V Godca na pivo in klobaso

Da sem za Godec Pub prvič slišal šele lani, je po svoje neverjetno, res pa je, da ga tujec v Spodnji Šiški praktično ne more najti, če že zatava v bližino, si pa ne upa stopit na dvorišče. Prvič sem bil v Godcu med neko sobotno turneju, ki se je začela na Ljubljanski tržnici, nadaljevala v Pivnici Union, Pivnici Svarog, in kranjskem kinu, tako da sem bil v Godcu že nekoliko majav. Takrat je bilo celo tako hudo, da smo sredi noči pristali v Francinabalanciju. Potem se v Godca več mesecev nisem vrnil, preprosto zato, ker je preveč od rok. Vseeno ne vidim razloga, zakaj ne bi šel tja večkrat.

Zadnjič sem organiziral skromno pivsko druženje. »Zdaj enkrat se pa res moramo dobit vsi skupaj,« se pogovarjamo že več mesecev. In bi se še nekaj mesecev, če srečanja ne bi konkretiziral. Korespondenca: je šla tako jutri! – nekje v Šiški! – Franci na balanci ali Godec? (retorično vprašanje) – ob osmih! – ne, ob devetih! Da je bil ravno sv. Patrika dan, sem ugotovil šele v sredo ob devetih. Zato so nam akcijsko podtaknili O’Hara’s, kar seveda sploh ni slabo. Kmalu nas je popadla lakota.

Že večkrat sem preklinjal, ker v slovenskih beznicah, pa tudi v kakovostnejših lokalih, ob pivu ne ponudijo nič konkretnejšega od – večinoma žarkih – arašidov, ki imajo prodajno-pospeševalni namen, pripravljenih sendvičev sumljive kakovosti ali v zadnjem času presnih tort, ki se k pivu podajo točno toliko kot kokakola (kar ne pomeni, da mi jih še niso ponudili). Gostince sem v zadnjih mesecih večkrat spraševal, zakaj v ponudbo ne vključijo skromnih narezkov, kakršnega sva z Jurijem malo pred novim letom poskusila v Pivnici pri Županu in je bil na spodnji meji sprejemljivega. Zakaj? Ker preveč stane. Ker je z narezkom je preveč dela. Er od punc ne more zahtevat, da se bodo zajebavale še z rezanjem salame. Ker gost tega sploh ne zahteva.

Skratka: nemogoče.

A v Godcu pa ni nemogoče?

IMG_20150317_221103

Rešitev je enostavna. Gostu prodaš kos domače salame in se z njo ukvarjaš samo toliko, da na mizo pritrdiš leseno ročno salamoreznico. Gost potem salamo reže sam in se ob tem počuti blazno fajn. Škoda samo, da nimajo kruha, verjetno zato, ker je premalo vesoljcev, ki to dejansko naročijo. Tako smo morali enega izmed nas prepričat, da je v bližnjo pekarno skočil še po štruco belega.

Od pivske beznice pravzaprav ne pričakujem veliko. Korektno izbiro piva, simpatično natakarico, rock in nekaj lahkega za pod zob.

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 23. 3. 2015 at 18:32

  Za to, da od pivnice (med drugim) pričakuješ rock, dobiš od mene poklon in ob kakšni priliki tudi vrček pijače, o kateri pravkar pišeš. 😎

 • Odgovori a veš 23. 3. 2015 at 20:01

  Ti, ki si tako pameten in nezadovoljen z večino stvari. Zakaj ne odpreš svoje beznice? 😉

 • Odgovori siggi 23. 3. 2015 at 20:57

  Pr Županu na Viču? 😀 to si pomotoma zašel tja? Po svoje je sicer posrečen…ampak samo v primeru, če veš kaj približno te čaka.

 • Odgovori Aleš2 23. 3. 2015 at 21:49

  no, pa si le zavil na “moj teritorij”… v našo dnevno sobo… prideš še kdaj? veš, od Viča ni tako grozno daleč 🙂 delam blizu tebe, tako da vem… 🙂 zvečer pač ni več gužve na Tivolski…

 • Odgovori Blaž Pristovnik 23. 3. 2015 at 21:56

  O´Haras top pir. Tudi v Celju. Pranger pub, če ga imajo v Hiši piva pa nevem. (Ko bi Laščani začeli proizvajat podobno, da bi lahko žural z “zelenim” in ne “rdečim” 😉 😀 )

 • Odgovori WITH DAVID GILMOUR 23. 3. 2015 at 22:03

  Godec je zakon. Mali pub z energijo…in…salamo…in rock-om…naj Pub v tej čudni državi…

 • Odgovori Matej Zalar 24. 3. 2015 at 7:11

  @Filmoljub: A to je iz filma “enkrat se pa mormo dobit, ej, ampak res!”

  @A veš: Ker se ukvarjam samo s stvarmi, ki jih obvladam v praksi.

