Tropski čaj

Kavo sem pred časom omejil na dve dozi dnevno. Prvo tradicionalno spijem ob tričetrt na osem, z drugo počakam do popoldneva. Ker me ven pogosto zvlečejo že prej, imam včasih precejšne težave. Sokov ne pijem, izogibam se tudi gaziranih pijač. Šnopsa pred deseto ne strežejo. Pir mi zjutraj ponavadi ne prija. Da bi naročal ustekleničeno vodo, se mi zdi trapasto, ker je to ob izvrstni pitni slovenski vodi ekološki kriminal. Lahko bi sicer naročil gazirano vodo, ampak to ni dosti bolje.

Naročim čaj. In večinoma trčim ob problem.

Kako je, na primer, možno, da v kavarni pod gorenjskimi planinami nikakor nisem mogel dobiti planinskega čaja ali vsaj nekaj podobnega? Ali kakršnega koli iz slovenskih avtohtonih zelišč. V najboljšem primeru imajo meto. Tako sem navsezadnje naročil čaj iz sivke, kar se mi je zdelo trapasto, ko sem ga poskusil, pa že kar bizarno. S sivko nimam problemov: lepo je videti, dobro diši in dobro preganja molje. Zakaj bi iz nje delal čaj, mi ni jasno.

Na pravi čaj se nekako ne morem navaditi, ker nikoli točno ne vem, kako bi se ga lotil. Izobrazba mi na tem področju šepa in ne vem katerega se pije z mlekom, ali ga je treba sladkati in ali moram zraven nujno potegniti nekaj dimov iz pipe ali vsaj pokaditi cigaro. No, tudi okus pravega čaja, naj bo črn ali, bognedaj, zelen, mi ni ljub, poleg tega pa vsebuje podobne snovi kot kava, ki jo omejujem. V omari imam že lep čas škatlo nekega pravega čaja z okusom po vaniliji. Čeprav se na čaje ne spoznam, imam občutek da gre za nek odvraten ekstrakt in ga enačim z zvarki, kakršen je Bandidos Ice.

Spomnim se, da sem pred časom pravi čaj kupoval za darilo. Najprej sem kupil čajnik, litoželeznega. Sicer sem pričakoval visoko ceno, ne pa tudi, da bo še trikrat ali štirikrat višja od najbolj pesimističnih ocen. Hitro sem pobegnil v naslednjo trgovino. V tisto azijsko na ljubljanskem Starem trgu. Tam me je najprej pomirilo, da dejansko obstajajo tudi bistveno dražji čajniki, na koncu pa sem komaj ušel, ker so prodajalke še bolj osladne kot tiste, ki svetujejo v parfumerijah.

Zadnjič pa sem kupoval dobri stari planinski ali šipkov čaj.

Sadni raj. Okus zmage. Izvir mladosti. (A me zajebavate?) Navdih marelice. Strastna pomaranča. Praktično ni normalnega čaja, za katerega bi vedel, kaj bom dobil. Do takrat nisem vedel, da je mogoče čaj narediti tudi iz marakuje, ananasa, avokada in podobnih sadežev, za katere sploh ne vem, kako so videti.

Ta slovenska miselnost … samo da ni planinski, materina dušca ali žajbelj. Zeliščna harmonija se verjetno že bolje prodaja. Ali Svežina mete. Da se le ne sliši kmečko. Največ dve generaciji nazaj so bili pa vsi naši sorodniki … kmetje. Slabo pismeni. In verjetno pametnejši.

Prejšnja objava Naslednja objava

33 komentarjev

 • Odgovori ena 24. 1. 2013 at 18:07

  Kaj pa opojna češnja, sladka borovnica, gozdne skrivnosti…?:P

 • Odgovori darjeeling 24. 1. 2013 at 18:46

  čaji z okusom jim rečejo , fuj in fej.

 • Odgovori seamus 24. 1. 2013 at 19:07

  Šopek dobiš. Pakiran na kilo. Prav tako planinski čaj. Tudi ta je na kilo, ali tam okrog.

  Kaj pa jasminov čaj? Tega lahko piješ na litre.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jasmin_tea

 • Odgovori seamus 24. 1. 2013 at 19:08

  😆 Šipek, ne šopek.

