Tovornjakarski obračun

Včeraj sem bil na obvoznici priča najbolj zanimivemu dirkaškemu obračunu zadnjih let, manifestaciji moči tehnike in moškega poguma, pred katerim se lahko Formula 1 skrije! Na razcepu Kozarje, ob koncu primorske avtoceste, ko se ta priključi na ljubljanski obroč, se dvopasovnica zoži na en pas in se nato priključi na obvoznico, hkrati pa je tam tudi izvoz Ljubljana-zahod. Skratka, razmeroma zahtevna kombinacija.

Prehitevanja tovornjakarjev so splošno znana kot nekaj, nad čimer se avtomobilisti pritožujejo, meni so pa všeč. Vedno me je zanimalo, kaj si fantje mislijo in kako se pogledajo, ko pridejo s kabinami vštric. Je to posmehljiv, užaljen, morda morilski pogled? Današnji prehitevalni manever je bil nor! V smrt. Udarila sta se Sovražnika. Dedca. Če bi se kasneje srečala na črpalki, bi se po mojem pobila.

Po voznem pasu se je peljal Madžar, po prehitevalnem naš človek, Slovenec. Oba hkrati sta potem zavila desno na obvoznico, proti Dolenjski. Vštric, s praktično enako hitrostjo. Ko se je cesta zožila, je Slovenec sicer zavil proti Madžaru, a ta se ni pustil! Brezkompromisno sta šla do konca, zato je moral levi tovornjakar (slovenski) zapeljat neposredno na vozni pas, s čimer je seveda povzročil paniko pri tistih, ki so prihajali od zadaj. Da je bilo še bolj napeto, je od zadaj pripeljal mali avtobus, ki se je moral umakniti skrajno levo, tako da so bili v neki točki vsi trije mastodonti poravnani:

01 Kamioni1

Zdaj je Slovenca zagrabila panika, zato je počasi rinil proti Madžaru, ki pa kot pravi dec ni popustil niti za centimeter. Raje v smrt, kot poraz! Avtobus je medtem dobil bitko in se odpeljal naprej, zato sta ostala samo še tovornjakarja. Slovenec se ni umaknil levo, ampak je prebrisano stisnil Madžara, ki je tako ostal na pasu, predvidenem za vključevanje tistih s Tržaške. Še vedno je bilo povsem neodločeno, Madžar je ostal na odstavnem pasu in to vse do priključka na avtocesto. Tam je le moral popustiti, saj je predenj zapeljal nekoliko počasnejši avtomobil. Zaviralno-izogibajoč manever Madžara je bil na peska polni cesti spektakularen! Na sliki je dobro vidno, kako se je prašilo in kako se je prikolica nagnila. Bodite pozorni še na Clia skrajno desno. Da ga tovornjak ni zmečkal, je moral čisto na rob cestišča.

02 Kamioni2

Ampak zmaga je naša!

Prejšnja objava Naslednja objava

211 komentarjev

 • Odgovori primoz 23. 3. 2007 at 7:46

  nic kaj prijetna izkušnja, ki ogroža vse nas na cesti. velikokrat se vozim po cesti mimo benetk do vicenze in vam povem, da so tam tovornakarji pravi psihiči. in ko poči, verjemite, ni fajn vidt verižno trčenje enih 6 tovornjakov pa še ducat osebnih avtomobilov zraven. kar se pa tiče našega slovenca, ti pa povem, da naši prevozniki najraje najemajo slovaško pa bolgarsko delovno silo (ceneje). naj te ne zavede tablica, mrbit sta se pa sporekla madžar pa slovak na način “slovenc & hrvat”…

 • Odgovori rudi 23. 3. 2007 at 7:54

  pri takšnih “možganskih invalidih” kot so nekateri tovornjakarji se zavzemam za popolno prepoved prehitevanja tovornjakov na naših avtocestah.

 • Odgovori katarina 23. 3. 2007 at 8:08

  tole sem velikokrat vidla na naših avtocestah.
  sploh je zanimivo, ko šlepar, ki vozi 90, prehiteva šleparja, ki vozi 85 km/uro. da bi se človek kar v desno koleno od samega idiotizma 🙂

  • Odgovori Anonimno 11. 7. 2016 at 13:16

   Ne razumeš,ker ne delas 900 km vsaki dan

 • Odgovori Martin 23. 3. 2007 at 8:12

  pa sej to se dogaja skos s temi šoferji pa kombiji itd. npr učeri je bla na dolenski AC nesreča in vlečni tovotnjak naloči razbit avto in lepo gas po prehitevalnem cca 10km naredu kolono umaknu se pa ni…to so debili.. pa še use je od unga razbitga avta letel…. kje so tuki policaji, k tej tovornjakarji pa kombiji so skos bl predrzni…toj moje mnenje….

 • Odgovori pikec 23. 3. 2007 at 8:15

  ja je res vendar tudi počasnejše je treba prehiteti si zamisliš da prepovejo prehitevat pa naletiš na tovornjaka ki vozi 60 km/uro in potem vsi za njim,do Mb bi bila kolona tako dolga da bi bilo veselje.
  katarina saj je isto ko vidiš avto,ki vozi 120, prehitevati z avtom ki vozi 125 km/uro…

 • Odgovori Maksimvs 23. 3. 2007 at 8:23

  hehe še dobro da imajo elektronsko omejeno hitrost.
  Sem pa enkrat videl Volvota z iransko registracijo kako je padel cca 150 – 160km/h mimo… juuhu 🙂

 • Odgovori Nordstar 23. 3. 2007 at 8:30

  Kako si pa to slikal? Si ti tudi avanturist?
  Pohvale za odličen prispevek.

 • Odgovori irena 23. 3. 2007 at 8:33

  Ej chef, to si tko fajn napisal, da je bilo prav razburljivo brati! 🙂

 • Odgovori RUDI 23. 3. 2007 at 8:34

  Jaz sem tudi za prepoved prehitevanja tovornjakov. Oz Boljši predlog je prepoved vožnje po prehitevalnem pasu. Pa naj se tam dajejo kjer so trije pasovi. Včasih voziš par kilometrov za tovornjakom, ko se dva psihiča dajeta med sabo kdo bo hitrejši za 5km na uro.

 • Odgovori chef 23. 3. 2007 at 8:42

  @primoz: saj je vseeno, katere nacionalnosti sta bila voznika, da je bil le tovornjak naš 😀

  @rudi: potem ne bi bilo več zanimivo

  @katarina: ne, v teh primerih gre en tovornjak 80, drugi pa 80,5 km/h !

  @maksimvs: mene je enkrat dol z vrhniškega klanca šleper brez prikolice prehitel!

  @Nordstar: moje blogersko orodje je Sony Ericsson K790.

 • Odgovori Seba 23. 3. 2007 at 8:43

  ma takim tovrnakarjm bi dav res prepoved prehitevanja na avtocestah…mene bi tko enkrat skor zmečkal…svije dirkaške…naj grejo nekam k bojo res lahko dirkal..ne pa po naših že tako uničenih avtocestah

 • Odgovori katarina 23. 3. 2007 at 8:46

  veš kdaj so tovornjakarji ta glavni na avtocesti? ko zapade full snega in se mi v osebnih avtih vozimo 50 km/uro, oni pa po prehitevalnem pasu 80 km/uro. 🙂

 • Odgovori Bulsitar 23. 3. 2007 at 8:49

  1% tovornjakarjev je debilov
  10% voznikov osebnih avtomobilov je debilov
  25% voznikov motornih koles je debilov
  Vprašanje za pametnjakoviče: Vozniki katerih vozil so bolj normalni?

  PS: Govorim iz lastnih izkušenj ker sem veliko na cesti. Sam se prištevam med 99% normalnih tovornjakarjev.
  Lp

 • Odgovori bluzbla 23. 3. 2007 at 8:55

  Jeah!
  V noči iz torka na sredo smo z busom rinli v Hannover 😛 Povsod le kolone, naš šofer pa po gasu in po levem pasu prehiteval vse po vrsti. Pičli smo dobre 100km/h, ko je desni pas vozil cca 80-90km/h (mogoče sem za 5km/h napihnil zadevo – delno spal… Razdalja: Od Karavank do Salzburga nekak 😉 )
  Kaj češ… je blo pa razburljivo

 • Odgovori Hehec® 23. 3. 2007 at 8:59

  Bulsitar, nisem tovornjakar, ampak tale tvoja statistika se mi pa zdi precej realna! Mnogo varno prevozenih kilometrov tebi vsem soferjem.

 • Odgovori Brane 23. 3. 2007 at 9:03

  Mene samo zanima, ali bo tole prebral kak uradnik ali policist, ki bi moral po službeni dolžnosti ukrepati. Upam, da so slike dovolj dober dokument, da izsledijo ta dva barbara. K sreči ni bilo nesreče, vendar so taka dejanja uvod v naslovnice tipa : “Tragedija na cest, 12 mrtvih….”

 • Odgovori pirat s hribov 23. 3. 2007 at 9:06

  čestitke za “prispevek” 🙂 še dober, de je biv lep vreme, u dežju najbrž ne bi preživel, če bi do “obračuna” pršlo 🙁

 • Odgovori jankelj 23. 3. 2007 at 9:13

  Trotl je trotl in mu ni rešitve in je pri njem brezuspešen vsak pameten argument. Tudi sveče ob cestah so zastonj. Trotle je treba ustavljat s poostrenimi pravili in kaznimi. Najuspešnejša kazen je odvzem licence oz. vozniškega dovoljenja, potem pa naj tak primerek šajtrgo vozi v bližnji bife in prehiteva kako staro babo, ki švedra v cerkev. Pa kaj, ko država trotle ščiti, ker so pomembna volilna kategorija, pametnih je namreč premalo. Zato je najbolje, da se človek varuje sam, saj kifeljca navadno nikoli ni tam, kjer bi moral biti.

 • Odgovori mitja 23. 3. 2007 at 9:21

  @irena kot da bi se vozila zraven, ane?? 🙂

  fajn si napisal, hehe

 • Odgovori janne 23. 3. 2007 at 9:32

  Važno da je zmagal, Slovenc, pa če je bil noter ali pa ne.

 • Odgovori Anže 23. 3. 2007 at 9:32

  Žal je tako, da so nekateri poklicni šoferji pri nas bolj slab zgled na cesti. Sam poglejte une slike. To ni normalno, da se gresta nategovat, kateremu tovornjak bolj potegne. Odkar delajo na AC med Brezovico in Kozarjami, je peljat čez gradbišče loterija.
  Namesto da jim jemljemo dovoljenja, jih raje prisilimo, da morajo Slovenijo prečkati na železnici (kot v Švici in Avstriji), morda bo kaj bolje. Pa policaje na cesto, naj raje kasirajo od takih norcev, ne pa od mene, če bom v naselju peljal 52 namesto 50km/h.

 • Odgovori buba švabe 23. 3. 2007 at 9:38

  Važno samo, da je Martin Krpan spet premagal Brdavsa!

 • Odgovori janne 23. 3. 2007 at 9:40

  Dobro je napisano in če bi tako zanimivo komentiral Miran-i Alešič-i na pop tv, bi bila formula bolj zanimiva.

 • Odgovori tt 23. 3. 2007 at 9:50

  Tisti, ki vas je že kdaj prehitel tovornjak, se zamislite nad sabo, kakšno gužvo povzročate na cesti. Kamionarji dobesedno izgubijo živce, ko osebni avtomobili mučkajo po cesti.

 • Odgovori gricko 23. 3. 2007 at 9:58

  Ampak tole moramo ponovit na biciklu!

 • Odgovori Rok 23. 3. 2007 at 10:09

  Po teh komentarjih, ki ste jih napisali, sklepam, da ste vsi norci in se pritožujete pri prehitevanju tovornjakov zaradi tega ker sami ne morate divjati po cestah.Pa ne pozabite da je na avtocesti omejitev 130km/h in toliko bi šli tudi tovornjaki, če nebi imeli blokad.Povem vam da se bojte novih tovornjakov, ker so vedno močnejši in hitrejši.Kar nekaj jih je ki imajo moč že okoli 700konj.Nekateri še ne veste da imajo tovornjakarji določene počitke in zaradi tega drugi podijo.Seveda imajo pa tudi določene omejitve.Aja pa še to.Marsikateri tovornjak gre čez 100 km/h….

 • Odgovori Rok 23. 3. 2007 at 10:11

  Anže pravi:

  …norcev, ne pa od mene, če bom v naselju peljal 52 namesto 50km/h.

  Ne sme kasirat zaradi tolerance…

 • Odgovori Jože 23. 3. 2007 at 10:11

  Predlagam da ponovijo vsi udeleženi takšene mojstrovine takoj na drugi strani Karavank, preje pa sporočijo domov, da bodo nekaj časa zadržani………

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 10:20

  Zakaj nikoli noben nic ne rece ali pripravi kaksen prispevek o “možganskih invalidih” v osebnih avtomobilih? Zagtavljam vam, da jih je Zelo velik procent, kar jasno priča golo dejstvo o številu mrtvih na slovenskih cestah. Vzroki za smrt so vsem zelo dobro znani in jih ni potrebno naštevati. Hvala rudi za dober izraz, mogoce si se ali pa se še boš sam našel med “možganskimi invalidi”
  Priznam, da se tudi med vozniki tovornjakov najde bedak, ki ni vreden da se drži za volan, večina pa nas je takih, ki s svojimi dolgoletnimi izkušnjami vemo kaj delamo in ne počnemo pizdarij po cestah, kot jih delajo amaterčki in nedeljski vozniki v osebnih avtomobilčkih. Prav tem pa je na cestah vse napoti in imajo ogromno povedati o tovornjakarjih.

 • Odgovori Razor 23. 3. 2007 at 10:23

  Hehe.
  Sem že doživel, da me je tovarnjakar prehitel na gorenjski avtocesti , ko sem imel jest na števcu blizu 150km/h. Ja fak, čist sem se posral, ko je tista gmota pridrvela mimo mene, sem mislil da mi bo odtrgalo levo ogledalo.

 • Odgovori tsaw 23. 3. 2007 at 10:32

  Treba je dat predlog, da se tovornjkom začnejo montirat zavore. Sam se precej vozim po cestah in taki F1 podvigi so nekaj povsem običajnega, ampak še nisem vidu, da bi kdo kdaj zaviral, zmeraj samo gas in gremo.

 • Odgovori jager 23. 3. 2007 at 10:37

  Po vsem kar ste napisali bi apeliral le na eno stvar…strpno eni do drugega na cesti.Dokler ne bomo bolj pazili nase in na druge nam ne pomagajo niti kazni,radarji in policaji.Pa saj imamo vsi relativno močne motorje,zmogljive avtomobile,kamioni so si pa verjetno tudi enako zmogljivi…..le ljudje imamo različno stopnjo samoobvladanja.STREZNIMO SE ,ČE NE SE BOMO NA CESTAH POBILI!!!!!

 • Odgovori Rok 23. 3. 2007 at 10:46

  Citiram:
  tsaw pravi:

  1. marec, 2007 ob 10:32
   Treba je dat predlog, da se tovornjkom začnejo montirat zavore. Sam se precej vozim po cestah in taki F1 podvigi so nekaj povsem običajnega, ampak še nisem vidu, da bi kdo kdaj zaviral, zmeraj samo gas in gremo.

  Odgovor.
  Če bi ti enkrat peljal tovornjak, ki je poln robe, tudi mislim, da nebi zaviral.Pri zaviranju zmanšajo kilometrino in preden jo dobijo nazaj je kar dolgo.
  Me pa še zanima, pobudneži, kaj bi naredili s tistimi, ki izsiljujete in v škarice prehitevate tovornjake, pol mu pa še na polno bremzate.Taki so zame prfuknjeni in takm bi direkt vzel izpit.

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 10:48

  Razor in tsaw. Sem bistvo že prej napisal. Pomeni pa, da tako kot povsod obstajajo izjeme. Kar se prometa tiče pa je “izjem” veliko več med vozniki avtomobilov kot tovornjakov. Kaj je treba montirat na tovornjake veliko bolje od vas vedo proizvajalci in montirano je kar nekaj sistemov za katere še slišal nikoli nisi, verjemi mi.

 • Odgovori kritika 23. 3. 2007 at 10:49

  MA KAKŠNA ZMAGA, PORAZ ALI BITKA???!!! Vsem bi odvzel vozniške, pa pa se pejte te otročje in kretenske igre na kakšnem dirkališču.
  Tovornjakarji pa so grozni, še posebej tuji.

 • Odgovori Dinozaver 23. 3. 2007 at 10:56

  Oh, dolgcajt. Nobene krvi. Vsi so preživeli.

 • Odgovori Lado 23. 3. 2007 at 11:03

  tt pravi:
  Tisti, ki vas je že kdaj prehitel tovornjak, se zamislite nad sabo, kakšno gužvo povzročate na cesti. Kamionarji dobesedno izgubijo živce, ko osebni avtomobili mučkajo po cesti…

  Na AC so na kakih nevarnejših odsekih tudi omejitve 80 km/h in če si slučajn en tistih redkih voznikov, ki se jih držijo, se ti razni tovornjakarji prlimajo na en meter za ritjo… In pol ti to da si ti zmanjšu hitrost zarad varnosti na nevarnem odseku sploh nč ne pomaga, saj če bo kaj narobe in boš mal zabremzu te bo on od zadi v palačinko naredu…

 • Odgovori Bojan 23. 3. 2007 at 11:03

  Tovornjakarje na vagone. Saj so SZ že itak v izgubi, ceste pa smo plačali slovenčki (občani) ne pa tovornjakarji. Kar poglejte za razliko v ceni cestnine. Tovornjakarje na železnice in potem naj dirkajo in se pobijajo med sabo…

 • Odgovori mmmmm 23. 3. 2007 at 11:07

  bulsitar ti si debil.

