UKC-inštalacije

Zadnjič sem bil v središču mesta, pa sem skočil še na kavo k Lisici v UKC Ljubljana. Ne mine obisk, da me v tej mastodontski – tako veliki in tako stari – zgradbi ne bi presenetili detajli iz analogne dobe, ki še najbolj spominjajo na opremo skrivnih bunkerjev za visoke partijske funkcionarje, samo da so dolgoletni uporabi primerno bistveno bolj iztrošeni. Tak primer so recimo tudi oguljeni kavči, na katerih svojci čakajo paciente, ki bodo operacijo preživeli ali pa tudi ne. Ob tem vam bo debilen obraz neke birokratke sporočal, da slovensko zdravstvo funkcionira in da bo funkcioniral še bolje, ko vam bodo zaračunali dodaten zdravstveni davek, vi pa boste večino storitev, ki naj bi bile vključene v zdravstveno zavarovanje, vseeno spet plačevali iz lastnega žepa – če si boste to lahko v tej socialni državi privoščili.

Z vrta kafiča sem tokrat na zunanji steni opazil starodobne inštalacije, za katere bi pričakoval, da ne funkcionirajo več – če seveda ne bi bile zaščitene z vegasto pločevinasto strešico.

Potem je Lisici zabrenčal pozivnik in odhitela je reševati življenje.

Prejšnja objava Naslednja objava

26 komentarjev

 • Odgovori HelgaG 7. 8. 2017 at 9:13

  No, konec tega članka pa je bil kot seks brez orgazma. Pa tako lepo si začel … z veliko domišljije. Konec pa … nepotešen. 🙂

 • Odgovori kekec 7. 8. 2017 at 10:31

  Kablu je pač vseeno ali je v stari beli obšlesani škatlici ali v novi minimalistično oblikovani z osmimi ledicami.

 • Odgovori Tana 7. 8. 2017 at 14:06

  Sem mislila, da je Lisica zaposlena v UKC Maribor. 🙂

  @Helgag, super, super … boljše primerjave pa še ne. 🙂 Ko sem prebrala ta zapis mi je nekaj manjkalo, se mi je zdelo, kot da bi jedla juho brez soli. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 7. 8. 2017 at 14:45

  Lisica je zamenjala delodajalca.

  Kaj češ … vedno mi ne more uspeti 🙂

  @Kekec: Verjamem, da je kablu vseeno. Ni pa vseeno tistim, ki to sranje gledajo. A ti imaš doma elektroinštalacije na ogled obiskovalcem (in samemu sebi)? Navsezadnje je tudi vseeno kako si oblečen, da ti je le gorko (ali hladno).

 • Odgovori kren 7. 8. 2017 at 14:50

  @Kekec – dvomim, da je kabel v kaj dosti boljsem stanju…. to pa dejansko je problem, ne izgled.

 • Odgovori Seamus 7. 8. 2017 at 19:44

  No tile kabli so odraz stanja pri nas – posvečeni je dobil delo, kako ga je opravil je pa vseeno. Ker ga je slabo, so dodali eno strehico, ki niti ni nerjavno jeklo. Šelebajzerji brez primere.

 • Odgovori kekec 8. 8. 2017 at 7:48

  @KREN: več kot očitno je da je težava samo izgled in da napeljava na sliki že vrsto let opravlja svojo funkcijo.

 • Odgovori kren 8. 8. 2017 at 9:15

  Ne bi trdil tega, glede na tezave, ki se vedno znova kazejo z vsemi instalacijami. Na splosno imamo bolnisnice (z redkimi izjemami) v zelo slabem stanju. So pac se en od poligonov za lrenasanje sredstev iz drzavne malhe v privat zepe. Kako je zadeva izvedena pa nikogar ne briga, razen ce se res ne zastrupi ali poskoduje kateri od pacientov.

 • Odgovori Donko 8. 8. 2017 at 12:54

  Ko je bil šef. UKC Zemlja tiče takšnih šlamparij ni bilo.

