Tour 2015

Redno me sprašujejo kaj si mislim o letošnjem Touru. Ne spomnim se kdaj sem ga nazadnje spremljal praktično vsak dan. Izjema je bila samo morska epizoda, ko sem bil praktično odrezan od civilizacije, res pa je, da nisem zamudil ničesar bistvenega. Pravzaprav ne bi zamudil ničesar bistvenega niti, če bi nehal gledat po 10. etapi. Prvi teden Toura je bil zanimiv kot že dolgo ne, potem pa je bilo že skoraj na mestu vprašanje, če za gledalce morda ni bilo bolje v dopinških časih, ko so bili fantje neverjetno poskočni vse do konca Toura. Osebno seveda raje spremljam dirko, na kateri dobim vtis, da so kolesarji vendarle ljudje.

Po uspavanki v Pirenejih in Alpah lahko čedalje bolj razumemo težnjo organizatorjev, da Tour popestrijo z za dolge etapne dirke neznačilnimi etapami. Specialisti za vzpone lahko tarnajo kolikor hočejo, ampak za svoj posel so dobro plačani in če se lahko naučijo vozit kronometer, naj se naučijo tudi poskakovanja po tlakovcih in vožnje na veter. Tlakovci v četrti etapi tokrat sicer niso odločali, je pa recimo Nairo Quintana dokazal, da se lahko povsem korektno po teh cestah pelje tudi malček, težak 58 kilogramov.

Sam ne mislim, da je bil Chris Froome daleč najmočnejši v pelotonu, brez dvoma pa je imel najmočnejšo ekipo, ob tem pa tudi malo sreče, da si je Nibali zaostanek nabral v prvem delu dirke, Contador preprosto ni bil dovolj dober, Quintana pa ni imel niti pomočnika, ki bi si zanj pregriznil jezik, niti cojones, da bi drugo mesto tvegal z napadi na zmago. Quintana je na ravninski nizozemski etapi res izgubil skoraj minuto in pol, ne pa tudi Toura – Tour je izgubil zato, ker si zmage ni zaslužil.

Froome je dober kolesar, lepo vzgojen in prijazen, ampak ga ne maram, ker je na kolesu videti obupno. Razumljivo je, da prinaša uspehe, ampak način dirkanja ekipe Sky mi gre tudi na živce. World Tour postaja ekscesno drag hec brez prostora za kolesarsko romantiko in razlika med kolesarji se že dela izven ceste. Zasebni avtodom za kapetana ekipe se mi je zdel debilna ideja že od samega začetka in k sreči je UCI to prepovedala. V nasprotnem primeru bi ob avtobusih, tovornjakih za servis in tovornjakih za kuhinjo ekipe kmalu tekmovale še z luksuznimi avtodomi.

Iz podobnih razlogov mi gre izdatno na živce tudi Oleg Tinkov, prototip ruskega tajkuna, ki ima več denarja kot pameti. Tinkova ideja, da bi najboljše kolesarje na Grand Tourih v enem letu spravil na Giro, Tour in Vuelto, je tipičen proizvod polne riti, ki nosi bolno glavo. Contador letos ni imel nobenih realnih možnosti za rumeno majico in da so domov odnesli zeleno, se ima Tinkov zahvaliti izključno talentu in borbenosti Petra Sagana, ki si je majico priboril tako rekoč brez ekipe.

Veseli pa me, da Tour spremlja čedalje več znancev, ki so še pred kratkim trdili, da je to dolgočasen šport. O kolesarstvu niso imeli pojma, letos pa smo že debatirali o taktiki. Zgražanje poznavalcev ali poznavalcev v narekovanjih nad komentiranjem dirke na nacionalki, ki je letos prenašala prav vse etape, je seveda zgrešeno. Tudi jaz bi marsikaj spremenil, ampak dejstvo je, da mora biti komentar prilagojen gledalcem, ki nimajo pojma niti, kaj pomeni pikčasta majica. Konec koncev v slovenskim medijih – in to novinarji, ki pokrivajo kolesarstvo – redno zapisujejo neumnosti, na primer, da zeleno majico nosi najboljši sprinter. To seveda ni res. Če bi zeleno majico podeljevali najboljšim sprinterjem, bi jo nosil Andre Greipel, zmagovalec štirih sprinterskih etap, in ne Peter Sagan, ki ni zmagal niti ene – je bil pa brez dvoma eden najopaznejših kolesarjev na dirki. Zaradi takih fantov je kolesarstvo zabavno.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori laufar 27. 7. 2015 at 21:25

  Sagan je, vsaj zame, največja popestritev peletona. Se vidi, da prihaja iz smučarskega teka, pa potem še iz gorskega kolesarstva…….Ta pa ima cojones….

 • Odgovori Klemen 27. 7. 2015 at 21:52

  Sagan je bil po mojem mnenju najbolje pripravljen kolesar na dirki. Največkrat v begu, šprintal na vseh vmesnih šprintih, ciljnih šprintih, poleg tega pa je še privlekel Contadorja do 5.mesta v generalni razvrstitvi.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 7. 2015 at 18:08

  @Laufar: Vidiš, tega pa nisem vedel, da je bil najprej tekač. Kaj češ … po njem verjetno ne bodo nikoli pljuvali.

  @Klemen: Vedno sem pravil,d a si zelene majice ne zasluži nekdo, ki ni zmagal etape. Ampak to ne velja za Sagana, ker tako kot je on letos garal zanjo, ni nihče. Tudi do rumene mu je v prvem tednu zelo malo manjkalo.

 • Odgovori kv_mozart 28. 7. 2015 at 21:31

  Sagan je največji kolesar letošnjega TOURA. Zeleno zmago si je privozil ČISTO SAM brez ekipe.

 • Komentiraj