Tudi kolesarji so ljudje

Če me ne bi navduševala gospoda Fabian Cancellara in Philippe Gilbert, bi verjetno čez kolesarstvo na najvišji ravni že potegnil črto in si nekaj več časa raje prihranil za spremljanje epskih teniških dvobojev. Taki sestavki so za objavo v kolesarski reviji sicer popolnoma neprimerni, ampak menim, da bi kolesarstvo kot šport največ pridobilo, če bi se gledalci odločili za bojkot. Pa še v tem primeru dvomim, da bi se UCI vprašala o smiselnosti svojega obstoja.

S svetovno kolesarsko zvezo se delno strinjam samo v zvezi z ukinitvijo radijskih zvez in pri tem mi je malo mar, kaj pravi Johan Bruyneel s kompanijo. Seveda se strinjam, da je varnost kolesarjev na prvem mestu oziroma da so radijske zveze z ekipo v določenih primerih nujno potrebne, ampak jaz nočem gledati kolesarskih dirk, na katerih nekdo 180 kilometrov beži in ga glavnina kot po pravilu ujame štiristo metrov pred ciljem. Seveda sem po drugi strani prepričan, da se je UCI te spremembe pravilnika lotila na enak način kot ureja tudi druge zadeve. Recimo biološke potne liste.

Kot smo videli, lahko na podlagi birokratskih pravil ob podpori mukotrpnega interdisciplinarnega dokazovanja in pravniškega prerekanja kolesarja kaznujejo ne da bi sploh bil dopingiran. Sicer sem popoln laik, ampak vseeno razumem, da pravni sistem temelji na preprostem dejstvu, da je nedolžen vsak, ki mu ne dokažejo krivde. Razen seveda v kolesarstvu, kjer zadostujejo domneve. Kolesarstvo je hkrati verjetno edini šport s prepovedjo uporabe igel (v nemidicinske namene, seveda). Čeprav to nekoliko spominja na slovenski fenomen uzakonjanja praktično vsega, kar si lahko zamislimo, priznavam, da je v osnovi ideja kar dobra. Praksa priklapljanja na infuzijo po vsaki etapi je človeka nevredna in je verjetno tudi eden od razlogov, da velja kolesarstvo med neukimi množicami za šport narkomanov.

Aferam s potnimi listi in telečjimi zrezki je sledila deloma logična novica o prepovedi uporabe igel in popolnoma nelogična novica o najtežjem Giru vseh časov. Trasa letošnjega Gira1 je vzela sapo celo ljubitelju teletine, da ne omenjam sočnih komentarjev Gorazda Štanglja! Če je Giro že v senci odmevnejšega Toura, so si verjetno mislili Italijani, naj bo vsaj najzahtevnejši.

UCI je torej še ena tistih športnih zvez, ki jim je za športnike prav malo mar. Sezona se začne že januarja, v luči razumljive globalizacije pa kolesarji dirkajo po vsem svetu – kar je zaradi dolgih potovanj seveda dodaten napor. Letos smo gledalci dobili še brutalen Giro. Ne samo epske vzpone, ampak tudi nevarne spuste, ki s cestnim kolesarjenjem nimajo ničesar skupnega. Argument, da so po makadamskih cestah dirkali že leta 1909, je seveda smešen. Skozi zgodovino so se razvile drugačne discipline v kolesarstvu, za katere so proizvajalci razvili drugačna kolesa – cestna pa so še vedno tako rekoč enaka – ker UCI z včasih skrajno nerazumljivimi pravilniki pač zavira napredek tehnologije.

Ne razumem, kaj kolesarstvo pridobi z makadamskimi odseki. Pustimo ob strani Paris–Roubaix, tradicionalno dirko, ki se je udeležijo specialisti za takšen način dirkanja. Tam se pač dogaja marsikaj. Giro pa je tritedenska dirka, za katero se kolesarji pripravljajo vso sezono in popravnega izpita tako rekoč nimajo. V dvajsetih etapah lahko nastopijo izvrstno, a na eni zaradi slabe ceste poškodujejo kolo in izgubijo vse. Šport je pač krut, kolesarstvo še posebej? Seveda, ampak nekje se mora ta norost končati, sicer bomo spremljali nekaj podobnega kot zadnja leta v alpskem smučanju.

