Tudi globlje gre

Od točke, ko se je napredek v Republiki Sloveniji zaustavil in je začel standard na vseh področjih nazadovati, je minilo že skoraj deset let, a pometanje pod preprogo in preusmerjanje pozornosti je glavna taktika reševanja težav že precej dlje, recimo četrt stoletja. Vse, kar je danes z našo družbo narobe, ni delo zadnjih vlad, le posledice se kažejo z zamikom in priljubljeno vprašanje zadnjih let je bilo, kako je možno, da ljudje ne podivjajo, ampak vse te svinjarije prenašajo stoično.

In ko neki norec prvič v 25 letih v bolnišnici ustreli zdravnika in mimogrede še policista, se spet vsi čudijo in v navalu paničnega moraliziranja histerično razmišljajo o uvedbi detektorjev kovin v bolnišnicah. Zakaj? Zato, da bo naslednji idiot zdravnika počakal na klopci pred vhodom v bolnišnico? Bomo morali detektorje kovin namestiti še v šolah, na fakultetah, upravnih enotah, na izpostavah zavoda za zaposlovanje? In to naslednji dan po tistem, ko se je ljudstvo kolektivno posmehovalo ameriškemu pristopu k varnosti.

Praktično vse institucije v Republiki Sloveniji se iz ljudstva delajo norca. Parlament je farsa, vse vlade po vrsti so škodljive za razvoj Slovenije, sodni sistem je posmeh pravni državi, zdravstvo ne funkcionira in z njim niso zadovoljni niti pacienti niti zaposleni, za finančno upravo praktično nihče ne najde lepe besede, o policiji pa raje sploh ne bi razglabljal. Kaj naj si mislimo o sindikatu z vodstvom, ki organizira lov na ministra? Da na enak način nikdar ne organizirajo lova na koga drugega? Naj bomo s policijo zadovoljni kljub temu, da se policisti ne uprejo za svoj poklic in ugled škodljivim praksam izpolnjevanja norm in korektnega zajebavanja sodržavljanov?

Naj se potem čudimo, da ljudem popuščajo živci in pobijajo nič krive zdravnike in policiste, ki morda ali verjetno zgledno opravljajo svoje delo? Na koga pa mislite, da bo nek norec streljal? Na vse zdravstvene ministre v zgodovini samostojne države? Kot da bi od nezadovoljnega kupca pričakovali, da se bo šel pritožiti predsedniku uprave multinacionalke. Ne, vpil bo na prodajalko z minimalno plačo, ker je pač pri roki in ker je prvi obraz podjetja, ki ga vidi.

V funkciji ohranjanja statusa quo vsak podoben tragični dogodek izzveni v preusmerjanje pozornosti na nepomembna vprašanja. Na primer kako bi z represivnimi ukrepi izboljšali zaščito pred – resnici na ljubo še vedno redkimi – morilci, ne pa, kako izboljšati sistem, da se uporabniki storitev socialne in pravne države ne bi vsakič znova počutili kot popolni idioti in ugotavljali, da lepa beseda redko lepo mesto najde.

Po tednu dni moralne panike … se seveda ne bo zgodilo nič.

Navsezadnje to ubogo ljudstvo lažje prebavi umore, kot bi preneslo spremembe.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 25. 8. 2016 at 19:50

  http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/incident-na-oddelku-za-urologijo-67-letnik-zalil-osebje-in-grozil-da-bo-razstrelil-klinicni-center.html
  Sedaj smo kot na borzi – ali smo na začetku in lahko rečemo tisto od naših “bratov” – počelo je počelo, ali je samo false flag.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 8. 2016 at 20:34

  Bruham si v usta.

  Ta zabita, zahojena birokratka bo težavo čakalnih vrst reševala z zagotavljanjem večje varnosti osebja v bolnišnicah. Ni šans. Lahko se pobijemo med seboj, ampak rešitve ne bo.

 • Odgovori jazbog 25. 8. 2016 at 23:41

  Kot sem ze mnogokrat povedal, da se da v sloveniji tudi ziveti, vendar ne zaupati ali racunati na drzavo, ne racunati na zdravstvo, ne na policijo, ne zaupati bankam, ne zaupati slovenskim poslovnim partnerjem. Slovenija je druzba tezkih ameterjev. Amaterji so v vseh porih druzbe. Imej svoj posel, ki je vezan na tujino, se bolje cash flow mej izven slovenije. Ali pa se kot pijavka prisesaj na drzavni posel. Drugace visokega ekonomskega standarda v sloveniji ne bos videl.

  Vsi slovencki mislijo, da so bogi revcki, preobremenjeni, izkorisceni, podplacani itd. Te dni sem sem dosti mudil v klinicnem centru, ob 4 popoldne deluje kot mrtva ustanova. Ob 5 popoldan, par ur po operaciji, ni blo mogoce dobiti informacije od nobenega zdravnika, kako je uspela tezka operacija. Ker nikjer ni bilo nobenega.Moral sem biti tecen. Po slovensko sem prvo naredil ubogega, ces prisel sem od dalec, ter prosil, ni vzgalo, nate sem pokazal moj tuji potni list rekoc da mam dnar in bom vse zjebal od ministra do najnizje sestre. Te so zacele laufati kot muhe,klicati naokoli, za 20 min je prisel doktor, ki ni bil zraven pri operaciji, ve pa kak je blo, hehe. Skratka vsi delajo na puno, in to ni balkan.

