Veseli nosorog

Najbolj ogrožena živalska vrsta v Južni Afriki je nosorog. Ni bilo videti, saj smo jih kar naprej srečevali. Razčistimo: obstajata dve vrsti nosorogov: črni in beli. Črni so manjši, težki okrog 850 kilogramov, niso črni, so bolj plašni, bolj agresivni in bolj redki – bolj ogroženi. Videli nismo niti enega. Belih nosorogov, ki so bistveno večji, samec lahko tehta več kot dve toni in je visok kot odrasel moški (180 cm), je precej več. Kar pa še ne pomeni, da niso ogroženi.

Kot za marsikaj drugega na tem svetu, so tudi za smrti teh živali v precejšnji meri krivi Kitajci, ki so za gram prahu iz nosorogovega roga na črnem trgu pripravljeni odšteti več kot za gram zlata. Verjamejo namreč, da roževina zdravi raka, seveda pa človeški noht ni dovolj dober. Leta 2008 so črni lovci v Južni Afriki pobili 83 nosorogov, lani 668, letos pa do zdaj kar 449! Seveda si lahko mislite, da najmanj zaslužijo črni lovci, ki tudi največ tvegajo, saj nanje prežijo celo oboroženi stražarji, menda pa se jih bodo lotili celo z droni. Človekove pravice gor ali dol, tu gre pač za nosoroga. Fotografije ubogih živali, ki brez ponosa ostanejo sredi savane, so preveč ogabne, da bi jih objavil.

Sicer so to precej zabite živali, težave jim povzroča celo dojemanje prostora. Če mu z avtom prekrižaš pot, mu enostavno ne pride na misel, da bi šel naokoli, ampak bolšči predse in nervozno mozga. Pravzaprav ne bolšči predse, ker tega ne more, oči ima namreč pri strani.

Prvega smo videli že prvi dan, kar iz lodga, in kasneje smo ga zunaj našli v samo nekaj minutah. Zabaven patron.

Najprej smo mislili, da samo ne zna oziroma ne more priti čez drevesce. Mencal in mencal je nekaj minut, mi smo ga opazovali…

… in na koncu ugotovili, da ja masturbiral!

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori RTM 9. 7. 2013 at 18:45

  Beli – črni nosorog nima nič z barvo.

  Značilna razlika je v gobcu:

  BELI ima široke “žnable”. Izhaja iz afrikanske besede “wide” in ne iz angleške “white”.

  ČRNI ima bistveno bolj špičaste žnable 🙂

  Razlika je tudi ta, kako gre mladič z materjo: pred njo ali za njo 😉

 • Odgovori chef 9. 7. 2013 at 19:00

  Animal Planet znate na pamet, a? Tega z mladici pa nisem vedel/si zapomnil.

 • Odgovori prvafaca 9. 7. 2013 at 21:44

  morilec dreves… Kaj če bi raje kot o drkanju rogonoscev napisal kaj o tem, da so Nizozemci premaknili avtocesto med Eindhovnom in Vlissingenom, tako, da sta trakova objela stari hrast, namesto, da bi ga podrli.

 • Odgovori nish 9. 7. 2013 at 23:41

  Bom še jaz mal zmodrovala. 😀
  Ne vidijo dobro, slišijo pa zelo. In tile, ki si jih ti srečaval, so verjetno navajeni bližine ljudi, pa se jim rahlo fučka zanje .
  Drugače so v divjini izjemno napadalni in se lahko za tren oka odločijo, da bodo ponoreli. Takrat se za avti samo kadi, tolk hitro jo stisnejo na varno.
  Samci se radi pretepajo, sploh ko je čas gonitve in se kak mlad okoli samic smuka. Če je pameten, gre stran. Ker se boj ponavadi konča s smrtjo.
  Pri mladih so rogovi še zelo krhki in si jih včasih sami odlomijo. Če se ji to zgodi, imajo po eni strani srečo – niso na udaru divjih lovcev. Vsaj dokler jim ne zrastejo nazaj. Rogovi so pa lahko daljši od metra. In eni imajo samo enega, večina dva.

  Si jih videl čisto od blizu al si tolk približal fotoaparatom?

  Aja, v Afriki sta domorodni vrsti črn in bel….potem so pa še tri(al štiri, zdejle nisem čist prepričana?) še v Aziji.

  Ok, dost, seveda sem ti fouš.

 • Odgovori chef 10. 7. 2013 at 8:30

  Nekatere smo videli na nekaj metrov in tudi tale zgoraj ni bil prav daleč.

 • Odgovori Janez 10. 7. 2013 at 8:43

  Naslednjič pa na safari nekaj takega:

  Foto puška

 • Odgovori Simona Rebolj 10. 7. 2013 at 14:53

  Spet zanimivo fotoporočanje. Tega o še eni izmed kitajskih fantazem, ki rovarijo po trgu (svetu), nisem vedela. Dokler jim kdo ne bo populil nohtov, ne bodo odnehali z zganjanjem in s prodajanjem neumnosti. Metaforično in konkretno rečeno. Vedno je pri človeku, ki ima težave z razvojem na duhu, tako.

  Hvala, ker si nam prihranil ogabne fotografije, zaradi katerih bi se itak marsikdo že ob prvem pogledu odklikal in prispevka ne bi prebral. Je bolje, da je povedano in opisano, kako in kaj.

 • Odgovori ametist 11. 7. 2013 at 8:03

  Na Animalu sem gledal o slonih in nosorogih repertažo. Veliki slon je pokončal nosoroginjo , ker ni hotela stati, da bi sexal z njo. Bil sem dobesedno prestrašem nad krutostjo dejanja. To kar je napisano v tejle reportaži sem pa že vedel.

 • Odgovori Simona Rebolj 12. 7. 2013 at 13:57

  @ametist:

  Sloni znajo bit torej tudi napadalni in kruti (ne le v obrambi). Nisem vedela.

 • Komentiraj