Važno je sodelovati – ne za OKS!

Kot marsikatera organizacija v Sloveniji, je tudi OKS združenje prijateljčkov, ki so v svoji karieri opravljali že milijon različnih – predsedniških, poslanskih, direktorskih častnih ali nečastnih – funkcij. Kakšna je organiziranost Olimpijskega komiteja Slovenije, sicer ne vem, pa saj je verjetno ne razume nihče, kar je nujno, če želi OKS delovati tako, kot deluje – po principu povuci-potegni. Tako ni nenavadno, da je predsednik OKS že od leta 1991 isti – dr. Janez Kocijančič. Veliki športni funkcionar, ki o športu seveda nima pojma, razen seveda na ravni, ki s športom nima nobene zveze. Seveda je res, da je v večini panožnih zvez, ne samo naših nacionalnih, ampak tudi svetovnih, stanje podobno. Težave imajo gimnastičarji, pritožujejo se veslači, trenutno lahko opazujemo smučarske skakalce, ki so morali čez noč obleči ozke drese, da sploh ne govorim o UCI, Svetovni kolesarski zvezi – ki je recimo postavila pravilo, da je na podlagi parih številk domnevno kao sumljivih vrednosti kriv tudi tisti, ki mu niso dokazali ničesar.

Seveda pa še nikjer nobena panožna zveza ali olimpijski komite ni predstavila tako katastrofalnih olimpijskih oblačil, kot jih je v sodelovanju s Sandijem Murovcem pripravil OKS. Zakaj si v resnih medijih nihče ne upa naglas povedati, da so uniforme slovenskih olimpijcev eden izmed petih najhujših dogodkov v zgodovini olimpizma – od stare Grčije naprej! -, je seveda jasno. Vpliv stricev je, kot me je opozoril komentator Robson, enostavno premočan in tudi pri športu že dolgo ne gre več samo za uspehe, ampak tudi za čast in denar stricev, ki imajo tudi svoje zaledje. In zgodovino. Posel z oblačili je dobil Sandi Murovec, ki sicer odlično smuča, a, kot je jasno, nima pojma o kreiranju oblačil. Zakaj torej on? Seveda samo ugibam, ampak ni nenavadno, da je biznis dobil smučar, glede na to, da je predsednik OKS tudi funkcionar SZS – Smučarske zveze Slovenije.

Ampak oblačila niso edina afera tokratne odprave.

Ne profesionalizem v športu, ampak kar OKS letos dokazuje, da olimpijsko načelo »ni važno zmagati, važno je sodelovati«, ne drži več. Da med olimpijci ni Nine Kolarič in Boštjana Buča, že žgolijo ptičice na vejah, toda problema se spet nihče ni zares lotil. Slovenijo bo v Londonu, namesto 67-ih, zastopalo 65 športnikov – pomagalo ni niti, da je Buč v Kopru zmagal državno prvenstvo, niti pritožba Atletske zveze Slovenije. In kar je najbolj noro – pomagala ni niti norma Mednarodne atletske zveze in Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki sta ju oba dosegla že lani. OKS je pač OKS in njihove odločitve so nad normami IAAF in MOK.

Če bi slovenski športni funkcionarji imeli kaj pojma o športu, bi vedeli, kaj je tempiranje forme in bi mogoče tudi razumeli, da rezultat, dosežen na državnem prvenstvu v težkih razmerah in v pripravljalnem obdobju, ne more biti relevanten pokazatelj dejanskih sposobnosti, ki bi jih lahko športnik pokazal na olimpijskih igrah. Štirinajst dni ali en mesec lahko pomenita ogromno. Pa tudi sicer: na prejšnjih olimpijskih igrah je bil Buč 16., kar je vrhunski rezultat, ki ga je skoraj vodil v finale najtežje tekaške discipline na stadionu (kot mi je zadnjič razložila pred časom vrhunska atletinja), kar je po mojem dovolj dober dosežek, da bi si zaslužil še drugi poskus.

Marsikoga sicer moti, da se grejo nekateri športniki tako imenovani turizem – prebijejo se na olimpijske igre, kjer za vidnejši dosežek nimajo niti osnovnih možnosti. Ampak – pa kaj potem? Verjetno v London potuje marsikdo, ki bo dosegel slabšo uvrstitev, kot bi jo utegnila zasesti Buč ali Kolarjeva. Nekateri so letos na mrtvo lovili normo v obdobju, ko bi morali tempiratiformo za olimpijske igre in samo upamo lahko, da bodo tam odtekli, odskakali, odplavali, odmetali (itd.) vsaj rezultat za B normo.

Kocijančič gre pa na olimpijske igre v vsakem primeru – če je uspešen ali ne.

