Vojna napoved zdravi pameti

Mislite, da so Hrvati tako naivni in tako nerodni kot slovenski diplomati in politiki? Ali verjamete, da se morda niso na nekem odboru pogovarjali o pripravljenosti hrvaške vojske na morebitne konflikte v Savudrijski vali? Naj bi morebitno paradiranje hrvaške vojske ob ali na mejni črti slovenska vojska pričakala s spuščenimi hlačami? Mar lahko verjamemo, da med hrvaškimi politiki, vojaki, policisti in ribiči ni norcev s slabimi živci, ki ne morejo instinktivno narediti neumnosti? Ne vem, nimam pojma, in me tudi ne zanima. Nisem usposobljen in nisem plačan, da bi se ukvarjal s takimi zadevami.

Resno debatirati o vojni med dvema članicama Evropske unije zaradi nekaj kvadratnih metrov morja in nekaj deset ribičev, ki tam namakajo mreže, se zdi neresno. Kar pa ne pomeni, da o tem ne bi smeli z vlado in vojsko debatirati izvoljeni predstavniki ljudstva. Še več! Če je res, da obstajajo indici o načrtih za manevre hrvaške vojske v bližini slovenske meje, pričakujem točno to, a pričakujem, da zaradi tega ne bodo zagnali cirkusa, ob katerem je vsakemu normalnemu politiku ali sleherniku v Sloveniji, na Hrvaškem in v Evropi jasno, da ima opravka s politiki nedoraslimi klovni ter servilnimi mediji, ki s citiranjem populističnih idiotizmov niso nič boljši od politikantov kova Žan Mahnič in Matej Tašner Vatovec.

Ali Miro Cerar.

Ker je medijem malo mar za resnico, je težko ugotoviti kdo je javno obelodanil program seje odbora za obrambo, ki naj bi vključevala točko dnevnega reda pripravljenost Slovenske vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Ampak saj je vseeno. Ne zanima me, kdo je kriv. V normalnih razmerah, kjer političnih položajev ne zavzemajo egoistični imbecili, ampak državniki, bi takšna seja potekala in potekala bi tajno.

Ker političnih položajev v Republiki Sloveniji ne zavzemajo državniki, ampak politični imbecili, pa so iz tega napravili cenen politični cirkus. Samo imbecil lahko točko dnevnega reda pripravljenost Slovenske vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma tolmači kot rožljanje z orožjem in celo … vojna napoved. Takšno tolmačenje seveda pričakujem od posrancev Združene levice, od Cerarja in njegovih moralnih ritolizov pa sem pričakoval, če že ne morem državniške inteligence, vsaj dostojno vedenje. Žan Mahnič je sicer smešen lik, ki mu ne bi v varstvo zaupal niti svojega psa, a da se mu ob tem očita populizem, je bizarno. Ni pa v tem okolju nenavadno.

Dejstva, da vlada ignorira parlament, sploh ne bom obširneje komentiral. To seveda ni mini državni udar, kot je v svojem slogu – ki ni nič slabši od Cerarjevega – neudeležbo odgovornih organov komentiral  Janez Janša, je pa, ne glede na to, kaj si o Mahniču kdorkoli misli. skrajno neresna, sramotna in nedemokratična ignoranca. Tako kot pametovanje predsedniku republike, kako bi moral odgovoriti na domnevno rožljanje z orožjem.

Na take neumnosti bi morali mediji odgovarjati s humorjem, državljani pa s krohotom, a v tej mlakuži jih obravnavamo skrajno resno, zato se ne morem krohotati niti jaz, ker vse skupaj razumem kot žalitev mojega intelekta. Kot žalitev intelekta razumem tudi zadnji Mladinamit,v katerem so se šaljivo lotili primerjave med Žanom Mahničem in … Kim Jong Unom. Ne mislim, da je Mladina kaj boljši časopis od Demokracije, sem pa doslej mislil, da je vsaj nekoliko manj butasta kot Nova24TV. Pa ni. Tako kot, sodeč po komentarjih na Facebooku Mladine, niso komentatorji Mladine nič manj butasti kot komentatorji Nova24TV. Branje odsvetujem.

Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

 • Odgovori Seamus 19. 9. 2017 at 22:11

  Meni vse skupaj deluje, kot da se na celi črti pripravlja na predčasne volitve.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2017 at 8:35

  To je jasno, ampak tako škodljivih imbecilov, ki tako zelo ne bi razumeli kaj je njihova naloga, pa še ni bilo. Norca smo se delali iz Rupla, ker je bil hohštapler, ampak zdaj imamo Erjavca. Norca smo se delali iz Alenke Bratušek, ker govori tako slabo angleščino kot jaz (kar navsezadnje niti ni tako zelo slabo), dobili smo pa Mira Cerarja, ki se vede, kot da ne bi imel pojma niti o demokraciji, kaj šele o funkcioniranju države v mednarodnem prostoru. Tile kadri ne delao škode samo v notranji politiki, ampak tudi v zunanji. Jaz verjamem celi vrsti slovenskih diplomatov, da Slovenije nihče več ne jemlje resno, zato se pa dogajajo terani in bojkoti arbitražnih sporazumov.

 • Odgovori Uroš 20. 9. 2017 at 10:31

  Se strinjam z zapisanim. Paradoks je tudi v tem, da nam generalno sploh ne gre tako slabo, žal je to na drugi strani tudi naš hendikep, ki nam onemogoča, da se res razvijmo v neko zdravo in nefrustrirano družbo. Ampak nič ni naključno, trenutno stanje močnim playerjem odgovarja, zato dušijo vsak poskus sprememb na novo in na bolje. Ne rabimo nič dramatizirat, tako je v vseh tranzicijskih državah, nismo mi nič slabši ali boljši. Je pa pomembno da smo realni in ne naivni.

  Politika je takšna kot pač je, kadrovsko se mi pa zdi trenutno res slaba. Problem vidim tudi v volilnem sistemu. Pogledam naše poslance v DZ, pa koliko njih je sploh samostojnih in suverenih? Vse se je zreduciralo na nek goli glasovalni aparat, o tem kako se bo glasovalo pa tako odloča par ljudi v vladi in partijskih centralah. In poslanec, kot izvoljeni predstavnih ljudstva, se v svojem mandatu sploh ne bori za ljudstvo ( ker se mu tudi ni potrebno ) ampak se bori za naklonjenost svojih partijskih central, da ga bodo na naslednjih volitvah spet dale na listo v izvoljivi volilni okraj.

  Izboljšava bi bila uvedba večinskega sistema. S tem bi ljudje v svojem okraju dobili svojega poslanca, poslanec pa bi končno vedel, da bo za njegovo naslednjo izvolitev odvisna predvsem volja volivcev, ne pa mneneje partijske elite.

 • Odgovori Cita 20. 9. 2017 at 18:26

  Kar se morja tiče. smo bili v konfliktu tudi z Italijani. Večinoma zaradi ribičarije.
  Višek je bil okoli 1983…. ko je policist (takrat miličnik YUge) ustrelil it. ribiča na ladji, ki se ni umaknila na svoj teritorij.
  V Yugi se ni imel miličnik kaj bat! Vse se je uredilo! Brez da so miličnika vlačili po sodiščih, ga degradirai… res pa ni smel nekaj let v Italijo.

  MEJA v Yugi je bila ZAKON! Na severu: opozorilo, opozorilni strel – pucaj!!
  Na jugu samo: streljaj!

  To je vedel cel svet! In imeli smo mir.

  Ti muzlarji na oblasti, ki so danes – kjer so šle množice migrantov čez, kjer so naknadno zmetali naš keš za žičnato ograjo – potem to stran – pa nekje lamelno…. plača raja in nihče ni kriv, samo eni so zaslužili….
  (naredi podoben kiks TI v firmi, si zapečaten kot brezposeln) in največja mora je, da nikomur ne moreš zaupat!

 • Odgovori Cita 20. 9. 2017 at 18:37

  Uroš – generlano gre že zelo slabo. Očitno se gibaš po Lublani, s kakšnim šihtom, kjer mal migaš in si privoščiš kakšen izlet po gobe, kostanj…. na periferijo.

