Uhvati ritam z Androidom

Pred dvanajstimi ali trinajstimi leti sem bil z nekajletno zamudo med zadnjimi pripadniki svoje generacije z mobilnim telefonom. Prej ga preprosto nisem potreboval, delno pa sem se mu upiral zaradi poze. Potem sem telefon na lepem potreboval, menda zato, da me je lahko trener gnjavil kadarkoli in kjerkoli. Mislim, da je bila prva Motorola. Z vibro, kot smo temu rekli včasih. Potem sem jih zamenjal kar nekaj in vseh se niti ne spomnim, vem pa, da nikoli nisem bil lastnik legendarne Nokie 3310 ali 6310.1 Pred kakšnimi šestimi leti sem bil v navalu navdušenja nad povezljivostjo sicer med prvimi, ki so si omislili telefon s qwerty tipkovnico – vsi so me zajebavali, da sem direktor -, a so se vzporedno že začeli razvijati telefoni z zaslonom, občutljivim na dotik.

Do te pogruntavščine še na pragu leta 2014 gojim večji odpor kot do mobilnih telefonov leta 2000. Zato sem po tistem Sony Ericssonu nekaj let telefoniral z Nokio E5 in potem z E6, seveda ob zavedanju, da je industrija tako močna, potrošniki pa tako zabiti, da telefoni s tipkami nimajo nobene možnosti za obstanek. Nokia E6 je crknila večkrat, a je potem spet prišla k sebi, znake popolne disfunkcionalnosti pa je začela dajati potem, ko mi je pod Begunjščico med snaženjem gojzarjev padva v potok. Odtlej je imela čudne izpade. Večinoma ni več deloval zvočnik, še večkrat se ni odzival na dotik občutljivi zaslon, in ker je multufunkcijski knof na desni strani odpadel že pred nekaj meseci, s telefonom nisem mogel več upravljati. Poleg tega v Tuniziji nikakor ni sprejel SIM kartice tamkajšnjega operaterja – vse do zadnjega dne, ko sem na letališču iz čistega dolgčasa poskusil še enkrat in imel potem nekaj minut časa za brezvezen klepet z domačimi v Sloveniji.

Če bi danes kupoval telefon z gumbi, bi bil obsojen na popolnoma neuporabno sranje, kar je bila že Nokia E6. Avtofokus se je pokvaril že po mesecu ali dveh, a tega sploh nisem ugotovil, potem pa se je telefon že prvič skopal v mešanici alkoholnega in energijskega napitka, zato nisem niti poskušal uveljavljati garancije. Raje sem se navadil živeti s telefonom, ki je sicer omogočal brskanje po internetu, vendar je bil privzeti brskalnik popolnoma neuporaben, drugih pa nisem mogel prepričati, da bi delovali v sozvočju z linki na elektronski pošti. Vse, kar je dejansko funkcioniralo, je bila e-pošta, pa še to sem znal nastaviti samo Googlove račune.

Tako sem navsezadnje podlegel čarom toplovodarskega drsenja po prijetno gladkem steklu Gorilla in, kot da že to ni bil dovolj velik šok, podlegel kalifornijskemu androidnemu velikanu, ki me sicer organsko odbija, a se mu enostavno ne morem izogniti, ker večina misli, da so Googlove storitve najboljša pogruntavščina na svetu. Edward Snowden gor ali dol, ljudje so prepričani, da sta sinhronizacija v oblakih in popolna povezljivost vseh mogočih socialnih omrežij bistveno manjši problem kot dejstvo, da vam lahko po e-pošti šarijo agenti NSA, ki jim kaj takega seveda ne pade na pamet, ker ste zanje enostavno preveč dolgočasni.

V trenutkih šibkosti sem razmišljal celo o Samsungu Galaxy Note III, ker nočem imeti tablice, phablet2 pa je dober približek. K sreči sem se zadržal. Tak telefon lahko s seboj prenašajo samo ženske. Potem sem razmišljal o novem Nexusu, češ da ne bom dal ogromno denarja za telefon, vendar sem ugotovil, da ja poceni nakup najdražji nakup. Potrebujem napravo, ki ji je vseeno, če z višine pade na mivkasto dno potoka. Izbira tovrstnih telefonov je sicer precej bogata, a v splošnem lahko izbiramo samo med dvema kategorijama: med jajci in najzmogljivejšimi napravami. Tisti iz prve kategorije so grdi, večinoma živo pisanih barv, in zanič, včasih celo smešno zastareli. V drugi kategoriji pa sem našel dva, ki sta tudi najdražja. Hipoma sem se odločil za Samsunga Galaxy S4 Active v sivi barvi. Ta telefon ima še eno prednost: Trije knofi so dejansko fizični, taki, da nanje pritisneš in se pod močjo prsta uprejo navznoter.