 • Odgovori filmoljub 27. 8. 2016 at 18:20

  Ne trdim, da bi morala Milojka odstopiti, ker je (objektivno) odgovorna za tragični dogodek, domnevno povzročen zaradi nezadovoljstva nekega norca nad dolgo čakalno vrsto — trdim, da bi morala odstopiti, ker je zabita, zahojena birokratka (kakor tudi sam ugotavljaš), ki je za zdravstvo naredila približno enako kot trije ali štirje njeni predhodniki: popolnoma nič.

  Sicer pa se mi še pizditi ne da več; očitno je edina rešitev dejansko odhod kam drugam (tj. v tujino), če to možnost sploh imaš, čeprav je seveda naivno pričakovati, da je tam (ali kjerkoli) pa kar vse rožnato in idealno.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 8. 2016 at 19:52

  Da po dveh letih jeclja, kako bodo zdaj, zdaj predstavili reformo, je popolna žalitev. Jaz sicer razumem, da je priprava zdravstvene reforme bistveno zahtevnejša naloga kot recimo pripraviti plan neke dvomesečne revije … ampak saj zato je pa imela dve leti časa in x zaposlenih strokovnjakov na ministrstvu. Ne slepim se, da sta ona ali premier sposobna, kot se tudi ne slepim, da se je mogoče preprosto znabiti pijavk, ki zažirajo zdravstveni sistem, ampak da niti ne poskušajo, je spet žalitev za vse, ki to plačujemo.

  V tujini sicer res ni vse rožnato, res pa je, da na revmatološki pregled ne čakaš leto in pol, ampak bi verjetno cel halo naredili že če bi čakal kakšen dan predolgo.

  Sicer je pa tako … če še pošte ni mogoče zrihtat na človeku prijazen način, ne moremo pričakovati, da bodo funkcionirali bolj kompleksni sistemi.

 • Odgovori Anonimno 28. 8. 2016 at 1:19

  Še dobro, da nezadovoljni slovenčki vedno v Republiki Sloveniji najdete sramotilni steber, po katerem lahko bruhate svoje nezadovoljstvo. Deset let se že nazaduje … Kdo konkretno nazaduje? Kdo sestavlja državo, Republiko Slovenijo, če ne njeni državljani? Torej se moramo sami kaj vprašat o nazadovanju. Zakaj pa ne napredujemo? A politika, da je kriva? Jaz se vedno pred volitvami vprašam, kje ste takrat kritični pametnjakoviči kot kandidati s prepričljivimi programi? Zakaj se sami enkrat ne pojavite v kandidaturah, zmagate na volitvah, pametni, kakor ste, sestavite vlado in obrnete situacijo na bolje?

 • Odgovori filmoljub 28. 8. 2016 at 13:39

  Izmed vseh razlogov, da to ne gre kar tako, bom omenil samo najblj očitnega: kdor misli, da lahko zmaga zgolj s “prepričljivim programom”, torej brez strankarske linije in dolgoletnega kruljenja pri istem koritu z drugimi političnimi svinjami, je resnično zabit naiven.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 8. 2016 at 18:17

  @Filmoljub: Tako. Pa še nekaj …

  @Anonimno: Ne razumem, zakaj bi se politično udinjal – četudi se mi vse skupaj ne bi gabilo -, če pa si tega ne želim in predvsem tega ne znam delati. Ne znam sestaviti vlade in ne znam izvesti zdravstvene reforme. V življenju delam tisto, kar znam in tisto delam OK. To še ne pomeni, da od poklicanih in izvoljenih ne smem pričakovati, da bodo delali vsaj v skladu z najnižjimi sprejemljivimi merili.

  Škoda, da v afektu – a sem ti užalil teto ali kaj? – ne bereš do konca, ker v zadnjem stavku sem napisal, kaj je srž problema. Degeni, ki jih vsakič znova izvolimo, so seveda samo izrodek družbe, ki ni sposobna živeti samostojno v realnem svetu, zato živi v iluzijah.

 • Odgovori Uroš 28. 8. 2016 at 18:22

  @Filmoljub: Še vedno s(m)o za to krivi volilci. Res je, da ni prepričljivega programa. OIn ker ga ni, bi morali iti na volitve in oddati neveljavne glasovnice. Res je, da bi (spet) zmagali stari, pa magari s petimi glasovi. Vendar velika veččina neveljavnih bi po moje le dala pogum tistim, ki se jim ne zdi bosti s strankarskimi mlini na veter.
  Morda tudi ne, ampak poskusili pa še nismo. Oziroma je še vedno premajhna kritična masa tistih, ki ne volijo za partizane in domobrance…

 • Odgovori filmoljub 28. 8. 2016 at 18:27

  Samo primer, resda neumen, a vendarle dovolj pomenljiv: celo v stanovanjskem bloku se ne moremo dogovoriti za kakršnokoli zadevo, ki po zakonu terja več vsaj 50 % udeležbo stanovalcev — kako naj pridemo do kakršnegakoli konsenza na ravni celotne družbe? Seveda, nimamo motivacije in se ravnamo po načelu “pametnejši odneha”, potem pa sveti vladajo idioti.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 8. 2016 at 18:33

  Hišni sveti so dober dokaz, da demokracija ne deluje. Po letih in letih pregovarjanja smo zdaj pri na uvedli nekaj na tako trapast način, da mi je slabo popolnoma vsakič, ko pridem domov, ob tem pa nekateri očitno mislijo, da smo zaradi dveh kamer in dveh tabel, na katerih piše, česa vsega ne smemo (na primer voziti vzvratno), kaj bolj varni. Grozljivo, ampak neumni so pač v večini, kar je normalno – bolj šokantno se mi zdi, da mislijo, da so tudi najpametnejši. In v takem okolju je res bolje odnehati in se jim dobrovoljno posmehovati.

  … pa če tabla vsaj ne bi bila polna slovničnih napak.

 • Komentiraj