  Mene boli, ker se nič ne vzdržuje. Ker bi se lahko imeli 5 x boljše, če nas ne bi okradli lastni tajkuni.
  In tega samooklicanim osvoboditeljem in parazitom na dobrih položajih v tujini (Peterle, Zver, Fajonka… doma pa Šešoku, bankirjem, ……… pizzzda na bruhanje mi gre, ke so še zdaj pri koritu!!!

  Pa danes gledam Kranjčevo – lastnica nekaj domov staostnikov….. pa podobnih lisic in lisjakov…… da o dohtarjev ne bi……. VIDIŠ, to boli!

  Ne da se mi pisat! Jebbejo pa poklicne gasilce. Toooooooooook krivic, kot j v SLO – in ni ga, ki bi presekal to budaleštino!

 • Odgovori Uroš 21. 9. 2017 at 11:40

  Cita – ne, ne strinjam se, ne gre nam zelo slabo, to preprosto ni res. Bo treba iti malo po svetu, živeti v tujini, potem malo bolj ceniš kakšno je življenje v Sloveniji. Kvaliteta življenja v Sloveniji je visoka, mi kot nacija smo tudi malo uživači, še zdaleč nismo tako pridni in delovni, kot si sami mislimo da smo. Seveda pa ni vse idealno, veliko bi moralo biti boljše, pa ne bo. Glavni problem je naša lastna mentaliteta. Previsoko mnenje imamo o sebi in nismo pripravljeni na spremembe in na nove stvari. Tako pač je, včasih je to ok, večkrat pa je to slabo.

  Glede politike pa….smo politično nezrela nacija, živimo v lastnih zmotah, da mora država poskrbeti čisto za vsako stvar. To je utopija in naivnost. Vsak posameznik je prvo odgovoren, čim manj države, tem bolje.

  • Odgovori Aleš 21. 9. 2017 at 12:31

   Uroš – se strinjam, da je kakovost življenja (za veliko ljudi), v primerjavi z marsikatero zahodnoevropsko državo, v Sloveniji visoka.
   Dejstvo pa je tudi, da jo zadnjih 8 let država vzdržuje z enormnim zadolževanjem – 1-2 mrd € vsako leto.
   In ljudje še vedno mislijo, da bodo ti dolgovi kar “nekako” izginili, kot jih je v jugi požrla inflacija.
   Se bojim, da ne bo šlo tako.
   .
   Veliko o kakovosti življenja pove že, če se sprehodiš po Ljubljani katerikoli delovni dan ob 15.01 – vsi že v avtomobilih in na poti domov. Tudi v dopoldnevih center, lokali, tržnica… …polni.
   .
   Pozabljaš samo, da obstaja tudi Slovenja, ki ni Ljubljana, ni javni sektor in niso upokojenci.
   In ti “drugorazredni” dejansko plačujejo vso to finančno orgijo, ki se jo gremo zadnjih 8 let. In od teh “drugorazrednih”, plačnikov trenutnega “žura” se jih je v zadnjih 8 letih v tujino odselilo 50.000.
   Misliš ti, da so odhajali javno-sektoraši in upokojenci?
   Orgija pa še kar traja. Vlada v zadnje pol leta razdelila JS 500 mio€ na račun prekinitve ZUJF-a, sproščenih napredovanj, odprave plačnih nesoglasij zaradi krivic, odprave krivic zaradi plačnih nesoglasij,….
   Ja, res nam gre super.
   .
   Grčija prihajamo.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2017 at 13:06

  Najraje imam pa ljudi, ki so bili v tujini ali par let živeli v tujini, potem, pa pametujejo kako je v tujini pravzaprav slabše, v Sloveniji pa poznajo samo razmere v Ljubljani, kjer je situacija res rožnata. Že če se zapelješ do Maribora, boš videl, da je zgodba precej drugačna, o raznih vukojebinah pa sploh ne bi …

  Nazadnje mi je recimo sestra razlagala, da imamo blazno dober zdravstveni sistem, ki za majhen denar nudi tudi “brezplačne” zobozdravstvene storitve (na Norveškem, ki je kao blazno socialna država pa ne). Na papirju vse lepo in prav. Ampak realnost je taka, da na koncu za zobozdravstveno storitev plačaš trikrat: z obveznim zdravstveranim zavarovanjem, ki je v bistvu davek, z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem in potem še iz svojega tošla, ker se ti ne ljubi čakati in ker tistega mostička pač zavarovalnica ne pokrije.

