Urbana zamuda

Z vstopnicami za Ali Ena v Kinu Šiška sem se prav fino nategnil, tako da slednjič sploh nisem bil na koncertu, ampak sem le spil dva pira v predverju in se čudil takšnim ali drugačnim ekstravagantnežem, ki so po mojem prišli tja prezgodaj samo zato, da so lahko pokazali, kako se dela čudeže iz plešavosti, da znajo nekatere v visokih petah hoditi tako, kot da bi jaz zelje tlačil, da si oblečejo prekratke hlače in preveč rdeče hlačne nogavice, ki poglede hitro pritegnejo in še hitreje odvrnejo, in da so akreditirane novinarke, ki delajo za slabe honorarje na spletnem portalu www.senikolislisal.si samo zato, da dobijo gratis vstopnico in se fotografirajo s kvazi zvezdniki, dokazovale svojo bebavost.

Pisana druščina, ni kaj, ampak ljudje so na splošno delovali normalno in to je vredno največ. Kulturna ponudba, kolikor sem videl na internetu, je dejansko dobra. Takšno kakovost bo težko držati na visoki ravni daljše obdobje, ampak če jim uspe, bomo lahko res rekli, da imamo center urbane kulture kot v malokaterem primerljivo velikem evropskem mestu, s čimer se je že hvalil kaj jaz vem kateri pomembnež. Osebje je prijazno, gredo na roko in tudi jaz bi verjetno še v zadnjem trenutku dobil novinarsko akreditacijo, a se mi ni ljubilo težiti.

Ne morem pa mimo natega, ki precej spominja na zelene organizatorje prireditev s periferije, ki ugotovijo, da se jim finančno ne bo izšlo, zato s srečelovom odlašajo do onemoglosti, da bi prodali več pijače. Takšo taktiko, se mi zdi, redno ubirajo tudi slovenski organizatorji kolesarskih prireditev, kjer se razglasitev najboljših časovno tako odmakne, da na koncu na stopničkah stoji le, na primer, tretjeuvrščeni, včasih pa ostane podium kar prazen, organizatorji pa bentijo čez neolikane kolesarje, ki se v nedeljo popoldne k družini vračajo že ob petih popoldne.

Po vstopnicah sodeč naj bi se koncert začel ob 20. uri in če se prav spomnim, so tako tudi povsod oglaševali. To je seveda zgodaj, ampak pri zahodnjakih, ki so se začeli ukvarjat z vzhodnoazijsko filozofijo, nikoli ne veš, kaj jih bo pičilo. Jasno, vsak resen izvajalec bo zamudil vsaj pol ure, ampak to ni bistveno. Hec je v tem, da sva s Krofom šele tam izvedela, da bo nastopil šele ob 22h, da pa bo že ob 21h v dvorani nekakšna videoprojekcija, ki so jo tisti, ki so jo videli, označili za krneki.

Če se torej koncert začne ob 22h, me, spoštovana ekipa Kina Šiške, ne nategujte z uro 20.00, ker bom šel naslednjič pivo iz principa kupit v trgovino in bom protestno raje popival pred vhodom. Še ob 22.00 je večina s piksnami postavala pred vhodom, ker je Dalaj Eegol verjetno zamudil tiste pol ure. Ali so nekaj projicirali tudi od 22. ure dalje, pa ne vem. Vem samo, da je vse skupaj izpadlo smešno. Me pa čudi, da je večina vedela, da bo koncert kasneje, saj se je začel okoliš polniti šele po deveti zvečer.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Nina 11. 10. 2009 at 15:44

  Se strinjam, tole je bil nateg. Dveurna zamuda pač tudi modna ni več, ampak samo še nesramna.

  Mi je v bistvu zamorilo cel koncert, ker sem mela filing, da se nekdo dela norca iz mojega časa. Ko sem za vrat dobila še pol litra piva, mi je blo za koncert že skoraj čisto vseeno.

 • Odgovori Vitalka 11. 10. 2009 at 20:52

  Kdo že gre samo enkrat na led?
  Se pa bojim, da bo njegov koncert spet čez 15 let.

 • Odgovori chef 11. 10. 2009 at 21:59

  @Nina: Ti ne razumeš! Moderen urban človek si danes za en brezvezen koncert po ceni 15 EUR vzame cel dan časa! To je ja dogodek, kot ga ne bo nikoli več. Pa še v Kinu Šiški!

  @Vitalka: Mene skrbi, ker naslednji koncert oglašujejo kot da se bo zgodil ob 21. uri. Kako naj zdaj vem, kaj bo res?

