Veliko svinje

Prejšnji teden sem bil na študijskem potovanju po Bavarski, ki ga je organiziralo slovensko predstavništvo Nemške turistične organizacije. Vse je bilo kot se za Nemčijo spodobi, program je bil doteran do potankosti, namestitve so štimale, najboljša pa je seveda hrana, ki sem jo, razen zadnji dan pri Schubecku v Münchnu, zalival z dobrim starim Weissbierom različnih bavarskih pivovarn. Kaj več o tem izletu napišem v prihodnjih dneh, zaenkrat ponujam le kratek kulinarični sprehod s slabimi fotografijami, ki sem jih posnel s telefonom. Nad vsem kar sem pojedel, sem se zares zgrozil šele doma, ko sem pogledal v galerijo telefona. Manjkajo še Weisswurtslni, ki sem si jih zadnji dan v Münchnu privoščil za zajtrk – nad to špecjaliteto se marsikdo zgraža, a meni so všeč.

Passau, kosilo: Jägerschnitzel v gobovi omaki s Spätzli.1 Dejansko nas je passauski Ratskeller nekoliko razočaral, čeprav v  svoji požrešnosti sploh nisem opazil, da sestavine ne sodijo v kakovostni vrh.

Passau, večerja: Schweinsbraten s krompirjevim knedeljnom. Za sladico sem uničil jabolčni štrudelj z dobro porcijo smetane.

Regensburg, kosilo: Peljali so nas v tradicionalno Wurstkuhinjo tik ob Donavi, ki je tako kot drugi deli mesta, pogosto poplavljena. Zraven prideta še sladka gorčica in Kipfel Brot.

Regensburg, večerja: Spet sem uničil nekaj svinjine s kruhki, ki so jih začinili s čebulo. Sladica? Štrudelj s sladoledom!

Weltenburg, kosilo: Tretji dan smo kosili v samostanu. Temno pivo, ki ga v kloštru varijo že od leta 105o, in merjaščeva noga s krompirjevim knedeljnom, rdečim zeljem in namočenim grozdjem so bili izvrstni!

München, večerja: Še isti dan sem si v Münchnu v gostilni muzeja Oktoberfest privoščil porcijo pikantnih klobas s slanim krompirjem.

Kar se grejo na Adrii Airways, je pa skoraj nepojmljivo!

 1. Nimam pojma, kako se temu reče po slovensko. []
Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori smoger 13. 9. 2010 at 18:12

  @chef: A imajo kaj okusa te klobase? Tle v Sloveniji (včasih so prave domače krotegine in podobno izjema) res težko dobiš kaj da ima po nečem okus. Vedno moraš dodajat 100 in eno začimbo. :S

 • Odgovori dr. Onyx 13. 9. 2010 at 20:20

  Nemke so v povprečju precej neprivlačne ženske in pred časom sem razvil teorijo, da za to niso krive antropološke značilnosti, ampak je kriva predvsem prehrana. Tele tvoje fotografije mojo teorijo samo še podkrepijo.

 • Odgovori Vizo 13. 9. 2010 at 20:32

  Spätzli – lahko bi jim reku vlivanci. Dobesedni prevod je sicer cmoki, ampak meni so vlivanci bolj pr srcu.
  Za tale futr ti pa nisem folš. Bi te moral kar na maraton naterat 🙂

 • Odgovori seamus 13. 9. 2010 at 21:56

  Sam tele rjave omake so pa razred zase 😆

 • Odgovori chef 14. 9. 2010 at 0:17

  @smoger: Seveda imajo okus. Kako to misliš? A ti pri nas samo hrenovke frezaš?

  @dr. Onyx: Sem jih prav opazoval, zdaj, ko smem. res je sicer, da smo se gibali v bolj urbanih središčih, ampak težko rečem, da Nemke niso fejst.

  @vizo: Ja, ulivanci! Menda celo jajčni ulivanci, če sem si prav zapomnil.

  @seamus: Odlične so! Z zdravim življenjem seveda nimajo nič skupnega.

 • Odgovori Mitja 14. 9. 2010 at 6:19

  Vlivanci. V prevodu “vrabčki”.

 • Odgovori vesna 14. 9. 2010 at 10:10

  o, njam! sploh divjačino obožujem 🙂

 • Odgovori smoger 14. 9. 2010 at 10:38

  🙂 Ne hrenovk se izogibam. Klobase v marketih po SLO nimajo okusa. Vedno moram dodajat 100 in eno začimbo. No, zdaj bom imel še en razlog več za obisk GER.

  Ja Nemke niso fejst. Edine luštne iz anglo-saksonsko-germanskega bazena so skandinavke.

 • Odgovori NordStar 14. 9. 2010 at 12:39

  Z zdravjem tole seveda nima nič skupnega. Kaj čmo, eni pijejo, eni kadijo, eni pa takole po nepotrebnem bremenijo svoje telo 🙁

 • Odgovori Janez 14. 9. 2010 at 12:59

  @NordStar: Kako da ne, še bolj nezdravo je crknt od lakote.

 • Odgovori chef 15. 9. 2010 at 7:39

  NordStar: Noro, kako potolčeš človeka, hedonista, ki se že tako grize in cel teden ni pojedel drugega kot nekaj makaronov, ribico, par koščkov ovčjega sira, slive in en totalno ogaben govej zrezek.

 • Odgovori šuši 15. 9. 2010 at 21:41

  Madonca, bi stradala. Najbrž pa bi mi zapasalo napadanje zelja in knedlov. Meso ti pa kar prepustim 😀

 • Odgovori blitz 16. 9. 2010 at 21:42

  Uh, si mi skomine in spomine vzbudil. Bavarsko kuhinjo pa kar malo pogrešam. Mi je pač pisana na kožo – niti sledi o zdravi prehrani, mast, meso, ogljikovi hidrati, vsega v izobilju. Mljask.

  Edino Weisswursta pa ne maram. Kot bi bombaž jedel. Brez tistega sladkega senfa je sploh ne bi po grlu spravil. Tudi s petimi Weissbieri ne.

 • Odgovori chef 16. 9. 2010 at 23:07

  @šuši: Razočarala si me, jaz sem bil prepričan, da ti meso frezaš kot raketa!

  @blitz: Jaz niti enkrat nisem pustil niti drobtinice, ampak čisto zares sem se na to maltretiranje želodca privadil šele po dveh dneh! Drugi so me gledali kot vesoljca.

 • Odgovori Nergač » Passau, mesto treh rek in največjih orgel 17. 11. 2010 at 18:01

  […] velik trg, ki ga v dobršni meri zaseda letni vrt tipične bavarske gostilne, Rathaus Keller. O vrhunski menaži, pravzaprav je moje prehranjevanje že mejilo na nažiranje, sem pred časom že […]

 • Komentiraj