 • Odgovori Donko 8. 8. 2017 at 12:55

  Zemljarič

 • Odgovori Matej Zalar 8. 8. 2017 at 13:19

  Tele šlamparije so videti kot da so še izpred Zemljaričevega časa.

 • Odgovori Rado 8. 8. 2017 at 22:17

  Zemljariča je zjebal SDS s forsiranjem njegovega udbovstva.
  A mimo tega je bil Zemljarič izjemen operativec, ki ni bil vezan na politični sistem. On bi bil uspešen tudi v kapitalizmu. Če bi ga leta 1990 dali za premierja bi zares bili zgodba o uspehu. Če bi Zemljarič namesto Bavčarja privatiziral Istrabenz, bi na naši obali kasirali kakšno milijardo več. Če bi Zemljarič privatiziral Pivovarno Laško, bi danes morebiti Heiniken bil v naši lasti, . . .
  /naj te morebitno ideološko sovraštvo ne zavede/.

  • Odgovori Disguy 9. 8. 2017 at 16:44

   Pozabili ste dodati, da bi lahko postali zgodba o uspehu že 50 let prej, saj bi med 2. svetovno vojno Nemci uspeli malodane dvigniti slovensko gospodarstvo na nivo razvite Srednje Evrope, če jih le pri tem ne bi oviral odpor OF. Še med bojevanjem s partizani so uspeli graditi ceste, ki se držijo še po 70 letih, gradili hidroelektrarne na Dravi in termoelektrarno Brestanica, ustanovili so bodočo Tovarno avtomobilov Maribor in s seboj pripeljali večino znanja, brez katerega v jugi ne bi mogli pognati fabrke… Da ne pozabimo dejstva, da so v 3. rajhu taboriščniki sodelovali pri izdelavi reaktivcev in vodenih izstrelkov, v SFRJ pa so z macolami lomili skale na Golem otoku – totalno neizkoriščen potencial! Zemljarič in kompanija so bili morda primerljivi/boljši v iztrebljanju političnih sovražnikov, toda nacisti so jih šišali kar se tiče izkoristka pretvorbe naporov nadležne zalege v nekaj koristnega. Če se prodaš hudiču, potem vsaj poskusi iztržiti čimveč, kajne?

  • Odgovori Seamus 9. 8. 2017 at 18:54

   @Rado – mogoče si zadevo o Istrabenz čisto preveč površno bral. Istrabenz (Istra in benz 😉 ) se je začel ukvarjati s hoteli, ko so zajebali povsod drugod. Če že hočeš analogije vlečt, bi moral vedeti, da je bil Istrabenz povezan z OMV, ki toči gorivo, ne pa s hoteli.
   Torej bi moral reči, da če bi bil ta čudežni stric namesto Bavčarja, da bi bil OMV sedaj slovenski. Samo tiči, kot ste, ste vsi po vrsti čisto preveč površni in zganjate sranje povsod tam, kjer čisto nič ne zastopite. Zato pa smo tam kjer smo.

   • Odgovori Matej Zalar 9. 8. 2017 at 21:01

    Ma saj ne gre za to, da ne bi razumeli. Oprani so. Jaz si kar mislim zakaj oziroma iz katerega vzroka. Pa raje ne bom povedal.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 8. 2017 at 13:42

  Ob tem bizarnem slavospevu in vseh teh če-jih seveda ne zmorem drugega kot prizanesljivega nasmeška.

 • Odgovori Rado 10. 8. 2017 at 6:57

  Seamus,
  tudi za papeža velja, da je nezmotljiv le v religioznih zadevah. Torej vesel bi bil, če bi se ti pri svoji kritiki fokusiral na bistveno. Namreč, na mojo trditev, da je bil Zemljarič v svojem najboljšem času izjemen operativec s širokim znanjem ekonomije in organizacije dela. Po volji matere narave se je pač rodil in eksistiral večinoma v času socializma.
  Razumem tudi in vem zakaj, mu Matej ne more oprostiti udbovstva.
  Jaz sam nimam zadržkov priznati človeku njegovih dobrih lastnosti, četudi ga ne maram. Janša recimo. Je izjemen tehnokrat, tehnike vladanja ima v malem prstu in jih učinkoviti izvaja. Lahko bi bil dober premier. Škoda le, da so njegovi cilji sprevrženi.