In verjetno mu niti ne bo treba nositi grdih uniform.

Vsi skupaj pa se že lahko veselimo njegovega naslednjega uspešnega mandata.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Dixi 16. 7. 2012 at 19:59

  Vsi skupaj pa se že lahko veselimo njegovega naslednjega uspešnega mandata.

  Hahahaha ta je zmagovalna Chefe….V sobotnem Dnevniku je imel velik intervju in je povedal, da bi on že zdavnaj odnehal, pa mu sodelavci ne pustijo. Je pa povedal tudi to, da po njemu noben Slovenec ne bo več postal član predsedstva Mednarodne smučarske zveze, kamor je bil on izvoljen v Koreji. To pa mu skoraj verjamem, da se prebiješ tja noter, se moraš komolčit par desetletij.

 • Odgovori nogav1ca 16. 7. 2012 at 21:20

  “UCI, Svetovni kolesarski zvezi – ki je recimo postavila pravilo, da je na podlagi parih številk in kao sumljivih vrednosti kriv tudi tisti, ki mu niso ničesar dokazali.”

  Ce bi pa ti imel kaj pojma o fiziologiji, bi vedel, da vrednosti ne upajo poljubno nihat. To je nekako tako, kot da bi ti izracunali hitrost na avtocesti iz razdalje in casa, ki si ga potreboval za prevozit to razdaljo in ne iz direktne slike radarja.

  Sprijazni se, da Valjavec ni bil cist.

 • Odgovori chef 16. 7. 2012 at 22:30

  @nogav1ca: Tukaj seveda sploh ne gre za Valjavca, kot tudi ni res, da vrednosti ne morejo nenavadno nihat. Primerjava z avtocesto je seveda smešna. Kaj pa če sem vmes odvil na počivališče scat? In kaj če sem slučajno v obdobju treninga zbolel?

  Ampak raje pustiva to, ker ne mislim o takih zadevah debatirat z nekom, ki se niti ne predstavi, ampak samo pametuje.

  @Dixi: Tip je tako poln samega sebe, da po svoje Lovšeta kar razumem, da mu je počil film, haha. Včasih bi bilo koga najbolje kar treščit na gobec.

 • Odgovori Rado 16. 7. 2012 at 23:19

  “Veliki športni funkcionar, ki o športu seveda nima pojma, razen seveda na ravni, ki s športom nima nobene zveze.”

  Sicer ne maram Kocijančiča in sem zato, da takoj odstopi, a takšne nebuloze kot zgoraj ne bi smele prihajati od ljudi, ki so športni novinarji, uredniki. Madona Chef. Kot, da si edini ki boga držiš za jajca. Kot, da se je svet začel s tabo.
  Pa se ni. Tudi tisti, ki so danes stari, so se nekoč ukvarjali s športom. Tudi na visokih ravneh.
  Kritiko za izločitev Buča in Kolaričeve pa lahko nasloviš na cel olimpijski komite – saj Kocijančič ni bil edini.

 • Odgovori chef 16. 7. 2012 at 23:45

  @Rado: Seveda lahko tudi kritiko na neuspeh Slovenije naprtimo kar vsem, ki so kakor koli sodelovali v teh blamažah, ampak zares odgovorni sta predvsem dve osebi: Borut Pahor in Janez Janša (pa seveda absolutno vsi njuni predhodniki, s pokojnim Drnovškom vred). Predvsem Pahor niti ni bil tako slab dečko, a odgovornost je njegova, tako kot je odgovornost vseh blamaž OKS na Kocijančiču.

  Tako pač je. Tudi v moji službi je, predvsem eden je bil tak, pa se ga nisem mogel znebit, prišlo do napak zaradi drugih, odgovoren sem bil pa jaz.

 • Odgovori miran 17. 7. 2012 at 6:52

  Ampak olimpijske igre so pa že dolgo ena velika farsa. Procesija nekih obskurnih športov, ki jih šljivijo samo v treh državah na svetu. V tistih parih panogah, ki pa res nekaj veljajo pa ali pride tekmovat 5% svetovne konkurence ali so pa vsi na kemiji.

  Kar se problema glede Buča in Kolaričeve tiče, se meni zdi, da je to čista neumnost. Ravno v atletiki bi bilo treba poslat še koga zraven…

 • Odgovori camooj 19. 7. 2012 at 23:12

  Se strinjam, da bi oba morala oditi na olimpijske igre, sem tudi sama pisala na blogu o tem.
  Lp

 • Odgovori blitz 23. 7. 2012 at 21:45

  Nenagradno vprašanje: kdo je bil na večih olimpiadah – Janez Kocijančič ali Rajmond Debevec? 😆

 • Komentiraj