Ljubitelji kolesarstva po eni strani vzklikamo ne dopingu, a po drugi strani so najbolj gledane ravno najtežje etape. Nekoliko hinavsko, se vam ne zdi?

Revija Bicikel

 1. Kasneje so (med dirko) zaradi protestov vodstev ekip najtežjo etapo skrajšali. []
Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori NoMercy 1. 7. 2011 at 20:50

  btw: “afere” ustvarjate medijci, da lahko plačujete položnice 🙂
  resnice je cca 25% od narejene medijske panike 🙂

 • Odgovori nogav1ca 2. 7. 2011 at 9:05

  Najtezja etapa ni bila v celoti odpovedana, ampak samo vzpon na Crostis.

 • Odgovori chef 2. 7. 2011 at 9:23

  Tako, skrajšali so jo. Jebenti pivo.

 • Odgovori vesna 4. 7. 2011 at 7:25

  mene so bolj šokirala tista križišča sobotne etape, ko sem samo čakala, kdaj bo kakšen kolesar priletel direktno v stop znak :O

 • Odgovori smoger 4. 7. 2011 at 9:38

  Ja, zelo hinavsko. Jaz Gira in Toura ne spremljam že nekje od smrti Pirata.

 • Odgovori marš na drini 4. 7. 2011 at 12:17

  prepoved dopinga je itak nesmiselna, ker s tem se samo daje prednost tistim, ki se jih pač ne ujame. če bi bilo odkrivanje dopinga 100% uspešno, potem se zagotovo tega nihče ne bi šel. pa tudi imam občutek, da na te doping kontrole ujamejo samo tiste, ki jih pač hočejo in da človek dobi drugačno obravnavo, če se pač piše contador ali pač valjevec. čudi me tudi, kako vsi po vrsti obtožujejo armstronga, da je pač zadeve jemal on pa ostaja čist. pred kratim sem recimo prebral tudi o tem, da so carla lewisa odkrili dopingiranega leta 1988 tik pred OI, ampak se ni zgodilo nič. na OI so pa potem zaradi dopinga diskvalificirali bena johnsona.

 • Odgovori smoger 4. 7. 2011 at 13:05

  @Marš na Drini:
  V košarki, igralce t.i. Dream Teama na OI NIKOLI ne testirajo…to je kao ‘vojna tajna’ v koš.krogih.

 • Odgovori Stane Debevec 4. 7. 2011 at 14:13

  Živjo kolesarji.

  Take kolesarske vožnje, ki ga zahtevajo dirke, se ne da peljat z zdravo prehrano (tudi z vegetarjansko ne). Vedno se bo našel nekdo, ki bo izkoristil največ, kar mu znanost in medicina lahko dasta. Zato to izkoriščajo tudi vsi drugi. Sicer ne morejo biti zraven.

  Vseh pač ne morejo izključiti, potem bo šel posel k vragu in dobički tudi. Zato se lovimo na nianse, kaj je še dovoljeno in kaj ni več….pa kogar zadanemo, je pač imel smolo (kot v vojni)…..

  Denar je močan sogovornik.

  Žal mi je za kolesarje. Glede na napore dobijo malo in nosijo glavo po obcestnih jarkih.

  Rešitve nimam in bo šla ta karavana še nekaj časa po ustaljeni poti.

  Ali jaz to gledam ali ne, je čisto vseeno. Saj nihče ne ve točno, koliko več prodaje naredijo ti prenosi. Važno je le, da je pod črto dobiček in dokler bo, bo takole.

  Lahko pa kolesarimo tudi za svoje zadovoljstvo in tam doping in dobički nimajo kaj iskati. Na srečo. Gre tudi z vegetarjansko prehrano, včasih tudi, če sem malo lačen.

  Pozdrav vsem.

  Stane Debevec, kolesar.

 • Komentiraj