Glavna sprememba je, da se zdaj cel dan ukvarjam s tem, kako telefon ohraniti pri življenju do večera. Naprava večino časa sploh ni mobilna, saj je doma priklopljena na električno omrežje, tako da telefoniram kot v dobrih starih časih, s to razliko, da vidim, kdo me kliče. Če kličem jaz, pa traja približno toliko časa kot takrat, ko smo številke vrteli, saj moram pred preprostim klicem izvesti cel kup ukazov.

Kot bom gotovo še pisal, mi povzroča nemalo težav tudi s softverskega vidika, je pa res, da mi po dolgem času telefona ni nerodno odložiti na šank. Poleg tega se lahko končno tudi jaz obnašam skrajno nedružabno. Ob pivu med nezainteresiranim božanjem gospodične Jelly Bean 4.2, lajkam to in óno, hkrati komuniciram prek SMS sporočil, treh e-pošt in otročje pogruntavščine, ki se imenuje Viber, vse to z izgovorom, da iščem nek posnetek, s katerim bi rad zamoril ekipo za šankom.

Opomba: Vsi, ki nameravate komentirati nekako v smislu “jaz telefon potrebujem samo za telefoniranje in pisanje sporočil“, se prosim zadržite in s tem ne izgubljajte časa. Vem, da še vedno obstajajo dinozavri, obenem pa me ne zanima, ali ste med njimi tudi vi. Če ste, vam priporočam Alcatel 2000X in imeli boste vse, kar potrebujete. In še več. Barvni zaslon, na primer.

 1. To je več let uporabljal Fotr. []
 2. To je najbolj debilen izraz zadnjih let. []
Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori željko 23. 12. 2013 at 18:15

  Ne morem da ne bi. Meni še vedno dela NOKIA 6310i

 • Odgovori chef 23. 12. 2013 at 18:31

  OK, za ta komentar si ne zaslužiš črne pike 🙂
  Ti pa popolnoma verjamem! Verjetno si samo baterijo zamenjal…

 • Odgovori filmoljub 23. 12. 2013 at 22:02

  Amak tole moram omeniti: nazadnje, ko sem pri SiMobilu podaljševal naročniški paket in si tako prislužil tudi pravico do novega aparata, sem imel zgolj naslednje zahteve: obvezno tipke, čim boljša baterija, kolikor toliko uporaben fotoaparat. Je bil preklet problem najti kaj med vsemi tistimi gladkimi dotičniki, velikimi kot opeka. Nazadnje sem odločil za ancientni GT-S5610 in sem še zdaj zadovoljén. Govoril sem.

 • Odgovori ToniT 24. 12. 2013 at 6:21

  Sicer pa, če si telefon kupil pri našem največjem operaterju, si zraven dobil Samsung Keystone 2 – telefon s tipkami in celo z barvnim ekranom 🙂

 • Odgovori DavidM 24. 12. 2013 at 8:24

  Če si pred kratkim opravil upgrade, potem naredi hard reset telefona. Ne pozabi na back up.
  Odstrani Viber in si naloži WhattsUp. Prvo leto je brezplačno, potem je pa nekaj malega denarja. Mislim, da evro na leto. Uporabnikov je sicer manj, ker je zadeva plačljiva in je narod stiskaški, vendar aplikacija deluje neprimerljivo bolje in pokuri veliko manj baterije.

 • Odgovori Tomaž 24. 12. 2013 at 16:14

  nisi imel 5110? to je bilo ob reglji glavno čudo takrat 🙂 še sedaj imam 2 na polici za spomin.batt. prvega sem prodal po dobrih dveh latih uporabe- bila je še vedno kot nova.
  6310 je po mnenju mnogih poslovnežev še sedaj no.1, če se malo pohecamo kako prekleto dober telefon je bil.