  Drugi primer: infrastruktura. Morda se ti zdi nobel, da ima vsak kurac svoj avto, a v resnici to kaže tudi na slabo infrastrukturo javnega prometa. Ljudje so tukaj prisiljeni kupovati avtomobile in plačevati gorivo, namesto, da bi investirali v kaj pametnega.

  Tretji primer: stanovanjska politika. Popolnoma neurejen najemodajalski trg, zaradi česar so ljudje domala prisiljeni v tveganje pri zadolževanju v bankah. Javni stanovanjski sklad? Ha! Na koncu preko tega sklada prodajajo stanovanja za 400 jurjev. Povej paru z dvema povprečnima plačama in univerzitetno izobrazbo, da živita v krasni deželi. Ko sta enkrat kupila avto, da se lahko iz Sinje Gorice pripeljeta v Ljubljano v službo v doglednem času, ker ni javnega transporta, stanovanja v Ljubljani pa si ne moreta privoščiti, jima komaj še ostane za “brezplačno” popravljanje zob …

  A ti povem zakaj gre tukaj ljudem dobro? Ker smo poverbali stanovanja od staršev, ker garamo v dežurstvih in se puščamo nategovati z espeizacijo (razsežnosti tega pojava so daljnoročne in vodijo v propad pokojninskega in zdravstvenega sistema, ker vsi samozaposleni za to plačujemo odločno premalo) in ker hodimo na morje k prijateljem na vikend. Seveda je na FB in v Javnih skladiščih vse videti super, a v resnici je to ena sama revščina, ne samo finančna, balkanski blef o uspešnosti. Oprosti, prijatelj, ampak jaz vem, kaj si lahko privošči nemški kolega z isto bedno formalno izobrazbo, kot jo imam jaz, in isto poklicno funkcijo, kot jo imam jaz, in kaj si lahko ob tem privoščim jaz. Pa se pri tem sploh še nisva začela pogovarjati o delovnih pogojih.

  Se pa strinjam, da je osnovni problem mentaliteta in da “smo politično nezrela nacija, živimo v lastnih zmotah, da mora država poskrbeti čisto za vsako stvar. To je utopija in naivnost. Vsak posameznik je prvo odgovoren, čim manj države, tem bolje.”

  Seveda pa, žal, jaz ne morem poskrbeti za železnico do Kopra. Ne morem urediti javnega prevoza. Ne morem rešiti zdravstvenega sistema. Edini vzvod, ki ga imam na voljo (volitve) pa ne more funkcionirati niti, če bi imeli sposobne in poštene voditelje, ker te države sploh nikdar niso upravljali oni (ali mi).

 • Odgovori filmoljub 21. 9. 2017 at 13:48

  Saj pravim: naj nas kupi Kanada ali pa Avstralija, kot svojo dislocirano kolonijo. To je edina rešitev.

  • Odgovori Aleš 21. 9. 2017 at 13:59

   Stari, kakor z moje perspektive izgleda prihodnost te države na napačni strani alp, so situacijo “prigurali” že tako daleč, da bi bil bolj optimističen že, če bi nas “posvojila” kakšna Češka ali Poljska.
   .
   Glede na ankete javnega mnenja pa je realnost pač taka, da bi bilo bistveno več ljudi prej za to, da smo podarjeni, kot nekakšen čezmorski depandans, Venezueli ali Severni Koreji.

