Triglav za telebane

Na Triglavu sem bil tretjič in – vsaj do nadaljnega – tudi zadnjič. Prvič smo z Igorjem in njegovo takratno družico na vrh skočili iz doline Krme. Ne samo da je bilo lepo vreme, tudi gneče ni bilo, žal pa še nisem imel fotoaparata, da bi arhiviral krstni vzpon. Drugič je bilo dve leti nazaj, ko sva imela z M. pravo pustolovščino. Štartala sva iz Kota in imela namen prespati v Staničevi koči, kjer pa me je oskrbnica zaradi neznanega vzroka ves čas nadirala, zato sva se pobrala dol še isti dan. Jaz seveda s kramo za dve osebi za dva dni! Gneča na Triglavu je bila takrat neverjetna, moteča, ampak se je dalo shajati. Takrat sem še imel lase.

???????????????????

Tokrat sva s Krofom pristopila z manj obiskane smeri in le redko srečala kakšnega tujca – Čehe, Slovake in Nemce ali Avstrijce, mislim, da je bil eden tudi Anglež. Slovencev skoraj nič! Na vrhu je bilo podobno, samo da so se jezikovni sestavi pridružili še Hrvati, tisti, ki se pač niso odločili za bojkot naših cest. Slovenci pa – kot da jih ni.

Že na vrhu sva se čudila zanimivim tičem v skoraj popolni alpinistični opremi, ki je na težkokategornikih izpadla tako kot jaz izpadem z drsalkami na ledu. Še posebej zanimiv je bil debeluhar s tako obupno zatečenimi nogami, da ga jaz ne bi spustil niti do trgovine. Kdor je že bil na Triglavu, ta ve, da je Aljažev stolp nekoliko više, do njega se je treba povzpeti dva ali tri metre po skalah. Tip je komaj prilezel do tja! Resno, vmes je dvakrat skoraj telebnil! Njegov uspešen dostop na Triglav je za moje pojme enačba s tisočerimi neznankami, saj v bližini nisva slišala helikopterja! Krof je rekel, da so izgledali tako kot da bi iz Cityparka naključno potegnili ducat obiskovalcem. Jaz mislim, da takšnega cvetobera naključno ne bi mogel nabrati. Moral bi izbirat.

????????

S spustom sva zamudila minuto, največ dve. Tik pred nama se je namreč dol usul ves ducat Čehov, kolegov nerodnega zavaljenca. To bi moral snemat! Po skalovju navzdol so se, sicer brezhibno opremljeni, kobacali kot majhni nerodni otroci. Nisem vrhunsko izkušen gornik, ampak tam kjer sva s Krofom s skale na skalo odskakovala kot gamsa, so se ti ljudje vpenjali na zajle! Nič nimam proti stoodstotni varnosti, ampak lepo vas prosim, hodili smo po avtocesti! Da je bila mera polna, jim niti na misel ni prišlo, da bi naju spustili naprej!

????????

Z vrha je brez opozorila priletel prvi kamenček. OK, hordi morava pobegnit, sva si bila enotna v mislih. Opravičujoče sva se, na pol izven poti, rinila mimo, Krof je mimogrede ujel še opazko, da sva nervozna. Ja, take pezdete imam najraje! Brezobzirno se vlačijo kot pohabljeni legvani, ko jih nekdo prehiti, se pa še  razburjajo! Ravno sva zašibala dol, ko me je pokonci vrglo topotanje in Krofov opozorilni krik – približno v moji smeri je odskakovala za dve glavi velika skala. Malo levo, malo desno, nisem točno vedel kam bi odskočil in se raje odločil šele v zadnjem trenutku.

Idioti nad nama so se … saj ne boste verjeli … bedasto so se režali!

Še preden me začnete nadirat, se seveda posipam s pepelom. Na glavo sodi alpinistična čelada, pa če se nam zdi Triglav še tako nedolžen. Seveda je vprašanje, koliko bi pomagala ob deset-kilogramski batini, pa vendarle! V gore ne grem več brez čelade, preklemansko, saj imam alpinistično trgovino čez cesto!

Na Triglav se vlačijo popolnoma nesposobni nerodneži. Slovencev skoraj ni, kar je normalno. Imamo še veliko lepših gora, kjer se obiskovalci še znajo obnašat – Kranjci smo pač hribovci, z gorami so naši pradedje živeli, medtem ko so vzhodni Slovani videli kvečjemu Visoke Tatre, pa še tja se jim verjetno ni ljubilo zlezti. Ko pridejo na dopust v Slovenijo, bi pa kar vsi splezali na Triglav, kar tako, ker je pač fino, pa da se bodo lahko malo pohvalili.

Ko človek v eni od lukenj vidi še to svinjarijo …

????????