  • Odgovori :) 19. 10. 2016 at 8:15

   šupak 🙂

 • Odgovori darja 24. 1. 2013 at 20:01

  😀 Čaj iz materine dušice – to je bilo v času Kekca in tete Pehte.
  Še večja jeba je, če naročiš limonado.
  Imajo vodo, imajo rezine limon za čaj, sladkor – ne strežejo pa limonade, ker jo nimajo na ceniku.
  Koliko pa stane čaj v LJ?

  Na smučiščih je 1,20 eur! 2 dcl vode, hibiskus in citronov koncentrat. To se cmari v velikem loncu. Če ga zmanjkuje proti 17.uri, ko se zapira koča, dolijejo še ene par litrov vode.

  Kva je to enga keša!

 • Odgovori lara 24. 1. 2013 at 20:02

  oh no no… tekane planinski čaj ali šparov gorski čaj. obstaja, samo ponavadi tam kje na dnu ker se, kot si pravilno ugotovil verjetno bolje prodajajo barvne škatlice vseh možnih barv…

 • Odgovori wwww 24. 1. 2013 at 21:42

  pij kakav! 😀

 • Odgovori darja 24. 1. 2013 at 22:59

  Jaz se bom sigurno prijavila na tečaj, delavnice spoznavanja zdravilnih rastlin v našem okolju.
  Od koprive do regrata. Od šipka do šopka 😛

  Do zdaj poznam samo kamilico, pa eno rastlino, ki raste na Blegošu in Menini planini, med travo!
  Odličen čaj za srce.

 • Odgovori simon 25. 1. 2013 at 0:26

  Najprej lep pozdrav,tele tvoje bloge berem že kr nekej časa,pa še se za komentiranje do dons še nisem odloču.Morm priznat da jih z veseljem preberem,prav tako pa tudi vse komentarje.Vse skupej me pa največkrat sravi v smeh in dobro voljo kar je zlo pohvalno in upam da ostane tako tudi naprej.
  Glede čajev v gostilnah sm pa tud jest v večini zlo razočaran,normalnega čaja skor ne dobiš več,naročiš kamelico,te pa gledajo ko da si z marsa padu.Prisegam na domače čaje iz rožc,pa še to prednost majo da se jih po dveh šalcah ne naveličaš,kar za razne druge ne morm rečt.L.P.Simon

 • Odgovori t-inca 25. 1. 2013 at 7:50

  Sem ti hotela predlagat roiboos, pa se mi, glede na napisano, zdi, da ti tudi ne bo všeč, da o tem, da se ga da dobit v kakšnem lokalu lahko samo sanjaš. Mene najbolj razjezi, ko človek naroči čaj, dobiš pa tisti zvarek iz hibiskusa, ki je že sam po sebi kisel ko hudič s podivjano aromo jagode in vanilije. Fej in fuj res. Letošnja zmaga med novonastalimi zvarki je pa menda res Strastna pomaranča, ki naj bi imela poleg pomaranče tudi okus po rumu. KAsirala sem jo v enem od božičnih daril in sem škatlo celo odprla – že suha zadeva smrdi po ne vem čem, ko pa vse skupaj preliješ z vodo je treba pa že stanovanje luftat. Se dobi sem in tja kakšen lušten zeliščni čaj, kot so ti jih zgoraj našteli, samo zadevo je treba reševat pri koreninah – kelnerci v stalnem lokalu dotajčit, kaj naj šef nabavi. Pa veliko sreče s tem 🙂

 • Odgovori vesna 25. 1. 2013 at 8:15

  @simon: če naročiš kamElico, te pa res lahko gledajo kot bi z marsa padel 😀

 • Odgovori Koala 25. 1. 2013 at 11:30

  Najbolš da naročiš kozarc tople vode, jst ti dam pa paket domače bezga 😉 sicer je za zimo materina dušica ta pravi čaj, ker ogreje telo 😀 a ga hranim zase, ker mi je najljubši, meta pa poleti…ker hladi 😀
  lahko pa prideš kdaj na čas 🙂

 • Odgovori Koala 25. 1. 2013 at 11:31

  na čaj

 • Odgovori darja 25. 1. 2013 at 11:32

  @ vesna 😛

  Sicer pa, Žabce Lublanske lahko kupujete vse rošce, za vse tegobe, na tržnici, aneda?

