoidna potnica, ki je to pizdarijo skuhala. Mene bolj zanima, kdo potniku krije stroške zaradi razstrelitve nahrbtnika, v katerem ni bilo nič drugega, kot v skoraj vsakem nahrbtniku. Je človek zdaj kriv tega, da se je malo zajebaval?

Ob vsaki kontroli na letališčih, še posebej pa ob podobnih bizarnih incidentih je jasno, da so teroristi že zdavnaj zmagali. Ob vsaki fatalistični izjavi potnikov, da »je varnost najpomembnejša«, »da je za varnost treba malo potrpeti« in da »se nikoli ne ve«, je jasno, da so norci dosegli svoj namen. Prestrašeno ljudstvo je pripravljeno na letališčih kupovati vodo po oderuških cenah samo zato, ker je varnost najpomembnejša in ker je lahko vsaka prekleta plastenka v najslabšem primeru eksplozivno telo. Še dva ali trije napadi se morajo zgoditi, pa vam bodo razložili, da je čisto normalno, če se na letališču slečete do golega in si pustite pregledati analne in vaginalne odprtine – saj gre vendar za vašo varnost.

Medtem se norci razstreljujejo na železniških postajah, kamor lahko vsak vstopi s plastenko vode, nahrbtnikom, polnim žic ali eksploziva, ali s pištolo pod pazduho, s tovornjaki gazijo po pešcev polnih bulvarjih in mostovih ali z noži zabadajo mimoidoče.

Se pa varnega počutim vsaj na letališču.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Boki 12. 6. 2017 at 19:42

  Bolj iz principa kot iz vohrnosti (verjami ali ne) grem na letalisce s plastenko vode, vsebino spijem pred kontrolo in jo nato spet napolnim na wc-ju po kontroli. Mene ze ne bodo j****! So mi jo pa zadnjic na Dunaju prazno gladko vrgli stran. Na zalost sem to opazil sele cez 10 minut. V kolikor bi opazil takoj, bi jih z veseljem napizdil kako si dovolijo stran metat moje osebne predmete. Po neoliberalisticno, ampak se ne dam!

 • Odgovori Seamus 12. 6. 2017 at 22:00

  @Boki – odlična!

 • Odgovori jazsembog 12. 6. 2017 at 23:25

  Jao, zadnjic na dunaju sem mel polno litersko plastenko vode, hotli so jo stran vreci pri kontroli, pa sem jo pograbil in spil na eks. Sem mislu, da sem jo izpraznil, toda nekaj vode je se ostalo not. Najvecji kiks je pa bil, da je nisem dal na pladenj, ampak sem jo kr not vrgel v masino. Svabi so zaceli tuliti, ustavili napravo in en se je not spravo. Meni je pa vse postalo blazno smesno, in sem se zacel krokati. Strici so postali jezni, in opraviti sem moral kratek razgovor z bossom. Tip, ki misli da ima najbolj pomebni siht na svetu. Kaj si clovek mora pomagati, ce se pa rodi kot jugos.

  Voda mora biti vedno zraven mene na letalu, nea morem steverdese prositi za kozarec vode, in cakati na njega celih 20 min. Vzamem zraven 2 litra vode obvezno zraven za regeneracijo. Nisem velik pivec, spijem pa kaksen jack, par malih flask vina. Probam ka reci z folkom, ampak pogosto se zgodi, da so dolgasni do jajc. Enkrat sem sedel zraven Sveda, gospoda, v srednjih letih, ki je blondi – tapravi prsati steverdesi dal 200 evrov na skrivaj in nekaj povedal na uho. Tipu je konstanto nosila viskije, stel sem jih samo do dvajset. Vec je pil, bol normalno je deloval, in steverdesa se mu je vedno manj sramljezljivo nasmihala. Ob pristanku ji je dal svojo vizitko. Cela zrajcana jo je vzela. Stara sola, nimaj kaj.

  Foter mi pravi kako so leteli v 70, 80 letih v ameriko. Ko se je se smelo kaditi gore in je blo normalno, da tu pa tam steverdeso zges po riti.

  Danes pa tak vsi prestraseni in v svojih ipohonih.

 • Odgovori Uroš 13. 6. 2017 at 10:21

  In če pogledamo statistiko terorističnih napadov v zadnjih letih ugotovimo, da živimo v obdobju, ko je napadov najmanj.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 6. 2017 at 13:44

  @Boki: Pravilno. Če bi se ljudje vsaj malo držali principov, nas ne bi mogli zajebavati na vsakem koraku.