… ga pa itak vse mine. Triglav je postal industrija, destinacija masovnega turizma, kamor se lahko privleče še tako zavaljen, neotesan in nespameten prašič, da ima le dovolj časa!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori boštjan 10. 7. 2008 at 7:50

  pozimi je precej manj ljudi včasih si lahko celo sam tam gori 🙂

 • Odgovori miHA 10. 7. 2008 at 7:58

  lepo lepo opisano, kot da bi prebral moj spis iz zadnjega obiska na Triglav.Edina razlika je, da smo mi na vsakih 45 minut srečali estega, pijanega prekmurca, ki nas je nenehtno prehiteval, pol pa se zabubuil s pivom v senco, ga spil in nas ponovno prehitel.
  Spanje po koča pa je bil tako ali tako vdno izziv, nazadnje smo spali kar na podestu stopnic.

  Imamo polno lepših vzponov, kot je OČA.

 • Odgovori ametist 10. 7. 2008 at 8:01

  Zdravniki mi povedo, da sem prekomerno rejen in zato ne morem tako visoko prilezti. Mislim in vem, da nevgojenih je suhih in debelih, ki za sabo puščajo te smeti , ki so dokumentirane na tvojem blogu. Kar se prašičev tiče, so baje zelo inteligentni imenitni na krožniu, skratka v vsakem pogledu OK!

 • Odgovori kekec 10. 7. 2008 at 8:12

  Ves tisti pregovor-samo osel gre trikrat na led!
  Ne zameri! Jaz sem bil samo enkrat gor in nikoli vec! Pa prav zaradi bontona, ki manjka ogromno obiskovalcem tam gori. Mas prav-tisti ki ljubijo naravo grejo kam drugam-kjer je drugim neznano.
  meni grejo toliko na zivce, da rajsi se po domacih gorah hodim po brezpotjih. S Stanicevo koco pa sem tudi jaz imel slabo izkusnjo-tja pride vec pijancev kot planincev.

 • Odgovori BlackOrange 10. 7. 2008 at 8:20

  Zato pa raje hodim v hribe pozimi. Takrat vsaj v večini hodijo gor ljudje, ki znajo “hodit” in imajo izkušnje ter se znajo primerno obnašati. Poleti pa se izogibam markiranih poti in destinacij kamor zahaja večina tako imenovanih “planincev”.

 • Odgovori Anastazija 10. 7. 2008 at 8:30

  Malo strpnosti, prosim in tolerance do drugih. Niso vsi vitki in postavni, niso vsi športne postave in mišičnih nog. Nekatere so obtežila leta, kilogrami, a imajo vseeno voljo in moč, da zlezejo na kak hrib. Poznam 70-letnega planinca iz Posavja, majhnega, okroglega, na videz okornega, s pivskim trebuščkom, kot da je pojedel žogo. A z njim se ne more meriti v hrib noben mladec. Ko enkrat pošiba v hrib, ga ne dohajaš. A je planinski vodnik in bo vedno hodil s skupino ter prilagajal svoje moči najšibkejšemu členu, brez pomilovalnih pogledov, brez očitanja, ker nekateri ne zmorejo loviti tempa ostalih. Mladost in moč nista vse. Ljudi, ki kljub letom zmorejo gristi strmine in imajo voljo, da gredo v hribe, je treba občudovati in se jim ne posmehovati.

  To, da pridejo v naše hribe tujci, ni nič slabega. Tudi Slovenci smo tujci in oblezemo vse koščke sveta. Kam vse ne lazimo po hrvaških otokih! Redki smo, ki hodimo še v Dalmaciji v hribe. Smeti in pijančevanje pa so odraz posameznika, njegove kulture in odnosa do narave.

  Moral bi vedeti, da v tem letnem času pač vse rine na Triglav in če si želiš mir, se spravi na kakšno manj obljudeno in bolj tihotno goro. Lepo bodi.

 • Odgovori chef 10. 7. 2008 at 8:42

  @boštjan: Problem je v tem, da se zaenkrat ne čudim sposobnega, da bi gor lezel tudi pozimi.

  @miHA: Hehe, če vas je ves čas prehiteval s pivom v roki, je bilo pa z vami nekaj narobe 😛

  @Anastazija: Strpen naj bom do kretenov, ki mi na glavo valijo skale? Smešno.
  Zaradi mene je lahko tip težek 150 kilogramov, če zmore na vrh normalno in če se mi umakne, ko sem hitrejši. Sicer naj pa ostane doma.

 • Odgovori Nosiesta 10. 7. 2008 at 9:20

  Ja, stari, saj boš počasi skontal in nehal drsat že zdavno popolnoma zglajenih romarskih poti, ki imajo s hribi skupnega le nadmorsko višino.
  Mar bi prej povprašal, preveriš pa lahko recimo v Repovem kotu, na Pršivcu, na Zeleniških špicah, …
  Eh…

 • Odgovori seamus 10. 7. 2008 at 9:20

  Zato se človek začne počasi izogibati planinskih postojank in markiranih poti. Poiščeš občutek za brezpotje in uživaš.