  in ja, WhattsUp je zakon app za sporočanje, deljenje slik, filmov…

 • Odgovori Lara 24. 12. 2013 at 17:10

  Meni moj telefon precej poenostavi življenje. Imam aplikacijo shopping list, da ne rabim pisat listkov, Weight logger za spremljanje kilogramov in ostaliega, Jefit za ideje za vaje na fitnesu, iGo za navigacijo, vreme z radarsko sliko padavin, da vidim če bo dež dejansko padal ali šel mimo, Dropbox, ker takoj dobim slike na računalnik in Skyp, da lahko poceni kličem sorodnike v tujino… Pa še nekaj drugih, ampak tele so dejansko uporabne in zato telefona nimam samo za klicanje in sporočila…

 • Odgovori Vanja 24. 12. 2013 at 20:45

  Jaz pa telefon potrebujem samo za telef… hahaha

  Zdej pa resno. Ne maram teh velikih (pre)pametnih strojčkov in sicer iz natanko tega razloga: kam ga dati med tekom? V resnici ne razumem, zakaj izdelovalci tekaških oblačil ne naredijo malo večjih žepov?! Seveda sem probala tiste torbice (in podobno šaro) za na roko, ampak stvar po parih urah rata nadležna. V žep na riti ga hočem dat. Zaenkrat pa spravim noter zgolj svojo predpotopno Nokio, še to ravno za las. Doktor, pomagajte! 😀

 • Odgovori chef 24. 12. 2013 at 22:48

  @filmoljub: Prav prestižno je videti.

  @ToniT: Čisto nič nisem dobil zraven. Nič.

  @DavidM: Upgrade se je naredil kar sam in zato telefon nekaj minut ni bil v funkciji, pa še ponastavil mi je klinčeve aplikacije, s katerimi me posiljuje Mobitel, tako da se ja počutim kot smet, ker telefon nisem raje kupil v trgovini. Verjetno si to želijo: da se počutimo kot smeti.

  Niti približno pa ne mislim plačevat za aplikacijo, ki je ne potrebujem. Manj ko bom imel aplikacij, bolj bom srečen.

  @Tomaž: Saj pravim, jaz sem prvi telefon kupil leta 2000 ali celo 2001.

  @Lara: Meni se zdi rahlo problematično, ker danes ljudje mislijo, da bi bilo življenje brez aplikacij manj kakovostno. V redu, zastopim aplikacije, ki omogočajo hiter dostop do informacij – da bi pa težo sprmeljal preko telefona… grozno.

  @Vanja: Tukaj nimaš šans. Kupit moraš trendovski trak za na roko, tudi jaz razmišljam o njem, ker zdaj, ko imam res hud telefon, bi bil skoraj greh puščati ga doma. Potem telefon in ušesa povežeš še z drati in boš končno v trendu.

  Je pa res noro, kako na telefon najprej nasnameš tekaško aplikacijo, potem pa je sploh ne moreš uporabljat, ker naprave nimaš kam dat. Jaz sicer striktono tečem brez telefona – itak ne grem za več kot eno uro, to bodo pa že počakali. Edini problem je, da se izmuzne kakšen foto motiv, ampak kaj češ – ko tečem pač raje tečem, kot fotografiram. Razen,če je službeno, hehe.

 • Odgovori Primož 25. 12. 2013 at 1:39

  Za tipkovnico se skeširaj tistih par € (načeloma je 4, a je pogosto v akciji za 1 €) za Swiftkey. Zadeva ti pogleda vse SMS-e, pošlješ pa jo lahko še čez GMail, Facebook (statusi in chat) ter prek RSS feeda bloga (jaz tega pač nisem naredil, ti jasno lahko). Namen tega je, da pogleda, kako pišeš. Če uporabljaš besede, ki jih ni v slovarju, jih samodejno doda. In potem dela. Autocorrection je dejansko HUDO funkcionalen. Naenkrat lahko vklopiš več jezikov (jaz uporabljam samo slovenščino in angleščino, uporabljaš jih lahko še precej več, ne vem kakšna je omejitev, podpora z jeziki je super). Zadeva od nedavnega podpira tudi tiso drsanje po displeju, a sem se mu jaz odpovedal, ker sem se navadil swipe to left namesto backspace-a, kar pobriše celo zadnjo besedo. Itd. itd.

  Zadeva DELA. Je pa res, da nisem nikoli imel QWERTY telefona, torej ne znam primerjati.

  Glede poceni nakupa in Nexusa, kapitalna napaka. Samsung je pa IMO še bistveno večja kapitalna napaka, če kupuješ Androida. Bistveno slabši od poceni nakupa je bil ravno drag nakup 😉

  Kolegu sem zabičal, da obvezno ne Samsunga, pa je vzel ravno S4 Active (zarad jebenega IP67), pa ga zajebava zvočnik, na živce mu gre tista Samsungova šara z vmesnikom pa še nekaj se je pritoževal ravno dva dni nazaj, sem pozabil, ker se mi kot uporabniku Nexusa za to ni treba sekirati.