 • Odgovori mmmmm 23. 3. 2007 at 11:08

  Ne morš tko govort. ravno tko lahko jaz rečem, da je 60% kamionarjev debilov, kar je po moje glede na vašo stopnjo izobrazbe prej res kot ne.

 • Odgovori Tony 23. 3. 2007 at 11:09

  Hud prispevek ! zabaven za prebrat.

 • Odgovori Boris 23. 3. 2007 at 11:11

  Bom pa še jaz malo komentiral. Precej sem se prevozil po naših in evropskih avtocestah, in še vedno lahko z gotovostjo trdim da so zgornji komentarji debilni kot so debilni komentatorji. Vsekakor se zavedajte da kamionarji sedijo v kabini tudi po več dni, zato jim tistih 5km/h počasnejši tovornjak veliko pomeni, plus to da možakar vleče 20 do 30 ton, pa še enih 16m prikolice ima za seboj. Potem pa naletiš na blondo z cliom, ki vozi po prehitevalnem pasu 110, ker misli da je vozni pas le za kamione, zdajle pa piše komentarje kakšni debili so šoferji. Pa še to, 90% nesreč na SLO avtocestah povzročijo osebna vozila, in to predvsem zaradi neuporabe smernikov (kamion si upam trditi je imel smernik vsaj 15s pred manevrom), kar v tijini skoraj ne opaziš da kdo spreminja pas brez tega. Skratka, najslabši vozniki kar sem jih videl s(m)o slovenci, sploh ker najboljši šofer ima zmeraj dobr in lepo opran avto (predvsem boljšega kot sosed). Lp

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 11:19

  Tebe Bojan je treba spraviti na avtobus ali vlak, ker na cesti s svojo miselnostjo nimaš kaj iskati in predstavljaš nevarnost za vse, ki za razliko od tebe znajo razmišljati. Tovornjakarji se ne pobijamo med sabo, ker smo kolegi in je to naše delo pri katerem vzorno sodelujemo. Na cesti se med sabo pobijajo razni prepametni in dostikrat pijani Bojani. Statistiko poglej in malo trezno razmišljaj pa ti bo hitro jasno kje je globalni problem prometa na slo cestah.
  Poglej npr. mmmmm-ja kako argumentirano piše komentarje.

 • Odgovori franci 23. 3. 2007 at 11:24

  Tovornjake na vlak,pa bo na cestah manj gužve,nesreč vsekakor pa tudi manj slabe volje med ostalimi udeleženci v prometu.Železnice pa bodo tudi imele zaslužek,ter zmanjšale izgube in porabo proračunskega denarja.Odgovorni naj si pa le ogledajo ta in vse podobne prispevke,ker mislim,da je dovolj velik dokaz za nujno ukrepanje,da ne bo prišlo do katastrofalnih posledic.

 • Odgovori hhh 23. 3. 2007 at 11:26

  Tisti, ki tukaj nabijate proti tovornjakarjem, ste sigurno nedeljski soferji, ce se vam sploh lahko tako rece ! A sploh veste, zakaj se prehitevata dva tezka tovornjaka ? Ne, ne veste, ker se niste vozili vozila, ki ni bil tezji od 1 t in ker se ne peljete dlje, kot od doma do vaske gostilne ! Prehitevanje dveh tovornjakov, sploh po rahlem klancu navzgor ni zato, da bi soferji hoteli delati zastoj in da se nocejo umakniti VAM, ki mislite, da imate prednost, ker se vozite s traktorckom po cesti ! Prehitevanje po klancu ali ravnini se izvrsi zato, ker s 25 T + ni lahko ponovno speljati, ker pred tabo cinca en turist, ki si ogleduje, kako ptice civkajo ! Govorim iz izkusenj, naredim 10.000 + km na mesec in vidim marsikaj..Se mi je ze zgodilo, da je pozimi na klancu nekdo obstal in jaz se temu vozilu priblizujem in pred mano en ata in namesto, da bi se peljal, pocasi cinca in gleda tovornjakarja, jaz pa se peljem za njemu in mu stopim na hupo . In kaj bi bilo, ce obstanem se jaz zaradi enega starcka, ki nima pojma o teh zadevah ?? Vedno se vprasajte, kako bi reagirali, ce bi se vi znasli v taksni situaciji…Sicer je pa zadeva preprosta, pripnite za vase jajcke ( beri vozilca ) eno prikolico z 750 kg in se peljite po eni prometni cesti, ki gre v klanec in potem govorite in povejte, kako je to, ce gre vozilo tezko v klanec in ce vam je lepo, ko vam trobijo nekateri, ker ne morejo mimo vas, ker so po neki pastirski logiki prepricani, da se mu morate umakniti in da ima prednost pred vami !!
  Pa veselo testiranje, cakamo rezultate !!

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  http://www.wrestling-slovenia.tk

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 11:30

  hhh se podpišem pod tvoj komentar

 • Odgovori JR 23. 3. 2007 at 11:31

  Ah, ubogi kamionarčki …
  Na srečo eni resno delamo na tem, da se ZVCP spremni in se tovornjakarjem na 2-pasovnih AC absolutno prepove prehitevat. Potem se pa vozite za zjebanimi romunskimi kamioni 40 na uro v minimalen klanec. Vam 700 konjev ne bo nič pomagalo, hehe …

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 11:32

  Mi lahko nekdo razloži, kaj hudiča kamionarji SPLOH počnejo na cestah??? Kaj naprimer počne ena turška kamionarska svinja recimo na Nizozemskem?! Povzroča izključno samo zastoje, škodo na cestah, svinjarijo v zraku in na postajališčih, živčnost med avtomobilisti in motoristi, nevarnost zaradi preutrujenosti, veliko škode in smrt v nesrečah!!! Samo to in popolnoma nič drugega! Če bi jaz bil prometni minister, bi me kamionarji ubili, ker bi jih VSE DO ZADNJEGA spravil na vlake. Peljali bi se lahko samo do najbližje primerne železniške postaje in obratno, od najbližje primerne železniške postaje do svojega cilja! In ne mi govort, da morajo kao tudi kamionarji živet! NI TREBA!!!

 • Odgovori hhh 23. 3. 2007 at 11:34

  ANDREJ1,si mogoce kdaj pomislil, koliko denarja pustijo pri nas ??

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 11:40

  Andrej, si mogoče neozdravljiv psihiatrični bolnik? Kamion v skladišča, tovarne, bencinske servise, trgovine itd. dostavlja blago, surovine itd. da se potem lahko ti z avtkom pricincaš na črpalko, trgovino ali kam drugam in porabiš tiste lahko prislužene denarčke, da ti je doma potem lepo in lahko s polno ritjo serješ klamfe.

 • Odgovori JR 23. 3. 2007 at 11:42

  Prav veliko res ne. Še cestnino plačujejo prav socialno.
  Malo info: povprečen šleper cesto poškoduje 30.000x toliko kot osebni avto – in plača le 4x večjo cestnino …

 • Odgovori a 23. 3. 2007 at 11:45

  Čestitam ti za ta prispevek. Upam, da se bo kaj spremenilo.
  Še hujši primer so mladi vozniki kombijev, ki oskrbujejo trgovine.
  To so pravi formulaši, večinom mlajši od 22 let in pravi norci. Ne vem kako gledajo lastniki kombijev, ko jim takšen mulc skuri motor v pol leta.
  Napiši še kaj ..
  čav

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 11:46

  hhh, ja sem! Kot da je samo denar pomemben!? Veliko premalo ga pustijo, da bi se jih splačalo gledat! En težek vlačilec povzroči na cesti škede za 10.000 avtomobilov! Je njihova cestnina 10.000x večja? Ni! Kdo največkrat dela drek na cestah, ko pade sneg? Avtomobilisti?? Vsi vemo kdo! Komu na tehničnih pregledih pregledujejo izpuhe? Kakor vem, kamionarjem ne, pa najbolj se kadi ravno za njimi! Komu pada kamenje, pesek in ostalo nevarno sranje izpod koles in dol s kesona? Avtomobilom? Na srečo kamionarjev jaz o tem nikoli ne bom odločal! Za vse duge pa na žalost! Najboljše pa je po tvoje najbrž to, da imamo od kamionarjev zjebane ceste, zastoje, zasvinjan zrak in postajališča, ki so poleg tega še poscana in posrana od kamionarjev, živčne ostale voznike in v vsaki nesreči, kjer je udeležen kamionar ene par mrtvih! Pa veliko kamionarskega denarja! Kar mejte ga! Razmišljanje za posrat!!!

 • Odgovori seba4 23. 3. 2007 at 11:46

  Vsi jezni na tovornakarje, moje mnenje bl “smotani” so vozniki avtov sploh nedeljski vozniki. Delajo večje traparije. Aja velikrat so tut vozniki avtov krivi da se kamion zaleti vanjga.Kamion ma vedno daljšo pot ustavljanja kot avto, ter možnost manevriranja je velik manjša ker je težišče višje, ter je daljši. Vozim kombi pa velik raje vidim kamion na cesti kolikor avto, sem bl sigurn v njihovo vožnjo. Glede prehitevanja dam prav, glede tistega prehitevanja ko ima hitrost večjo za 1km/h 5km/h je pa pri kamionarjih velika razlika. Računi da vozijo po 8 ur. ter so tudi vožnje dolge 2000km računite koliko nekdo pridobi če v tem času pelje za 5 km hitreje.
  v eni uro se ti ne zdi nič a njim ko se toliko prepeljejo(toliko ur) jim sigurno pomeni da so hitreje konec, hitreje pri družini.
  Je pa prav da njihova hitrost spet ni previsoka.

 • Odgovori sadie007 23. 3. 2007 at 11:47

  matr, šefe, kakšen dar pisanja maš ti … vse pohvale za doživeto in napeto zgodbo 😀

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 11:47

  Proti vzhodnjaškim tovornjakarjem so naši vozniki tovornjakov nekaj razredov višje – seveda občasno bentim tudi nad kakšnim cepcem s slovensko registracijo, a to je v primerjavi z raznimi Slovaki, Poljaki in Romuni tako redko, da bi pripetljaj verjetno lahko izločil kot statistično napako.

  Kar pa se tiče veleuma, ki govori o divjakih, ki se vozijo prek 130 km/h – lahko se vozim 260 (in tudi se), pa to ne pomeni, da lahko tovornjakar namenoma izsili prednost ter se potem z drugim voznikom prehiteva naslednje štiri kilometre.

  Naredimo tako kot Švica za tranzitni promet obvezno uporabo tirov (razne Vzhodnjake na madžarski meji naložimo na vlak in jih odložimo na italijanski meji), na avtocestah pa za preostali (domači) tovorni promet omejitev hitrosti z 80 zvišajmo na 100 ter naredimo prepoved prehitevanja, če vozilo pred teboj ne vozi vsaj 20 km/h počasneje. S tem bi tovornjaki prej prišli na cilj, pa še raznih počasnih prehitevanj ne bi bilo potrebno prenašati.

  Kar pa se tiče voznikov osebnih avtomobilov, pa bi morali vsakih nekaj let ponovno opravljati izpit (v Ljubljani ali v Mariboru, ne v krajih, kjer imajo kot lokalno znamenitost en semafor). Kultura je na psu, nesreče pa se dogajajo ne zaradi previsokih hitrosti (nesreč nad omejitvijo je le slab enomestni odstotek), temveč zaradi nepozornosti, nepravilne uporabe ali sploh neuporabe ogledal in smernikov (smernik mora goreti vsaj ca. 3 sekunde, preden menjaš smer pa še enkrat pogledaš stransko ogledalo). Potem so tu še dobesedno močkaki, zaradi katerih voznikom za njimi prekipi, kar se pogosto konča z nepravilnim prehitevanjem in nesrečo. To Policija dobro ve, vendar je veliko prijetneje nabrati 100 milijonov evrov iz kazni (ca. 25 milijard SIT na leto iz kazni CPP), kakor pa sprejemati ukrepe za večjo varnost, sploh če ti ne bodo prinesli toliko denarja. Za tistih hipotetično 100 do 150 manj mrtvih na leto, ki bi bili posledica teh ukrepov, se nihče ne sekira, saj gre denar iz kazni direktno v proračun in ne za obnovo cest ali druge varnostne ukrepe.

 • Odgovori Bulsitar 23. 3. 2007 at 11:47

  Replika za mmmmm.
  Domnevam da si voznik motornega kolesa, in da spadaš med tistih 25%, ki ob 2h ponoči nori po Celovški 180 + km/h.
  Lp

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 11:57

  Caruso, jaz pizdim, a nisem oseben! Pizdim čez kamionarje na splošno, ker se obnašajo kot izrodki družbe! Najbrž niso vsi taki, a vtis dajejo tak! Ne pizdim pa na točno določene ljudi, tako kot ti, ki ne znaš svojega mnenja napisat oz. utemeljit. Zato začneš žalit in postaneš oseben! Tipično slovenceljska čefurska reakcija! Naravnost beden si!

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 12:10

  Andrej. S tako debato ne pridemo nikamor. Ne govori o nekih razredih me d poklicnimi vozniki, vzhodnjaki, romuni, slovenci. Vsi ti smo poklicni vozniki, kar pomeni, da je naše delo voziti tovornjak povsod in v vseh pogojih. Razlika med temi delavci je le kako kdo opravlja svoje delo in pa v razmišljanju, ki je pri ljudeh z vzhoda nekoliko drugačno od našega. Kar se tiče tranzita, ki naj bi ga po tvoje dali na oprtne vlake, je pa tako kot bi ti npr. delo enega dneva opravil v dveh dneh. Torej težko sprejemljivo zaradi več porabljenega časa in podražitve relacije.

  Občudovanja vredno dejanje, da se voziš po cesti namenjeni prometu 260km na uro. Jaz se ne bi upal. Za tvoje bližnje bo lažje, da se ubiješ v nesreči s tovornjakom, vsaj krivdo ne bodo pripisovali tebi aampak tovornjaku,ki je bil ravno tam v tem trenutku. Če ga tam ne bi bilo bi mogoče ostal živ.

  Če bi bil jaz policist in te poznal, bi ti že zaradi same izjave o takšni vožnji doživljensko odvzel vozniško brez možnosti pritožbe.

 • Odgovori caruso 23. 3. 2007 at 12:25

  Dej ne mi solit pameti kaj je splošno in kaj osebno. Pizdim na take,ki ne razumejo najbolje situacije o kateri je debata. A ni skoraj vse, kar si napisal le tvoje zmotno mnenje brez enega samega argumenta. Normalno, da ti potem repliciram in popravljam, kar izustiš. Verjemi mi, da situacijo poznam veliko veliko bolje od tebe, ki mi v teh svareh nisi enakovreden sogovornik, zato je to tudi zadnje kar sem napisal.
  Naj po slo cestah vozijo samo nedeljski vozniki in mladi pijani dirkači. Tovorni promet pa naj se opravlja z ladjami, vlaki in mogoče ti bo kmalu na črpalko bencin pripeljal kaksen orient expres in blago v trgovino kakšna čezoceanka.
  p.s. ne nisem čefur in moje reakcije tudi ne. Sklepam pač, da si mogoče sam to, kar pripisuješ meni.

  73 in srečno vsem, ki znamo voziti na meji varnega

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 12:28

  Andrej, škoda ki jo tovornjaki povzročajo na cestišču ni 10000 krat večja, ampak 40000 krat večja. To je izsledek uradnega testa Nemškega avto kluba izpred cca 5 let. Avti se lahko vozijo po istem cestišču tisoče let in se ne bo nič poznalo… Potem pa na kaki okrogli mizi o cestninah “pametni” in “pooblaščeni” izjavljajo floskule o “pravični” cestnini, a ne?? Samo podpirajo lene riti, tiste, ki pa se trudijo in so v pogonu cel dan, pa ucurijo za keš. LP!

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 12:35

  Caruso,

  žal, razredi so. Naši vozniki proti Vzhodnjakom vozijo dva razreda višje, pa če ti to smatraš kot razredno delitev, potem pač recimo bobu bob.
  Če na ljubljanski obvoznici slovaški tovornjakar iz čistega freha na pol prereže kolono vozil, ki se po prehitevalnem pasu vozi 120 km/h, pri čemer skorajda povzroči verižno trčenje in eno vozilo skoraj stisne ob ograjo, je to zame bedak. Težava je v tem, da se to dogaja precej pogosto (in ta incident se je pripetil le kak kilometer naprej od slik v tem prispevku).

  Kar se tiče tranzita, me ne zanima. Ceste plačujemo državljani Republike Slovenije (se pravi tudi ti), zato me ne skrbi kaj posebno, če tujim voznikom vzame več časa. Že skorajda vsakoletne obnove avtocest gredo iz našega denarja, ne iz denarja. Tovorno vozilo plača ca. 4x cestnino mojega avtomobila, medtem, ko naredi do 40.000× več škode. Po drugi strani pa domača prevozniška podjetja plačujejo precejšnje davke in zato tistih nekaj tovornjakov kolikor jih imamo pri nas, ne bi smelo predstavljati nekega hudega problema. Seveda je razumljivo, da imava različne poglede, glede nato, da si v poslu, tako da na tem mestu ne bom vsiljeval laičnih pripomb.

  Kar pa se tiče 260 km/h (peljal sem tudi že 320), je na naših cestah možno vse, samo da si izbereš primeren odsek, takrat ko ni veliko prometa. Seveda je za večino javnosti, ki si komajda privošči bencin za družinski mlinček vožnja s takšno hitrostjo na kateremkoli mestu nesprejemjiva, vendar do sedaj še nisem imel nevarne situacije (imel pa sem jih kar nekaj ob vožnji po omejitvah s primerno varnostno razdaljo s strani tovorjakarjev in nepozornih voznikov osebnih vozil. Ne tlači vseh v koš divjakov, če jih ne poznaš – tako kot si ti rekel za Vzhodnjake.