  Za sendvič človek še plača 4,90 evra … voda za 3,20 je pač očitno oderuštvo.

  @Uroš: Verjetno res – in bodo rekli, da seveda, če pa so poostrili nadzor.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 6. 2017 at 13:45

  Da ne govorimo o tem, da je bolj verjetno, da se boste ubili na poti na letališče, kot da boste na letalu skupaj s teroristom.

 • Odgovori Boki 13. 6. 2017 at 14:14

  @Uros:
  Ja, saj to. Ampak ljudje tega ne razumejo, zaradi treh dejstev:
  – obdobje tam nekje po prvih nekaj letih iraske in afganistanske vojne, recimo med 2007 in 2015, je bilo v Zahodnem svetu izredno mirno in ljudje so se razvadili.
  – Marsikateri sedaj polnoletni moralni FB pametnjakovici so bili leta 2007 stari tam nekje 10 let ali manj, tako da pojma niso imeli, kaj se je pred tem dogajalo po svetu.
  – Tisti malo starejsi pa so bili vcasih manj obvesceni, saj jim ni iz vseh zivih naprav v glavo utripalo kje je razgnalo kaksno bombo in so to zasledili sele kak dan kasneje v casopisu, v kolikor so ga brali ali pa po televiziji zvecer, v kolikor so jo doma imeli/gledali.

  V kolikor pa gremo se malce bolj provokativno sirso analizo naredit, pa nasploh zivimo v najbolj mirnih in najlepsih casih do sedaj. Tudi za casa hladne vojne je bilo po svetu vec nasilnih smrtnih zrtev, da sploh ne omenjamo obdobij vojn.

  Sicer pa ne me razumeti narobe, menim da bi vseeno morali narediti vse kar se da, da bi teoristicne napade zatrli v kali, pri izvoru samega dejanja. Ampak to so ze druge debate, katere pustimo za kdaj drugic.

 • Odgovori Boki 13. 6. 2017 at 14:15

  @matej: da ne omenjam da ne gin tonic na easyjetu 8 eur. Jasno je, kaj bom narocil.

 • Odgovori Boki 13. 6. 2017 at 14:22

  @Matej: “Verjetno res – in bodo rekli, da seveda, če pa so poostrili nadzor.”

  Verjetno res, je pa to precej tezko dokazat, ker se vecina potencialnih letalskih teroristov zaradi poostrenega nadzora sploh ne odloci probat. Torej samo dejstvo, da nadzor ni nikogar razkrinkal, se ne pomeni, da nadzor ni pripomogel k vecji varnosti. Ampak to je seveda vse hipoteticno nakladanje. Ce bi en dan pred 9/11 zacela veljati ista pravila glede zaklepanje vrat pilotske kabine in kako trpezna ta vrata morajo biti in bi se posledicno teroristi odlocili da napada ne izvedejo, tisti, ki bi sprejeli tako preventivno odlocitev, ne bi nikoli vedeli, za kaj so bili zasluzni. V tem je vsa ironija…”nobody knows the unknown”…

  Seveda pa cel sveta trobezlja v podobnem stilu kot nase stare mame…aha, prehladil si se, saj si sel brez kape ven ko je bilo -5 stopinj in veter. Ceprav nihce ne more natancno povedati koliko in kateri faktorji so vplivali na to, da si se res prehladil.

 • Odgovori Boki 13. 6. 2017 at 14:28

  Moram pa priznat, da raje umrem v prometni kot v letalski nesreci, saj paihicno trpljenje v prometni nesreci obicajno traja precej manj casa. Ker se naceloma trpljenja bojim, mi je kar pomembno, da smo na letalih varni.

 • Odgovori jazsembog 14. 6. 2017 at 0:15

  Ka vem, meni ti teroristi aka isis delujejo kot nasi partizani. Veliko govorenja, ideoloskega pompa okoli nih, ko pa pride do akcije pa delujejo k amaterji. Glede na to, da ne vem ze kero leto tece vojna v siriji, bi clovek pricakoval, glede na njihove bojne izkusnje, bolj krvav terorizem v evropi. Ne pa neko skakanje iz kombija in napad na pesce s kuhinjskimi nozi. Kak drzijo fronto dole sploh, ko pa kao pol sveta mece bombe na nih. Eh politika, zgleda, da je zahod cisto zgubo kompas. Skoda

 • Komentiraj