 • Odgovori M 21. 9. 2017 at 14:09

  Še kar isti jamrajo o stvareh, na katere nimajo vpliva. Filmoljub, Seamus, avtor bloga… Dajte no mal pozitivno na vse gledat in ne posplošujte. Če očitno vi niste z ničemer zadovoljni, ni potem kar vse slabo. Če živite v starih blokovskih stanovanjih, ne krivite rajo za to, da so vsi bolj neumni kot vi. Malo se zbrcajte, pa boste mogoče kaj dosegli in boste bolje živeli. Ne vem, kaj vas tako teži vse. Najhuje pa je, ko se vas tu zbere nekih 10 in potem pljuvate po 95 % prebivalstva, kakšni bedaki smo vsi, a očitno večina nas živi bolje. Opažam, da je tole prav blog po pljuvanju vsega v Sloveniji, kar je bolj uspešnega in boljšega od vas parih tu. To je pa 95 % populacije, kot sem že omenil. Čas vas bo povozil, če vas ni že.

  • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2017 at 14:20

   Pričakujem, da boš s prsti pobobnal po tipkah tudi danes popoldne, ker bom izrecno pohvalil dva, ki sta na nekem področju uspela, medtem ko jaz nisem in, ne boš verjel, niti malo jima ne zavidam.

  • Odgovori filmoljub 21. 9. 2017 at 14:53

   Ha ha. Živim v novem blokovskem stanovanju, imam solidno službo in družino in pravzaprav mi nikakor ne gre slabo — ampak očitno ti nimaš pojma, kaj je tukaj sploh poanta. Bistvo je v mučnem zavedanju, da živim v deželi idiotov, ki se pretvarja, da je Indija Koromandija. In ja, malce me skrbi za prihodnost mojih otrok, to pa že.

  • Odgovori Seamus 21. 9. 2017 at 19:38

   Evo še jaz zlijem svojo kanglo.
   Jaz bi z veseljem gledal, kako 95% živi bolje, ker potem bi bilo super. Na žalost temu ni tako, pa bi lahko bilo precej bolje. Problem večine je, da se pritožuje potiho, pri sebi, v gostilni, s flašo v roki. Le zakaj misliš, da je toliko pijancev in samomorov? Ker nam je tako super in smo super uspešna družba. Problem je, da ljudi moti ogromno zadev, samo ves ta gnev, ki ga tukaj povemo na glas, zadržujejo v sebi in potem so zagrenjeni in zateženi. Ljudje enostavno niso navajeni, da se lahko pritožijo na glas (saj še do pred kratkim se tudi v resnici niso smeli), na potiho se pa vedno. Vidim to praktično vsak dan.
   In še to – a imaš občutek, da nam gre slabo in se zaradi tega pritožujemo? Mogoče je pa problem v tem, ker ne zastopiš.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2017 at 14:14

  Haha, saj to je zaskrbljujoče. Ljudje raje živijo v totalitarnem sistemu, kakor v demokratičnem. Kot recimo dogoletni zaporniki, ki se ne znajdejo na svobodi. Ljudje so se skozi desetletja navadili, da ni bilo treba razmišljati in še danes nimajo te potrebe. Naj država poskrbi za vse, četudi je slabo. Važno je, da so lahko včasih vsi šli na dopust, pa četudi vsi samo do Krka.

  Tukaj bi radi rinili v Venezuelo, zadnjič sem pa bral članek o tja priseljenih Slovencih, ki bi se radi zaradi neznosnih razmer (lakote!) vrnili v domovino svojih staršev in dedov, a nimajo denarja za letalske karte. Gre za bolj ali manj izobražene ljudi, ki znajo slovensko … a repatriacija ne deluje. Welcome, refugees, samo da niso ne-naši, domnevni domobranci, kolaboracionisti – ali njihovi potomci, saj je vseeno. To so take bizarke, da človek enostavno ne more verjeti in edina možnost sta cinizem in sarkazem, za uspešno preživetje v tej državi pa še goljufanje na vseh ravneh, tako da se prišpara denar za vrtec in podobno, sicer iluzija uspešnosti na lepem izpuhti.

 • Odgovori Anonimno 22. 9. 2017 at 1:31

  “Država poskrbi za vse…” No, pa naštej nekaj teh stvari, ki jih je država poskrbela namesto tebe.