  @Siggi: Župan je še boljši če ne veš kaj te čaka! In tudi če ti kdo pove kako bo, si še vedno presenečen 😆

  @Aleš2: V bistvu ni daleč do Godca. Daleč je nazaj 🙂 Je pa res, da ni bistvene razlike med centrom in Spodnjo Šiško. Razen seveda v kakovosti pubov, hehe.

 • Odgovori filmoljub 24. 3. 2015 at 8:11

  Iz unga, ja. 😆

 • Odgovori martin prezelj 24. 3. 2015 at 10:03

  Pozdravljen ,je sicer zelo zanimiva dilema , zakaj v sloveniji ne dobiš kakega konkretnega prigrizka.
  Nažalost je za to odgovorna spet ta zakompleksana zakonodaja.
  Sem se pogovarjal z kolegom, ki ima lokal v centru ljubljane , če hočeš karkoli drugega od zapakiranih kikirikijev moraš pridobiti dodatno gostinsko dovoljenje , se pravi spet birokracije malo morje , inspekcijo fases večkrat , da o tem da domače salame sploh ne smejo prodajati nebi niti razpravljali.
  Drugače se pa strinjam da bi bilo super , samo ni problem v gostincih,problem je v naši bolni državi, ki ji vladajo birokrati.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 3. 2015 at 10:05

  @Martin: Ja, bo že držalo. Oni so dodaten faktor. Ne vladajo nam birokrati, ampak butlji. Zabiti ljudje.

 • Odgovori sanja mehmedić 24. 3. 2015 at 11:24

  To, da se domače salame ne sme prodajati, ne drži. Vse je odvisno od registracije obrata. Če je le-ta registriran kot vse drugo razen bar, lahko prodaja tudi hrano, ki jo pripravijo sami. Za bare pa torej velja, da lahko prodajajo samo že vnaprej pripravljeno hrano in konditorske izdelke, ki so deklarirani s strani proizvajalca in tudi zapakirani in jih strežno osebje praviloma ne sme odpirati. Odpre si jih gost sam in je on edini, ki se te hrane dotika. Torej, postrežba v Godcu- konkretno te domače salame- ustreza vsem zakonskim določilom, saj je salama vakumsko zapakirana in deklarirana s strani proizvajalca, gost jo tako tudi dobi na mizo ( zapakirano torej), si jo sam odpre in sam reže.
  Bi pa opozorila še na besedo, ki se je avtorju dvakrat zapisala v tekstu in na katero me je eksplicitno opozoril eden večjih poznavalcev, ljubiteljev in tudi tistih, ki nosijo zaslugo, da se v Sloveniji na področju pivopoznanstva sploh kaj dogaja. Namreč beseda “beznica” po SSKJ-ju pomeni : beznica bezníca -e ž (í) zakoten, zanemarjen gostinski lokal: vse dni se potika po beznicah; zakajena, zanikrna beznica; zloglasna beznica / slabš. počedi že enkrat to svojo beznico sobo. Res je, da je Godec zakoten ( namenoma nimamo tabel in namenoma se ne reklamiramo na način, kot to počne večina, pač pa je naša reklama v sloganu : Od ust do ust) v smislu lokacije, nikakor pa ni zanemarjen. Bi si upala celo trditi, da je med bolj čistimi in redno vzdrževanimi lokali in da za ceno, ki jo plačaš, ko si naročiš pijačo, poleg pijače dobiš ustrezen kozarec ( torej ob O’Hara’s pivu- O’Hara’s kozarec, ki ni obglodan z vseh strani in ne npr. Guinnessa), podstavek, čisto mizo, prijazno osebje, čiste sanitarije, vedno založene z wc-papirjem in brisačkami…itd..česar v določenih lokalih, ki veljajo za kvazi “elitne” tudi slučajno ne doživiš. In tega nisem napisala zato, da bi hvalila svoj lokal, tega mi res ni potrebno, saj na zakotni lokacije poslujem že 18 let, pač pa enostavno zato, ker je mogoče čas, da beseda “beznica” ponovno dobi svoj prvotni pomen.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 3. 2015 at 15:19

  @Sanja: Prav dobro vem kaj pomeni beseda beznica in ta beseda se mi dvakrat ni zapisala, ampak sem jo napisal – vendar ne v zvezi z Godcem, ki je odličen pub.

 • Odgovori Ime in priimek 26. 3. 2015 at 16:54

  Zanimivo, bo treba iti pogledat enkrat.

 • Odgovori Beki 26. 3. 2015 at 18:24

  kako se je pa kaj izkazal salamorezec s slike pri svojem opravilu? moram reči, da mi izgleda nekoliko neroden …

 • Odgovori Matej Zalar 26. 3. 2015 at 22:59

  Precej dobra vaja za biceps brachii in triceps brachii, naslednji dan ju lahko kar čutiš 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 27. 3. 2015 at 20:34

  Jah, nič… grem v Godca na enega ali dva.

 • Komentiraj