Ugrabitev države

Demokratična ureditev je v teoriji že v redu, ampak v praksi se zruši v trenutku, ko mora sistem uvesti predstavniško demokracijo. Problem je dvojen. Prvič, po logiki stvari se za predstavnike javijo brezhrbtenični prilizovalci, saj se vsak normalen človek, raje kot na voljo ljudi, zanese na svoje lastne sposobnosti in znanja. In drugič, s tem se ne znebimo problema, da je 99 odstotkov ljudi dolgočasnih idiotov, kot je zelo pronicljivo ugotovil Žižek. Če to prenesemo v prakso, dobimo zanimiv rezultat, da je v Sloveniji samo okoli 17 tisoč volivcev, ki niso idioti. Takih, ki so idioti, je približno 1.683.000. Upoštevaje te šokantne podatke je trditev, da je za stanje naše države kriv vsak posameznik posebej, samo zelo slab vic, ki ga jaz težko sprejmem, saj to poenostavljeno pomeni, da nam ni pomoči.Tudi trditev, da smejo stanje v državi kritizirati samo tisti, ki se udeležujejo volitev, je za lase privlečena. Ker – kaj pa morem proti 99-im idiotom? Premoč je očitna.

Še huje! Glede na to, da v parlamentu sedi 90 poslancev, je malo verjetno, da bo med njimi sedel nekdo, ki ni idiot. Osebno sem mnenja, da je trenutna zasedba parlamenta daleč najslabša v zgodovini samostojne države. Sploh v Pozitivni Sloveniji je zborček predstavnikov ljudstva naravnost neverjeten. Gre za mešanico bolj (Melita Župevc, Barbara Žgajner Tavš) ali manj (Roman Jakič, Peter Vilfan) odkritih ritoliznikov, odvratno preračunljivih vetrnjakov, ki jih zaničujem v dno svoje volilne duše. Hkrati je v njegovi stranki toliko bivših novinarjev (Župevc, Vonta, Meršol), da izpade trditev o neodvisnih medijih kot še en katastofalen vic, ki mu lahko verjamejo samo tisti verni volivci Pozitivne Slovenije, ki so v svojem razmišljanju podobno omejeni kot verni volivci SDS.

Soočamo se z ugrabitvijo države, ki se je spremenila v nekakšno dualistično tiranijo. Ta se od klasične tiranije loči samo po tem, da ima pač dve politični struji, ki med seboj navidez tekmujeta, a se v resnici dopolnjujeta, ker ne moreta druga brez druge . Na zadnjih volitvah naj bi izbrali alternativo obstoječim skrajnim debilom, toda vse, kar smo novega dobili na pladenj, so bili Janković z naborom zgoraj omenjenih sluzavcev, ki so nekoč služili drugim strankam in političnim oblastem, starega znanca Viranta, nekaj čudakov in TRS – ampak tudi pripadniki tega združenja so bili cvetober že znanih ksihtov z znanimi političnimi paradigmami.1

Imamo torej državo, ki ni samo različna za različne kategorije državljanov, ampak nanjo dejansko nimamo vpliva. Kaj naj si kot davkoplačevalec mislim ob tem, da bo morala Slovenija pol milijarde evrov plačati zaradi zbrke, ki jo je skupina politikov različnih strank zakuhala, ko sem bil star devet let? Sem kot volivec za to sramoto sam kriv? Mar sem jaz volil Lojzeta, Milana, Janeza, Ivana in druge, ki so skupaj zakuhali svinjarijo, zdaj pa krivdo valijo drug na drugega?