 • Odgovori FoX 22. 9. 2017 at 7:22

  Heh prav moram stopit v bran teh 5% ali kaj je nekdo napisal. Res žalostno če je kar 95% folka zadovoljnih v tej kolaki od družbnih norm in politikanstva, ampak očitno nam lahko vedno znova prodajajo slabo predstavo, kar težko razumem.
  Sicer razumem vzroke, ki so zgodovinske narave in segajo od obskurnosti neke province na skrajnih mejah cesarstva do končne 60 letne “izolacije” pred normalnim svetom, samo me vedno šokira kako malo se je po 25 letih samostojnosti sprmenilo. Vse kar smo naredili je dodali malo barve na fasado in oblekli nova oblačila vsi temeljni problemi pa so še vedno živi.
  @M: To da imaš nov iphone v žepu (na obroke), novega golfa na dvorišču (na obroke), piješ kavo, ki ti jo prinese študentka, ki dela na uro za ceno te iste kave in v nedeljo odprte vse trgovine ne pomeni, da živiš dobro. Ker točno takšno razmišljanje je srž vseh naših problemov in razlog zakaj se stvari nikamor ne premaknejo. Žal se v tej državi dejansko kaj bistvenega zgodi samo ko nas prislijo zunanji dejavniki, pa naj si bodo to ujme ali pa evropski predpisi. Drugače pa samo vsak skrbi za svoj mali vrtiček in samo upa, da ne bo še slabše. To pa ne more biti podlaga za uspešno nacijo. Ker kdor ne loči med životarjenjem na robu prepada, kjer si kljub navidez zadovoljivemu življenju vedno en korak stran od revščine in dejansko kontrolo nad potekom svojega življenja, kjer se lahko prosto odločaš o lastnih prioritetah in si za uspeh odgovoren sam, potem ne vem kaj reči takšni osebi. To, da pa je vse še kar “nekako uredu” ali pa bi “lahko bilo še slabše” pa govorijo samo tisti, ki se bojijo – kontrole nad lastnim življenjem namreč.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 9. 2017 at 8:51

  Verjamem, da nimajo kaj tarnati tisti, ki so bili med letoma 1991 in 1995 ob pravem času na pravem mestu in, da se razumemo, ob tem posedovali tudi pogum in znanje za uspeh. Njim ne gre očitati ničesar. Potem so tu še razni privilegiranci, ki tudi nimajo kaj tarnati. Spomnim se, da nam je pred časom Japec Jakopin razlagal, da je vendar Slovenija krasna država, ki vsakomur omogoči poslovni uspeh (Akrapovič, kolikor mi je znano, meni nekoliko drugače). Kasneje je njegovo podjetje propadlo in še kasneje je propadlo še eno njegovo podjetje in takrat smo lahko brali, da je z evropskim denarjem plačeval opremo, ki je nikdar ni kupil … tudi taki nimajo kaj tarnati.

  Ampak saj je vseeno … četudi je @M kupil telefon v trgovini in je sposoben plačevati kredit za 250 kvadratov veliko hišo v Rožni dolini in vozi avto za 50 ali 100 jurjev in študentki, ki mu postreže kavo, pusti 20 odstotkov napitnine, to seveda še ne pomeni, da je življenje v tej deželi za večino naravnost bombastično in da vsi neupravičeno tarnamo. Pri takih pacientih gre pogosto za čisto preprosto nesposobnost empatije.

  Ne moreš s pogledom ošiniti voznega parka v Javnih skladiščih in trditi, da gre ljudem blazno dobro, če pa nisi pogledal, kako živijo ljudje v Ambrusu ali nekje v Halozah. Ljudem redno razlagam, da Ljubljana ni ogledalo Slovenije. Med Ljubljano in Gradcem res ni neke bistvene razlike, ampak primerjati je treba recimo Poljčane in Cmurek (pri čemer je CMurek praktično zamejska vas, kjer živijo Slovenci) in potem dobiš neko realno primerjavo. Kajti Cmurek je popolnoma zabačen kraj, a je urejen in videti je živahen, kolikor je tak kraj lahko.

