Urbana instalacija

Telefonske govorilnice se zdijo dandanes precej bizaren izum, ki ga po letu 2000 rojena mladina v časih, ko mobilne telefone uporabljajo celo pripadniki tradicionalnih afriških plemenskih skupnosti, verjetno sploh ne razume. Ni pa res, da so telefonske govorilnice povsem neuporabne, kar sem ugotovil lani v Augsburgu, ko mi je ta staromodna naprava v zameno za dva evra praktično rešila življenje. Seveda je mogoče telefoniranje v Nemčiji plačati z evri, medtem ko se Slovenci navdušujemo nad raznimi karticami, ki so edina možnost tudi za plačevanje mestnega prometa. In za plačevanje telefonskih pogovorov v govorilnicah. Tako jih je nemogoče uporabiti tudi, če jih potrebujete.

Že nekaj let, kar hodim tam mimo, pa se sprašujem o inteligenčnem kvocientu1 načrtovalcev in postavljavcev telefonske govorilnice na Rakovi Jelši, ki stoji točno tam in točno tako, kjer in kot je najmanj treba.

13827350_1639016146412511_1847448899_n

Če že ne motijo skrajno slabo domišljeni reklamni nadstreški avtobusnih postaj, pa nekdo na sredino pločnika postavi telefonsko govorilnico in v duhu balkanske improvizacije na zelenico vkoplje še nekaj tlakovcev.

Uredništvo Nergača iskreno čestita neznanemu bedaku.

 1. I kve, kot je vedno rekel profesor Ciglar. []
Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori hm 13. 8. 2016 at 21:14

  mogoče zato ker si obrnjen stran od prometa? da ne moti pri intimnih pogovorih

 • Odgovori DR 14. 8. 2016 at 19:23

  No, letaki in govorilnica sta iz dveh čisto drugih obdobij. Govorilnica je le bila postavljena v nekem tehnološkem zanosu po drugi vojni in morda v duhu proletarske države, kjer je bila po domače od ljudi in namenjena njim. Javni telefon. Kot take ne verjamem, da so prav dobro zaživele. Verjetno je bilo na tem kraju načrtovano kaj drugega, a se prostorske vizije z leti spreminjajo. Izgleda kot, da jo je razvoj dobesedno obšel, k čemur prigovarja izrezan podstavek iz drugega tlaka na katerem stoji. In tako ostaja tam kot rudiment pretekle vizije. Skoraj že spomenik.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 8. 2016 at 10:56

  Vsekakor je pa spomenik in z estetskega vidika sploh ni tako slaba.

 • Odgovori zmago1 3. 9. 2016 at 21:05

  je pa nostalgična, posebej za nas ki smo prve punce še z govorilnic klical hehe

 • Odgovori Matej Zalar 4. 9. 2016 at 10:42

  Seveda, zato bi jih bilo škoda odstraniti. Navsezadnje v svoji grdosti niti ne izpadejo tako slabo.

 • Komentiraj