In kaj naj si kot davkoplačevalec mislim, ko politiki brez vprašanja dokapitalizirajo NLB, ki je tako slaba banka, da jo lahko kupi samo popoln idiot? Čakaj malo … seveda! Saj ljudstvo je vendar sestavljeno iz 99-ih odstotkov idiotov! No, zdaj mi je jasno. No, glede na to, da vas je med bralci 99 % idiotov, morda ne bo odveč razlaga, kaj pomeni beseda dokapitalizacija. Preprosto je. Država kupi del banke. To pomeni, da bo vsak od vas, idiotov, prispeval denar za banko, ki je zanič in bi jo lahko primerjal z avtomobilom, ki ga je praktično nemogoče popraviti. Dokapitalijzacija v praksi pomeni, da bo denarja zmanjkovalo za naslednje zadeve: zdravstvo, šolstvo, pokojnine, cestno infrastrukturo, izbrisane … in tako dalje. Ampak imeli bomo banko. In nacionalni interes.

Nekaj podobnega se dogaja tuidi na ravni Evropske unije. Dualistična tiranija torej ni lastna samo Sloveniji, je pa pri nas politični dialog bistveno bolj oster, da ne rečem balkanski, kot v razviti Evropi, kjer so ljudje tudi na splošno dosti bolj vljudni. Se je pa pri nas ta zanimiva oblika totalitarne demokracije razbohotila kot nikjer drugod – in to v samo dvajsetih letih. Evropa se sooča s podobnimi problemi: neka država, kjer živijo večinoma nesposobni lenuhi, zapravi ves denar, ki so jim ga posodile različne evropske banke, kar na koncu plačujejo davkoplačevalci, torej evropski državljani, ki imajo tudi svoja posojila, samo da jim jih nihče noče odplačevati. Seveda mora država denar od nekod mora vzeti, pa če si za ta denar spomnijo še tako kunštne izraze – kot je na primer državna obveznica. Pa bo kdo rekel, da je to vseeno nek fiktiven denar. Ja, tako se je na to gledalo zadnjih deset let. Ampak v nekem trenutku so celo ekonomisti ugotovili, da so tudi fiktivne transakcije nekaj vredne, da je obveznica isto kot posojilo. Res je sicer, da se državljanom to ne pozna bistveno na denarnicah, saj davki večinoma ostajajo podobni, imajo pa za svoj denar manj cest, manj zdravstva, manj penzije in dražji bencin.

Kaj nam, volivcem, državljanom, sploh preostane?

Poskusite ustanoviti stranko in morda za kandidate izbrati samo tiste, ki niso idioti. Vprašanje, ali vam lahko uspe, je seveda zgolj retorično.

Po mojem mnenju preostane samo še nasilje. Če bodo policiste in vojsko še naprej privijali s smešno nizkimi plačami, je lahko upor morda celo uspešen. Seveda se takoj pojavi vprašanje, kako bi ljudski punt sprejela mednarodna skupnost. Bojim se, da imajo naši politiki obeh barv v teh krogih dosti boljše zveze kot volivci, torej uporniki. Ko bi jim šlo za nohte, bi verjetno kar hitro spet stopili skupaj, tako kot so pred plebiscitom. Po drugi strani pa ne verjamem v moč tega ljudstva, ki se mu je nazadnje uspelo združiti leta 1990, pa še takrat ni bilo treba dosti več, kot obkrožiti pravo stranko. No, bilo je še nekaj punka in Laibach, veliko šnopsa in vina, ter protestiranja, na primer na Roški … ampak kaj imamo zdaj od tega? A smo se zato borili? Vraga, ne, tristo kosmatih!

Druga možnost je seveda goljufanje v obliki neplačevanja davkov. Delo na črno, takšne ali drugačne kraje in oškodovanja, majhne svinjarije pač, pri katerih prihraniš evro tam in dva drugje. Blagovna menjava. Uslugice, umivanje rok drug drugemu. Sindikalne eskapade. Študentsko delo čez vse meje dobrega okusa, ko preko študenta delajo celo upokojenci, in to kar v javnih službah.2 Morda boste rekli, da je problem te države ravno delo na črno in neplačevanje davkov in morda imate celo prav. Ampak, bodimo realni. Nek denar je obstajal, a je izginil, še vedno pa imamo razsute ceste, čakalne vrste v zdravstvu in na sodniji, slab šolski sistem, propadle fabrike in več kot sto tisoč brezposelnih, prvi minister pa zdaj trdi, da nas bodo zjebali izbrisani.

