Urbana za telebane

Tako rekoč nobena pot v središče najlepšega mesta na svetu ne mine brez manjšega incidenta. Ko sem šel nazadnje s kolesom, me je skoraj povozil komunalec, ki je očitno mislil, da ima nekakšna intervencijska pooblastila. Na besno žuganje s pestjo se je odzval z jebanjem vsega na spisku, razlagajoč, da ne smem kolesariti po cesti. Ko sem bil nazadnje potnik mestnega avtobusa, pa me je šofer, skupaj s še nekaj drugimi, ki se pač niso krčevito oprijemali najbližjega droga, med nenadnim speljevanjem skoraj ubil. Oba dogodka sodita v kategorijo normalnih, čeprav seveda ne bi smelo biti tako.

Danes sem šel v mesto spet z avtobusom, a Urbana je bila prazna, zato sem se lotil plačevanja s telefonom. Ker validator ni prijel niti v petem poskusu, sem dokončno obupal in do izstopne postaje škilil, ali bodo slučajno vstopili kontrolorji, da bi še pravočasno pobegnil. Tako sem se spet počutil mladostno, kot v srednji šoli, ko sem se švercal s staro mesečno izkaznico. Zdaj sem seveda vsaj toliko gospod, da voznino plačam. A kako naj to storim, če ni mogoče? No, imel sem srečo, kontrolorjev ni bilo in navsezadnje se mi je še fajn zdelo, da sem prihranil evro in dvajset centov.

Na avtobus sem vstopil malo čez devet in pri pošti izstopil kakšnih deset minut pozneje, skočil na sestanek in ob 9:46 (torej več kot dvajset minut po koncu vožnje!) dobil SMS s številke 1919 – sporočilo, ki služi kot potrdilo o nakupu in ga je potrebno ob kontroli pokazati kontrolorju LPP. Ob tem še enkrat opozarjam, da validator med mojimi poskusi ni dal od sebe niti piska.

Zato me resno zanima, kaj mi je storiti ob naslednji taki napaki , če na avtobus pridejo kontrolorji, jaz pa potrdila nimam in hkrati ne vem (ker ne morem vedeti) ali me je Ultrina naprava sploh prepoznala. Poleg tega še zdaj ne morem biti prepričan, da se slučajno ni zgodilo, da sem po nesreči kupil več vozovnic, kar bom seveda videl šele na računu za telefon. Skratka, temu sranju je nemogoče zaupati.

Vprašanje o tem dogodku bom sicer poslal na LPP, čeprav mi je že zdaj jasno, da je to popolna izguba časa, tako kot je bila na skrajno nepregledni spletni strani izguba časa iskanje stika za pritožbe. Uporabniki smo že večkrat skušali stopiti v stik z LPP, a lahko vedno znova ugotovimo samo eno: da je to relikt socializma, ki mu nihče ne more do živega. Pred časom so imeli  celo profil na Twitterju, a so menda vztrajno ignorirali vsak poskus uporabnika, da bi stopil v stik z njimi – dokler niso profila kar ukinili. Zdaj imajo mir. Zato pa lahko na elektronski naslov mail@lpp.si pošljemo “mnenja in pobude”, kot piše. Pritožb pa verjetno ne?

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori blitz 23. 10. 2013 at 20:30

  Ti si en favšljivec. Imamo najlepši, najmodernejši in najdražji sistem plačevanja vožnje na svetu, a za nekatere ni dovolj dober. Ti bi zlato Urbano, ali kaj? Tudi Zoki bi jo 😆

  Šalo na stran. Sorodnik, voznik tovornjaka je oni večer prišel v Ljubljano, parkiral pri terminalu na Letališki in nas hotel obiskati. Ampak ga je varnostnik na terminalu kmalu postavil na realna tla in mu povedal, da kljub polnim žepom drobiža ne more na avtobus, ker nima Urbane. Ni mu pa povedal, da bi lahko plačal s telefonom. Ampak to ni poanta – sorodnik ni mogel verjeti, da obstaja jo kraji, kjer kljub polnim žepom denarja ne moreš na avtobus.