  Najbolj abotna pa je misel, da bi bilo v SLoveniji bolje, če se ljudje ne bi pritoževali. Saj se slabih dvajset let nihče ni pritoževal, potem smo pa ugotovili, da je zmanjkalo denarja in najbolj me skrbi, da se v zadnjih že skoraj desetih letih nismo nič naučili.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 9. 2017 at 9:26

  @Anonimno: Za kaj država poskrbi namesto mene? A je to resno vprašanje?

 • Odgovori Jani 22. 9. 2017 at 20:11

  Problem je v tem, da se ne zavedamo svoje pozicije – določen del družbe je in bo vedno na slabšem. Ga ni sistema ali okolja, kjer bi bili vsi enaki. Je vseeno kam pogledate, povsod so razlike. Ker tudi ljudje nismo enako sposobni. Žal. Seveda se je težko sprijazniti, da mogoče pa sem ravno jaz tisti, ki dlje kot do proizvodnje pakirnice ne bom segel in bom celo življenje preživel v upanju, da bom vsako leto lahko na Mercator pike dopustoval v hrvaškem kampu, kamor se bom pripeljal s korejskim vozilom srebrne barve. Nismo vsi Muski, Akrapoviči, Gatesi, Rimci,.. jebi ga, eni smo pač tudi samo prenašalci genov, ki ne bomo pustili zgodovinskega pečata. In zato se potem večina raje dobi za šankom in vsaj tam dviguje svoj status. Pa četudi samo istim šankistom in študentki, ki za streže pivo za isto ceno kot sama dobi na uro. In zato se tudi marsikdo odloči da konča življenje – ker enostavno ne vidi smisli, da ga preživi kot kanonfuter.
  Matej, super si povzel dejstva glede spjev in svoje primerjave z nemškim kolegom. Tudi sam pri sodelovanju s tujimi partnerji dobim cmok v grlu ko gledam koliko dobijo za “enako” delo. Ampak žal pri nas prihajamo iz starega sistema, kjer so še naši starši živeli v prepričanju enakosti in enakopravnosti. “Samo naredi šolo in boš imel službo do penzije” je bila mantra vseh. Saj ni važno kaj boš delal. Saj ni važno koliko dodane vrednosti boš ustvaril. Samo delaj, piši ure, pa pride plača. Za vse. Do penzije. S spremembo sistema smo dobili kapitalizem. Ni bilo dovolj samo delati. Šteti ure. Bilo je pomembno kaj delaš, ne koliko. Kaj ustvarjaš. Koliko zaslužiš. Ne rabimo več vsi hoditi s srebrnim korejcem v hrvaški kamp. Zdaj se lahko kot Nemci tja pripeljemo z avtom vrednosti enosobnega stanovanja. Imamo možnost, da s svojimi idejami naredimo nekaj več – najdemo in osvojimo nove trge, ustvarimo nove produkte, ponudimo nove rešitve. Ampak žal ne vsi. Nismo vsi enaki. Mi smo verjetno še generacija, ki smo vsaj preko staršev poslušali zgodbice o socialistični blaginji in enakopravnosti. Živimo in delamo pa v kapitalistični realnosti. Ampak verjamem, da bodo mlajše generacije in generacije, ki še prihajajo, drugače gledale na svojo priložnost. Oni nimajo možnosti nekje delati, samo da delajo. Takih šihtov ni (razen redkih izjem). Oni so oz. bodo morali že v štartu pokazati svoje ideje, kreativnost, pridnost. Če ne pri nas pa v tujini. Glede na globalizacijo to ni več bav bav. Kdo pa pravi, da je potrebno celo življenje delati v lokalni fabriki? Tej časi so mimo.
  Zato je lepo videti kako mladi iščejo nove priložnosti, odkrivajo nove smeri. Se poskušajo najti v novih razmerah. A vseeno ne bo uspelo vsem. Še vedno bodo poleg njih tudi drugi, nesposobni, nevidni. nepomembni. Prenašalci genov pač. Tak je lajf. Samo sprejeti ga je potrebno 😉

 • Odgovori Cita 23. 9. 2017 at 15:40

  @ Jani – sprejeti je treba?? NEEE!