Ja, za propad bo zdaj krivil tistih nekaj tisoč izbrisanih, ki so res delali na fuš, ampak jim pač nič drugega ni preostalo.

 1. Ko omenjam politično paradigmo, se počutim kot kandidat za predsednika države, Borut Pahor. []
 2. Ja, prav berete, tudi to sem že doživel. []
Prejšnja objava Naslednja objava

24 komentarjev

 • Odgovori Stric Marč 3. 7. 2012 at 18:20

  Tudi pri nas se razmišlja, da bi s spremembo volilnega sistema dejansko vpeljali dualni sistem kot v ZDA in da iztisnemo razne strankice, ki lahko v kriznih časih pokvarijo igro. V bistvo pa gre za plutokracijo, kjer tisti,ki imajo denar, oblikujejo in vplivajo na mnenje javnosti. Večina ni idiotov. Ta dobro ve, dela na črno, skuša utajiti davke, skuša izkoristiti državo in gleda predvsem svoja posla. V realnem rezmerju sil ni mogoče računati na uspeh revolta ( kdo od vzunaj pa ga bo podpiral?). Prihaja pa obdobje turbolence, nemirov, poskusov iskanja novih poti, vendar zgodbe o uspehu še ni na obzorju.Saj jaz je ne vidim. Morda zato, ker imam oprane možgane( po Peterletu) ali pa zato, ker sem idiot po Žižekovi statistiki.

 • Odgovori chef 3. 7. 2012 at 18:36

  Zelo verjetno je kar oboje 🙂

 • Odgovori EP 3. 7. 2012 at 18:39

  Poglej si tule, kako pridno delajo poslanci v EP … not!

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4187107918233&set=p.4187107918233&type=1&theater

 • Odgovori smoger 3. 7. 2012 at 19:04

  EU je le novodobna oblika kolonializma. Francija in Nemčija sta pač izgubile svoje kolonije iz davnih zlatih časov. Prek lahkih plenov (ala Grčija, ex yu,…) so želele pomočjo svojih bank ohraniti moč v Evropi in svetu.
  Meni osebno se zdi, da EU že nekaj let v 2. ligi na svetovni ravni…in zapufana pri Azijcih.

 • Odgovori David 3. 7. 2012 at 23:07

  Kaj boš porekel, ko bo PS v naslednjem mandatu imel še kakšnega novinarja, mešetarja s parcelami ali še kašnega zaresovca več v parlamentu in bodo dejansko spet vladali? Premagali bodo samega Ivana groznega, ki bo moral spet v opozicijo, šmrc, šmrc. Upam, da Janša zajebe vse čisto do konca, tako da niti idioti ne bodo več hoteli ali mogli kandidirat. To je za nas edino zdravilo. Če zdravilo sploh obstaja.

 • Odgovori filmoljub 4. 7. 2012 at 8:12

  Jaz sem takoj za to, da državo prodamo Kanadi (no, drugo vprašanje je, če bi nas oni hoteli), kot njihov dislociran zvezni teritorij oz. čezmorsko kolonijo — uvedemo njihov politični sistem, vladal nam bo njihov guverner, obvezna državna jezika pa sta poslej anglešćina in francoščina (dopušča se tudi znanje staroselskih in inuitskih dialektov). Dobimo veliko lesa in tjulnjega mesa, oni pa kranjsko klobaso, cviček in ekspertni know-how pri administrativni spremembi namembnosti zemljišč.

 • Odgovori chef 4. 7. 2012 at 9:05

  @smoger: V drugi ligi je pa zato, ker imamo v EU daleč največ socialnih pravic, tako da ljudje praktično več ne delajo, medtem ko v Aziji in seveda tudi v ZDA delajo kar naprej, kar se jim zdi tudi normalno.