  Glede kabla, DX me zaenkrat sicer še nateguje, ampak spodobni telefoni spet omogočajo brezžično polnjenje, kjer imaš mobilni telefon, ki ga pač odložiš na pravo mesto, kjer se začne polniti! 🙂

  Sicer sem na štirki, petka je IMO že prevelika, ampak definitivno je bla pa štirka najboljši nakup ever.

  ko boš pa popizdil nad Samsungom in če ti ne bo všeč metati kupe denarja, skoči čez mejo po Motorolo Moto G za 200 € (brez naročnine). Ni vodoodporna, ampak je pa super telefon za še bolj super ceno 😉

  Še o klicanju pa sporočilih, a to se mar še uporablja kot primarno porabo mobilnih paketov? Okej, sem vem da sem anomalija z do 1 GB pokurjenih podatkov, ki predstavljajo večino 1000 do 1500 porabljenih enot, ampak vseeno, zakaj bi samo telefoniral in pošiljal SMS-e, če pa lahko počneš še TOLIKO drugih stvari z napravo, ki jo imaš ves čas v žepu? (to, da je baterija ves čas prazna je drug problem :D)

 • Odgovori chef 25. 12. 2013 at 17:35

  @Primož: Uau, Swiftkey sem si pravkar naložil (trial verzijo) in res fajn zgleda.

  Je ša zanimivo, da sem od nekoga drugega slišal, da je Samsung edini res dober telefon z Androidom – kar seveda ne pomeni, da kaj dam na njegovo mnenje. To je neko trapasto jaz-vse-vem-ker-sem-v-tretjem-letniku-FRI-ja navijaštvo, ob katerem se lahko samo nasmehnem in se vprašm kje, prekleto, dobite kakšno žensko?

  Opazka glede poceni nakupa pa leti na dejstvo, da pač potrebujem telefon, ki ga lahko mečem ob tla in v vodo. To je bila pač moja zahteva, med čem lahko izbiram, če hočem korekten aparat, pa verjetno sam dobro veš.

  V osnovi pa nisem razpizden zaradi aparata, ampak zaradi prekletega Androida, pri čemer se seveda zavedam, da me konkurenca ne bi jezila nič manj.

 • Odgovori Trmarim 25. 12. 2013 at 17:46

  dokler ne začnejo delati bikerskih brezrokavnikov z ustrezno velikimi žepi na notranjosti (s kakšnim sistemom zaščite pred izpadanjem stvari) ostajam preklopnem Samsungu iz kamene dobe 🙂

 • Odgovori Pavle 25. 12. 2013 at 19:56

  Faking jebeni tačskrini, pa svajpi in kaj vem kaj še. Peesda, a babo tudi drgnete po ščegiju preko stekla?

  In zdaj vidim, da so jebene tačskrine začeli tlačiti še v avtomobile. Recimo novi C4 Picasso, kjer moraš za tako trivialno opravilo kot je nastavitev temperature/ventilacije, tapkati po menijih. Jebite se.

  Včasih me prime, da bi si naredil zalogo oldskul stavri. Par telefonov, računalnikov in recimo en Landrover Defender. Ampak kaj ko današnji telefon ne bo kompatibilen z UHD-LTE-23G standardom čez 15 let, današnji računalnik ne bo dovolj niti za poganjanje notepada, za stare avtomobile bodo pa poskrbeli z raznimi eko uredbami. Enostavno ne moreš zmagati.

 • Odgovori guki 25. 12. 2013 at 22:57

  @vanja

  Za lavfat so uporabne kolesarske majice, jakne imaš 3 velike ladle zadaj

 • Odgovori Primož 25. 12. 2013 at 23:02

  Touchscreen v avtu je fail na celi črti.

  Kar se vode tiče, bi skozi šle še Xperie, ampak so pa zaradi šipe spredaj-zadaj verjetno bistveno bolj občutljive. Ne vem, jaz imam N4, ki je bil že parkrat na tleh, torej je oškraban po vseh robovih, ampak sta pa obe šipi celi. Se pa res potrudim, da ni moker. Prejšnji Desire je ostal suh cela 3 leta.