 • Odgovori urban 11. 10. 2009 at 22:10

  pridi ob 23h in zahtevaj denar nazaj

 • Odgovori chef 11. 10. 2009 at 22:15

  Zdaj sem se spomnil primeren verz za zaključek:

  Za tako sceno k bi človek sam bruhnu,
  jaz besede mam tri: hvala, fuck you!

 • Odgovori blitz 11. 10. 2009 at 22:21

  chef, program, ki ga najdemo na njihovi strani, je res kar impresiven, tvoja trditev, da “, bomo lahko res rekli, da imamo center urbane kulture kot v malokaterem primerljivo velikem evropskem mestu”, pa še bolj pretirana.

  Klubov s podobno impresivnim programov v podobno velikih mestih v bližini je nič koliko. Nekoč sta ton dajala salzburški Rockhouse in graški Orpheum, ki pa zadnje čase pešata. Zato pa samo nekaj dlje najdemo denimo bolonjski Estragon in wörglsko Kommo, ki imata skoraj identičen program kot Kino Šiška, vsaj, kar se glavnih zvezd tiče. Pa je Wörgl kakih 10x manjši od Ljubljane.

  Ampak vseeno, ponudba je precej spodobna in to je za naše razmere velik napredek.

 • Odgovori chef 12. 10. 2009 at 9:22

  No, saj to ni zraslo na mojem zeljniku. To je zraslo na zeljniku tistih, ki so po podatkih, ki sem jih dobil včeraj, zagonili nekaj milijonov evrov, od obnove so pa malo pomili okna, zglancali tla in kupili rex stole. Menda so celo dvorane enake, samo malo so jih pomalali. Dobil sem tudi informacijo, da je zvok zanič.

  Bomo videli kaj bo.

  Velikost Wörgla (nimam pojma, kje je to) pravzaprav niti ni faktor. Faktor je urbana razvitost, ta je pa v Ljubljani zaenkrat še vedno na psu. Edini, ki hodijo na take žurke, so študenti, od njih je pa polovica še pred dvema letoma živela nekje na periferiji in se tako tudi obnašajo. Ne da bi se povzdigoval nanje, ker so čisto v redu punce in fantje, ampak to pač ni urbano.

 • Odgovori kandela 12. 10. 2009 at 11:09

  Meni je to zamujanje v Sloveniji in začetki koncertov ob “2h zjutraj” prav bedno. Isto je s koncerti na Metelkovi. Tam moraš vedno računati s kakšno uro ali dvema zamude. Samo kaj, ko si jaz vedno mislim, kaj pa, če se bo tokrat enkrat za spremembo le začelo ob napovedani uri …
  Še bolj pa je bedno, če je koncert sredi tedna, človek ima pa zjutraj službo ali kakšne druge opravke, pa si mora zaradi tako poznih koncertov, ki se lahko ob srečanju še koga poznanega, zavlečejo tudi pozno v jutro, skoraj vzeti dopust za naslednji dan.

  Mogoče je vzrok za tako pozno uro koncertov tudi v tem, da je Ljubljana miniaturno mesto in odhajanje domov sredi noči, tudi peš, če ne gre drugače, ni ravno najzahtevnejši življenjski projekt. Na primer v Peterburgu se koncerti začnejo ob 20h ali še prej ravno zato, da lahko potem ljudje ujamejo še zadnje metroje, da jih odpeljejo na drugi konec mesta, kjer so t.i. spalni rajoni.

  Aja, nič nisi napisal kakšen je bil koncert …

 • Odgovori hermit 12. 10. 2009 at 11:52

  Živim v Celju in hodim na koncerte na Dunaj. Tudi med tednom, saj sem iz Avstrije doma prej kot iz Ljubljane, kjer se koncerti na Metelkovi kot po pravilu začenjajo ob enih zjutraj. Avstrijci so pogruntali, da prodajo več kart, če koncert začnejo dovolj zgodaj in ob najavljeni uri, saj si ga tako ogleda cela familija, ne samo študenti, ki nimajo kaj bolj pametnega početi, kot da postopajo po nekem propadajočem placu, kot imam večkrat občutek na Metelkovi. Kino Šiška? Mešani občutki, se še nisem odločil…

  Edina izjema pri urnikih je BuBa Irena, ki ji je jasno, da se je treba držati najavljenega urnika prireditve…

 • Odgovori blitz 12. 10. 2009 at 17:59

  Wörgl je mestece na Tirolskem, tik ob nemški meji, kakšnih 10km oddaljeno od Kufsteina – tega pa morda poznaš, čudovito staro mestece.