  Meni je recimo neverjetno, da med reševanjem Grčije, Španije, Italije, verjetno slej ko prej tudi SLovenije, torej držav, ki jih sploh ne bi smeli sprejeti v EU, hkrati razmišljajo o širitvi in vključitvi Črne gore. To je naravnost noro.

  @filmoljub: V tem primeru bi se verjetno vsi sposobni preselili v Kanado, ker potem pa res ne bi bilo več nobenih ovir, tukaj pa bi ostali tisti, ki so proti vsaki pozitivni spremembi in bi pač okopavali krompir in zažigali gradove, kot v dobrih starih časih kmečkih puntov.

  Vrhunska rešitev.

 • Odgovori seamus 4. 7. 2012 at 9:08

  @filmoljub – zadevo o prodaji države za recimo 30 let sem predlagal že štiri leta nazaj (ko je država vsaj navzven še zgledala vsaj približno OK in bi jo mogoče celo lahko prodali). No takrat so me imeli vsi za idota, zj pa mate …

  Zj je vsaj delna rešitev ta, da Ivan Grozni res zaprosi za pomoč in dobimo vsaj zunanjega nadzornika.

 • Odgovori seamus 4. 7. 2012 at 9:13

  @chef – zakaj bi se preselili? Sj tisti k se hočejo se že sedaj, preselijo pa se ker ni pri nas enega pametnega upanja. S prodajo bi imeli vsaj upanje, da bo nekoč morda bolje, ob predpostavki da se Žižek moti …

 • Odgovori seamus 4. 7. 2012 at 9:21

  @chef – Glede vklučevanja Črne Gore v EU si nekaj pomešal. Vključilo jo bodo v EU, ne bo pa imela Eura. Sj je jasno zakaj bi EU rada imela notri vse te čudne države – poceni delovna sila. Tudi VB, ki je izredno proti Evru.

 • Odgovori chef 4. 7. 2012 at 10:10

  Pozabljaš, da je uradna valuta v Črni gori že zdaj evro 🙂

 • Odgovori seamus 4. 7. 2012 at 12:00

  😆 Sj res!

 • Odgovori Tihi 4. 7. 2012 at 16:35

  Te odškodnine so kot naročene za aktualno populistično vlado. Zdaj šele imajo pa res en lep razlog za razpihovanje sovraštva in zagotovo bomo cel njihov mandat poslušali, da so izbrisani glavni krivci za propad Slovenije. Res zanimivo kako se zgodovina ponavlja, pred mnogimi leti so bili v Nemčiji glavni razlog Judje pri nas bodo pa Izbrisani in desni nacionalizem ima pa zdaj vse pogoje za vzpon na oblast. Uboga Slovenija….

 • Odgovori David 4. 7. 2012 at 16:55

  Uboga Slovenija, ker se vedno najdejo idioti, ki uspejo ven lansirati strahove tipa desni nacionalizem in podobno, ko pa smo Slovenci eden najbolj “prestrašenih” narodov, ki se še do prišlekov obnašamo kot hlapci. In potem se Slovence (ki smo vedno nasankali in nas je dokazano iz vojne v vojno vedno manj) primerja z Nemci in holokavstom, ki se je zgodil pred 70 in več leti. Svinjarija brez primere.

  Tihi, raje nam povej tisto zgodbico, kako je samo za partizanske penzije šlo 4 milijarde! Kar naprej nek populizem, samo da se ne bi začeli pogovarjati o številkah (kdo je kaj požrl).