  Meni gre Samsung na živce zaradi posiljevanja s kičastim vmesnikom, s tlačenjem nepotrebnih funkcij (in kupa le-teh) v telefone in nekoliko z ne najboljšo izbiro materialov ter s splošnim kopiranjem Appla. Kar se tiče strojne opreme znotraj telefona je seveda vrhunska, ampak kaj ti to pomaga, če je bolje upravljati s pol toliko zmogljivim telefonom, ki ima uporabniški vmesnik in materiale bolje porihtane ter da uporabniku večje zadovoljstvo (govorim na splošno).

  Glede razpizdevanja, načeloma američani (IT-jevci) svojim kolegom in žlahti priporočajo iPhona, ker vedo, da bodo z njimi imeli najmanj težav (najmanj klicev za pomoč). Pred leti je bil iPhone (oz. iOS) najbolj ‘dumb’ med smartphoni, kar ni mišljeno slabšalno, je bil najpreprostejši za uporabo. Ljudem, ki kupujejo poceni telefone pri nas, sem pred časom priporočal HTC 8S (~200 €), kasneje bi priporočal Nokio, medtem ko zdaj načeloma priporočam Moto G. Skupna lastnost vseh teh telefonov je, da so cenovno ugodni, imajo okej hardwer in predvsem ne postanejo počasni, sploh Windows Phone ne. Za nezahtevne uporabnike so super. iPhone je super, če imaš denar. Android je pa nekje vmes. Jaz se recimo ne ločim od Androida, ker lahko katerokoli aplikacijo nadomestiš z drugo, česar na WinPho in iOS ni mogoče narediti (obsojen si na izvirno tipkovnico, pravilno deluje samo tovarniški brskalnik, itd.).

 • Odgovori Vanja 26. 12. 2013 at 9:26

  @chef Res je, tle nimam šans 🙂 Ja, včasih (žal kar pogosto) je človek primoran biti dosegljiv, sicer pa tudi jaz dosti raje tečem brez telefona, ure, gps-ja, pulzmetra, muzike… V naravo, spucat možgane in telo!

  In, ja, tudi z baterijo je pri današnjih telefonih velik križ. Sploh če se klatiš po hribih in divjini, ne bo zdržala cel dan. Pa še bohvarji, da ti zleti po tleh. Sej pravim, ta stari so bili boljši. Predlagani Alcatel sploh ni od muh! 😀

  @guki Ja, se strinjam in s pridom uporabljam. Ampak, če ni majica zadosti ozka, telefon v žepu poskakuje. Problem je tudi v toplejšem času, ko imaš čim manj na sebi. Ne, niso lahke, tekaške! 🙂

 • Odgovori guki 26. 12. 2013 at 11:38

  V hladnih dneh daš čez nekaj oprijetega, pa ne poskakuje. Je pa možnost sam svoj mojster ( a je to) pa zašiješ ježke na notranji strani žepa za poletne dni.

 • Odgovori chef 26. 12. 2013 at 18:03

  @Primož: Vse lepo in prav – ampak še vedno ostaja moja osnovna zahteva, da telefon preživi vodne zlorabe. Mislim, da sem še čisto vsakega v nekem trenutku nekam potopil. Saj je res, da ne crkne (razen v slani vodi, ja, tudi to sem že izvedel), ampak nadležno je že, da si naslednjih 24 ur, dokler se ne posuši, brez telefona. Lepo te no prosim.

  Kar se pa uporabniškega vmesnika tiče – ta po mojem ni pol toliko moteč, kot me moti jebeno androidno povezovanje z jebenimi Googlovimi storitvami, ob katerih si resno zaželim, da sploh nikoli ne bi izumili računalnikov.

 • Odgovori Primož 28. 12. 2013 at 13:08

  Hja, če te moti Google, potem je res najboljša izbira iPhone ali pa Windows Phone. Ampak pri ne enem ne drugem nimaš vodoodpornosti.

  Glede googla, ne gledat http://maps.google.com/locationhistory 😉

 • Odgovori Simon 30. 12. 2013 at 12:11

  Nokia E5 je zakon 🙂 Še zdaj jo imam, dela kot šus… qwerty tipkovnica, baterija drži skoraj en teden (na zadnji črtici sigurno cel dan)… Edino zaradi česar bi menjal je fotoaparat… Če si ravno prisiljen uporabit fotoaparat na telefonu, da je slika vsaj taka, da bi lahko razvil normalno sliko 10×15 cm.

 • Komentiraj