Ukradena identiteta

Po nervozni sredini epizodi je do podobne zamudne situacije prišlo tudi nazaj grede. Zaradi slabega vremena je praktično cela Evropa zamujala, zato so me v Münchnu na letalo za Ljubljano odpeljali s kombijem. Ampak tokrat je prišlo do dodatnega zapleta. Potem, ko so me v Düsseldorfu z rokavicami pregledali, če imam slučajno na oblačilih in računalniku sledi eksploziva, je v letalu München–Pučnik na mojem sedežu sedel gospod z mojo vozovnico.

Čekiral sem se že prejšnji večer prek spleta, on pa je imel fizični kupon Mateja Zalarja za isti sedež. Razumem, da gospod ni preveril imena na vozovnici in razumem tudi osebo, ki mu jo je izdala, saj imava podoben – ne pa enak – priimek kot jaz in sicer povsem različni imeni. Ne razumem pa, kako to dopušča sistem kakšnih deset ur potem, ko sem bil sam že čekiran, resda prek Lufthanse.

Ta zaplet je povzročil dodatnih pet minut zamude, najprej zaradi tega, ker je mojo vozovnico dvakrat preverjal voznik kombija, in potem še dodatnih deset na letalu, ko je zaplet razjasnjevala druga uslužbenka. Ob tem sem se resno povprašal o smotrnosti varnostnih ukrepov, če letalske družbe očitno ne vedo, katere potnike imajo na krovu svojih letal. Je pa res, da so to potem razjasnili.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 5. 6. 2016 at 21:22

  Pa ti si hujš kt jest!

 • Odgovori Boki 5. 6. 2016 at 21:59

  Zanimivo se mi zadnje case zdi, npr. ko sva pred kratkim letela na Portugalsko in nazaj, da za moj osebni dokument ni nihce vprasal niti enkrat. Oziroma, stevilko dokumenta sem moral vnesti samo (!), ko sem kupil letalske karte preko spleta kaksne 3 mesece nazaj. Cekiral sem se tudi preko spleta, nobenega vprasanja. Pred varnostnim pregledom tudi ne (v Amsterdamu imajo ze tako ali tako avtomatska vrata, ki sama berejo kodo na boarding passu) in tudi med boardingom ne, ko so spet prebrali samo crtno kodo. Torej naceloma bi lahko – recimo da je potni list ali boardin pass malo tezje ukrasti – z mojo identiteto brez kaksne vecje srece lahko letel kdorkoli, kateremu bi svojo identiteto bil pripravljen ponuditi. Seveda samo v sengeskem obmocju, ampak vseeno, zdi se mi nadvse hecna logika v danasnjih casih.

  No, ko sva letela iz Porta nazaj, pa je na sedezu moje drage sedel nekdo drug. Preverili smo boardin pass in glej ga zlomka, en in isti sedez je bil dodeljen dvema osebama. Kako deluje sistem, mi res ni jasno, ampak logicno bi se mi zdelo, da zabelezi, kdaj in kateri sedez postane zaseden. Na sreco se ni zalomilo pri tem, da bi prodali vec kart, kolikor je sedezev.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2016 at 0:27

  @Seamus: Ja kaj je pa s tabo?

  @Boki: Točno! Tja grede so mi sicer na Brniku pregledali pasoš, ampak to samo zato, ker Adria (domnevam) še vedno ne omogoča elektronskega čekinga od doma. Potem dokumenta nisem vač kazal. Nazaj grede pa sploh ne. In ja, nazaj bi lahko namesto mene letel tudi ti.

  Kar se tiče zmede s kartami, je pa Adrijina stevardesa ob tem zapletu omenila, da se jim je nekaj podobnega (dva potnika na isto ime) zgodilo že včeraj.

  Skratka, dvajset minut stojim v vrsit za pregled, če sem se pred letom slučajno igral z dinamitom, potem pa v Ljubljano letita dva Mateja Zalarja.

 • Odgovori slovon 6. 6. 2016 at 11:14

  Hej, nedoslednost: München-Ljubljana ali pa Strauss-Pučnik. Ali pa Franc-Jozef-Jože, hihihihi 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2016 at 14:53

  Ha, seveda! Prav imaš 🙂

 • Odgovori Pale 6. 6. 2016 at 20:23

  Prišel si na naslovnico Siola 🙂

  http://siol.net/aktualno/naslovna/na-letalu-adrie-airways-slepi-potnik-2383

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2016 at 20:27

  Ni res, to se je meni zgodilo v petek (in gospod na mojem sedežu ni bil slepo potnik). Je pa res, da se je očitno – sodeč po besedah stevardese – nekaj podobnega od četrtka dalje zgodilo (vsaj) trikrat. Mislim, da bo nekdo moral dokončati domačo nalogo.

 • Odgovori Seamus 6. 6. 2016 at 20:55

  @Matej – dostikrat slišim, da se podobne nevšečnosti dogajajo samo meni – beri s svojo recimo temu zoprnostjo sem magnet za te stvari. Amapk očitno se tebi dogajajo še hujše.

 • Odgovori J 7. 6. 2016 at 7:17

  Ravno se sprehajam po kanalih in na Svetu ista zgodba… ampak očitno ni tvoja. Tu naj bi imela isti priimek, s tem da eden od njiju sploh ni plačal karte, če sem prav razumel. Ni pa mi jasno zakaj bi nekdo bil na letališču, in potem letalu, če ni imel karte?! Razen, če ima nekdo dostop do seznama potnikov in potem kolegom s podobnim/istim priimkom priporoča kdaj lahko letijo zastonj?

  Skratka, tle nekaj ne štima.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 6. 2016 at 18:20

  @Seamus: Meni se vedno dogajajo najhujše stvari, tega sem se že navadil.

  @J: Mislim, da imajo zelo hude težave s sistemom.

 • Komentiraj