Tunizija: pot na Tatooine

Poznate tisto foro, ko potujete na drug kontinent in v osemnajstih urah zamenjate osem prevoznih sredstev (če zraven štejem še oba letališka avtobusa)? In potem si želiš še več akcije in se zvečer usedeš v deveto vozilo, Iveco Magirus letnika 1985? Jutranja kulisa v okolici Touzerja je bila videti kot dopust po mojem okusu!

Za zajtrk je bila župca. Za tovornjačkom1 je mlakuža, ki ji pravijo jezero. Morda bi lahko zabredel nekje do kolen, je pa res, da bi se potem slej ko prej pogreznil  v pesek in se zmočil do pasu.

Tam smo bili zato, da bi gonili bicikle. Dotlej v celem letu, bržkone še kakšen mesec dlje, sploh nisem resno sedel na kolesu, česar pred odpravo nisem obešal na veliki zvon. Zanašal sem se na talent in bogate izkušnje ter se tolažil, da je hribolazenje skoraj isto.

Skozi El Hammo smo se peljali že ponoči. Čez dan ni dosti bolj živahno …

Za mestom je oaza. Menda so obirali datlje, ampak jaz tega nisem videl. Po mojem delajo bolj počasi ali sploh ne.

Ko smo malo naprej sredi ničesar z glavne ceste zavili levo, nam je veter butnil naravnost v ksihte. Mislim, da česa takega še nisem doživel. Če malo pretiravam, je bilo peklensko vroče, zagotovo pa več kot trideset stopinj, zrak pa suh kot poper. Ampak zaradi prekletega zahodnika sploh ni moglo biti vroče, občutek na koži je bil nekje med cvrenjem in nekoliko neprijetnim zračnim hlajenjem. Kamorkoli pogledaš … sama rumenkasta ravnica z belimi zaplatami soli. Safr.

Kilometri in kilometri takšnega terena. Garmin mi je povedal, da smo bili do 19 metrov pod morsko gladino.

Priznam, da sem zaradi vetra rahlo oboleval in navsezadnje grupo zbobnal na kup, tako da smo zadnje kilometre pregonili kot se spodobi, na smene, sicer bi po mojem slej ko prej vsi obupali. Kam smo šli? Da prideš na Tatooine, ni treba v vesolje. Tatooine je v Tuniziji.

Filmarji kulise za seboj največkrat podrejo, tu pa so jih pustili in so danes turistična atrakcija. Škoda, da nisem fanatični ljubitelj Vojne zvezd. Očitno bom moral celo serijo pogledati še enkrat. Vstop je prost, zato pa se plača parkirnino. Lokalni glavar se je celo spomnil, da bi nam zaračunal parkirnino za bicikle. Očitno torej obstajajo tudi podjetnejši ljudje od Župankovića!  Tilen mu je razložil, da tega pač ne bomo plačali – in je bilo tudi v redu. Mimogrede, ne sanja se mi, kdo kupi te čudne skulpture in stekleničke s puščavskim peskom …

In kdo se za dinar fotografira s puščavsko lisico, ki jo v naročju prenaša fant na fotografiji? Nekaj težav sem imel, da sem mulcem preprečil pritiskanje na knofe šalthebla.

Sicer pa, to je to. Tatooine.

Pozno popoldne je pokrajina zažarela.

Do Kamelje glave je treba premagati še malenkosten vzponček …

Ali, če pogledamo od daleč …

In to je Kamelja glava:

Čuva jo nekaj krotkih psov. Turistov je sicer precej, recimo, da smo srečali deset avtomobilov, pa še ti so bili bolj ali manj na kupu.

To je tisti štrcelj, če ga gledaš z vrha.

Tilen komunicira s podšefom Yassinom. Yassine ne ve, kje je kamelja glava, Tilen pa ne ve, kje je Yassine.

In če smo začeli z zajtrkom, končajmo z večerjo …

 1. Poimenovanje tovornjaček je interna fora. Ženske nimajo pojma. []
Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 10. 12. 2013 at 19:00

  Sicer ne ravno fanatičen, sem pa zmeren ljubitelj Starih Vojn in sem ti čisto majčkeno fouš. 😎

  http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2011/09/tattoine.jpg

 • Odgovori darja 10. 12. 2013 at 23:43

  Uf Chef, tole je/bo pa zanimivo.
  Za pogledat, brat.

  Ker jaz odkrito priznam, da sem ne bi šla niti zastonj, kaj šele, da plačam.

  Res si car!

 • Odgovori crko 11. 12. 2013 at 1:44

  @filmoljub: enako!

 • Odgovori Nergač » Kablovje 14. 12. 2013 at 18:02

  […] chef 14.12.2013 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks V Tuniziji sem se večkrat čudil številu naprav, ki so se vsak večer polnile v tovornjaku… v […]

 • Odgovori Nergač » Puščavski pesek 15. 12. 2013 at 18:02

  […] chef 15.12.2013 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks Prtljago iz Tunizije sem v celoti razložil kar v čim bolj neprodušno zaprti kopalnici. Preden sem vse skupaj posesal, […]

 • Komentiraj