Uporabniku prijazna Ljubljana?

Domneva, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, drži dokler jo čutiš kot turist ali manj zahteven večerni obiskovalec, precej opeša, če se izkušnje udeležiš kot dnevni migrant, povsem pa omaga, če moraš v tem mestu tudi živet in še bolj, če ne živiš v središču mesta, ampak samo petnajst, dvajset minut stran. Celo jaz pridem v središče mesta samo še kakšen večer, a od enih zjutraj človek v Ljubljani nima več kaj početi in turistke nekomu, ki se dela, da je turist, tudi naravnost povedo, da se tukaj ponoči čisto nič ne dogaja. Ob sobotah grem sem ter tja še na tržnico in zdaj, po nekaj Jankovićevih gradbenih projektih šele vidim, kako dobro je, da tam niso gradili podzemne garaže, ker tako vsaj še imamo tržnico, s parkirišči pa ne bi pridobili praktično nič.

Izogibam se trgovskih središč in se trudim čim več kupovati v stari Ljubljani, a vedno znova me prodajalke pošiljajo v Javna skladišča ali v Mercatorjev center v Šiški, ker da imajo tam boljšo izbiro. To je tudi res. K sreči v mestu ostajajo vsaj knjigarne, sem ter tja pa me preseneti tudi izvesek kakšnega starega obrtnika, ki bo verjetno zaprl, ko bodo odšli redki še normalni stari Ljubljančani, ki tu živijo že od nekdaj in se znajo obnašat kot se za malomeščane spodobi.

IMG_20150829_181313

Argumenta, da star obrti in male trgovine umirajo po vseh mestih, seveda ne sprejmem, prvič zato, ker to ni argument, drugič zato, ker ni res, tretjič pa zato, ker mislim, da bi moralo biti najlepše mesto na svetu boljše od drugih lepih mest. Ljubljana je res lepa, za kar ima brez dvoma zasluge tudi župan. Zunanja lepota je sicer pomembna, a pomembnejša je notranja. Vsak si želi lepo babnico, ki se tudi dobro obnese, ko jo kakšen večer pokažeš prijateljem in z njo preživiš noč, morda še kakšno soboto. Za daljše obdobje zadovoljujočega skupnega bivanja pa mora pokazati še precej več kakovosti.

Potrebujemo več kot lepo Ljubljano, mesto mora meščanom nuditi dober servis, sicer se spremeni v zabavišče, glavna ulica postane avenija obratov s hitro hrano, obvoznica in vpadnice v mesto pa so polne avtomobilov, ki se vozijo v obrobna trgovska središča. Slovenska cesta je morda res bolj čista, a kaj nam to pomaga, če se morajo ljudje za vsak šrauf z avtom odpeljat na drugi konec Ljubljane? Gravitirajo navzven, namesto da bi navznoter.

Bojim se, da za uporabniku prijazno Ljubljano preprosto nimamo dovolj velike kritične mase, da je enostavno premajhna. Premajhna na primer za to, da bi končno uredili javni prevoz. Ali da bi lahko mesto živelo tudi po eni zjutraj. Ali da bi imeli dober posel tudi izdelovalci ključev in brusilci nožev. Ampak, po drugi strani … a ponekod drugo pa lahko? Ker so drugačni ljudje? Verjetno.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 12. 9. 2015 at 19:52

  No ravno tvojo ugotovitev na koncu sem hotel napisati. Ja, le zakaj drugod lahko??? Verjetno so res ljudje tisti.

 • Odgovori Fabio Aru 12. 9. 2015 at 21:20

  Drugje je verjetno drugačna mentaliteta.
  Malce izven konteksta, vendar podobna viža.
  V Sloveniji začne nek obrtnik, recimo mu Polde, z donosno dejavnostjo. Nedolgo zatem ga drug obrtnik, recimo mu Lojze, začne posnemati in zato odpre obrt z isto dejavnostjo. Po možnosti v sosednji stavbi.
  Čez nekaj časa se v isti ulici pojavijo še Fajtimi, Ređepi in Ljatifi in tudi oni začnejo posnemati Poldeta in furajo isto obrt.
  Gredo pa zadnji trije mojstri še korak dlje. Ker surovine/polizdelke/sestavine kupujejo pod roko/na keš/bez papira, lahko svojo ceno ustrezno spustijo pod Poldetovo.
  Čez nekaj časa Polde, zaradi nelojalne konkurence zapre svojo štacuno, pošlje državo v 3 pizde materine in odide s tebuhom za kruhom v tujino.
  Tako država ostane brez poštenega državljana, dobi pa tri odlične prišleke, ki jo veselo kradejo.
  Vsaka podobnost z obrtniki v vaši ulici je zgolj in le naključje in posledica vaših domnev….

 • Odgovori Matej Zalar 12. 9. 2015 at 22:07

  @Seamus: Na primer zato, ker ljudje dejansko ne mislijo, da se morajo kamorkoli pripeljat z avtom.

  @Aru: Ne vem s katerega planeta si se ti vzel ker komentiraš nekaj čisto tretjega, ampak namigovanja, da goljufajo samo Fajtimi, Ređepi in Ljatifi, Polde pa sploh ne, so skrajno bebava.