 • Odgovori aljo 10. 7. 2008 at 10:14

  V Sloveniji je preveč lepih hribov in gora, da bi hodu na Triglav – sej ne rečem, lep “kucel”… sam zgornji opis pove vse.

  in ja… lepo, da hodijo turisti v Slovenijo… sam nej si izberejo sebi primeren vzpon.
  Konc koncev dostop do vrha Triglava sploh ni tako zelo enostaven.

 • Odgovori Človek 10. 7. 2008 at 10:29

  Chef se popolnoma strinjam z napisanim. V AO Jesenice smo že davno dali predlog, da se zakonsko omeji hribolazenje na lastno pest (razen seveda članom alpinističnih društev, ki imajo dokazila o svoji primernosti in sposobnosti), ter da se uvede obvezne inštruktorje in nadzornike. Ampak takrat smo slišali očitke, da bi samo želeli služiti. Tudi slike Čehov v sandalah na malem Špiku, kjer se skale še bolj drobijo niso nikogar prepričale… Bil pa sem vedno presenečen, ko sem videl Čehe, ki po nekem čudnem naključju niso nosili s seboj napihnjenih blazin 😆

 • Odgovori enjanez 10. 7. 2008 at 10:35

  Zadnje čase v hribe hodi vse več ljudi. Zato da na nekaterih vrhovi še lahko najdeš mir in samoto, morajo biti drugi bolj obiskani. Triglav je na žalost prevzel to žalostno nalogo.

  Ko v ponedeljek rečeš, da si bil na Bovškem Gamsovcu, te vsi debelo gledajo, če pa rečeš, da si bil na Triglavu, si pa velik frajer.

  Ima pa tudi Triglav svoje trenutke samote, samo ujeti jih je treba.

 • Odgovori seamus 10. 7. 2008 at 13:42

  @enjanez – ko pa rečeš, da si bil v fužinskih hribih (recimo Škednjovec, Vrh Hribaric, Mišelj vrh, Stogi, Ogradi), te pa še “poznavalci” čudno gledajo 😀

 • Odgovori Nick 10. 7. 2008 at 13:54

  Na Triglav najraje grem septembra ali celo oktobra. takrat je prav romantično. Čeprav – včasih mi tudi malo gneča paše. Vsaj kakšno fajn Čehinjo vidim 🙂

 • Odgovori chef 10. 7. 2008 at 14:01

  @Nosiesta: Ti raje malo pridrajsaj v Ljubljano, da greva na kakšen pir. Makalonco so sicer zaprli, ampak te bom peljal v kakšno drugo ljubljansko oštarijo s tapravim filingom! Saj veva, ti znaš živet!

  @Človek: Mislim, da je ta grupa celo imela vodnika, definitivno pa so bili opremljeni z vsem potrebnim. Ampak če se mi pa noče umaknit in se še razburja, ko jih prehitim, je pa svinjarija!

 • Odgovori walter07 10. 7. 2008 at 15:01

  Konec avgusta pred dvemi leti smo šli na Triglav . Iz Kredarice do Aljaževega stolpa so krenili ob 1 ponoči. Nobenega nismo srečali. Bili smo popolnoma sami. Čudovito.

 • Odgovori Tomaz 10. 7. 2008 at 20:43

  @ chef – jaz sem se mislu letos kot vsak sloven enkrat podat na triglav, čeprav sem že prelazil vse možne švabske, lahovske in avstrijske gore še na triglavu nisem bil kar me je prav jezilo. Ampak ko sem pa bral tole me je pa res minil …

  kr depresivno … glede na to da sem se tega vzpona tako veselil

  dej mi povej sej eno dobro alternativo v teh koncih kamor bi lahko svojo žensko vzel sabo (ne sme bit prestrmo) in da bi blo malo manj folka

 • Odgovori barbiblond 10. 7. 2008 at 21:09

  Ha, še jaz sem bila gor. To je bilo še pred vojno, ni bilo tujcev, je bila pa avgustovska gužva, smeti in vročina čez melišča in Aljaž še ni sivel… Včasih je lušno blo, res 🙂

 • Odgovori Nick 10. 7. 2008 at 21:37

  Tomaz, ne verjamem ti niti ene besede

 • Odgovori Nick 10. 7. 2008 at 21:39

  tako da kar laži sam sebi še naprej, pa ti bo dobro na zemlji

 • Odgovori chef 11. 7. 2008 at 7:41

  @walter: To pa verjamem. Ampak upam, da je bila vsaj polna luna, sicer bi bilo isto, kot če bi lutali po stanovanju z ugasnjenimi lučmi 🙂

  @Tomaz: Ojej, nisem jaz eden od tistih hribovcev, ki poznajo vse slovenske vrhove… ma daj, pelji jo v hribe! Če je mogoče, med tednom, pa obvezno čelado na bulo! Dejansko je pa ta pristop najlepši, sploh za začetnike.