 • Odgovori Anonimno 10. 8. 2017 at 9:03

  @Rado – zato, ker se mi zdi bolano sprevrženo čislati nekoga, ki je za uspeh pobijal ljudi (mogoče ne on osebno, oblast, ki ga je nastavila pa sigurno). Poleg tega mi ni jasno, kaj je on tako dobrega za Slovenijo sploh naredil? Jaz vidim bolj ali manj slabe stvari, posledice pa so vidne še danes. To, da je lobist, pri človeku njegovega kova, meni ne pomeni nič drugega, kot to, da bo zopet nategnil rajo za svojo stran.
  In ja, bili so drugi časi in če jih ne bi do onemoglosti vlekli v sedanjost, bi mogoče imel malo bolj objektivno mnenje o delovanju Zemljariča v SFRJ.
  In da ne bo pomote, podobno slabo mnenje imam tudi o Bavčarju, ker sem mnenja, da je z Istrabenzom naredil Sloveniji nepopravljivo škodo, ko je prodal Istrabenzov delež OMV in se lotil turizma, oboje je katastrofalen fail.

  • Odgovori Seamus 10. 8. 2017 at 9:04

   Hja, tole sem jaz 😉

 • Odgovori HelgaG 10. 8. 2017 at 10:00

  No, lepo! Tema članka so kabli. Ženske lepo začnemo debato v komentarjih s seksom, moški pa nadaljujete s politiko in zgodovino. Ha??? A je potem čudno, da se ne razumemo??? 🙂

  Matej, tudi največji blogovski pisec kdaj zataji. Ti odpustimo. Vsaj ženske.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 8. 2017 at 10:30

  @Rado: Tako, papež je nezmotljiv v verskih zadevah. Ne vem pa, če bi mu zaupal vodenje UKC Ljubljana. Zato je noro trditi, da bi Zemljarič, ki je funkcioniral v nekem obdobju, dobro funkcioniral tudi v tem obdobju, seveda v normalnih razmerah, kjer k imenovanjem ne prispevajo predvsem veze in poznanstva. Ne trdim, da ne bi bil sposoben, trdim, da je tvoj slavospev bizaren približno toliko, kot če bi jaz pisal hvalospeve Janši samo zato, ker je sposoben voditelj, obenem pa pozabil omeniti, da je pokvarjen.

  Osebno pač mislim, da osumljeni podkupovanja in udbovci, ne glede na njihove sposobnosti, nimajo kaj iskati v katerikoli državni instituciji ali podjetju v državni lasti. Temu se reče integriteta. In pri tem je popolnoma vseeno ali so krivi ali ne. Če hočejo funkcionirati v javno dobro, morajo dokazati, da niso in ne samo, da ni dokazov, da so.

  @HelgaG: Saj ženske še nikoli niso organizirale vojne. Kvečjemu so kakšno zanetile.

 • Odgovori Rado 11. 8. 2017 at 8:26

  Seamus,
  tvoje stališče izhaja iz rezultatov propagandne vojne, ki jo je zagotovo dobila SDSova falanga. O zločinskem značaju udbe. 25 l2t trobljenja je obrodilo sadove.
  Nihče se ob tem noče poglobiti v okoliščine v takratni Jugi.
  – Namreč, da je Jugoslavija od 1947 leta pa vse tja do 1975 “visela” pred vdorom sil Varšavskega pakta (Madžarska 55, ali 56, Češka 68) in je bila prestreljena s prosovjetsko agenturo.
  – da je Jugo napadala oborožena emigracija (o tem sem pisal tu: http://rado.blog.siol.net/2014/01/16/vojna-med-udbo-in-oborozeno-ustasko-emigracijo/ ), ki je imela domicil v številnih zahodnih državah. Zato brez proaktivne tajne službe ni šlo. Samo čakati na diverzije v lastni državi pač ne gre. V takšnih primerih si vse države sveta pomagajo s proaktivnostjo. Ne le CIA, tudi v Evropi imamo primere. Francija recimo – v šestdesetih letih je francoska tajna služba po svetu pobijala OASovce. (OAS odbegli oficirji francoske armade, ki so hoteli zrušiti De Gaula.) Šakal! Posnet film o teh dogodkih http://www.imdb.com/title/tt0069947/ !