  Lp, Andrej

 • Odgovori teoo 23. 3. 2007 at 12:35

  špica, dobro si to poslikal:)

  jaz sem bil lih včeraj na poti iz lj priča enemu podobnemu dogodku. En se je lotil prehitevati dva kamjona z jumbo prikolcami, ki sta bila zgleda skupaj. Prvega je prehitel, ko je pa prišel do drugega, so imeli praktično enako hitrost in potem so ene 5 min vozili vštric. Zadaj se je nabrala kr dolga kolona, a noben kamjonist ni hotel popustiti. Na koncu, ko so že vsi žmigali in piskali (meni se ni dalo, ker se mi ni nikamor mudilo) je prehitevani za trenutek pritisnil na zavoro, da je sklopil tempomat in spustil možaka končno naprej.
  Butasto, ampak vsakdanje v življenju tovornjakarjev.

 • Odgovori shyam 23. 3. 2007 at 12:42

  hehe, tale pa dobra.

  Sicer pa so eni tovornjakarji nekaj posebnega. Sam sem bil enkrat na eni vožnji v Bolgarijo z kolegom in njegovim fotrom tovornjakarjem. Vedno, ko je opazil kako dobro bejbo v avto, je to sporočil prek radia ostalim, normalno ji je tudi pohupal dvakrat.

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 12:42

  S kerim avtom si šou 320km/h?? Pa kje? Ni velik odsekov za to gli naj…

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 12:46

  Je pa dobr dokumentiran tole, res. Poglejte kva sem jest posneu v Črni Gori. Tole je pa zlo na easy, tko ka se jim tut pripisuje. Brez stresa in nepotrebnega mučenja… Je pa res, da jih je tut unih ka vozjo “junački” kr velik……..

  http://www.youtube.com/watch?v=OSDjYsWMtWQ

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 12:47

  Mustang, E55 z odprto zaporo. Drugače pa je najvarnejši odsek Gorenjka ali pa AC LJ-Vrhnika. Samo glej, da začneš zavirat že ko avtomobile pred seboj zagledaš, ne šele ko menjajo pasove.

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 12:51

  S frendom sva šla 320 po števcu turbo 911, mi je reku da je to cca 10več kot gre v resnici… Kok ma pa e55 konjev?

 • Odgovori maya 23. 3. 2007 at 12:52

  Veste kaj! Meni je navsezadnje celo vseeno, če se takile “pacienti” med seboj tudi pobijejo, ko se grejo neke ostanke srednjeveških viteških turnirjev.
  Ampak, zakaj moramo pri tem tvegati življenja mi, ki z njunim dvobojevanjem nimamo nič!
  Osebno imam teh presežkov testosterona že poln kufer.
  Pojdite si pogledat žrtve prometnih nesreč na Zavodu za rehabilitacijo!
  Če te to ne spremeni v pozitivca, si res brezupen primer.
  Ne škodujte drugim!

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 13:04

  Mustang, 911 Turbo ima končno tovarniško 305 km/h (če govoriš o tipu 996), medtem ko je dejanska končna nekje okoli 310 km/h. Isto velja za tip 997, ki po končni hitrosti tipa 996 ne presega.

  Drugače pa ima E55 uradno 476 KM, vendar ima večina avtomobilov tam, okoli 500-520 KM. Do 200 km/h je Turbo hitrejši, od 200 km/h dalje pa E55 neumorno pospešuje do nekje realnih 290 km/h, potem pa dokaj zvezno do končnih 325 (omejen je s prestavnim razmerjem).

  Lp

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 13:06

  Caruso, to da si tovornjakar, mi razloži vse: tvoje mnenje, tvojo “vsevednost” in tvoje žalitve. Sploh me ne poznaš, pojma nimaš koliko sem jaz na cesti, ampak ker si kamionar, očitno zaradi tega lahko kvazi vse veš, vse najbolje poznaš in vsevprek sereš po mnenjih drugih ljudi! Prav tako se ne spomnim, da bi ti kdaj povedal na kakšen način jaz služm svoj denar! Mislim, da bo bolj držalo, da kamionarji sedite na svojih tolstih ritih (pa veš kaj pomeni tolsto ali ti je tudi to potrebno razložit??) in cele dneve gledate skozi okno! Raje kakšno knjigo kdaj preberi, da ne boš tako “vseveden”! Dejstvo je, da greste kamionarji (manjšina), vsem drugim (večina) na živce, samo sami sebi ne greste v nos! To je pa tako ali tako povsod enako!

 • Odgovori jankelj 23. 3. 2007 at 13:10

  Mustang, bolololo, ti prinesem banano na urgenco, če jo boš sploh še imel s čim grist oz. kam dat. Pa glej, da boš Andreja vzel s sabo v avto, da ne bosta oba naenkrat po cest gužvo delala.

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 13:12

  Avto je star kakih 9 mescev… ne vem ker tip.

 • Odgovori katarina 23. 3. 2007 at 13:13

  chef, vidim, da se tema o prometu res obnese 🙂

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 13:16

  Jankelj, hvala za ponudbo na urgentni pomoči, jem samo biološko pridelano, dvomim da veš, kje bi to sploh kupil… Če pa že pristanem na urgenci, mi bo kdo drug pomagal, upam. Pa še moj problem bo to, ne tvoj, a ne?

 • Odgovori borut 23. 3. 2007 at 13:23

  he he, keri komentarji,nič, da vas malo razpizdim, grem takoj v ponedeljek kupit še en kamion, da vam bom še malo sral po cesti, in namesto novejšega euro 4 bom vzel kar euro2, da vam bom bolj smrdel v nos, he he, in ko bo naslednji letel 230 mimo mene, bom samo narahlo trznil z volanom, samo da ga malo taknem, pa da ga odbije v ograjo in naj si vsak sam predstavlja kako naprej…
  aja, pa glede prehitevanja, lahko sprejme kdor hoče tak, ukrep, se bomo organizirali, in spet zablokirali ljubljančančke, bomo videli kolko ur al pa minut bo treba,, da se tak ukrep umakne, ne pozabit da nas je več ku 30000 v tej državi
  zdej pa resno, kamion na železnici, pa kje ste to vidli, v švici? malo morgen, kdor hoče, gre na vlak, da pač ta čas dela pavzo, drugi gremo lepo po cesti, tako da prej ko s svojimi gnilimi možgani skladaš takšne domišljiske zgodbe, raje preveri dejstva, da se ti folk ne bo smejal.
  preveč kamionov na cestah? se strinjam, samo tam smo zato, ker nas nekdo tam hoče, se pravi potrošniki pač hočejo jest nizozemski kropmpir in jst vam ga dostavim, potrošnik hoče škotski wiski, jst ga dostavim, potrošnik hoče španski osebni avto, jst ga dostavim, če bi vi vsi hoteli samo slo proizvode, bi se vozili samo po slo, tako preprosto je to.
  kar se ap konkretno tiče teh dveh pacientov, za koji kurac pa mamo policajčke, naj jima dajo kazen kot je predpisana in mir, debile za volani pa itak srečamo v čisto vseh prevoznih sredstvih.
  in da ne bo komentarjev o izobrazbi, imam končan MBA, pa vseeno furam enega svojih kamionov, in procentualno sem do zdej videl več debilov v akademskih krogih kot za volani naših pošasti.

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 13:24

  jankelj,

  nevoščljivost je lepa čednost, sploh ker ti takšnih vozil ne boš v življenju videl niti na blizu.

  Mustang,

  potemn gre za tip 997. Po števcu pri 310 kaže ca. 324-326 km/h.

  Lp

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 13:25

  Mustang, prav imaš, 40.000 krat večja je škoda, ki jo povzročijo kamioni. Jaz se nisem točno spomnil in nisem hotel pretiravat s podatki, vedel pa sem, da se šteje v 10.000x.

 • Odgovori mmmmm 23. 3. 2007 at 13:26

  Replika za bulsitar, ali bolje bullshitar

  nism motorist in ne divjam po cestah. Predvidevam pa, da TI spadaš v tist 60% omejenih in polpismenih kamionarjev, ki jim tole verjetno piše hči ali sin, in ki ne vedo da jim ZVCP nalaga, da se spokajo s ceste ko delajo za seboj v prometnih konicah nepregledne kolone , in ki se obnašajo kdo je jači taj tlači in porinejo na prehitevalni pas čeprav vidijo da imajo za seboj osebni avto. Tebe in ostale bi permanentno odstranil s cest in vam pobral vse razen izpita za karjolo. Si totalno govedo in imbecil, nesposoben obnašanja na cesti

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 13:28

  A ni to mau čudn da avto ka je ful lažji, pa bolj aerodinamičen gre manj? Ka MB je u bistvu mau ceglast prot 911, a ni? Konjou ma pa tut ene tolk približn se mi zdi, vem da ornk čez 400?

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 13:31

  V primeru, da se kamionarski protest izpred desetletja, ko je bil zaprt center Ljubljane ponovi, vas bodo ljudje izvlekli iz vozil in prebutali. Sem slišal preveč razjarjenih voznikov, ki so še danes rdeči v obraz, ko se spomnijo tovornjakarskih nebuloz.

  Kar pa se tiče trzanja v levo vozniku, ki mimo pripelje 230, boš za takšno dejanje bil obsojen za naklepni umor in šel na hladno kar za vsaj kakšmo desetletje. Da o ogromnih odškodninah, ki jih boš do smrti plačeval družinskim članom umrlega, ne govorim. Od človeka z MBA bi pričakoval več.

  Drugače pa je tirni transport edina pot. Tovornjaki, ki dostavljajo bodisi znotraj Slovenije, v Slovenijo ali štartajo v Sloveniji naj gredo na ceste, ostali pa na tire. Sicer pa bo tovorni transport v takšni obliki v prihodnjih desetletjih izumrl, saj bo infrastruktura prilagojena transportu na tirih (tako učinkovitega prenosnega vira energije kot je nafta zaenkrat nismo našli).

  Lp

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 13:35

  Ja, 997 Turbo ima 480 KM, vendar je omejen s prestavnimi razmerji. Pri 310 mu preprosto zmanjka obratov, medtem ko se pri E55 to pripeti šele pri ca. 325 km/h. Ceglast pa E55 ni, dejansko ima količnik upora boljši kot Turbo (0.28 proti 0.31). Od 200 naprej pospešuje podobno kot Turbo.

  Drugače pa, za zanimivost, se tudi sam zanimam za nakup Turba, vendar bom počakal na tovarniški powerkit, da vidim koliko je dejansko močnejši od osnovnega. 480 KM se pač, kljub ogromnih performansam, nekako ne zdi tako zelo potentnih, ko ima že prejšnji avto enako količino moči.

  Lp

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 13:36

  Borut, kaj tebi pomaga imet MBA, če pa se obnašaš, izražaš in razmišljaš kot tipičen kamionar!? Samo eno stvar je Sadam Husein naredl prav: ko so naredili avtocesto med Ammanom in Bagdadom, so kamionom prepovedali vožnjo po njej. Morali so se vozit po zjebani cesti, ki je šla zraven. In ko nekaj takih izrodkov, kot si ti (ki bi malo trzal z volanom, izsiljeval prednost in s protesti mašil ceste in jebal nedolžno večino) ni spoštovalo zakonov, so jih policaji zvlekli iz kabin, šus med oči in jih pustili tam ležat v opozorilo drugim. Pa je bil takoj red! Ene par bi vas blo treba pobit naslednjič, ko bi vam padlo na pamet zapirat ceste! Samo ene dva al pa tri, pa bi bil mir! Mater vam pokvarjeno!!!

 • Odgovori mmmmm 23. 3. 2007 at 13:37

  Sej škoda kej govort. razni Boruti , bulshitarji in ostali, res škoda da ni za vas smrtne kazni, idioti. Vseh 30.000 nimate skupno 100 inteligenčnega kvocienta. tolste skozi okno buljajoče riti ste in nič drugega.

 • Odgovori maya 23. 3. 2007 at 13:38

  Fantje, nehajte žaliti drug drugega. S tem samo dokazujete, da ne razmišljate z glavo (tisto, ki jo imate pritrjeno na vratu), temveč le s testosteronom.
  Če nam ne bi tovornjakarji pripeljali kruha v štacuno, betona, ko zidamo hišo itd., da ne naštevam dalje, bi mi vsi bili krepko v buli.
  Vsi smo ljudje!
  Obilnost tovornjakarjev je žal ena njihovih tipičnih poklicnih bolezni, s katero se prej ali slej večina njih spopada.
  Kar sami poskusite furati ne vem koliko let, pa vam bo jasno, kako vam prebava ne dela več kot treba, kakšen je občutek oteklosti trebušne votline in notranjih organov, da o poškodbah hrbtenice in drugem sploh ne govorim.
  Edini resnični problem, ki ga fantje imate, je vaš testosteron. Ko ga boste znali kontrolirati, bo vsem nam precej lažje.

 • Odgovori vlatka 23. 3. 2007 at 13:39

  Pametni popusti. Zaradi lastne varnosti. To je moj moto v prometu, vozim pa že 28 let, kar ni malo, če povem, da sem vozila tudi profesionalno kar kakšno desetletje, poleg tega, da sem kar naprej v avtomobilu. Videla in rešila sem pa tudi že toliko situacij, na račun bednikov, ki hočejo vladati na cesti. Vseno raje čuvam svojo kožo kot biti za vsako ceno glavna, ne glede na zakone. Noben zakon ti ne vrne zdravja.

 • Odgovori kalbo 23. 3. 2007 at 13:47

  @borut
  In ti si zdej pa car, k si zgoraj v varni kabini, pa bi mal cuknu z volanom, pa bi blo a ne. Sej zato pa je tko, k tovornjakarji tko razmišljate.

  Jest razumem tale prehitevanja tovornjakov, ker je res težko sedet v kamionu in se peljat 85. če bi šlo lahko 90. Lepo počakam, da kamionar prehiti pa je. Imaš pa kamionarske freake, ki te izsili in skoči ven čeprav te vidi, da si že ob njegovi prikolici. Ja borut taki kot si ti, k sploh ne vejo, kaj vozjo sabo, taki, k pol zgazjo avtomobile v predoru.
  Zadnjič me je en tak idiot stisnu ob ograjo za prvim predorom proti Grosuplju. Kreten. Sam sem ga pol prehitel, pol sva se pa 70 peljala vse do Grosuplja….sem mislil, da bo pojedel kabino. Ta ne bo nobenga več izsilil.

 • Odgovori hhh 23. 3. 2007 at 13:59

  Sam sem ga pol prehitel, pol sva se pa 70 peljala vse do Grosuplja….sem mislil, da bo pojedel kabino. Ta ne bo nobenga več izsilil.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ob taksnem primeru vzamem v roko cb in poklicem naprej in bi prisel v tak sendvic, da nebi sel nikoli vec na avtocesto !!

 • Odgovori Andrej 1 23. 3. 2007 at 14:03

  hhh, se pravi bi ti najprej nekoga izsilil, potem pa, ker si ga TI spravil v nevarnost in je zaradi TEBE izgubil živce, bi pa ti potem še cb v roke jemal in ga še enkrat spravljal v nevarnost! Nalašč! Že drugič! Crkn, baraba!!!!

 • Odgovori kalbo 23. 3. 2007 at 14:09

  @hhh
  A dej, še več izkazovanja tovornjakarske moči. Pa se sploh bereš. In kaj bi mi naredil s sendvičem…miško, če bi mi naredil sendvič, bi lepo vzel telefon v roke, pa poklical policaje. Na naslednji cestninski ti pa zlezem v kabino, pa ne vem, če bi cel ostal.
  Če bi mel notri malega pa nosečo ženo in bi s svojim izkazovanjem tovornjakarske moči njiju spravil v nevarnost, grem pa tud v Romunijo za tabo pa te zbijem ko psa. No v tem primeru se nebi šel igrat s kamionarjem.

 • Odgovori maya 23. 3. 2007 at 14:09

  Fantje, zame ste prenevarni.
  Lepo vas prosim, ne ubijte me, ko bom na cesti.

 • Odgovori kalbo 23. 3. 2007 at 14:13

  In hh, z zadnjim komentarjem si dokazal, da kamionarji mislite, da je cesta vaša. Če se vam kdo zameri, pokličete naprej in jebete folk v glavo. Bravo res.

 • Odgovori kalbo 23. 3. 2007 at 14:21

  Aja borut, naslednič k boste zajebaval v LJ poštene ljudi, ki za vaše težave niso nič krivi, bi vam lepo pobral izpite zaplenil kamione, pol pa fafajte kje drugje.

 • Odgovori Razor 23. 3. 2007 at 14:23

  caruso pravi:

  1. marec, 2007 ob 10:48

  Razor in tsaw. Sem bistvo že prej napisal. Pomeni pa, da tako kot povsod obstajajo izjeme. Kar se prometa tiče pa je “izjem” veliko več med vozniki avtomobilov kot tovornjakov. Kaj je treba montirat na tovornjake veliko bolje od vas vedo proizvajalci in montirano je kar nekaj sistemov za katere še slišal nikoli nisi, verjemi mi.

  Sej nism nic govoril o tem, da bi kaj montiral tovarnjakarjem, nekateri so cisto zmerni vozniki, drugi niso (sem spadajo pretezno Azmanovi, ceprav je med njimi tudi kaksna svetla izjema). Sam opomnil sem, da so tudi nekateri norci, ki gredo krepko vec kot samo 100km/h po AC.