 • Odgovori Podplat 25. 1. 2013 at 13:28

  Me i se je zdelo pa lepo gledatpisane škatlice çajev z lepimi sanjskimi imeni. Mešanice so bile skrivnost, ampak sadni čaji imajo lepa imena. V tej zbirki bi lahko bil tudi planinski čaj, pa kakšen primorski zvarek, pokrajinsko vezani čaji pač. Pri nas popijeta otroka veliko šipka. Tudi na treninge ga nosita s sabo. In pri težavah v trebuhu, smo začeli uporabljati šipek in ne kamilico, rezultati so boljßi.

 • Odgovori boro 25. 1. 2013 at 14:08

  Meni ja najboljši planinski, ali kak podoben. Razne pomaranče, jagode in ostalo pa se okuša preveč umetno.

 • Odgovori robert8 25. 1. 2013 at 15:08

  Čaj je samo črni ali zeleni, vse ostalo so poparki! Zeleni z medom je zame prva liga, se ga je pa treba navaditi. Vse ostalo kar prodajajo v filter vrečkah je katastrofa! Dober planinski poparek dobiš še ponekod v hribih, ali pa kaj zeliščnega, kar naberejo poznavalci.
  Okrog 10h se pa itak povsod da šnops nažicat 🙂

 • Odgovori n* 25. 1. 2013 at 15:25

  Ravno zadnjič sem hotela kupiti enega.. in mi ni bilo čisto jasno zakaj nikjer ne piše: jagoda, malina, češnja.. pač enostavno 🙂 ne pa npr. vitalna malina?? kar niti ne vem kaj pomeni.

 • Odgovori tanja 25. 1. 2013 at 16:21

  Moja stara mama občasno nabira rožce na Veliki planini, Pokljuki … potem zadeve posuši in iz tega pride res dober čaj. Je pa kar nekaj dela s tem in poleg tega moraš imeti prostor za sušenje. Ampak čaj pa zmaga 🙂

 • Odgovori Urška 25. 1. 2013 at 21:35

  Jaz pa sama nabiram zelišča in si naredim domačo mešanico. Vsebuje lipo, bezeg, šipek, meto, meliso, materino dušico, ognjič, lapuh, navadno dobro misel, včasih tudi kakšno trobentico…
  In najbolj paše z žlico medu in limono 🙂

 • Odgovori Mia 25. 1. 2013 at 21:52

  Zakaj se redko kje dobi domač zeliščni čaj? Zato ker je nabava takšnega čaja za gostince dražja od aromatiziranih filter vrečk, kupci pa so očitno zadovoljni tudi s temi.
  Pridi v Idrijo na čaj, v enem izmed tukajšnih lokalov imajo veliko izbiro domačih zeliščnih 🙂

 • Odgovori chef 25. 1. 2013 at 22:31

  @darja: Ta čaj postreže nekdo, ki dobi plačilo, nekdo mora plačat najemnino za prostor, jebenemu Sazasu plačuje, da lahko vrti muziko, ia snažilko v lokalu in tako dalje. Se bo treba kakčnega biznisa lotit, pa boš razumela da v ceno 1,20 evra niso vračnunani samo 2 dcl vode, filter vrečka in 1/16 limone.

  @Koala: Ja, to bo enaka scena kot takrat, ko sva pri meni jedla špagete in pila cabernet … srečni moški par.

  Nekateri imate prav. Noro je že to, da pijem čaje iz filter vrečk. Zelišča seveda dobiš na vsaki kmetiji in res ne vem zakaj ne bi raje podpiral malega gospodarstva.