  Itak, da sem ga šel jaz iskat. In moral uporabiti svoj avto. Tako Županković vabi k uporabi javnega prevoza. No, in za nameček me je vožnja do Letališke in nazaj stala manj, kot bi sorodnika stala avtobusna vozovnica.

 • Odgovori aaaaaaaa 23. 10. 2013 at 20:35

  haha, sorry sem se ustavila pri tistem: švercanje z mesečno, si me spomnu – jaz sem se cela dva meseca vsako leto, januarja in februarja: ko je bilo decembra konec, sem s prstom pokrila št. 2 na 12 in se vozila zastonj januarja, ko je prišel februar, sem prst dala na 1 in mahala z 2, pa sem se švercala še februarja… 😀 sedaj grem brat preostanek članka. LP

 • Odgovori Dajana 23. 10. 2013 at 20:41

  Jaz bi imela podzemno in pika.

 • Odgovori Stane Debevec 24. 10. 2013 at 7:48

  Haha, tudi na podzemni bi lahko plačala samo z Urbano pa pika……

  Jaz sem te Urbane za sedaj rešen. Vozim se s kolesom in imam mir. Tudi s komunalci sem še na dobri nogi, res pa je, da se jim ne upam žugat s pestmi. Nisem dovolj močan….

  Pozdrav,

  Stane Debevec.

 • Odgovori chef 24. 10. 2013 at 8:40

  @blitz: Seveda, čim ti ni treba parkirat na plačljivem parkirišču, je avto bistveno cenejši. In tako razmišlja vsak, ki ima avto, zato pa malo časa. Kar pomeni, da se z busom vozijo samo penzionisti in otroci pa sem ter tja kakšen študent.

  @Stane Debevec: Sicer ne pravim, da je treba komunalcem žugat – je pa to tipična slovenska mentaliteta, ko se tričetrt ljudi boji za svojo rit, zato raje tiho prenašajo vse mogoče osle od političnega vrha in skorumpiranih direktorjev navzdol. Ko enkrat po tvoji strani pripelje komunalec in se izza volana dere, da spizdi dol s ceste, in ostaneš tiho, si mu samo pokazal, da ima pač pravico, da te tera s svoji poti. Super. Naslednjič bo naredil isto. Še najbolj primerno bi bilo, če ne bi odvil, ampak se mu ulegel na havbo, zdaj se pa dajmo ribat. Problem je samo v tem, da nisem v državni službi in si ne morem kar tako privoščit bolniške.

  Da bi se pustil vsakemu oslu? No, tega se pa jaz ne grem. Žal sem med redkimi. Še več, ko se postavim zase, razni polulančki raje pametujejo, da je pač bolje biti tiho in imaš najmanj problemov. Uau. DOkler ne pride do velikega problema, ki ga opazujemo pravkar.

 • Odgovori gugl 25. 10. 2013 at 12:03

  je zakon. vtipkaš LPP pritožbe in si z naslednjim klikom si tukaj (ja
  tudi za pritožbe ☺ )
  http://english.jhl.si/lpp/javni-prevoz/splosne-informacije/pohvale-pritozbe

 • Odgovori Mirko 25. 10. 2013 at 16:35

  Če je sorodnik iz tujine ne bi mogel plačat z mobitelom. Tudi uporabniki večine slovenskih ponudnikov telefona ne morejo (Tušmobil, Izimobil, Telemach, Amismobil, T2Mobil…)

 • Odgovori chef 26. 10. 2013 at 10:11

  @gugl: Ja, včasih človeku niti očitno ne pride na pamet. Vseeno gre LPP-ju velik minus za obupno, ampak res obupno stran.

  @Mirko: Zdaj ti bo kakšen preveč pameten očital, češ, kaj pa nimaš Simobila ali Mobitela 🙂

 • Komentiraj