 • Odgovori Matjaž 23. 3. 2007 at 15:31

  sem relativno dosti na cesti med mb in lj … in v povprečju vsakokrat vsaj 3x v vsaki smeri … pa sem zelo milo ocenil … močno zaviram pri 130 km/h za tovornjakarjem … ki z 90 km/h prehiteva drugega … in to tako … da zavije na prehitevalni pas … in mi vzame prednost

  kar nekaj je bilo slišati o kamionarski kulturi tudi ob zadnjem sneženju … ko so se po 2 ali trije postavili vštric

  ob tem se vsakokrat sprašujem … kaj počenja naša vrla policija :-4a7d3d609129a9296bf7ac0608c2097

 • Odgovori Lilien 23. 3. 2007 at 15:41

  Ej, chef. Da ne boš kriv za linč nad vozniki tovornjakov. Jaz sem to brala kot simpatično zgodbico. Vidim pa , da je promet za fanke res huda tema. Sicer pa so to ljudje, ki si služijo kruh in bi si mogoče zaslužili malo več spoštovanja. Precej časa sem na cesti in mislim, da ne tolčejo preveč iz povprečja. Mislim, da bi se veljalo nekoliko umiriti. Zakaj je toliko tovornjakov na cesti? To se pa vprašajte, ko boste kupovali jagode sredi zime in artikle, ki jih niso sproducirali v neposredni bližini. Mislim, da so za veliko število tovornjakov na cesti še najmanj krivi šoferji le-teh. Katere koli narodnosti. Ne boste verjeli. Na relaciji Ljubljana Muenchen je vedno vsaj polovica vseh tovornjakov Slovenskih.

 • Odgovori chef 23. 3. 2007 at 15:47

  Prispevek sem napisal v bolj šaljivem tonu. Konec koncev sem se ob tej dirki tudi sam nadvse zabaval, je pa jasno, da bi se lahko kaj tragično končalo.

  Ampak ste pa res primitivci prve klase! Sem se komaj prebil skozi te silno pametne komentarje, kako bi kdo sendvič delal in na levo cukal in 250 km/h teral…

  Najprej trije tovornjakarji trdijo, da so angelčki, potem pa take komentarje fašemo, da mi gre na bruhanje.

  Seveda so butasti tudi tisti komentarji, da je treba prepovedat prehitevanje med tovornjaki ipd. Očitno nimate pojma, oziroma se ne znate vživet v nek drug poklic.

  Tovornjakarji (kako ste me tako hitro našli?) pa govorite samo o vašem načinu vožnje (ki je, kakopak, vzorna), tega sranja, ki sem ga jaz včeraj videl, pa nobeden ni pokomentiral. Aja, izgubite čas in bencin, če mora eden malo pobremzat in potem spet pospešit. Zato je bolje buzerirat vse ostale na cesti. Pa ne govorim o tem, da nekaj avtomobilov malo počaka zadaj, ampak da sta omenjena izsiljevala na vseh možnih mestih!

  Še kakšna izkušnja, ki sem jo dobil na kolesu! Večina tovornjakarjev je zelo fer, saj so izkušeni in sposobni vozniki, ki praviloma prehitijo lepo naokoli.
  Doživel sem pa že tudi take IDIOTE, da sem recimo prišel malodane POD prikolico, enkrat sem moral pa točno na travo zavit, ker je tovornjakar prehiteval v ovinek in namotal v desno, kot da me ne bi bilo tam.
  Res frajersko, ja! In te idiote potem še zagovarjate, ker so iz vašega foha.

  Pa še tistim pametnjakovičem, ki mislite, da se vam pri 300 km/h ne more nič zgodit. Če bo kdo zapeljal pred vas, potem upam, da bo to vsaj šlepar in ne kakšna stara mamca v Twingotu. Da bo manj mrtvih. Pa sem tudi jaz peljal 240 km/h, zato vem, da to ni mačji kašelj. Definitivno je pa v tem primeru kriv divjak in ne tovornjakar, ki zapelje na levo.
  Ali mislite, da tip v tistem špeglu vidi vse prehitre kretene?

  @katarina: 😉 Si opazila, da so tudi komentarji primerno žaljivi in primitivni? Med temi idioti se moraš potem tudi ti vozit!

 • Odgovori Bulsitar 23. 3. 2007 at 16:28

  Replika za mmmmm.
  Ti si bolan.

 • Odgovori Lilien 23. 3. 2007 at 16:33

  Chef, Yes in deed. Za zadnji stavek ti čestitam.

 • Odgovori trucker 23. 3. 2007 at 16:51

  tisti ki o tovornjakih nimate pojma raje bodite tiho…

 • Odgovori blabe 23. 3. 2007 at 16:52

  folk čist popenil hehe!Dialog pa podoben tistim ko se ustaviš na počivališču pa slišiš koga že? med sabo govort?
  bi še jst kej napisu o prehitrih vožnjah pa prehitevanjih sam adrenalin sproščam na drugačena načim!
  LP

 • Odgovori marelca 23. 3. 2007 at 17:17

  Sem že mislila, da sem zgrešila blog. A imajo leptope s seboj na vožnji? 🙂 Glede kamionđijev pa takole: mislim, da jim slabo luč mečejo mulci, ki komaj naredijo izpit, pa takoj na furo se pokazat, kolk njegova mašina leti, pa koliko prej je bil na razkladanju.
  Ej a na slavne šoferske cokle ste pa pozabili? 😉
  lep sončen dan

 • Odgovori Dejan 23. 3. 2007 at 17:28

  Bulsitar…se strinjam s tabo in tko tudi je !!
  Vsi tukaj, ki kritizirate, ste samo vozniki avtomobilov in nič več…..pa poglejte sebe enake, kako vozite slalom, pa nevem kaj drugega še….pa naj bo primer samo ljubljanska obvoznica v jutranjih (od6.30-8.30) urah.
  Ne pametovat, ker ste še veliko slabši od nas, samo ste manjši in vas ni tko opazit !

  Anže….ti pa Avstrije in Švice sploh videl nisi !!!!!!
  Jaz jo nisem prevozil na vlaku in še mnogo drugih ne….razen kjer so “prehudi” prelazi !

 • Odgovori barbiblond 23. 3. 2007 at 17:40

  To pa sta džeksona Niti nisem za odvzem izpita, ampak za totalno lobotomijo.

 • Odgovori gricko 23. 3. 2007 at 18:48

  Kar se tiče vožnje tovorjakarjev na regionalnih cestah, tam skoraj nimam pripomb, čeprav smo kolesarji dostikrat z njihove strani ogroženi, kar se pa njihovega obnašanja in dokazovanje “kdo je močnejši” na avtocesti pa jim ni para. Pa še nekaj, te “debili” se med seboj povezujejo preko CB postaj in še moja zgodba (ki jih je sicer veliko ker, se vsak dan vozim po avtocesti). Malo naprej od uvoza Vrhnika med dobesedno “na nož” izsili tovornjak, centimetri so me ločili od ograje in tovornjaka, in ker sem preveč temperamenten, brez hupanja in mahanja in kazanja “!” ni šlo in ta se za nameček še noče po uspešnem prehitevanju umakniti nazaj na vozni pas, ko uspem mimo njega pospešim nekako na 150 in čez cca. 1 km dohitim kamion iste firme “REJA TRANSPORT” in kaj mi ta degen naredi, nič mirno brez kakršnegakoli razloga zapelje na prehitevalni pas, seveda ni nikogar prehiteval, samo dobesedno me je izsiljeval, toliko o kolegijalnosti, preostalo mi ni nič drugega kot na zavoro in takoj desno na ODSTAVNI PAS s polnim gasom, da sem čimprej mimo takih degenov.

 • Odgovori chef 23. 3. 2007 at 18:55

  @trucker: še hujši so tisti, ki nimajo pojma o ničemer drugem, razen o tovornjakih.

  @marelca: zdaj imajo namesto coklov kar elektroniko. Ti kamioni že vse sami naredijo, zato danes že vsak švohoten mulček lahko vozi. Včasih so bili pa ti fantje res Dedci.

  @gricko: saj se je eden še tukaj v komentarjih hvalil, kako bi prek CB sporočil koleu, da naj nekoga stisne v sendvič. Spominjajo me na bivšega župana Ruparja (“nisem nasilnež, ampak če imaš kaj proti, te bom pa na gobec”)

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 18:57

  chef, če si že peljal 240 km/h, potem tudi veš, da se pri takšni hitrosti vozi defenzivno. Če mimo tovornjaka pelješ 240, potem si pač pripiši sam, tu ni kaj razpravljat. Je pa tudi obveznost vseh udeležencev, da pravočasno nakažejo menjavo pasu in ne vijugajo kot da so na Veliki nagradi Monaka. Je pa videti veliko hude krvi s strani voznikov tovornjakov, četudi bi lahko mirno zamahnili z roko. Navsezadnje je popolnoma veljavno dejstvo, da smo kot potrošniki sami “krivci” za tako gost tovorni promet, vendar avtor tega članka tudi sam kažeš precejšen primitivizem, ko vssako idejo, ki ti ni povšeči, označiš za kretenizem. Če tovornim vozilom omejitev povečaš na 100 km/h in jim prepoveš medsebojno prehitevanje z diferencialom 5 km/h (enak zakon je v Nemčiji, namreč da mora biti razlika vsaj 20 km/h), se ti ne zdi, da bodo še vedno na boljšem? Dejansko bo lahko legalno prehiteval vozila, ki vozijo 80 km/h ali manj, vozil pa bo četrtino hitreje kot sedaj. Na ta način profitiramo vsi – vozniki tovornjakov in vozniki osebnih vozil, saj bo prehitevanj manj.

  Chef, če stara mamica ne bo pravilno nakazala smeri, kot to učijo v avtošoli, bo predčasna odstranitev s pokojninskega seznama njena lastna krivda. Predpise naj bi spoštovali vsi, vseh ne spoštuje nihče od nas, vendar nekateri očitno mislijo, da lahko ostale neumorno kritizirajo, ne da bi pometli pred lastnim pragom.

  Lp

 • Odgovori borut 23. 3. 2007 at 19:18

  kot prvo, očitno zelo slabo poznaš zakone, da bi mi sodli za naklepni umor, bi mi morali najprej kaj dokazat, jst bom trdil, da sem trznil, ker sem se ustrašil, ko je kreten pridivjal mimo, in maksimalno kar se mi lahko zgodi je, da fašem deljeno krivdo, se pravi da bom tisto utrgano utripalko sam plačal, pa tudi če bi trdil, da sem se pač spravil prehitevat, in niti pod razno nisem pričakoval, da tip , ki sem ga sicer videl v špeglu drvi z dvojno dovoljeno hitrostjo, celo v tem primeru bi dobil samo pogojno kazen, ke rpač bi to bil moj prvi prekršek v 18 letih in cca 3 milijonih prevoženih kilometrov
  kar s etiče protesta, slovenceljčki v ljubljani ob protestih lahko samo kasneje blebetajo, noben nima niti tolko jajc da bi prišel zraven in kaj povedal, vse kar ste sposobni je iztegnjen sredinec ko se odpeljete mimo, kje šele da bi se kdo upal spopast s poznanimi pretepači kakršni smo šoferji
  in če se slučajno spravimo delat sendvič, kaj ti bojo policaji pomagali, dokler pridejo, boš rabil že najmanj reševalce, če pa slučajno prideš v kabino pogledat, te tam čaka najprej pitbul, ki ga vozim kot zaščito pred kreteni po predvsem vzhodni evropi, potem pa še en majhen fantek višine 198 cm, 147 kilogramov in obseg roke 82 cm, kako to zgleda, pa vprašaj unega pedra italijanskega, ki mi je zadnjič hotel vdret v kabino, razen njega pa zadnjih vsaj deset let še nisem niti mravlje pohodil, kaj šele kakšnega tipa namlatil, samo ni problema, boš pač prvi.
  aja, drugači pa nimam glih navade mečkat osebnih avtov v tunelih, niti na križiščih, sem s epa definitivno odločil, da naslednji, ki bo tolko pameten, da bo po prehitevanju zapelajl pred mene in z vso silo zavrl, tako kot zadnjič, ko sem prehiteval z 85 kjer je bla omejitev 80, in mi je neki frajerček, domnevno čefurček v črnem bmw-ju tik pred kabino na polhno zabremzal, no naslednjič bom mirno treščil odzadaj, ne se bat, bom že dokazal, da se žal tega ni dalo preprečit. da pa nisem tak krvoželjnež, pomagam vsakemu normalnemu človeku, predlani sem v angliji pustil kamion nezavarovan ob cesti, in sem z njegovim avtom odpeljal do najbližjega kraja oz, bolnice možakarja, ki je doživel neke vrste napad, nekaj kot infarkt oz odpoved.
  in, tista dva idiota z slik sem komentiral, poglej bolje moj prvi prispevek

 • Odgovori chef 23. 3. 2007 at 19:20

  Haha, pri 240 km/h vozit defenzivno, tadva pojma se izključujeta!

  No, mamco so že učili, kako se vozi… ampak saj veš, kako je z mamcami… ubiješ se pa potem tudi ti, in ja, tudi bolj kriv si kot ona!

  Pa se potem lahko gor v nebesih ali pa spodaj v peklu še tako razburjaš nad nesposobno staro mamo!

  Meni je sicer isto naredil enkrat star ata s klobukom, moja hitrost je bila pa 180. Kako sem se rešil, ne vem, vem pa, da sem si bil čisto sam kriv, ker bi moral računat tudi na starega počasneta!

 • Odgovori chef 23. 3. 2007 at 19:26

  @borut: ti si pa tak primitivec, da bom tvoje nesramne komentarje od zdaj naprej brisal, MBA diplomi, 82 centimetrskem bicepsu in pitbulu navkljub. Name narediš toliko vtisa kot star prdec.

  Na mojem blogu ne bo nobeden nikomur grozil!

  Sicer delaš pa lepo reklamo svojemu poklicu in poklicnim kolegom.

 • Odgovori pohansir 23. 3. 2007 at 19:41

  pa sej to je smešno…

 • Odgovori Lilien 23. 3. 2007 at 19:42

  Ej, saj se vam je čisto utrgalo. Malo za sprostitev. Moj pokojni oče, šofer kamiona mi je ko sem v svojih zgodnjih tridesetih opravila izpit za avto čestital in mi dal samo en nasvet. Ko zavijaš levo pazi, da ni kdo za tabo.

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 19:49

  chef, s teboj se popolnoma strinjam glede računanja na ostale udeležence – kot sem rekel, z 240 km/h prehitevati dve ali več vozil je samomor. Kot sem že rekel, večino nevarnih situacij sem doživel pri vožnji po omejitvah, kar meni osebno po logiki diktira, da bi bila v teoriji stara mamca bolj kriva, saj te ogroža v vseh hitrostnih območjih. Je pa seveda to že diskusija, ki v tej temi verjetno nima mesta, zato ne bom nadaljeval :).

  borut, na avtocestah imamo na gosto posejane kamere, prav tako pa pozabljaš na ostale voznike. Garantiram, da bi te poslali v zapor za precej časa.
  Kar pa se tvojih groženj tiče se le slabiči spuščajo na nivo enajstletnika. Številke me ne impresionirajo in prav tako ne razne grožnje z napadi. Še ena možnost več, da te nekdo na sodišču dobro odere za odškodnino – če ne boš ob svojem širokoustenju prej končal ležeč vznak.

  chef, če je moje pisanje na kakršenkoli način provokativno, ga pobriši, da ne bo prilivanja olja na ogenj.

  Lp

 • Odgovori Andrej 23. 3. 2007 at 19:52

  Lillien, tvoj oče je dal zelo pameten nasvet.

 • Odgovori Grega 23. 3. 2007 at 20:01

  Zdaj so sami taki pametni ki nimajo pojma o tovornem vozilu enkrat se peljite v tovornem vozilu ali pa preživite 1mesec z šoferjem boste videli kako je to.Vedno so krivi šoferji ko pa kakšno situacijo rešijo pa ne vidite.
  (Rudi enkrat se vsedi za tovornjak boš videl kako je to)

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 20:07

  Ti, Borut, v vsakem primeru boš ti kriv če boš uletu na prehitevalni pas. Pa četudi bo na njem nekdo vozil 300mls/h. Če ne bo (zelo dolge) zavorne poti za dokaz, se krivda ne bo delila. Neprimerna hitrost je zelo težko dokazljiva, sploh na naših AC, kjer ni veliko kamer. Ti nimaš kaj menjavat vozni pas dokler nisi prepričan v varnost svojega manevra. Vsak dan vidim par modelov ka ga pičijo hudo na AC, in to da kot pro voznik trdiš da nisi imel občutka koliko hitro vozi je buča. Jest kot amater nism še nikoli falil ocenit nobenga od teh roadrunnerjev v 911 in Corvettah. Aja, pa v M3, pa S4 6 8, al pa AMG, da ne bo kdo spuščen in užaljen kasnej. Če gledaš v retrovizor, pač gledaš in ga vidš, da se ti približuje zlo hitr, a ne? In ga pustiš mimo. So pa tut stare mame na cesti, s katerimi odzivnostjo je kot kaže primerljiva tvoja. Pa še nekaj o tvojih cm in kg. Že zdavnej ne zaležejo, če nis opazu. Tut jest nism glih mejhn, lohk bi lomastu naokol, pa ti povem, da dons nikol ne veš kje te metek čaka lahko. Sem preživu svoj čas v USA in vem kako to gre ko nič več ne šteje. Lohk pa greš u Srbijo al pa Rusijo svoje kg in cm na vago postavlat. Pa boš vidu v katerem položaju se boš vrnu domov. Kot bi rekli Topalovići: Bio je dugačak čovek.