  Seveda se je znotraj legitimne obrambne dejavnosti lahko zgodil kakšen zločin, ki ga je seveda treba preganjati. Posploševati pa tega ne gre.

  Verjamem, da moj tekst ne bo obrnil vajinih stališč – Matej se bo najbrž le prizanesljivo nasmehnil – a na dolgi rok bosta morda le spregledala, da zmaga v propagandni vojni še ne pomeni resnice.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 8. 2017 at 9:19

  Ja, Edvard Kocbek je bil recimo strašna grožnja jugoslovanskemu demokratičnemu socializmu 😆

  Dajmo še kakšno reči o pozitivnih vidikih Stasija 🙂

 • Odgovori Igor 11. 8. 2017 at 11:37

  Pa Angela Vode je bila tudi tako strašna, da jo je bilo treba do konca uničit… Njena zgodba se mi sploh zdi prekleto tragična in poučna – če boš pokončen, pošten in načelen, te bodo je…. prav vsi, od zadrtih klerikov in konzervativcev, tujih oblastnikov, do bivših socialističnih prijateljev. Hvala lepa za demokratični socializem in floskulo, da mora posameznik malo potrpeti za vsenarodni blagor, pa da je bila Juga kar OK pa da je treba razumet male stranpoti takratne avantgarde.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 8. 2017 at 12:40

  No, takih je bilo seveda še veliko več, Kocbeka pač omenjam, ker je bil med drugo svetovno vojno za pravo stvar, a potem ni bil dovolj ubogljivi pa so ga privili. Morda pa je bil res v stiku z oboroženo ustaško emigracijo? Tako kot recimo ugledni profesor, v sedemdesetih/osemdesetih pa študent, ki je imel to smolo, da je bil tržaški Slovenec. Morda pa je imel on stike z oboroženimi ustaškimi emigranti?

  Mnogim gre danes mogoče relativno res slabše kot pred petdesetimi leti, bodisi zato, er so v tem sistemu res najebali bodisi zato, ker so imeli takrat privilegije, ki jih zdaj izgubljajo. To pa boli. Verjetno prav toliko, kot je fabrikante stare Jugoslavije nacionalizacija. Ampak njih so pobili ali pregnali, udbovci in jihovi potomci pa so ostali med nami in lahko kvečjemu cvilijo ter poskušajo ohranjati status quo, tudi z opravičevanjem zločinov, ki jih povsod drugod obsojajo približno tako strogo kot na primer kolaboracijo.

 • Odgovori Seamus 11. 8. 2017 at 18:08

  @Rado – pa kje vedno najdeš Janšo??? Slučajno sem zadosti star, da sem se st(r)anja v jugi ravno začel zavedati, ko so postale stvari katastrofalne (boni, par, nepar, šverc denarja pod mojo ritjo in kolone do Podljubelja, strah ker je bil sosed policaj, zgodbe upokojenega policaja, ko se ga je nabasal, …). Ne pa SDS propaganda.
  Drugače sem pa napisal, da bi bolj objektivno gledal na Zemljariča, če bi se spokal, ko je bil čas. Seveda ni bilo vse rožnato, nikjer ne pravim tega, niti ne mislim. Celo mnenja sem, da je razpad juge marsikomu koristil, delam pač v sektorju, kjer smo včasih nekaj pomenili, sedaj pa samo praskamo po tujih izdelkih. Samo to ne pomeni, da lahko zato ti ljudje še vedno harajo, kot so harali včasih, v drugih časih. Spokajo naj se in pustijo, da zadeve prevzamejo ljudje iz današnjih časov.
  Pa še to – takoj ko se spokajo, bo propadel tudi črni demon Janša. V trenutku. Choose life 😉

 • Komentiraj