  Drugače pa tole zamujanje tudi meni gre na živce. V Nemčiji se koncerti res začenjajo on time, kar je za starčke, ki moramo drug dan v službo, še kako dobrodošlo. Tudi v Avstriji so kar točni. Pri nas pa je še vedno katastrofa, še zlasti v manjših klubih.

  Zadnjič sem pa bil na koncertu v Ronkah, pri jugozahodnih bratih, in je bila tudi katastrofa. Že na vhodu je prijazna zamejska rojakinja povedala, da bi se moral koncert začeti ob 21h, ampak “je malo ljudi, pa bomo začeli več k’sno”. Res pa je, da je bila zasedba publike ob napovedanem času pretežno slovenska (beri ljubljanska), domačini Talijani pa so začeli kapljati več k’sno. In sem zato namesto ob polnoči prišel domov ob dveh zjutraj. 👿

 • Odgovori chef 12. 10. 2009 at 20:09

  @kandela: Saj nisem bil! Zajeb pri kartah! Šel sem domov, si zavrtel plato in spil eno pivo.

  @blitz: Tako kot od Nemcev ne moreš pričakovat, da ne bi bili točni, ne moreš od Italijanov pričakovat, da bi bili.

 • Odgovori kandela 12. 10. 2009 at 22:51

  Hm … ok. Nič bat, v soboto, 17.10., je ponovitev.
  Spored (mogoče so ga tako podrobno razdelili, ker je kdo prebral tvoj blog 🙂 ):
  21:00 – vrata
  21:15 – avtorski video program Dalaja Eegola
  22:00 – koncert

 • Odgovori chef 13. 10. 2009 at 2:20

  Zaradi mene je lahko ob dveh zjutraj, ampak naj me ne nategujejo. Jaz imam pa problem, ker so vsi moji frendi šli prejšnji teden, jaz sem pa zdaj zvisel, haha.

 • Odgovori Krof 13. 10. 2009 at 19:46

  Haha, nej ti bo v tolažbo, da smo se porazgubil še preden smo vstopil v dvorano… Tko da sem bil praktično sam…
  Le pogum… 🙂 LOL

 • Odgovori Mikka 18. 10. 2009 at 22:30

  “Edini, ki hodijo na take žurke, so študenti, od njih je pa polovica še pred dvema letoma živela nekje na periferiji in se tako tudi obnašajo. Ne da bi se povzdigoval nanje, ker so čisto v redu punce in fantje, ampak to pač ni urbano.”

  Bwahahahahaha… Pa menda ne boš resno trdil, da je v mestu tipa Ljubljana mogoče ločiti meščane od nemeščanov?

 • Odgovori chef 19. 10. 2009 at 6:50

  Ločim jih na sto metrov. Seveda se nekateri uspejo prilagodit v letu ali dveh, drugi pa niti po petnajstih letih.
  Seveda isto velja za mestne srajce na vasi.

 • Odgovori Vanja 19. 10. 2009 at 8:51

  svaka čast cheffe, jaz jih po večini ne ločim. Si že bil kaj v BS3? Pravzaprav so s tem ločevanjem meščan, nemeščan najbolj obremnjenea privincialna mesteca, ki so za časa Avstro Ogrske dobila kakšno mini opero in kakšno gledališče….v tem provincializmu smo si tako podobni z ostalimi balkanskimi mesti, da je za bruhnit.
  Meni se v Londonu še ni nikoli zgodilo, da bi se ljudje razvrščali po tem koliko let ali koliko generacij nazaj njihovi živijo v mestu. oh my God.
  Pa še to…prav pristni ljubljančani, jih poznam kar nekaj….so hudičevo zaplankana bitja…zelo pogosto. opremljeni z nekim večvrednostnim kompleksom, ker so iz Podutika ali Šiške…za polulat smešno, še posebej, ker je v vsaki ljubljanski soseski tudi kakšen gnoj s petelini in kurami. pa saj nič narobe s tem, samo nosu pa res ni treba vihati…na gnoju…to je komično.

 • Odgovori chef 20. 10. 2009 at 7:41

  @Vanja: Še enkrat preberi, kaj sem napisal. Nekaterim niti po dveh generacijah ne uspe, da bi se začeli obnašat kot meščani. Zato parkirajo po pločnikih ali čez dva parkirplaca (na vasi se to tolerira, ker je itak ogromno prostora), vozijo se z avtomobilom 200 metrov daleč in podobno.

  Fante, ki so v Ljubljani trikrat letno, ločim enako dobro od ostalih tako kot na kmetih mene iz prve ločijo od vaščanov. Da je nekdo provincialc, seveda ni nič slabega, pravim pa, da tiste, ki so najbolj tipični, ločim na 100 metrov.

 • Komentiraj