 • Odgovori Grega 23. 3. 2007 at 20:10

  Aja pa še nekaj šoferji pa ne madžarov jezit 🙂

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 20:43

  OK, zdej pa še nekaj z moje strani… Že nekaj časa se zadržujem, da ne bi spet komentirala pa se spuščala na nivo nekaterih oz. kar večine, ki kritizira kamionarje, ampak zdej pa mam že počas dost.
  Najprej bi vse tiste, ki tukajle pametnjačite kok so tovornjakarji oh in sploh bedni, poslala na eno furo s kamionom, da bi mal vidl:
  1. kako težko je manevrirat s tako dolgo kompozicijo
  2. kako se osebni avtomobili po svetu dejansko vozjo in mogoče (poudarek na mogoče) bi celo kaj od tega odnesli s sabo in kakšen smernik na rondojih in v križiščih tut praktcirali, da o odstopanju prednosti niti ne govorim, ker bi bile to le pobožne želje
  3. da imajo kamionarji hočeš nočeš veliko več izkušenj in prakse na cesti, kot že omenjeni nedeljski šoferji pri nas, ki se vedno znova spuščajo/spuščate v negativne kritike

  Ko ste že omenjali policiste, ki naj bi bili bolj pozorni na kamione… Mislim, da njim tudi ne bi škodila kakšna izkušnja z malo višje razgledne točke.
  Saj vas ne gre kriviti, da se ne zavedate dimenzij kamiona in vseh težav in sitnosti, ki se lahko naredijo, vendar to še ne pomeni, da ste upravičeni “z glavo skozi zid” kritizirati… Amapak to je “posebnost” nas Slovencev, ki se tako radi pritožujemo, da pa bi poskušali kaj razumet, bi nas pa že preveč stalo, mer ne?…

  Uglavnem, hotla sm povedat samo to, da ne gre metat vse šoferje v en koš. Seveda se najde tudi kakšen “norc” na cesti, ampak si upam trdit, da je med vozniki osebnih avtomobilov teh še vedno veliko veliko več…

  pa lep pozdrav vsem

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 20:49

  Kity Cath, prav maš. Jst s kamionarji nimam nobenih težav ha cesti, več al manj. In večina jih kar kulturno vozi primerjaje z os. avti. Jest bi mal bolj gledau kombije ka majo 80 omejitev, motorje tdi pa s 150 HP min, tko da pol norijo 120 al pa še več. Naložijo pa tovora tolk da se v 1km ne ustavjo, če je treba zabremzat v situaciji…

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 20:59

  Se strinjam Mustang, lih dons k sm nakladala na Letališki sm mal opazvala tele kombije kolk “gonijo” :S res te kr mal stisne pr srcu! Me je pa presenetil en oseben, ko sm se vklučevala in mi je poblendal, kr nism mogla vrjet (torej: mogoče še obstaja upanje za naše voznike) 😀

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 21:05

  Tebi pa res ni pomoči Andrej1. Očitno še res nisi probal tega in ti tudi ne privoščim, da kdaj bi… Verjemi. Nekateri, ki smo na cesti kar pogosto in nekateri, ki tam preživijo dneve in noči bi dali piker komentar že na tvoj prvi bolan post malo bolj zgoraj, ampak nima se smisla ubadat s takimi, ki razmišljajo s tako kratko pametjo, tako da tut jst ne bom kej več napisala kot tole… pa srečno na cesti!

 • Odgovori blitz 23. 3. 2007 at 21:15

  chef, ti bi pa rad postal boldan kot vlatka, ali ne? Dobro napisano. Komentarji pa kažejo, da je 90% voznikov pri nas psihotov. No, najbrž jih je manj, ampak večina normalnih ne komentira, psihoti pa vsi. Upam.

  Tisti, ki se hvalite s hitrostmi nad 200 – če niste tega počeli ravno v Nemčiji, bodite raje tiho o tem. Ker je kaznivo. Pa tudi v Nemčiji je hitrost neomejena, dokler je vse v redu. Če pa se pri nadzvočni hitrosti zabiješ v tistega, ki je vskočil predte, si pa avtomatično kriv.

  sicer, pa chef, kdo pa je fotografiral? Menda ja ne ti med vožnjo?

 • Odgovori blitz 23. 3. 2007 at 21:17

  Pa še to bi dodal – žalostno je, da eni še pri taki temi niso sposobni drugega kot nacionalističnih opazk.

 • Odgovori Irenka 23. 3. 2007 at 21:41

  Le čevlje sodi naj kopitar.
  Ločim med KRITIKO, ki je mnenje na podlagi poznavanja razmer in KRITIZIRANJEM, ki je odraz nepoznavanja in osebnega nezadovoljstva. Živimo v času, ko imamo v ponudbi vsega preveč, premalo pa časa. Živimo vsak v svojem svetu. Veliko bolj zdravo bi bilo, da bi se za vsak primer pozanimali, zakaj in kako je do njega prišlo, kajti vsak zakaj ima svoj zato, ne pa da se stvar posplošuje. Tako na žalost prihaja do nepotrebnih žalitev. Situacija,ki si jo opisal, res ni lepa, je pa, na žalost, le ena od mnogih ( mislim na splošno ) na naših svetovnih cestah. Končala se je srečno, lahko bi bila pa seveda tudi nesreča.

 • Odgovori blitz 23. 3. 2007 at 21:44

  andrej1, jaz nisem voznik tovornjaka, da ne bo pomote. Glede na tvojo statistiko bi rekel, da sva podobnih let. Žal pa ne podobnih misli. Malo se skuliraj, ker iz tvojega pisanja veje duh 18 letnega smrkavca, ki je pravkar naredil izpit.

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 21:50

  Hahaha, zanimiva je tale tvoja replika (pa ne ravno v najbolj pozitivnem smislu, da ne bo pomote :rolleyes:). Najprej bi nekaj rekla glede denarja…kao zaslužijo/mo veliko? Za tako “cjazenje” po cestah, bedenje ponoči, buljenje v avtokarte, premetavanje kartonov in palet, čakanje v kolonah (ker se je na nasprotnem pasu zgodila prometna nesreča, so se vozniki v moji smeri zagledali v dogajanje na drugi strani in kar naenkrat se vse ustavi!:S)… za vse to mislim, da ni denarja, ki bi to dolgoročno lahko poplačal.

  Vsi po vrsti izsiljujejo? Ko pade sneg, naj bi se spokali s ceste? Aja? Saj so menda na službeni poti! a ti, ko pade sneg, kličeš v službo in rečeš, da ne prideš ker je na cestišču sneg? Nope, I don’t think so. Umakniti se s ceste in spustiti avtomobile mimo? Veš, to človek nekajkrat naredi, vendar ko z obratne smeri ne prihaja nobena toleranca, ko se na forumih berejo same takšne antitovornjakarske replike kot npr. tvoje, potem pa se človek resno vpraša, če naj se takšnim “nadebudnežem” umika s ceste, da se bodo/boste frajerčki lahko vozili kot kralji na betajnovi… Sama med poklicnimi šoferji še nisem opazila takega, ki bi si pravice jemal v svoje roke, seveda izjeme potrjujejo pravila. Očitno imaš ti tako srečo, da si do sedaj naletel zgolj na vse slabo. Mi je žal zate. In tudi za tvoj način razmišljanja. Tudi jaz ne vem komu naj se zahvalim, da nisva na istem bregu in upam, da te nikoli ne srečam na cesti (in seveda vse tebi enako misleče), ker se enostavno sramujem takšnih šoferjev…
  lp

 • Odgovori blitz 23. 3. 2007 at 22:15

  Ej, David doslej sem imel občutek, da so vozniki tovornjakov izpadli manj primitivni od nasprotnikov. Ne vsega pokvarit.

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 22:18

  Res david ja, sej lepo da poveš svoje mnenje, ampak daj to delaj na nekem nivoju, če se že nekateri tukaj ne morejo obvladat…

 • Odgovori Irenka 23. 3. 2007 at 22:27

  Kot inštruktorica vam pravim, da v avto šoli že lepo in prav učimo,žal pa so nadebudni bodoči mladi vozniki pod vplivom modrovanja starih mačkov v prometu:
  Ja kaj se pa zdaj ti pametnega dela. Tako boš vozil samo v AŠ, ker moraš, potem pa ne več…
  Ja saj, zato pa so ceste tako krvave, ker se vozi drugače, kajti če bi se tako vozilo, kot v AŠ učimo, nesreč skoraj ne bi bilo,oz. bi nesreča res tudi bila nesreča in bi to ime tudi zaslužila, saj nihče 100% ne obvlada vsega.
  Če se vključujem na AC (seveda z max možno hitrostjo, ki jo dovoljuje zakon, pa četudi bi bila stara mamca…), tudi predvidevam za vozila, da se mi približujejo s 13o, ajd naj bo 160 km/h, ne pa da bo prletu kakšen bumbar s 300km/h, no od dans naprej …

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 22:30

  Blitz, če se ti nekdo z nadzvočno zabije v rit na AC, in če se vsaj mal zavorne poti nariše tega avto zadaj (kar je več ot verjetno), potem bo un pred njim tudi kriv, če ne celo bolj. Bo očitno šlo za izsiljevanje prednosti. Pa še ena stvar kar se tiče Nemčije. Si kdaj videl plav kvadraten znak z belim napisom 130? Če veš, kaj pomeni, veš da velja po celi Nemčiji. Tukaj pa se ponavadi vključijo zavarovalnice, če ga kršiš in je vpisan v klavzulah in drobnem tisku v pogodbi. Kar se pa hvalisanja tiče, lahko se hvalim še s čim mnogo hujšim kot je vožnja pri 200km/h. Dokler ni dokaza, ga ni.

 • Odgovori Cath 23. 3. 2007 at 22:38

  @Irenka: Zelo lepo in prav kako se uči v AŠ, sm tut sama še precej “zelena” na cesti, tako da se še zelo dobro spominjam kako je bilo na vožnjah, vendar moram priznat, da tut v AŠ ni vse tako rožnato… Seveda za to ne morem(o) kriviti inštruktorje, vam je seveda naročeno kako in kaj učiti, vendar pa bi se morali višji organi bolj zavedati dejstva, da se ne morejo it evropske zakone z neevropskimi cestami (samo za primr naj navedem krožišče… kjer naj bi se tako osebni avto kot šlepar oz. prikoličar vključevali v notranji pas, če grejo na zadnji izvoz… Seveda, po evropskih cestah je to dokaj mogoče, pri nas ko pa imamo rondoje primerne za skiro in rolarje pa je to malo težje izvedljivo. In predvsem to nam manjka-prilagajanje). Imaš prav, teorija je eno, praksa pa drugo, vendar je kamorkoli se pogleda tako, da se daje vse preveč poudarka teoriji. pa pustimo podrobnosti… Uglavnem, del naloge s strani AŠ je seveda opravljena, ostalo leži na voznikih, za veliko katerih pa žal drži, da mislijo da znajo in obvladajo vse, ko opravijo glavno vožnjo:S

 • Odgovori borut 23. 3. 2007 at 22:48

  he he kako lahko je ene sprovocirat, še z mojo malo hčerkico imam več težav, da jo spravim na obrate.
  če kdo ne ve, MBA ne pomeni učenja slovnice, pač pa biznisa, in glede na to, da mi od mojih nepotrebnih, smrdljivih in umazanih kamionov ostane cca 2000 eur na kamion čistega, imam pa jih trenutno 43, si sam izračunaj a sem zadosti inteligenten ali ne.
  kar se tiče metkov, kilogramov in podobnega, vozil sem po vseh kriznih žariščih, od iraka pred vojno, rusije, azerbejdžana, do bosne med vojno, kosova, da niti ne omenjam albanije v zgodnjih devedesetih, in mislim da sem se naučil, kako ravnati, da te ne koknejo, videl sem u bosni zraven mene, kako človeku odpre butico, ko ga zadene, da pa niti ne govorim, kako zgleda osebek, ki je mislil da je v bmw 850 csi pri cca 240 km/hnedotakljiv, pa so ga iz tistega, kar je od avta ostalo, prinesli v 5 kosih, tako da¸ne se hecat preveč s tem
  aja, sem pozabil povedat, da sem pol čefur, pol lah, osnovno in srednjo nisem delal v slo, tako da me slovnica malo jebe, samo glede na to, d ase lahko sporazumevam v 8 jezikih, se zaradi tega ne sekiram preveč.

 • Odgovori Mustang 23. 3. 2007 at 23:12

  Ne mešaj inteligence z iznajdljivostjo, Borut. Niti pod razno nista pojma ista, se le dotikata. V tvojem primeru prej izključujeta. Iz tvojega pisanja tukaj, in iz tvoje zadnje trditve, lahko sklepamo le to, da si zelo dvoličen. Če se seveda v tujini, oz. kot praviš tudi na “kriznih žariščih” obnašaš zelo drugače (premišljeno?) kot doma. Da te ne koknejo (citat), a ne? Če si pa že naredu ta MBA, in če imaš 43 kamionov (haha), potem bi si lahko zapomnil del predavanj, ki govori o poslovni komunikologiji. Kot kaže, nimaš pojma o tem. Kajti v tem primeru, bi se do potencialnih kupcev svojih uslug (ljudje na tem blogu) obnašal drugače. Saj je po MBA vsaka oseba še vedno potencialna stranka, kajne? Razen če ni kakih sprememb v zadnjem času. Ali pa če nisi tazadn seljačić????

  PS: Kar se tiče kriznih žarišč, Irak pred vojno ni bil le-to.

 • Odgovori david 23. 3. 2007 at 23:21

  BLUZITE JA BLUZITE

 • Odgovori Lilien 24. 3. 2007 at 7:24

  Borut nisem si mislila, da v Sloveniji živijo tako zanimivi ljudje. Tvoje dogodivščine bi res rada brala. Daj napiši kakšen blog.

 • Odgovori lodl 24. 3. 2007 at 10:11

  vsi vi ki tukaj kritizirate tovornjakarje in jim pravite kakšne svinje so ipd.: kaj pa to da brez njih ne bi mogli skoraj živeti. kdo vam pripelje sadje in zelenjavo pa kdo uvaža stvari ki jih uporabljamo vsak dan in jih ne bi sedaj našteval ker bi jih bilo preveč???????

  jaz bi se to najprej vprašal preden bi ktitiziral!!!!!!!!!!!!!!

  lp. vsem tovornjakarjem!!!!!!!!!!!

  naj živijo tovornjakarji!!!!!!!!!

 • Odgovori Cath 24. 3. 2007 at 11:01

  Prav imaš lodl! Dejstvo je, da se ljudje tega ne zavedajo. Jaz takim ne bi pripeljala niti konzerve več!! Ampak saj vemo, da je najlažje kritizirat, če pa so zraven še neutemeljeni razlogi (ali bolni argumenti) je pa to še toliko bolj neumno :S Ne vem v čem je fora, da je tako “popularno” spotikat se ob določene stvari, brez da se malenkost premisli. Ne strinjam se s prvotnim “tovornjakarskim obračunom”, ker to meče slabo luč na špediterje, vendar po drugi strani… je že moral met razlog, da Madžara ni spustil predse. Če drugega ne se je verjetno zavedal, da ga je le sedaj možnost prehiteti, ker kasneje levi smernik za prehitevanje ne bo pomagal, saj so osebni na levem pasu preveč ponosni, da bi spustili kamion, da prehiti. (že pričakujem napad: “Seveda če se pa 20km cjazi in nikamor ne pride!” Ja pardon, ker ne drvimo 200km/h, ampak zanimivo, da vam gremo bolj na živce kot tisti divjaki, ki mimo vas priletijo s svetlobno hitrostjo in jih v naslednjem ovinku zanese in ubijejo sebe in po vsej verjetnosti še katerega izmed vas:S) Ne rečem, da ni tovornjakarja, ki bi naredil kakšno napako, ampak me prav zanima, kdo svojo službo opravlja popolno?!

