Ustavna pravica do brezplačne kraške vode

Afera o plačljivih pitnikih v Občini Sežana sega v drugo polovico avgusta, a sem zanjo izvedel šele včeraj, ko je javnost na Facebooku divjala z argumentom, da mora biti voda brezplačna, ker je pravica do pitne vode zapisana v ustavo. Tudi mene plačljivi pitniki motijo. Še na letališčih so brezplačni. Ne strinjam pa se z argumenti razpizdenega plebsa.

Zelena turistična destinacija … vodo pa zaračunamo

Ker jih ne morejo strašiti z gejevskim lobijem in z Arabci, so si lovci na liberalne volivce izmislili pretnjo, da nas bodo korporacije oropale pitne vode. Namesto, da bi se ukvarjali z realnimi težavami in skušali omogočiti pitno vodo tistim, ki je nimajo, in ponjo ilegalno bežijo v Evropo, so raje pod pretvezo človekoljubja v klasičnem paragrafarskem slogu v ustavo vpisali člen o pravici do pitne vode.

Funkcionalno nepismeno in kulture zastonjkarstva vajeno ljudstvo to pravico tolmači kot pravico do brezplačne vode. Od ljudstva, ki ne razume principa socialne države in je prepričano, da je zdravstvo brezplačna dobrina, česa drugega seveda ne moremo pričakovati. Zato tudi od medijev ne moremo pričakovati, da bodo izpostavili kaj je bistveni problem zaračunavanja vode iz pitnikov. Da se namreč to enostavno ne spodobi, še posebej pa se ne spodobi na turistični destinaciji v državi, ki se hvali kot zelena destinacija z izvrstno pitno vodo iz pipe. Ne, v medijih bodo raje bodo s cenenim populizmom pomagali ustvarjati nerealna pričakovanja.

Pipa menda ni vodni vir?

Od občine ne pričakujem, da bo postavljala pitnike, sem ji pa za ta prispevek k boljši kakovosti življenja hvaležen. In če lokalne oblasti postavljajo pitnike, smemo pričakovati, da bodo omogočile brezplačno uporabo. Pričakovati smemo tudi, da bodo dejansko uporabni, ne kot v primeru sežanskih avtomatov, ki v praksi sploh ne omogočajo polnjenja steklenic.

Seveda pa to, da neka vaška občina postavi plačljive avtomate za vodo, ne pomeni, da je ljudem kršena pravica do pitne vode. Obratno, kvečjemu jim občina omogoča koriščenje te pravice, čeravno za to zaračuna. Navsezadnje ne gre za vodni vir, ampak za navadno pipo, iz katere priteče voda po vodovodu. In glede na to, da pitnikov lani sploh še ni bilo, je bila pravica do pitne vode prej kršena bistveno bolj, ker do pitne vode na prav tisti lokaciji ljudje sploh niso mogli dostopati in so ostali žejni. Da bi lahko pili, bi morali poiskati neki vodni vir, kar pa je na Krasu … težko.

Voda pač ni brezplačna

Po eni strani ljudje zelo dobro razumejo, da morajo plačati za ustekleničeno vodo v plastenkah in jo tudi dejansko zelo drago plačujejo. Očitno razumejo tudi, da morajo plačati za vodo vsakič, ko doma odprejo pipo. Pravkar sem pogledal na račun: plačamo okoljsko dajatev, porabo, omrežnino in morda še kaj. Ko občina zaračuna minimalen znesek za uporabo javnega avtomata, pa je to za javnost nič drugega kot kršitev njihove pravice do pitne vode.

Ta javnost vedno dela slona iz muhe. Tujcem v televizijskem prispevku se je zdelo zaračunavanje vode bizarno, Slovenci pa se ob tem sprašujemo ali ne gre morda za nič manj kot kršenje naših ustavnih pravic. Ko nekdo nekoga javno nadere, se to takoj označi za sovražni govor, čeprav je le primitivizem. Če nekdo zaračuna deset centov za požirek ali štiri litre vode, pa naj bi bila to kršitev ustave.

A na Facebooku so me, ko so ugotovili, da moji argumenti držijo, tudi podučili, da moramo na to potencialno kršitev ustave opozarjati – in to kar na Facebooku! – dokler je še čas. Dokler ne bo že prepozno. Ko nam bodo, kaj vem, zaračunavali tudi za vodo, ki priteče iz pipe na pokopališču.

Kot da bo ob apokalipsi, ko bo vode začelo zmanjkovati, in bodo vodne vire zasedle korporacije s svojimi vojskami, komu mar za ustavna določila neke Republike Slovenije. Ko bo vode zmanjkalo, se nihče več ne bo ukvarjal z vašimi človekovimi pravicami.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Danijel 3. 10. 2018 at 19:28

  Pravica do pitne vode ja, super… ampak samo za pitje. Mi s pitno vodo splakujemo stranišča in peremo avte. Z z ustavo zaščiteno vodo.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 10. 2018 at 20:31

  Dokaz kako mačehovski je odnos Slovencev do ustave!

 • Odgovori Boki 3. 10. 2018 at 20:46

  Hehe, ko smo ze pri ustavi. Danes je novi financ minister rekel, da bo spostoval fiskalno pravilo. Ja mater, zakaj moras sploh povdarjati, da bos spostoval ustavo? Morda mi tudi hodimo naokoli in se hvalimo, da bomo spostovali ustavo? To je namrec samoumevno. On ma, da fiskalno pravilo spostuje, ce ga ne bo, bo sel pa pred ustavno sodisce!

  • Odgovori Jani 4. 10. 2018 at 14:37

   Man je važna samo bilanca stanja..
   To pa od Države nikol ne bom izvedel.. čeprav bi to moralo pisat v Ustavi… 🙂

  Komentiraj