 • Odgovori Inda 27. 1. 2013 at 11:08

  Huh, najbolj bizaren čaj ki sem ga enkrat poskusila je bil seveda iz filter vrečke, z okusom lešnika. Toliko o tem iz česa se dela čaje 🙂 V glavnem zadeva je bila precej ogabna, nekega nedoločljivega okusa…
  Kar se tiče sadnih čajev pa so v večini nateg, saj pri vseh prevladuje baza šipek, ostalo ‘sadje’ je pa dodano v obliki arom (sem se pred nekaj časa lotila branja sestavin na škatlicah).
  Sedaj pijem čaje, ki niso rdeče barve, torej zeliščne, kar je mogoče najti, letos pa gremo nabirat bezeg in lipo 🙂

 • Odgovori chef 27. 1. 2013 at 22:12

  Ena mojih hujših napak je bila, da nikoli nisem obiskoval kakšnega zeliščarskega ali gobarskega krožka, na stara leta se mi pa ne ljubi. Ves čas se klatim po nekih gozdovih, pa si ne upam nabirat niti čemaža, kaj šele gobe ali zelišča za čaj.

  Zdaj moram kupovat tisto, kar raste ob poti.

 • Odgovori Bman 28. 1. 2013 at 12:00

  Najbolj mi je bila všeč omemba osladnih prodajalk, to tudi mene tkao zelo moti 🙂

  Mogoče edino to, navadno si v svojih tekstih dokaj točen zato bi moral omeniti, da gre za poparke in ne čaj. V izvornih jezikih (v Indiji in na Kitajskem) pa tudi v angleščini beseda čaj pomeni le napitek iz listov čajevca, pa naj bo to bel, zelen, črn, rdeč ali kateri vmes. Tu pa so opisane različne mešanice dišav in rastlin, ki so pripravljene na enak način kot čaji. Prav tako se mi zdi bolj primerno, da rečeš da “pravih” čajev pač ne maraš, ne pa da jemlješ zelenega in črnega kot enega od “okusov” 😀

 • Odgovori Bman 28. 1. 2013 at 12:00

  Super pisanje kot ponavadi sicer, da ne bo pomote 🙂

 • Odgovori Bob 28. 1. 2013 at 15:04

  Meni najbolj paše zeleni čaj z okusom limone ali mete. Seveda brez sladkorja, včasih z malo mrzlega mleka. Ga vsaj lahko takoj piješ, ne pa v bifeju, ko helga sploh noče postreči čaja z toplo, ne vrelo vodo. Nato rabiš 15 minut, da je pitno tudi meni, ki nimam azbestnega jezika 🙂
  Rajši postrežejo zraven 90 stopinj vročega čaja en krigel ledu. OK, tudi to ohladi krop… 🙂

  Kao da se ne bo naredil čaj, če ne vrže filter vrečke v krop.’?!?! Haloooo… Jaz si delam čaj poleti z mrzlo vodo, mi ne paše vroča pijača pri 30-tih stopinjah (pač nisem Arabec)… 🙂

 • Odgovori Janč 28. 1. 2013 at 20:21

  Morda pa so krivi junaki planinskega čaja:

  http://www.youtube.com/watch?v=PdkiY-nG3Tc

  😛

 • Odgovori Janč 28. 1. 2013 at 20:23

  Če pa že omenjaš naše prednike, tale zadene v nulo:

  http://www.youtube.com/watch?v=mbPXEsHlCug

 • Odgovori kekec 29. 1. 2013 at 11:38

  Tole z imeni si zadel v nulo. Zadnjič sem namesto mete pomotoma vzel “svežino mete”. In potem pil metin čaj iz plevela citrusov, vglavnem ogabno za izpljunit. Škatla pa na prvi, drugi in tretji pogled ista. Mamicu jim.

  Ni ga čez čaj iz mete z domačega vrta, samo včasih mi letina ne uspe, oziroma se očitno listi ne posušijo “pravilno” in dobiš potem namesto čaja v vročo vodo namočeno seno. Nisem pa še uspel ugotovit kje se zalomi.

 • Odgovori kavarna terra 29. 1. 2013 at 18:15

  Vabljeni v Kavarna Terra(na viču-nasproti cerkve) na roiboos-vanilija čaj… 🙂 Nergač ga ima pa jutri na račun hiše 😉

 • Odgovori Kat. 31. 1. 2013 at 19:06

  bebe čaj zmaga 😉
  pa domači čaj iz kopra(rastline) 😉
  Sem pa tudi pred kratkim dobila pravi zeleni čaj iz neke manjše čajnice in je zelo dober, ampak se mi zdi, da rabiš čas, da si ga pripraviš, za razliko od filter vrečk..

 • Komentiraj