 • Odgovori beach_boy 24. 3. 2007 at 11:40

  Mene pa tovornakarji ne motijo. Pač njihovo delo je, da prevažajo tovor po cesti. Nekdo mora delati tudi to. Če mi že kdo skoči pred nos (in na srečo še nikoli ni bilo kritično), je najhuje kar se lahko zgodi to, da ga pošljem v razne predele telesa. Enako me delajo nervozne avtobilisti, ki skačejo na prehitevalni pas! Veliko bolj me pa motijo tisti vozniki avtomobilov, ki se postavijo na prehitevalni pas (ob praznem voznem pasu seveda) in vozijo 130 km/h ali manj in delajo red na cesti. To me pa res pogreje. Če je na prehitevalnem tovornjakar, vsaj veš, da se bo slej ko prej umaknil! Pa še to… Ko sem vozil čez Nemčijo, sem se na odsekih AC, kjer je bila cesta zožena veliko bolj bal avto-prikoličarjev, kot pa tovornakarjev. Tovornjakarji so na levi strani vozili po rumeni črti in mi pustili na vsaki strani 15 cm za manevriranje pri prehitevanju. Vseeno je bilo prehitevanje adrenalinsko, toda varno! 🙂 Počitniških prikolic je bilo pa na obeh pasovih veliko! Grozno in nevarno…
  Take izkušnje kot Chef na srečo še nisem imel. Menim pa, da sta ta dva akterja iz njegove zgodbe godna za odstrel ali pa bi si zaslužila vsaj doživljenjsko prepoved vožnje…

 • Odgovori borut 24. 3. 2007 at 12:00

  ma o razliki o iznadljivosti in inteligenci ne bi razpravljal, iznajdlijivost je zame preživet v poslu in na cesti, med vsemi vami ki si zdravite različne komplekse z divjanjem po javni avtocesti, inteligenca pa je postavit na noge firmo, ki poleg preživetja omogoča tudi dobiček.
  sier pa si preberi prvi stavek o provociranju enih stokrat, mogoče boš celo razumel kaj sem mislil.
  In tudi MBA je konec konev samo teorija, torej ni nujno, da vsa načela veljajo tudi v praksi, sem pa pripravljen tvegati, da je med vami kakšna potencialna stranka, in da jo pač izgubim, prava reč, dela je itak več kot kamionov, zato pa vozimo po 28 ur na dan in s brzino 200 km/h po evropi križemkražem. Pa tudi resno dvomim, da so med pisci in bralci direktor recimo Fiata, Elektroluxa, Basfa, Maseya, kar predstavlja nekje 70% mojih strank.
  Sicer so e pa vedno vzgajali v duhu, da prilagodi svoj govor in obnašanje osebi, ali osebam, ki ti stojijo nasproti, ker razen ene ali dveh izjem nisem občutil kakšne posebne inteligence, sem se pač spustil na vaš nivo, če se pogovarjam recimo z predsednikov vlade, ali pa z pomembnio stranko, gotovo uporabim drugačen način , kadar komuniciram z policajčki in podobnimi, je potrebno spet uporabiti drugačen pristop, če hočeš doseči svoje.

  aja, ali je irak pred vojno bil krizno žarišče ali ne, pa lahko presoja samo tisti, ki je tam bil, ne pa kdor je kaj maleg aslišal od kakšnega strica ali tete. sploh pa, katero vojno si mislil, irak je že enega četrt stoletja stalno v vojnah, od irana, kuvajta, kurdov do američanov zdaj, pa še cestne razbojnike je imel stalno.

  da pa vas ne bom preveč provociral, zdaj mi je šofer pripeljal naloženo prikolco in gram veselo na furo, najprej do porta, potem pa čez nizozemsko spet domov, in ker je za vas, drekobrbce škoda rabit predrage impulze od simobila, vas lepo pozdravljam

 • Odgovori blabe 24. 3. 2007 at 12:48

  Kero odzivi a šefe? predlagam ti da zj vržeš še kšno kost posameznikom z določeno znamko avtomobilov:)

 • Odgovori Cath 24. 3. 2007 at 14:03

  @beach_boy – osebni s počitniškimi prikolicami so itak zgodba zase (jst jim pravim kr kapelce:S) Glede AC po Nemčiji (oz. baustell) pa lohk rečem sam to, da zna it precej na tesno, sploh če se kakšen malo večji osebni spusti v prehitevanje in rine in rine

  @borut – srečno na cesti, s toliko samozavesti kot vidim, da jo maš, mislm, da po svetu ne boš mel težav (ali pač)

 • Odgovori chef 24. 3. 2007 at 15:06

  @blitz: fotografiral sem jaz med vožnjo. Bi posnel malo več fotk, pa je blo treba pazit, da se ne bosta norca med sabo zapletla…

  Kar se odzivov tiče, pa lepo odražajo debilnost določenih osebkov, bodisi tovornjakarjev, ki mislijo, da edini vse vedo, pa do avtomobilistov, ki ne znajo cenit drugih poklicev.

  A ne kapirate, da vam mora nekdo dostavit robo v Mercator?!?

  P.S.: dva izrazito primitivna komentarja sem pobrisal.

 • Odgovori chef 24. 3. 2007 at 15:14

  Na http://www.tovornjak.net tudi berejo.

 • Odgovori kalbo 24. 3. 2007 at 16:54

  Vzdržal se bom primitivnih komentarjev, čeprav sem mnenja, da moraš s primitivci govorit primitivno, ker te drugače ne zastopijo.
  @borut: Meni dol visi, če ti služiš 2000 ojrov na kamion, oziroma če prav pomislim se nimaš potem kaj pritoževati in delati zastoje ljudem, ki se vozijo v službo za obdavčenih 1000 eurov. Kot sem že rekel, bi vsakemu, ki gre blokirat Ljubljanski promet in delat škodo ljudem, ki niso nič krivi vzel izpit in zaplenil kamion. Pejte peš blokirat parlament, če si upate. Ti bi s svojim pitbulom in bicepsi prišel zelo prav v prvih vrstah. Toliko o protestih v LJ.
  Kar se pa tiče ostalega pa tole: Meni je poznana kamionarska vožnja in vem, da ni lahka, prav tako vem, da tako težke kompozicije ni lahko spet spravit na 90 km/h. Zato zastopim prehitevanje s pet na uro več in vsak kamion, ki s smerokazon nakaže prehitevanje spustim, tako da pobremzam na 90. Samo da mi pa kamionar zapelje na prehitevalni pas v trenutku, ko sem sam že vštric z njegovimi gumami na priklopniku je pa kretenitzem. Pa to kamionarji počnejo, verjemi. Priporočal bi ti kak milion kilometrov v avtu, bi se zgrozil nad svojo profesijo. Smo ljudje, ki smo poklicno na cesti v avtu, če še ne veš. In temu dotičnemu kamionarju, ki mi je nazadnje to naredil dvakrat zapovrstjo nisem stopil na bremzo, ampak sem počasi zmanjšal na 70 in sva se tako peljala do Grosuplja. Pač sem mu pokazal svojo moč, kot jo je on prej meni. Pa sem ga mnogo manj ogrožal, kot je on mene. Če bi bil pa zajeban, bi ga pa na Višnjegorcu zbremzal na 50, pol pa naj vlači tonažo v klanec, pa ga nisem.
  Tovornjakarskega sendviča se pa ne bojim, ker vem, da nima noben kamionar zadosti jajc, da bi me dejansko stisnil in brez skrbi, da se vas na cesti ne bojim.
  Da ne govorim, kaj so počeli kamionarji na cesti proti Grosuplju, ko je bla poleti zapora. Lepo so puščali kilometrske luknje, samo zato, da njim ni blo treba bremzat, boli vas, če zaradi vas stoji pol dolenjske na obvoznici, saj nam vozite jagode pozimi. Miško, ko kupim jagode pozimi, tebi dam zaslužit tistih 2000 ojrov čistega, tko da se ne šopiri preveč.
  CB postaje bi vam pa v kamionih prepovedal, da nebi mogli več delat sendvičev, pa se opozarjat na policijske kontrole.

 • Odgovori chef 24. 3. 2007 at 17:16

  @kalbo: samo nekaj… določeni osebki v kamionih SO taki idioti, da bi te brez problema stisnili v sendvič 😉 Med kolesarjenjem me je že marsikdo skoraj ubil in to iz čistega užitka.
  Je pa res, da je kaj takega naredil tudi že marsikateri avtomobilist, ali voznik mestnega avtobusa, da ne bo spet kdo cvilil, da samo tovornjakarje poudarjam.

 • Odgovori Whiskey 24. 3. 2007 at 17:51

  Kar precej kamionarjev je cepljenih debilov. Prevladujejo naši in vzhodnjaki od katerih izstopajo Madžari in Poljaki. Tisti, kateri se večkrat vozite na relaciji Koper – Maribor – Lendava vam je to jasno. Vsakič, ko se vozim iz Dunaja v Ljubljano ali obratno v nočnih urah, še posebej iz nedelje na ponedeljek v Trojanskem tunelu skoraj nihče ne vozi manj kot 100 km/h, da ne govorim o medsebojnem prehitevanju v tunelu/ih. Najhuje podnevi je običajno takrat, ko prispe kakšna večja ladija v koprski ali tržaški zaliv. Nekateri dobesedno prehitevajo v škarje. Nikomur od teh trotov ne pade na mozak (če ga sploh kaj premorejo), da mogoče za njim nekdo prileti s 160+ km/h, da ne rečem kakšen nadobudni motorist. Za tiste kateri niso navajeni nenadnih prehitevanj okornih večosnikov, lahko trda prede. Rešitev bi se lahko našla podobno kot v Nemčiji. Samo določene cone kjer se kamijoni lahko prehitevajo in to ne več kot določeno časovno obdobje. Za vsak prekršek enormno visoke kazni plačljive na licu mesta, izredni tehnični pregled in zaplemba kamiona do plačila kazni oziroma do odprave tehničnih pomanjklivosti. Mislim, da bi se hitro naredil red na naših, že sedaj prenatrpanih avtocestah.

 • Odgovori Andrej 24. 3. 2007 at 18:19

  Whiskey, bravo! 🙂

  Kot sem napisal mislim da že dvakrat, jim zviÅ¡ajmo omejitev na 100 km/h, tako da se ne morejo pritoževat nad zamudami ter prepovejmo prehitevanje vozil, ki vozijo več kot 80 km/h (diferencial 20 km/h). Med seboj se ne bodo prehitevali oz. zelo redko in problem bo reÅ¡en. Me pa preseneča njihova kolegialnost, ko se na vse kriplje postavljajo v bran svojim vzhodnim kolegom – ki so, roko na srce, pogosto najmanj živce parajoči, če ne že nevarni (prehitevanja kolon treh ali celo Å TIRIH kamioniov v klanec in vrivanje v prehitevajočo kolono, kjer skoraj povzročijo verižno trčenje, je za njih stalnica). Seveda je razumljivo, da opravljajo službo in bi se radi čim prej vrnili domov, a ravno tako jo opravljam jaz in Å¡e marsikateri drug udeleženec, ko se peljem na drugi konec Slovenije. ÄŒe bi jaz vztrajal pri enaki logiki kot oni, bi morali vsi ostali obvezno ostati na voznem pasu, medtem ko bi jaz ležerno vse po vrsti prehiteval z več kot 250 km/h. Dokler pa tovornjakarji plačujejo cestnino, ki je v razmerju ca. 1000x cenejÅ¡a kot jo plačam za osebno vozilo, se niti slučajno nimajo pritoževat.

 • Odgovori agent 24. 3. 2007 at 21:49

  Vedno se bodo našli debilni vozniki osebnih avtomobilov, pa tudi kakšni debilni tovornjakarji. Vendarle pa ne bi vseh metal v isti koš. S tovornjaki v zadnjem času nimam slabih izkušenj, res pa je, da jih glede na moje relacije zelo malo srečujem na cestah. Je pa bolj problem, ko se peljem od Maribora proti Murski Soboti (ali obratno). To je mednarodna cesta proti Madžarski, ker pa to ni avtocesta, sem večkrat prisiljen voziti za tovornjaki. Tu in tam se kakšen celo umakne s ceste, če vidi, da ima gužvo za sabo, ali pa prižge smernik za desno, češ da lahko prehitevam (čeprav jim ne gre vedno zaupat). Je pa res, da se je zadnjič, ko je snežilo po Sloveniji, zgodilo, da se mnogo tovornjakov z letnimi gumami ni izločilo s ceste, kar je povzročilo pravi kaos (verjetno bo v reviji Sončna pesem tudi nekaj slik na to temo).

 • Odgovori rotor 25. 3. 2007 at 11:58

  Jokavci…točno tako, kot se vi počutite ogrožene naspram tovornjakov, se mi kolesarji naspram vas z osebnimi vozili.
  Razmislite…

 • Odgovori chef 25. 3. 2007 at 12:18

  @ROTOR: good point, morda celo iztočnica za naslednji zapis. Hvala.

 • Odgovori kalbo 25. 3. 2007 at 12:39

  No, tudi sam sem kolesar in naredim kar nekaj kilometrov vsako leto. Ne sicer toliko kot Chef, samo nekaj pa. Letos sedlam vsaj za polovoco km na gorca. To sem se odločil zaradi norega tovornjakarja, ki bi me kmalu dobil pod prikolico. No tip je imel srečo, da se mu je prižgala zelena, ker me je ločilo le kakih 10 sekund, pa bi bil v njegovi kabini ravno prav zarkurjen, ker me je res le nekaj centimetrov ločilo od tega, da bi se znašel pod prikolico. Dobil sem že avtomobilsko ogledalo v komolec, pa še bi se dalo naštevat.

  @chef: vseeno ne verjamem, da bi kak kamionar upal stisnit avto.

 • Odgovori Andrej 25. 3. 2007 at 14:42

  rotor, sam sem navdušen gorski kolesar, tako da trobiš napačnemu.

 • Odgovori Whiskey 25. 3. 2007 at 21:20

  @Rotor: ni stvar v jamranju. Na naslovni deski so pribiti Kamionarji in to je to. Če se povprečno voziš po naših in tujuh avto/cestah, boš hitro opazil razliko. Do sedaj še nisem opazil, da bi kdo od problematičnih počel take neumnosti po avtocestah v Avstriji ali Nemčiji. Ve se zakaj! Kar se pa tiče simbioze med avtomobilisti in kolesarji, se pa strinjam s tabo in Chef-om. Tudi sam sem se pri nas že neštetokrat lovil po bankinah. Da ne rečem, da sem za šankom slišal že take: “Vsazga kolesarja na cesti je treba povozit!” Še precej slabše je na Hrvaškem. Do sedaj sem bil prijetno presenečen z odnosom avtomobilistov do nas biciklistov le v Italiji – vsaj do sedaj.

 • Odgovori Grampy 26. 3. 2007 at 7:54

  V tej temi Chefov prispevek sploh ni več pomemben, saj so ga “nadgradile” take in drugačne izjave takih in drugačnih šoferjev. Bedno. Človeka postane sram, da živi med takimi osebki in da se vsak dan med njimi tudi vozi. Obup. Bedno. Za kozlat!

 • Odgovori chef 26. 3. 2007 at 8:19

  Homo homini lupus 😉

  In to se najbolj izkaže ravno v prometu, neverjetno, kaj? Po eni strani tako visoko razvit sistem prometa in tehnologija avtomobilov, po drugi strani pa najbolj prvinski odnosi: kdo bo koga.

 • Odgovori Whiskey 26. 3. 2007 at 8:43

  Ja, vse skupaj je zašlo iz teme. Nisem bogvekaj pozorno bral vseh komentarjev. Zdi se mi, da nihče od Kamionarjev ni obsodil samega dogodka. Še več, med sabo se tolerirajo kot, da imajo samo oni prav. Nekdo je eden omenil – za 0,5 km/h. Avtomobilisti bi najraje vse kamione na vlake :-))) Imam pa občutek, da se vsaj 30% Avtomobilistov obnaša do Kolesarjev podobno kot Kamionarji do njih. Šibkejši zmeraj nastrada. Druga stvar je razlika v mentaliteti. Čobane z Vzhoda in Juga so že od nekdaj z gajžlo po glavi učili “spoštovanja” do Zahoda. Upoštevanje Zakonskega reda (če ne drugače z dosledno kontrolo in visokimi kaznimi) pripravi tudi take (vse) osebke do čisto spodobnega obnašanja. Meni se zdi tale Chef-ov prispevek fenomenalen. In fajn bi bilo, če bi se kdo s Šubičeve precej bolj ukvarjal tudi s to problematiko in Policijo nagnal v pravo preventivo, ne pa da so kot Inkasanti na cesti.

 • Odgovori Whiskey 26. 3. 2007 at 9:03

  @Chef … kdo bo koga. Tole se je zgodilo pred nekaj leti: Po 14 dneh vsakodnevnega mlatenja šolarčkov med sabo v prvem razredu OŠ v Ljubljani, sem vprašal razredničarko (starost manj kot 30 let) zakaj to dovoljuje. Odgovor je bil v smislu, kaj me briga, da se morajo karakterji med sabo zbrusit in da je to enako kot v živalskem svetu, ko se okrona Leader. In če to prestaviš na cesto, …

 • Odgovori chef 26. 3. 2007 at 9:59

  Brez skrbi, najbrž bom že danes napisal nekaj o tem 😉

 • Odgovori virenque 26. 3. 2007 at 17:11

  No le dej..

 • Odgovori ZigaK 26. 3. 2007 at 18:58

  Maš pa več komentarjev kot crni

 • Odgovori Nergač » Blog Arhiv » Kako se med norci na cesti počuti kolesar? 27. 3. 2007 at 7:44

  […] Nergač Nisem tako tečen, kot si mislite « Tovornjakarski obračun […]

 • Odgovori nada 27. 3. 2007 at 8:25

  Je pa povečano število dostavnih kombijev, pravih šoferskih dedcev na vozišču.

 • Odgovori Grampy 27. 3. 2007 at 18:32

  Napihovanje nekaterih tu pisočih tovornjakarjev je že prav nečloveško! Kaj pomaga, če ima tovornjak 400 ali 700 konjev, če pa jih vodi bik! In ko sedi je tej kabini je Bog i batina in takrat je nedotakljiv in vsemogočen. Kako pa je zunaj te zlate kletke?

  Šoferski poklic je težak, se absolutno strinjam: ko pride nakladat kamion, ga naderejo kje da je hodil toliko časa. Ali pa roba preprosto še ni pripravljena za nakladanje. Potem odbrzi na carino, kjer čaka, da opravi formalnosti ( k temu se bom še vrnil). Potem spet pohodi gas do daske (do 85km/h), zato da bo pravočasno dostavil robo. Vmes ga kontrolirajo kar zadeva težo, tahografe, spet carina, pa obvezni postanki, razne bande, ki jih maltretirajo…Ja, ni luštno, priznam. Težko je. Vsi ga, po domače povedano, je..jo!

