Višina ni pomembna. Važno, da imaš dobre čevlje.

Posmehovali so se mi že zaradi marsičesa in ena bolj butastih opazk je vedno letela na nizko rast. Zanimivo je, da se to zdi smešno tudi nekaterim odraslim, kot da je tistih 171 centimetrov res tako malo, da bi bilo vredno zabave. Je pa ravno dovolj, da ni pretirano žaljivo, ker posmeh pritlikavcem pač ni korekten, tako kot se ni korektno posmehovati gejem, razen če so samo videti kot geji, a niso.

Urbani gojzarji

Seveda se zavedam, da imajo visoki moški določene prednosti že zato, ker jih ljudje podzavestno dojemajo drugače kot nizkorasle. Podobno, kot imajo lepi ljudje prednost pred grdimi, kakorkoli že telesno estetiko kdo dojema. Tako je in tega ne bomo spremenili, če bomo nakladali, da to ni fer.

Ampak nizka rast mi nikoli ni povzročala kompleksov. Niti v otroštvu niti med puberteto niti ko sem iskal življenjsko sopotnico. Človek težko najde toliko nižjo, da ne bi izpadel pritlikavo takoj, ko ženska obuje čevlje z višjo peto, ampak s tem nimam nobenih težav. Zakaj sploh pišem o tem?

Hanwag Grünten Winter, gozdarskoŽe pred časom so me pri Fenix Outdoor Group razveselili s čevlji Hanwag Grünten Winter. Najlaže jih opišem kot urbane gojzarje, hudobneži pa bi rekli, da gre za lumberseksualno obutev, sploh ker se tisti meter in pol više košati brada.

Višina je nobel

Dragi so kot žafran, a so verjetno eden tistih izdelkov, ki so za vedno. Tudi zaradi čedalje krajših sezon. Drugače bi bilo, če bi se smukal po smučarskih središčih, v Ljubljani pa sem jih letos dejansko potreboval le petkrat ali morda desetkrat – od tega enkrat zato, ker smo šli metat sekire. Kadar pade sneg, so zame skoraj nepogrešljivi, tudi zaradi – zares! – neverjetno dobro oprijemljivega podplata. Dolgo se jih zavezuje, ampak zavezuje se jih z užitkom. Za portal NaProstem.si sem napisal: »Videti so kot gojzarji, s katerimi je ded osvajal dvatisočake še v časih, ko je v Kranjsko Goro vozil vlak. Videti so tudi kot obutev, s katero bi še zdaj lahko plezali po skalnatih vršacih. In bržkone bi tudi lahko.«

Hanwag Grünten Winter, zavezovanje

Hanwag Grünten Winter,urbanoNo, zadnjič sem jih nosil v nekem bifeju in ko sem vstal, sem se zavedel, da sem prekleto visok, pa ne samo zato, ker sem se s tistimi tremi pivi v sistemu počutil bolj pametnega, kot sem v resnici. Rekel sem si: »Jebenti, a tako je, če si visok? Kar nobel!«

Topli. In uvoženi.

Res ni slabo imeti glavo tiste tri centimetre više in kako je šele, če si grajen nadpovprečno. Je pa res, da se višine navadiš in z njo živiš enako kakovostno kot mi, razen morda v gledališču in ob podobnih priložnostih, ko pride vsak centimeter prav. Na splošno pa jo majhen človek z dobrimi čevlji odnese bolje kot visok s slabimi.

Pomembno je, da so čevlji topli, bi rekla mama. In da so uvoženi, bi rekla njena mama.

Mimogrede: Lisica obuje pozimi neke polvojaške škornje, tako da je vseeno višja.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Facko 7. 2. 2019 at 18:36

  Jaz imam isti problem. Tudi, če si visok 186cm ( tak kot jaz) bi bil rad višji. Še posebej če stojim zraven 2m-traša. ;))

 • Odgovori Facko 7. 2. 2019 at 18:41

  Čevlji pa so zakon..Tudi zadnja slika .Videti si kot drvar iz Kanade..;))

 • Odgovori Matic 7. 2. 2019 at 20:43

  https://youtu.be/FshU58nI0Ts

 • Odgovori Anonimno 7. 2. 2019 at 22:00

  Všečno. Je kaka trgovina v Lj, kjer se jih da probat?

 • Odgovori Primoz Mulec 8. 2. 2019 at 3:13

  Od takih zapisov bi se morale ucit “influencerke”, poljudno, nevsiljivo, s plusi in minusi, pronicljiva, pritajena reklama(v plus), ki ni na prvo zogo. A zato je potrebno biti vesc lingvistike in imeti besedo vec na lagerju. Tu pa se vidi diferenca med poflom in kvaliteto. Sicer pa z visino noben samec ni nikoli cisto zadovoljen, ko se ti ob bok postavi nekdo visji. Pa lp od +23

 • Odgovori Primoz Mulec 8. 2. 2019 at 3:20

  …je pa zanimiva trivia, marsikomu nepoznana, smo na 9. mestu po visini drzavljanov na svetu.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 2. 2019 at 8:02

  @Anonimno: Hanwag imajo v Annapurni, ne vem pa kako je s tem modelom … jaz sem ga naročil in dobil.

  @Primož: Hvala. Morda se bo nekoč situacija normalizirala tudi na področju influencerk, tako kot se je nekako konsolidirala tudi blogosfera. Bojim pa se, da s tem ne bo tako. Kar se pa tiče višine 194 cm … vedno sem se spraševal ali se bolj trapasto počuti tisti, ki je tistih 23 cm nićji ali tisti, ki je 23 višji.

 • Odgovori filmoljub 8. 2. 2019 at 18:53

  Kako je že tisto s pankerji (ali pa morda ljubljanskimi pankerji), ki s nekoč vsi nosili builerje, samo da so eni nosili bele šnirnce, drugi pa rdeče? Nekakšna frakcija ali nekaj takega. Jaz sicer tega ne bi vedel, ker sem bil metalc in smo pankerje tepli (oni pa nas), ampak me res zanima, če se še kdo spomni.

  • Odgovori zana 8. 2. 2019 at 19:41

   A niso ble bele snirnce za skine?

   • Odgovori filmoljub 8. 2. 2019 at 20:16

    Ja, čisto možno. Na martenskah. Sej smo itak tudi njih tepli.

    • Odgovori Zana 9. 2. 2019 at 7:59

     No, saj take je treba mal zgarbat.

  • Odgovori Superfly 11. 2. 2019 at 12:35

   ČE se prav spomnim so imeli bele šnirnce nazi skini, rdeče pa levičarski. S tem, da je bilo slednjih pri nas ekstremno malo.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2019 at 8:06

  Skratka, rdeči šnirnci so kul. Rad poslušam metal. Malo manj rad punk.

 • Odgovori Kavka 11. 2. 2019 at 9:57

  Manjši oz majhni ljudje so večinoma srboriteži in se usajajo za vsako malenkost, ker se ves čas počutijo ogrožene. Ali pa pišejo blog na to temo 😉 To najdemo tudi pri drugih živalskih vrstah, še najbolj očitno je to pri psih. Pri mojih 182 cm si včasih želim še kak cm več, tako da kdaj je tisto pravo, ne vem. Vedno bo nekdo večji, kot je že nekdo zgoraj napisal…

 • Odgovori Anonimno 11. 2. 2019 at 20:24

  Haha, kakšna asociacija: oseba nizke rasti = čivava 🙂

 • Komentiraj