 • Odgovori Spam 13. 9. 2015 at 0:04

  Glede na to, da si omenil brusilce nožev… povej mi enega, ki zna brusiti. Prosim, da ne daš referenco na najbljižjega tvojem domu, ker tam znajo narediti izključno genocid nad nožem.

 • Odgovori Seamus 13. 9. 2015 at 18:00

  @Spam – samo res! Vsak ključavničar ima bruslnik iz Buahausa doma, ki ti naredi čisto sranje. Tisti, ki ga omenjaš baje naredi dobro in kolikor sem videl imajo profesionalne stroje, samo pomoje je odvisno koga dobiš, da ti ga nabrusi. Jaz sem dobil enega, ki je prav tako naredil genocid. Potem je eden v Vižmarjih (nabrusi.si), ki se nekaj hvali vendar je naredil žagico in je potem res dobro rezalo samo nenatančno in rezilo ni bilo več ravno.
  Vem za enega (http://www.urskaursnik.si/brusenje.html), ki se vozi po Koroškem in občasno še drugod in ima Dick brusilni stroj, ki ti ga solidno nabrusi – ravno, ostro, samo ti stroji nimajo najboljšega kota in se dokaj hitro skrha.

 • Odgovori Feri Naf 13. 9. 2015 at 21:20

  Malo se za to lahko zahvalimo globalizaciji, ki je večino stvari naredila tako poceni, da se ničesar več ne splača popravljat. Zakaj zaboga bi brusil nože, če maš vsako leto pri (vstavi poljubnega trgovca) v akciji “ful hude” nove nože za 4€. Čevljarji, krojači in razni serviserji elektronike imajo podobne probleme. Probaj najtu nekoga, da ti popravi fen na primer. Njegova ura dela je 20€, nov fen je 25€. Kako je šele v deželah, kjer podoben kaliber svojo uro ceni 50€, nov fen pa stane 20€.
  Zaradi podobnih razlogov tudi šraufa ne moreš več kupit v centru. Nikomur, ki tu živi, se očitno ne ljubi več ničesar šraufat. Ali pa ne znajo.
  V centru imajo šanse samo še kafiči in fensi frizerski saloni. Vsaj dokler ne prešaltamo na poceni azijske lasulje …

 • Odgovori darja 14. 9. 2015 at 2:42

  Mi imamo doma eno napravo (dva koleščka) jih zaverglaš, dvakrat potegneš nož in je nabrušen.
  To dela babica in potem vedno na servete napiše napiše POZOR NOŽI REŽEJO – nalepi na ploščice pri kruhu, nad pultom, da se ne urežemo. Za ene 14 dni 🙂

  Sicer pa jih po moje dobr nabrusi vsak mesar, če pri njemu kupiš par kil za žar ali pa kakšna rebrca.

  Ampak dečki – da ne znate nabrusit enega nožka?? To si pa je kar mal za zamislit…

 • Odgovori Spam 14. 9. 2015 at 20:58

  @SEAMUS – nabrusi.si je tudi meni naredil žagce pred leti. Obiskal sem jih samo enkrat in razvil alregijo na njih. Leitz v Kranju naredi spodobno (se zapeljem iz Lj. tja nabrusit nože, ker boljšega ne poznam). Nabrušeno in konica nato zapolirana. Kot rezila je tudi ok – manj strm, kot pri Dick brusilcu. Smešno pa je to, da bi plačal z veseljem 5x več za boljši service (in hladno brušenje) pa ne vem kje.

  Že par let razmišljam, da bi si nabavil set kamnov. Za nekrat se še nisem odločil. Par kamnov stane 200 EUR + nakup kakšnega noža za trening in seveda ogromno ur treniranja. Učenje na boljših nožih ni priporočljivo ;).

  @DARJA – ti si pa tipična baba, ki se ji sploh ne sanja kaj je to nož… kaj šele nabrušen nož.

 • Odgovori StMatic 16. 9. 2015 at 8:18

  Ponavadi ne spemam, pa vendar vidim, da imajo kolegi zgoraj težave pri odkrivanju dobrih obrtnikov. Brušenje nožev, oster rob pika si. Ne pričakovat ugodne cene, noži bodo pa vrhunski.

 • Odgovori Seamus 16. 9. 2015 at 14:09

  @StMatic – tam, kolikor je meni znano, robo za brušenje prodajajo, ne pa brusijo. Midva pa izmenjujeva informacije o brusilcih – obrtnikih. Je pa res, da bom prej ali slej tudi sam kupil kamen in se lotil brušenja.

 • Odgovori Seamus 2. 10. 2015 at 10:27

  In sem ga (kupil kamen) in za test nabrusil nož (10minut sem si vzel za enega) in sem zadovoljen. Za prvič je čist OK, bolj oster kot je bil do sedaj, primerljivo s tem kar dobim nazaj od obrtnika. Rez gladek, raven, spoliran. Kamen je 1000/3000.
  Ne nucam več obrtnikov, ki me nategujejo koliko imajo super duper stroj in mi nato anredijo žagico ali pa mi odstranije četrt kline.
  Tistemu, ki se mu da ukvarjati s tem (torej namesto, da nekje čakaš, že sam brusiš nož) priporočam.

 • Komentiraj