  Pred mnogimi leti, sem bil prisiljen zapeltai avto s parimi vzorci v carinsko cono, da smo speljali carinski postopek. Tam sem se znašel med tovornjakarji, mačoti, nabildanimi ali pa tudi ne, vsem pa je bila skupna ena človeška lastnost: ponižnost. Mirno so čakali eno uro, dve uri, tri ure in nič se ni zgodilo. Mirni in ponižni. Po treh urah mi je dokončno počil živec in sem šel do prvega carinika, ki sem ga srečal ter ga ozmerjal. Popolnoma je otrpnil, me peljal do nekega vodje in ta mi je začel nekaj razlagat o pravicah, ki da jih imajo cariniki: kao 2 uri imajo pravico pregledovati uvozne papirje, potem pa ti povejo, da ti manjka ena vejica na fakturi, in postopek se ponovi. Zato da je v mojem interesu da čakam in da sem priden. Takrat sem bil še smrkavec (približno tak kot je avtor tega bloga) in me pač niso jemali resno. Povišal sem glas (zelo) in jih nadrl, da je to kar delajo, direktna škoda za gospodarstvo in prava sramota! Ukazali so mi, da nja takoj zapustim prostor. Res sem bil nesramen, vpil sem in se grdo obnašal, ob odhodu pa sem seveda močno zaloputnil z vrati. Zaripel v ksiht sem prišel ven, kjers eo se mi nekateri šoferski sotrpini smejali v faco: “ha, še nisi navajen! Zdaj boš videl, zadnji boš na vrsti!” Čezmanj kot 5 minut je ven prišel carinek, me poklical, šla sva do avtomobila, pokazal sem mu vzorce, izročil mi je potrjeni UCD in se mi celo opravičeil, ker sem moral toliko časa čakati. Odpeljal sem, drugi šoferji pa so ponižno čakali dalje…

  Me prav zanim, če tisti šofer, ki neokusno pribija v tem blogu kako bo zgazil tega, kako bo razbil onega, torej če ta šofer prav tako jezika, ko mora čakati na carini. Ali pa je ponižen. Ali pa je zgolj premlad in takega čakanja na carini niti ne pozna, ker so zdaj carinski postopki bistveno hitrejši.

  Moj sklep je takšen: tisti, ki so najbolj agresivni za volanom, so zunaj kabine ponižni cucki. Velja za vse, tako za kamionarje kot tudi za običajne voznike osebnih avtov. In še za koga.

 • Odgovori Anonimno 27. 3. 2007 at 22:16

  @Grampy: V neklaterih primerih, ki pa so žal zelo redki, ti dam prav (vem, da te to ne gane, pa vendar imam lahko svoje mnenje, tako kot vsak tukej gor)…
  Me pa zanima tole –> “/…/tisti šofer, ki neokusno pribija v tem blogu kako bo zgazil tega, kako bo razbil onega/…/” Nisem zasledila, da bi kater izmed šoferjev razglašal takšne in podobne ‘načrte’.

  Aha, po izražanju v tvojem postu sodeč si ti najbrš ‘stari mačo’ v poznavanju teh zadev (“Ali pa je zgolj premlad…”)…Nisem vedla, bom se od sedaj naprej pri problemih zatekla k tebi in tebi podobnim, da ne bom na npr. Bregani čakala celo dopoldne. Verjetno mi ne boš znal svetovati drugega kot, da se derem, ampak no ja…ti javim, če bo pomagalo:D
  Seeveda, tisti najbolj agresivni za volanom so zunaj kot ponižni cucki…vendar roko na srce, le kdo zagreši več pi*darij na cesti kot osebni?:S

  LP

  P.S.: Aja, sm misnla, da kot ‘jack’ v tem poslu to že veš, da se pri ‘do daske’ vozi 90km/h in ne –> “Potem spet pohodi gas do daske (do 85km/h)…”

 • Odgovori Cath 27. 3. 2007 at 22:17

  ta Anonimnež je moja malenkost….

 • Odgovori Grampy 28. 3. 2007 at 6:26

  Cath, to, česar nisi opazila ti, sem prebral jaz: borut, 23. marec, 2007 ob 19:18: citat: “no naslednjič bom mirno treščil odzadaj, ne se bat, bom že dokazal, da se žal tega ni dalo preprečit” To sem razumel, kot da bo nekoga zgazil. Po moje 40 tonska zverina nekoga “zgazi”, če vanj trešči od zadaj, mar ne?

  Sicer pa ti glede Bregane ne morem pomagati. Govoril sem namreč o sloevenski carini (kašnih 15 let nazaj), ne hrvaški. Če pa tudi na Obrežu čakaš celo dopoldne, me resnično zanima zakaj. Ali podjetja, katerih robo prevažaš, nimajo dovoljenj za poenostavljene carinske postopke za deklariranje na podlagi knjigovodskih vpisov in hišnega carinjenja? Se za potrditev EUL3 resnično čaka tako dolgo?

  Nisem “jack” v tem poslu, če s “tem” misliš na prevozništvo, pravzaprav o tem nimam pojma, zato se globoko opravičujem za kardinalno napako, ki sem jo zagrešil glede omejitve hitrosti.

  Ne svetujem ti da se dereš. Povedal sem le lastno izkušnjo in opozoril na očitno razliko med ponižnostjo in vehemenco v različnih okoljih.

  Glede piz*ij na cestah se strinjam s teboj. Osebnih avtomobilov je seveda na cestah tudi bistveno več kot kamionov in razlika med izkušenimi in neizkušenimi šoferji je pri “osebnih” prav gotovo večja kot med kamionarji.

  No, pa še nekaj, da ne bo razumljeno, kot da zgolj udriham po tovornjakarjih: predlog, da naj gredo kamioni na železnico je popolnoma nerealen, take traparije že dolgo nisem slišal.

 • Odgovori Anonimno 28. 3. 2007 at 9:12

  “no naslednjič bom mirno treščil odzadaj, ne se bat, bom že dokazal, da se žal tega ni dalo preprečit” To sem razumel, kot da bo nekoga zgazil. Po moje 40 tonska zverina nekoga “zgazi”, če vanj trešči od zadaj, mar ne?
  Seveda, ampak zakaj vidiš le ta post? Poglej še malo “bahanje” voznikov osebnih, ki so totalno brez razumevanja in preglej okoliščine, in mogoče ti postane celo jasno, da je bilo to rečeno v ironiji, pa vendar z razlogom.

  “predlog, da naj gredo kamioni na železnico je popolnoma nerealen, take traparije že dolgo nisem slišal.” končno ena pametna beseda o tem. Sama se niti nisem hotela suščati v to debato, ker bi me po vsej verjetnosti spet vse minilo!
  Potrditev EUL3? Verjetno misliš na List3… No , glede na to, da zna biti robe na npr. šleparju kar nekaj, in da je ta “list” ponavadi vreden 20% robe, se zna zavleči (a še vseeno to ni opravičilo za tako dolgo čakanje).

 • Odgovori Cath 28. 3. 2007 at 9:13

  Ups, tole bom spet jst blush

 • Odgovori Whiskey 28. 3. 2007 at 14:38

  Čimveč kamionov na železnico – če ne kar vse v tranzitu je moto v sosednji Avstriji. Elektronsko cestninjenje za vsakim ovinkom, drage dovolilnice (ne vem če še obstajajo med članicami EU), … Po svoje imajo prav. Pri nas naj končno začnejo s projektom drugega tira med Ljubljano in Koprom in čimveč tovora prepeljat z vlaki – tovorna železnica je itak en sam dobiček. Samo še tranzit je treba pospešit iz zdajšnjega povprečja 250 km/dan. Drugače bo kmalu potrebno na najbolj obremenjenih odsekih razširjati še ne do konca zgrajeni avtocestni križ.

  Jest sem tudi za železnico – oziroma ves tovor iz Kopra, ki ne ostane v naši državi bi dal na vlake. S tem dobimo ogromno. Znebimo se vsega balasta držav bivšega varšavskega pakta, precej bi pocenili vzdrževanje šlampasto narejene avtoceste, država (v bodoče še kakšen koncesionar) bi s transportom mastno zaslužil-a in verjetno bi se lahko pocenile cestnine za vse ostale uporabnike. In seveda – nevarnega početja Kamionarjev bi bilo precej manj 🙂

 • Odgovori chef 28. 3. 2007 at 16:25

  Tole s tovori na vlake seveda ni realno, bi bilo pa najbrž fajn.

 • Odgovori Andrej 28. 3. 2007 at 16:30

  Whiskey, točno tako! Tovorni tranzit, ki bodisi začne ali konča v naši državi naj ostane na cestah, kar pa gre le skozi SLO, pa naj se da na tire. Druga alternativa je seveda povišanje cestnin na 300 EUR za pot od Madžarske do Italije – odkar imamo na avtocestah takšno število tovornih vozil, so popravila (tudi zaradi slabe in namenoma varčne gradnje) potrebna že na vsakih nekaj let in denar za to naj pride od krivcev, ne od države. Sploh pa se bo trend sčasoma prevesil v prid železniškemu prometu in bodo tovornjaki večinoma uporabljani le še za prevoze na kratke proge.

  Cath, povej zakaj je nalaganje tovornjakov v tranzitu na železnico neumnost? Manj onesnaževanja, manj porabljenega (slovenskega) denarja za vzdrževanje avtocest, manj prometa in manj prometnih nesreč. Kar se mene tiče je rešitev idealna, razen če poznaš kakšen razlog, ki ga jaz in Whiskey ne.

  Lp

 • Odgovori Andrej 28. 3. 2007 at 16:33

  chef, možnost je, tu je le vprašanje politične volje.

 • Odgovori Cath 28. 3. 2007 at 18:21

  “Manj onesnaževanja, manj porabljenega (slovenskega) denarja za vzdrževanje avtocest” Pobožne želje… Nisem rekla, da je spraviti tovor na železnico neumnost, spravljati kamione in s tem šoferje na železnice pa velika (bi te enkrat poslala na vlak, ki je vozil oz. za nekatere še vozi na relaciji LJ-Salzburg-LJ pa me zanima koliko časa bi ti zdržal tam notri, če sploh bi)

 • Odgovori Andrej 28. 3. 2007 at 18:34

  Cath, tu ni vprašanje moja vzdržljivost, čeprav nekateri tvoji kolegi v tej temi na ves glas razglašajo kako so oni najboljši, najbolj izobraženi, najpametnejši – ravno pravi, da so nam za zgled in se peljejo z vlakom :). Kakorkoli že obrneš, naše avtoceste so prenapolnjene, pa težave niti ne predstavljajo toliko osebna vozila kakor dodatni tovornjaki, ki so skorajda brez izjeme tuji (jih je veliko več kot naših). Kot sem že rekel, če ti kot voznica štartaš v Sloveniji in pelješ nekam v tujino, te zagotovo ne mislim naložit na vlak – navsezadnje gredo od tvojega dobička v državno blagajno tudi davki. Po drugi strani pa od tujih tovornjakov nimamo ničesar. Cestnine so glede na škodo, ki jo tovorna vozila povzročajo, občutno prenizke, na avtocesti je pogosto popolnoma nemogoča vožnja na zgornji meji omejitve, saj se nekateri gredo prave prehitevalne maratone (o genijalcu, ki je ob najgostejšem prometu prehiteval štiri ostale tovornjake ter za seboj naredil ogromno kolono vozil sem mislim, da nekaj že napisal), že nemalokrat pa sem doživel tudi naravnost kriminalno in morilsko vrivanje v prehitevajočo kolono, kjer se je kak nesrečnik komaj izognil srečanju z ograjo, mi za njim pa smo na vozišču vsi pustili 2 milimetra gume, ker smo morali tako divje zavirati. Nič ne rečem, posel, ki ste si ga izbrali je verjetno eden bolj zahtevnih, vendar je dejstvo, da moramo kot državljani RS najprej gledati na svojo korist, zato se mi argumenti zdijo popolnoma sprejemljivi. Manj denarja, vrženega v popravilo in mestoma ponovno izgradnjo cest pomeni več denarja za pomembnejše stvari kot so zdravstvo, šolstvo, itd.

  Lp

 • Odgovori Grampy 28. 3. 2007 at 18:40

  Ste se tisti, ki forsirate “blago na železnice” kdaj vprašali kaj to pomeni za hitro dostavo blaga? Katastrofo! Ker imamo nerazvito železniško infrastrukturo, bi to pomenilo obupne zamude, pokvarjeno blago, havarije. Ljudje, pozabite! Avstrija je druga (in draga) pesem, kar zadeva razvitost, zato se z njo žal ne moremo primerjati.

  Cath: predvidevam, da furaš zbirnike, če je en list3 (enotna upravne listine) vreden le 20% tovora. To verjetno pomeni, da preostanek robe spada v klasičen postopek. Očitno imaš stranke, ki ne šparajo. Moje sožalje.

  In ne, ne vidim le “tistega” posta. Ja pa tako,da je moja velika napaka ta, da se pač instinktivno postavim v bran šibkejšega. V tem Nergačevem prispevku so to avtomobilisti, v naslednjem pa kolesarji.

 • Odgovori Cath 28. 3. 2007 at 19:04

  @ Grampy: “Ljudje, pozabite! Avstrija je druga (in draga) pesem, kar zadeva razvitost, zato se z njo žal ne moremo primerjati.” … in še z marsikatero državo, ki jo mnogi postavljajo kot primer, pa vendar smo še daleč daleč od realnih možnosti biti vsaj podobni…

  Furam zbirnike ja, ampak to ni pogoj za vrednost lista3… kakor vem je: “/…/list3 vreden približno 20% vrednosti blaga…” (zakon o carini in carinskih postopkih, str. 14).

  @ Andrej: “nekateri tvoji kolegi v tej temi na ves glas razglašajo kako so oni najboljši, najbolj izobraženi, najpametnejši” Imaš prav, da se najdejo tudi takšni, vendar vozniki osebnih avtomobilov v tem ‘bahanju’ niso izjeme…
  Glede porabe denarja, ki ga država dobi s cestninami pa…. Ne vem kako si kdo lahko sploh upa pobirati denar za takšne ceste kot jih imamo mi?:s In na relaciji 200km plačaš min. 4x, pa kje je to svet videl?! Tako, da se mi zdi, da bi se blo resnično bolj produktivno ukvarjat z npr. urejanjem cest, ne pa da krivimo kamione, da so ceste takšne kot so in se poskušamo le-teh znebit, z namenom, da bomo imeli boljše ceste. Saj to je norost.

 • Odgovori Grampy 28. 3. 2007 at 19:21

  Cath, očitno imava za list3 različne razlage. Bova o tem kje drugje govorila, prav? 😉

 • Odgovori Cath 28. 3. 2007 at 19:26

  Grampy, hja očitno pa res… bo že, pa saj to ni ključnega pomena:)

 • Odgovori Andrej 28. 3. 2007 at 19:55

  Cath, glede avtocest na tvoje trditve nimam oripomb, ker je to žal res. Prav tako imaš prav glede določenih avtomobilistov (tako popolnoma nesposobnih kot tudi arogantnih).

  Je pa škoda, povzročena s strani tovornjakov resnično dobro vidna na Gorenjki, kjer ob močnejšem nalivu po levem pasu, če si dovolj nor, lahko voziš tudi 200 km/h, medtem ko se po desnem težave pričnejo že kmalu po stotki (kolesnice). Seveda bi se dalo težavo omiliti tudi z boljšo gradnjo avtocest (70 cm podlage, kot Nemci), vendar je ob gradbenem lobiju, ki avtoceste gradi tako zanič, da je nekatere odseke že po 8 letih obstoja potrebno popolnoma izkopati in ponovno zgraditi s podlago vred ter uporablja slab asfalt, tako da na primorski avtocesti že ob rahlem dežju na opozorilnih tablah povsod utripa “100 – spolzko”, to bolj utopično.

  Lp

 • Odgovori Anonimno 28. 3. 2007 at 20:32

  Se strinjam Andrej, ampak če so ceste zanič,. še ne pomeni, da morajo zato kar kamioni stran :S To je ravno tako kot bi rekli, da če en vlak iztiri zard slabe podlage al kokr kol, pol se lohk reče, da vlaki uničujejo bog ve kaj in je treba vse vlake odstrant, in tovor prenest na ladje:S Kaj pa če bi šli v to, da se ceste mal bolj stabilne oz. vzdržljive nardi? Ker mislm, da s cestnino, ki jo plačujemo, se kr fajn zasluž, ker se mi zdi da ni ravno poceni! (glede na naše plače)

 • Odgovori Andrej 28. 3. 2007 at 21:13

  Chef, se popolnoma strinjam glede gradnje. Dejstvo je (ne govorim na pamet, ker direktorja enega od gradbenih podjetij poznam osebno), da gradnja namenoma poteka počasi in je opravljena na nižji kvaliteti kot bi jo za denar pričakoval, ker je tu na kocki veliko delovnih mest. Če bi avtoceste gradili enako hitro kot so jih npr. Hrvati, bi imeli vsaj nekaj sto dodatnih brezposelnih delavcev ter precej revnejša gradbena podjetja. Počasna gradnja in pogoste obnove pa zagotavljajo polno zaposlenost in tudi reden dotok denarja tem podjetjem. To, da so različni direktorji na različnih političnih bregovih, a hkrati držijo skupaj, zagotavlja kontinuiteto. V to ne bo drezal nihče, saj njegova stranka pred vsakimi volitvami na račun tega dobi lepo donacijo. Za moje pojme naravnost ogabno, da se to dopušča, saj se ne igrajo le z denarjem, temveč tudi s človeškimi življenji (samo spomni se nesreč smučarskih skakalcev in direktorja Petrola na takrat še dvopasovnici). Kilometer avtoceste pri nas stane 9,5 milijona evrov, kar je približno enako kot v Nemčiji, s tem da gre tam za minimalno tripasovnice, opremljene z elektronskimi tablami na 2 kilometra ter da so pri njih ceste zgrajene precej hitreje kot pri nas in jih ne rabijo obnavljati vsakih nekaj let (Goli hrib od Razdrtega proti Senožečam so leto dni nazaj razkopali do skale in gradili na novo, ker je bila gradnja zanič), kar ceno še precej bolj dvigne. Bomo pa pri tem trendu prometa kmalu potrebovali štiripasovnice, saj bosta ob tolikšnem številu vozil desna dva pasova zasedena s prehitevajočimi se tovornjaki, eden pas levo z osebnimi vozili, skrajni levi pa bo lahko dejansko namenjen prehitevanju. Kolikšno ceno bodo postavili za gradnjo takšnih cest, si ne upam niti slučajno predstavljati

  Lp

 • Odgovori zrtp 28. 3. 2007 at 21:56

  nergač svaka ti čast da si me slikal. naredil sem veliko neumnost glede tega da sem izsilil prednost avtobusu,ampak za madžara mi pa ni žal da ga nisem pustil da bi se vklučil v promet.