  @barbiblond: Matr, govoriš kot stare mame… “pred vojno…” 🙂

 • Odgovori barbiblond 11. 7. 2008 at 10:41

  Nalašč, se mi tako fejst sliši :green:

 • Odgovori walter07 11. 7. 2008 at 14:19

  @chef: Bila je polna luna . V daljavi se je bliskalo . Tak da se je videlo . Res čudovito

  Edina nevšečnost je bila pa na Kredarici. Ena družba je do enih ponoči vstrajno rajala( napili so se ga ). Tak da ni bilo nobenga spanca.

 • Odgovori pijanec 12. 7. 2008 at 1:44

  Čelada ti pri takšni skali ne bi nič pomagala. V prihodnje raje pazi, da ne boš imel nad sabo kakšnih teh vzhodnoevropejcev.

  Človek: svoboda gibanja je ustavno zagotovljena, tako na slovenski kot na evropski ravni. In mislim, da se nihče nima pravice vtikati v to, kdaj, kako bom šel v hribe in na kateri hrib (v seznam “prepovedanih” hribov bi se seveda vmešala politika glede na interese) bom sploh šel. Tisti, ki so neprimerno opremljeni, pa so si sami krivi in če se jim kaj zgodi, naj sami nosijo odgovornost.

  Kdaj se boste že nehali obnašati tako, kot da odrasli pri vseh aktivnostih potrebujemo varuško v obliki države?!?!?

 • Odgovori Rok-11 12. 7. 2008 at 18:45

  Bravo! Tale zadnji odstavek Pijanskega komentarja je zakon!

  Nekateri bi – zdaj, po prvem Elektrarningu – tudi omejili plovbo po rekah, ptem propvedali hojo po hribih… kaj bi pa sledilo?

 • Odgovori chef 12. 7. 2008 at 22:30

  @walter: Ja, tako je v teh kočah. Med planinci je ogromno primitivcev, žal.

 • Odgovori Branč 15. 7. 2008 at 7:11

  res bi rad videl (pod)človeka, ki je zmožen odvreči plastenke in ostalo nesnago, kot je vidno na sliki. Pogledal bi ga v oči, rad bi videl ta nivo intelegence, rad bi spoznal njegove starše, pogledal bi še njihov nivo kulture in ustanovil bi delovna taborišča za to vrsto podljudi.

  @človek,
  tvoj komentar pa me spominja na Hrvate, ki so nam vzeli potapljanje.
  Podobno kot tvoj predlog za gore. Slovenski potapljač s 500 potopi se lahko v Jadranu potaplja le s hrvaškim dripcem z licenco..

  😉

 • Odgovori Slavko 16. 7. 2008 at 17:01

  Oho vidim da si bil že v tretjo gori . No jest sem bil sam oenkrat in še to pred kakimi sedmimi leti , in od takrat tudi meni več ne diši Triglav. Razlog je pa približno tak , kot si ga ti navedel . In ja Triglav je Triglav , toda roko na srce je še dosti lepših hribov , in predvsem tam je dosti več miru . Kar se tiče telih tujcev pa mislim da nima smisla izgubljati besed.
  Neboš verjel toda s kolegom sva videla na Kredarici nekoga v čevljah s petko . Majke mi ne lažem , in ni mi jasno kako je degen prilezel tja gori .

 • Odgovori Snecer 6. 7. 2009 at 17:54

  Se ob tej aroganci ne čudim, da te je nadirala oskrbnica v domu.

 • Odgovori Fuga 6. 7. 2009 at 18:56

  Ja, to je tisto doživetje brez olepševanja. Folk se zabije ke u tist bogi Triglav, pa še hoditi ne zna. Jaz sem tudi za prehitevanje, saj tako počasi, kot nevešč planinec, ki gre prvič gor, sploh ne znam hoditi in je to zame še bolj nevarno. Tudi ni potrebe, da bi za dva dni hodil gor, saj je en dan poti čez glavo dovolj. Čehov pa teh Nizozemcev in Madžarov je pa tudi na Matterhornu polno, sicer bolj ob vznožju pa do sredine gore nekje, ki zariplih obrazov naskakujejo vsako skalco posebej, pa na Mt Blancu, kjer naletiš tudi na Japonce, Črnce in vsemogoče osvajalce razvpitih vrhov. Da se mi kar obrne. Ne pa bogi Triglav, ki je v sezoni od daleč tak, kot da bi imel grivo. L.p.

 • Komentiraj