  Dobr si opran. Kako te ni sram? Kar gledaš kako se uničuje, prodaja……?!?
  Kako lahko en muzlar na Športni loteriji vleče plačo 17 000 €? Odpravnina 200 000 €!
  Pa ona baraba na banki – 1 000 000 odpravnine??

  Pa kot je napisal Matej – zdravstvo plačaš 3 x. !!!!

  Na oblasti so barabe – težke barabe! Ves čas, vsi isti! Nihče od nas ne ve, kam je poniknilo premoženje iz Yuge. Kar ni ga. In denarja tudi ne.
  Mislim, če se vam zdi to normalno, da ste zadovoljni – potem me je res sram, da živim tukaj!

  JAZ res ne razumem Vas, ki ste tako vdani v usodo. Išči, pojdi…. Pa ta golezen 25-letna slovenska nas je uničila!! Ti starci……, ki bi morali bit vsi na Golem otoku!
  Kaj vi res nič ne vidite, se vam jebe?

  Se spomnite uporov par let nazaj, ki jih je v kali zatrla (NAŠA) ‘ policija?? Ti plavčki, ki moledujejo za svoj kos kruha.
  Danes je narod že apatičen. Danes so usidrani ti sluzavci. In ne moreš se jih znebit! In NE MOREMO NIČ SPREMENIT!! Je tako???

 • Odgovori Cita 23. 9. 2017 at 16:09

  In pri nas je sistem popolnoma faljen! Da ima en lolek 17000 €/m plače + odpranino 200 000?!! Na športni loteriji? Kaj je hodil eno uro prej na šiht in delal 25 ur? S čim si je zaslužil to? Kdo je podpisal tako pogodbo?
  Pa tile kravatarji – enormna plača, sl. avtoček, mobi, kosila na sl.naročilnico…. dosegljivost, pripravljenos.

  PA EN BOLJ BUTAST KOT DRUGI!! Jaz se gibljem med ljudmi, samo takih debilov, ki sedijo na položajih – resnično ni v realnem lajfu.
  V resnici se delajo debile … pokradli in pokasirali so….. pa še naprej goljufajo. Ker ko si v tem kolesju, ne smeš nehat. Vedno je še nekdo, ki nastavi svoj prisker! Slabo mi je od teh ala posrednikov… Dimnik…… ma to so tok prepleteni, da ne moreš nič.

  Narod pa dela, gara…… nikoli siguren, da ima plačane dajatve. Sodišča rušijo siromakom…. NEEEEEE, tok krivic, ki jih je zdaj, TU – pa to lahko požre samo popolnoma apatičen narod.
  Pa še si nas upajo molzt. Še! Še nategujejo elastiko.
  Ker drugega niso sposobni. Niso tok, da bi sebi znižali plače za jurja! Ki si jo nihče ne zasluži!!
  Niso tok, da bi razumeli zdajšnjo situacijo. PISSDA, MI JIH PLAČUJEMO!! Da nam serjejo po glavi!

  Ne razumem, kako ste lahko sprijaznjeni s to bando na oblasti!!

 • Odgovori Jani 23. 9. 2017 at 19:37

  Cita, nikjer nisem rekel, da so tej na oblasti sposobni ali jih kakorkoli hvalil zato mi prosim ne pripisuj nečesa, kar ni res. Kje najdeš da zagovarjam korupcijo in molzenje podjetij ali delavcev? Sem le povedal, da nismo vsi isti. Pa pusti zdaj zgodbe tranzicije, političnega nastavljanja, korupcije … dejstvo je, da nis(m)o vsi enako sposobni. Kaj je tu spornega ne vem. Če misliš, da lahko kar vsak opravlja vsako funkcijo potem si žal ti oprana. Pa ne imej za primer raznih polpismenih imbecilov, ki zasedajo svoj položaj le zato, ker ima “pravo” člansko izkaznico ali pa je poročen v “pravo” družino. Od kdaj so oni gonilo napredka? Ta imbecil je ravno idealen prikaz, da vsak ni primeren za tako funkcijo. In ravno zato mora žal (pre)miniti še kakšna generacija, da se iz glav posameznikov očisti misel, da smo vsi enako sposobni in da nam vsem pripada enako.

 • Komentiraj