 • Odgovori zrtp 28. 3. 2007 at 22:09

  dobro stran si odpru, to vidm po komentarjih drugih, ampak te komentarji so idiotski ker nevejo razloga zakaj nisem pustil madžara naprej.sedaj vidm kakšni se slovenci znajo, samo pluvat po drugem človeku ne zanima jih razlog sam da druzga človeka tlačjo v drek.

 • Odgovori zrtp 28. 3. 2007 at 22:19

  Glede tujcev v Sloveniji pa je tako ,da misljo da so glavni ,da lahko delajo kar hočejo.TO leti na madžara in na vse tujce ki se vozijo čez Slovenijo.Zato ker naši slovenčki ne ukrenejo čisto nič ker so copate.

 • Odgovori zrtp 28. 3. 2007 at 22:25

  NI šlo za zmago kdo je hitrejši,ampak zato kaj je madžar kazal v zaprti kabini proti men.

 • Odgovori Cath 28. 3. 2007 at 22:58

  @zrtp: To, kaj je po možnosti madžar kazal proti tebi, bi ti zelo vrjela, ker nisi edini s takimi izkušnjami, žal…
  Slovensi copate? Uff pa še kakšne, pa ne samo v tem pomenu, ki si ga navedel ti, ampak bi se dalo to kar naštevat, da se obrnejo kamor piha veter…
  “naredil sem veliko neumnost glede tega da sem izsilil prednost avtobusu” mislim, da se zato ne rabiš sekirat, ker bo avtobusar se mi zdi tazadni, ki te bo obsojal… bodo prej vsi tukaj pametni vozniki osebnih, ki niso še niti probal kej “večjega”

 • Odgovori chef 28. 3. 2007 at 23:42

  @zrtp: ne me jeba, težko verjamem, da si bil to ti 😆

  Fant, če si bil, meni je bilo vse skupaj smešno, haha, hvala za fantastično zabavo. Seveda je res, da sta ga oba posrala (mi je vseeno, kaj je kdo komu kazal) in bi lahko nasankal nekdo tretji…

 • Odgovori chef 28. 3. 2007 at 23:48

  @zrtp: ne me jebat, težko verjamem, da si bil to ti 😆

  Fant, če si bil, meni je bilo vse skupaj smešno, haha, hvala za fantastično zabavo. Seveda je res, da sta ga oba posrala. Pri tem mi je vseeno kdo je komu kaj kazal. Zaradi vajinega ega bi lahko nastradal nekdo tretji.

  Je pa res, če mene nekdo takole izsili, v danem trenutku popenim, ampak OK, tak je promet. Vsaj ni dolgčas. O tem sem pisal v prejšnjem prispevku.

  Obstajajo pa ljudje, ki bi radi, da vsi vozijo po predpisih kot ovce, to pa samo zato, da bodo sami lahko prekršili hitrostno omejitev za 100%. Takim se smejem. Bodi raje tiho, saj nisi sam na cesti, pa tudi najpametnejši nisi 😉

 • Odgovori Irenka 30. 3. 2007 at 22:55

  zrtp:Kaj pa možnost, da je bil madžar utrujen, morda ga je za trenutek zmanjkalo in si ga ti zbudil, pa je bilo že prepozno in je tako odreagiral, ker je mislil, da ga ti za….vaš in je bila situacija tu. Tudi sam si priznal v 2 odstavku. In to se nam poklicnim voznikom dogaja. Po črki zakona naj bi bilo zapisano tako , da imamo dovolj počitka in da vozimo spočiti, v praksi pa ni vedno tako.
  Morda se je kaj takega pripetilo tudi tebi, pa takrat v tvoji neposredni bližini ni bilo nikogar, kateremu bi kaj pokazal. Lahko pa da ti je,seveda, tudi iz čistega miru storil to , kar ti je. Tudi sama sem poklicna voznica(avtobus), sem veliko na cesti, pa vidim raznorazne voznike in druge udeležence, ki se jim isto dogaja in si kažejo, pa o tem ni kaj zapisanega in ovekovečenega. Bi bilo najbolje da bi bila futuristična satelitska kamera, ki bi posnela celotno dogajanje na vseh cestah, dokler smo še tako nerazviti.
  Cath in ostali kamionarji:ko so se fantje razpisali s kakšnimi konjički drvijo po cestah 300 km/h in je osnovna tema zašla še na druga področja, a mi lahko svetujete koga, ki bi imel prosto delovno mesto za volanom šleperja, kajti odločila sem se, da grem na špedicijo poskusiti tudi sama.
  Mi nekateri ful omalovažujoče odsvetujejo, vendar mislim, da so to tisti, ki sanjajo, pa si nič ne upajo, jaz pa svoje sanje živim in nisem na nikogar jezna

 • Odgovori Luka Čavničar 31. 3. 2007 at 10:49

  Pozdravljeni,

  čudovito napisan članek. Nisem bral vseh vaših komentarjev. Vabim pa Vas, da se kdaj v bližnji prihodnosti ustavite na naših straneh, kjer bomo objavili čas in kraj dogajanja šoferskih dni, kjer boste lahko tudi “navadni smrtniki” (tisti, ki nimate izpita za višje kategorije) peljali takega mastodonta, mi, člani tovornjak Kluba (Društvo šoferjev in ljubiteljev gospodarskih vozil Slovenije) pa vam bomo zadnji hip skakali pred 40-tonski tovornjak in vas preklinjali :). Šalo na stran – omenjena zadeva je v pripravi, Vi pa vabljeni, da se je udeležite.

  Srečno in predvsem varno na cesti,
  Luka Čavničar (luka.cavnicar@tovornjak.net)
  Ekipa tovornjak.net

 • Odgovori Luka Čavničar 31. 3. 2007 at 10:51

  Pa še pravilen naslov…se opravičujem, za napako pri vnosu prejšnjega posta.

  http://www.tovornjak.net

  7-3

 • Odgovori chef 31. 3. 2007 at 13:42

  @Luka Čavničar: tvoja sreča, da nisi bral vse trapastih komentarjev 😉 Hvala za ta zapis!
  Vabim te, da mi sporočiš datum in kraj, kjer se bodo ti tovornjakarski dnevi dogajali. Če bomo res lahko poizkusili vozit te mrcine, sem takoj zraven, kot tudi Fotr 😉

  Piši mi na matej.zalar@email.si , pa bom tudi jaz na blogu objavil vabilo.

  Sem zelo ZA vse tiste dogodke, ki skozi predstavitev nekega poklica utrjujejo strpnost med udeleženci prometa.

 • Odgovori Luka Čavničar 11. 5. 2007 at 12:29

  Torej…kot obljubljeno, objavljam zadevo, kjer boste lahko tudi tisti, ki nimate ustrezne kategorije, vozili tovorno vozilo. To se bo zgodilo jutri, 12.5.2007 v Ljubljani, na Letališki (bivša carina, BTC, Prometni center…). Obenem potekajo še ZŠAM tekmovanje v različnih kategorijah ter YETD (Young European Truck Driver – SCANIno tekmovanje mladih voznikov).

  Lep pozdrav,
  Luka Čavničar

 • Odgovori študent 1. 7. 2007 at 19:33

  Malo sem pozen, samo se ne moren zadržati svojega komentarja!!! Kot diplomant cestnega prometa, šofer kamionma, avtomobila, kolesa in tudi kot pešec, bi pripomnil samo nekaj-ni problem v šoferjih (vseh prevoznih sredstev) ampak je problem v nas in sicer v strpnosti in naši prometni etiki, ki je mimogrde v k****!!! Še vedni imamo (žal) balkanski način razmišljanja in kr nekam rinemo na cesti ne upoštevajoč, da smo vsi ljudje in vsi delamo napake. Vsem, ki majhnost svojega uda nadomeščajo z porscheji, amg-ji, bmw-ji in tudi tistimi, ki bi delali nevem kakšne sendviče priporočam, da kupijo letalsko karto za švedsko in se malo zapeljejo po njihovih cestah pa bodo vedli o čem govorim. Pa še tistim naj povem, ki so tako prepričani, da bi morali vsi kamioni na vlak-ideja sploh ni slaba, prišparali bi ogromno na vzdrževanju cest, onesnaževanju , da o živcev sploh ne govorim, vendar je tu drug problem-vlak stane, vlak ne pelje vsakih pet minut!!! in tako bi prevozniki imeli manjši promet in bi bili prisiljeni dvignat cene svojih storitev, kar bi na koncu pripeljalo do podražitve končnega izdelka v trgovini-pol bi pa bilo spet “stokanje” kak se je vse podražalo, pa še police trgovin v nevem kakšnih city-ih in prak-ih bi bile skorej prazne, ker železnica enostavno nima take kapacitete!!! Sicer so pa za takšno število kamionov na cesti krivi samo “turbo” kapitalisti, ki selijo proizvodnje v države z cenejšo delovno silo (beri:juga, romunija,….) pol je pa to treba pripeljat nazaj, no po drugi strani pa to spet ni tak slabo, imamo mi prometniki vsaj delo!
  Lp študent

 • Odgovori chef 1. 7. 2007 at 19:36

  Končno eden pameten!!! 😀

 • Odgovori darko 20. 1. 2008 at 21:40

  CHEF TI SI NAJVEČJI BEDAK IN EN NAVADEN VELEK BUTELJ JEBI SE

 • Odgovori chef 20. 1. 2008 at 21:47

  Hvala. Tudi ti ne zaostajaš veliko, še malo se potrudi, pa me boš ujel!

 • Odgovori Pero 22. 1. 2008 at 15:16

  Živjo!
  Bi mal pokomenteru, res dober napisan, sam sem tud kamjonar,še mlad 24let str, in sem eden tistih ki je hitro živčen.bi pa povedu, da za tak obračun včasih ne veste kašne svinje so na cestah mađari, slovaki, romuni,bolgari, pa še kakšen!sem prepričan da je ta mađžar preden ga je slovenec začev prehitevat voziv 80km/h, a ko jih kdo začne prehitevat, jim naenkrat začne it 90km/h, tako pa človek zgubi živce, in se dogajajo takšne stvari kod so se v tem primeru.pa verjemite mi da je to res, sem že 5let za volanom, blizu miljon km sem že narediv in vidim vse živo, to še ni velik!za tiste pametnjakoviče ki pa komentirate vse to iz osebnih vozil, pa bodite raje tiho, ker vi se vozite po pov ure na dan, pa ste živčni za enmu ki vozi počasneje od vas, mi pa vozimo 9-10h na dan, po tem pa lahko spoznate razlog za zivčnost nas na cestah!

 • Odgovori Anonimno 25. 2. 2008 at 22:55

  za vse norce ki ste proti kamijonom glejte špagetarje samo tri dni štrajka kamijonov je skoraj povzročilo kalops v italiji jaz sem zato da ustavimo kamijone za pet dni pa da vidim kaj boste zataknili za zobe oziroma dovolj bo da ustavijo cisterne pa da vidimo kaj boste tankal se ziher neboste trebali sekirat da se dva kamijona prehitevata ko boste svoj kup šrota gledali v garaži z praznim žalodcom idijoti manj žrite bo manj potrošnje in manj kamijonov vozim vsak teden relacijo slo-es in zaradi takih primitivcov zgubljam živce če se eden malce dlje prehiteva z vso pravico ker plača cestnino dvakrat več kot osebni avti ste živčni tud mi mamo družine k katerim se rade volje vračamo nekateri od vas ste vsak dan doma pa ste živčni ko pridete pet minut poznej domov ali v službo

 • Odgovori chef 26. 2. 2008 at 1:51

  A smo ti mi krivi, da imaš bedno službo v kateri ne najdeš užitka?
  Pazi kako govoriš, da ne bodo na koncu, ko bomo zmanjšali potrošnjo, brez služb ostali točno avtoprevozniki.

 • Odgovori ŽAC 15. 3. 2008 at 8:54

  SAM SEM ŽE 13 LET VOZNIK KAMIJONA , PROBLEM V PREHITEVANJU JE UŽITEK KI GA TI V OSEBNEM AVTU NIMAŠ.PA TUDI VESTE NE KAJ POMENI 500KONJEV POD RITJO, TI MORAJO DELA NE SPAT.

 • Odgovori franjo 21. 3. 2008 at 10:42

  Prehitevani auto je dolžan naprej spustiti auto,ki ga prehiteva.Za neupoštevanje le tega so zakonsko določene sankcije.Vsako dirkaško nastopanje je prepovedano(pa slikanje izza volana tudi ni zaželjeno).Kakršno koli zakonsko omejevanje vožnje po prehitevalnem pasu je brez veze,ker obstajajo vozniki osebnih avtov,ki vozijoz hitrostjo kamiona.

 • Odgovori lado 1. 5. 2008 at 18:35

  Jaz vam predlagam da se usedete v kamjon in naredite en krog po sloveniji. Potem pa pisite razne kritike in izjave. Vam pa ne priporocam da greste v F aliE.

 • Odgovori Petra 21. 5. 2008 at 21:32

  Vi, ki imate tolk za povedat proti tovornjakarjem ste navadni bumbarji, pa ne vozm tovornjaka, še avta ne, pa mi vozniki v avtih dostkrat pojejo živce, k tolk cincajo že če je lep vreme, bog ne daj da pa pada dež al pa sneg, takrat se pa vozte počasnej k pa mamca pr 90 letih hod, bi vam pa najraj za štiri mesce dokler sneg ne skopni vzela izpite pa avte!!!

  Sm se pa dost prevozila s tovornakom, k sm hodila lani vsake 14 dni na furo v anglijo, pa še dons bi se če nebi rabla šole delat pa na šiht hodt. Tovornakar prehiteva unga k voz 2km/h počasnej k on ker se mu to zdi dost, pa če jih v enm dnevu na furi ki traja cel tedn prehiti 5-10 mi to velik pomen, ker pomen da bo prej doma, s svojo družino in prijatelji, k jih vidt vi vsak dan on pa samo med vikendom če ima srečo in ni čez čez vikend v tujini!

  Ampak sej je brez veze vm razlagat pa karkoli govort k nimate pojma da tovornakar težko zasluž svoj dnar, čeprov vi mislte da on itak sam voz in ne rab nč drucga delat, pa se glede tega zlo motite!

 • Odgovori lea 24. 6. 2008 at 12:24

  Petra tole pa ni ravno na mestu glede na to, da niti avta ne voziš!!!
  Glede tega, kdo kako in koliko zasluži, pa tudi ni tema. Vsako delo, ki ga človek opravlja je častno, prav tako pa ima vsak človek možnost izbire katero delo bo opravljal.Se ti ne zdi?

 • Odgovori Nergač » Tranzitna gneča 28. 6. 2010 at 7:31

  […] so taki manevri precej stalna praksa, znana tudi slovenskim tovornjakarjem. Njihova logika je, da ob pet kilometrov višji hitrosti […]

 • Odgovori Martin 22. 1. 2011 at 10:45

  sam sem šofer in ti povem da ponavadi če koga prehitim oz. Sem prehiten ko prideva z kabino vštric počasnejši osramočeno pogleda v desno vzvratno ogledalo…. Me pa veseli da je vsaj nekdo ki mu je zanimivo gledati kako se kamijona prehitevata z 1km\h razliko…. Je kar zanimivo in dostikrat kot v tem primeru zožanje kjer se gre koliko te je v hlačah čeprav priznam da z tem lahko ogorziš druge na cesti…. Ko pa vozim avtomobil za dvema tovornjakoma ki se prehitevata mi gre tudi kar malo na k…c! Drugače pa odličen opis dogodka in lepo povabljen na kakšno prehitevanje z menoj hah!

 • Odgovori chef 22. 1. 2011 at 11:52

  V bistvu bi šel z veseljem enkrat s tovornjakarjem na eno daljšo furo!

 • Odgovori Nergač » Na barikade! 5. 8. 2011 at 18:01

  […] Tovornjakarji mislijo, da so zaradi njihovega menda nujno potrebnega dela kralji na cesti – videl sem jih že kar nekaj, ki so svoje tovornjake opremili z nalepkami “king of the road”. Tovornjakarje večina slovenskih voznikov težko prebavlja, predvsem zato, ker jih motijo na prehitevalnem pasu avtoceste. Res so moteči, se strinjam, ampak jaz imam dosti več težav z avtomobilisti na levi špuri. Skratka, tovornjakarji se vsaj takoj odmaknejo na desno, je pa res, da so nekateri neverjetno nesramni – so pač s svojimi štiridesetimi tonami cestni kralji. […]

 • Odgovori Anonimno 13. 11. 2012 at 17:50

  …leta 1983 rojenim, včasih nergavim dobrovoljnežem, ki misli, da se morajo vsi okrog njega smejati. Zato ga nimajo le za sitnega, ampak tudi za nepopravljivo otročjega.

  O.M.G.

  FAK

 • Komentiraj