 • Odgovori Tihi 4. 7. 2012 at 17:35

  @David
  Pa saj imam jaz tud borcev, pa vseh zgodovinsko zaslužnih državljanov bla, bla, bla…… in njihovih privilegijev poln kufer, ampak kar je bilo je bilo, čas bi bil da pustimo ta zgodovinska sranja in začnemo gledati naprej. Pa ne mi zdej metat naprej borčevske penzije, če smo res toliko denarja zmetali za to, pač smo ga. Pika konec. Smo pač v evropski skupnosti in kaj naj zdaj. Najlažje je oblasti reči “Ovaj sud ne priznajemo” in podpihovat rajo. Zakon je zakon in pošteno bi bilo, da velja za vse, leve, desne, levo-sredinske, rdeče, črne, bele in tudi za vse tiste idiote, ki so omenjeni v članku.
  Pa če že obvladaš številke pa še zračunaj koliko so nam požrla tajkunska sranja ob asistenci aktualne oblasti

 • Odgovori David 4. 7. 2012 at 19:08

  K

 • Odgovori David 4. 7. 2012 at 19:13

  @Tihi, lahko se razpišeš o tajkunih in vseh mogočih parazitih, ki vedrijo v raznih državnih službah, s tem nimam težav. Samo ne vleči ven nacionalizma, in to še desnega povrhu, ker so to grde insinuacije.

  Se pa lepo vidi, kako so se levi poslanci zbunili, ker so se znižala nadomestila za poslance. In plače. In pokojnine za privilegirane. Ja, saj je logično, ne. Tisti folk, ki je zatiran in životari s 400 euri na mesec nima medijske in drugačne moči pritiska na vlado in javnost. Za poslance in privilegirance, ki živijo z več tisoč eur prihodkov na mesec (itak, da si jih niso zaslužili v slovenskih tržnih razmerah) tega ne moremo dejati.

 • Odgovori Tihi 4. 7. 2012 at 20:30

  @david
  Pa saj levih in desnih poslancev ter vseh njihovih parazitskih privilegijev imam jaz tud poln kufer, tako kot tudi ti. Ampak ti si se spravil zajebavat mene, ki bom tudi kmalu na 400 EUR ali še manj. Pejt njih zajebavat. Pika, konec debate.

 • Odgovori David 4. 7. 2012 at 22:12

  @ Tihi. Super, sem vesel, da si “pozabil” na desni nacionalizem.

 • Odgovori milan 4. 7. 2012 at 23:08

  Nasilje, revolucija, kje pa, mogoče na facebooku. Chef ne me hecat.Internet je najboljše, kar se je zgodilo oblastnikom. Vsi nekaj pljujemo pred ekrani, tko da bomo kmalu dobili dodatno opremo. Brisalce.

 • Odgovori chef 5. 7. 2012 at 10:09

  No no, trditi, da bo Ivan zanetil fašizem, je malo bolno, tako kot je bolno, kar je včeraj na Siolu pisal Rončević, češ da nam vlada strahovlada medijev. To je navadna paranoja, s kakršno želijo eni in drugi ustvariti kao izredne razmere in medtem, ko se mi ukvarjamo s fašisti, pokradejo denar za NLB – kar bi naredili tako eni kot tudi drugi.

  Primer? Kukšič se zdaj razburja, ker da je Šušteršič naredil isto, kot je predlagala SD? Zakaj torej razburjanje? Lukšič je res katastrofalen bebec in če po kakšnem slučaju nekoč on postane premier, bo to huje, kot če bi v eni osebi zbrali vse slabe Pahorjeve in Majerjeve lastnosti.

 • Odgovori roldi 5. 7. 2012 at 13:47

  Ker že omenjaš NLB, si ne morem kaj, da ne pripopam te zgodbe, ki sem jo dobila po mailu danes.

  P.S. če misliš, da ne spada sem, jo komot briši….

  Zgodba o Helginem baru:

  Helga je lastnica bara. Zaveda se, da so njeni gostje v glavnem nezaposleni alkoholiki, od katerih se bar ne more vzdrževati.
  Da bi rešila ta problem, skuje nov marketinški plan, ki dovoljuje njenim gostom, da pijejo „na kredo“, (piješ sedaj / plačaš kasneje).
  Helga beleži dolgove svojih strank, torej jim praktično odobrava kredite za pijačo.

  To se razve naokoli in rezultat je jasen – stranke navalijo v Helgin bar.
  Zelo hitro ima njen bar največji promet v mestu. Ker lahko pijejo na odloženo plačilo, se nihče od gostov ne sekira dosti, ker Helga od časa do časa dvigne cene vina in piva – pijači, ki ju proda največ.

  Kot dodatna posledica tega, pride do ogromnega povečanja bruto prihodkov.
  Mlad in dinamičen podpredsednik lokalne banke prepozna ogromen bodoči potencial teh dolgov in povečuje Helgi kreditni limit v svoji banki.
  Pri tem ne vidi nobenega problema, ker so garancija neplačani dolgovi nezaposlenih alkoholikov!

  Vse to opazijo tudi eksperti za borzno poslovanje v centrali banke in se spomnijo načina, kako priti do ogromnih bonusov.
  Dolgove alkoholikov pretvorijo v ALKO-OBVEZNICE. S temi vrednostnimi papirji se potem trguje na borzi.

  Naivni investitorji v stvari ne razumejo, da so “priporočene” obveznice, ki so jih kupili, v stvari dolgovi nezaposlenih alkoholikov.
  Cena obveznic je stalno rastla in kmalu to postanejo vrednostni papirji, s katerimi se trguje največ.

  Nekega dne (čeprav cene obveznic še naprej rastejo), se menedžer v lokalni banki odloči, da je prišel čas za plačilo Helginega limita v banki, ki ga je ta dobila na račun odloženih plačil za vso popito pijačo.

  O tem obvesti Helgo, ona pa zahteva plačilo od svojih gostov. Ker pa so oni samo nezaposleni alkoholiki, seveda ne morejo plačati.

  Ker Helga ne more izpolniti svojih obveznosti, najavi bankrot. Bar se zapre in njenih 11 zaposlenih je ob službo.
  Preko noči cena ALKO-OBVEZNIC pade za 90%.

  Zrušena vrednost obveznic je krepko načela likvidnost banke: banka ni mogla več odobravati novih kreditov, zato je bila zamrznjena tudi njena ekonomska aktivnost.
  Ker so dobavitelji ravno tako odobravali Helgi odloženo plačilo in celo investirali v obveznice visoke vrednosti,
  morajo sedaj odpisati ves njen dolg, poleg tega pa imajo še 90% izgubo zaradi padca vrednosti obveznic.

  Njen dobavitelj vina objavi bankrot in zapre družinsko podjetje, ki je uspešno delovalo cele tri generacije;
  njenega dobavitelja piva prevzame konkurenčna firma, ki takoj zapre lokalno pivovarno in odpusti vseh 150 delavcev.
  Na srečo pa so banka, brokerska firma kot tudi njihovi direktorji rešeni z multi-milijonsko infuzijo s strani vlade.
  Sredstva, ki so bila potrebna za to dokapitalizacijo, bodo pridobljena na osnovi novouvedenih davkov, ki padajo na pleča zaposlenih iz srednjega razreda, ki pa v glavnem ne pijejo alkohola in nikoli niso niti od blizu videli Helginega bara.

 • Odgovori dvince 19. 9. 2016 at 21:12

  Alternativa je v meritokraciji in testiranju osebkov pred možostjo kandidiranja za pomembne politične funkcije ali zgolj žreb kot so ga imeli v atenski demokraciji (med vsemi idioti dobiš naključnega idiota za določeno obdobje trajanja mandata, namesto obstoječih zlobiranih ritoliznikov in preračunljivcev) seveda pod pogojem, da ima naključno izbran državljan čisto kazensko kartoteko in prestane osnovne psihološke teste in doseže nadpovprečno oceno moralne stopnje (recimo testiranje stopenj moralnega razvoja po Kohlbergu)..

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2016 at 8:39

  Dobra teorija, praksa je pa taka, da so voditelji psihopati.

 • Komentiraj