Vol z Wall Streeta

Redko komentiram filme, ker za recenzije enostavno nisem usposobljen, ampak od časa do časa me kakšen novodobni umotvor spravi dobesedno v bes in ga do konca gledam samo zato, ker stvari večinoma rad dokončam. Že dolgo pa ob filmu nisem trpel tako hudo kot včeraj, ko sem si vendarle ogledal  Volka z Wall Streeta. Da so vlogo Katarine Čas mediji napihnili, mi je bilo seveda jasno že ob intervjuju pri Marcela Stefančiču Jr., vseeno pa sem pričakoval, da se v filmu pojavi v več kot treh ali morda štirih kadrih po nekaj sekund in da izdavi več kot nekaj polomljenih angleških besed in poredni hi-hi-hi.

Začetek v slogu prenapihnjene zgodbice o prenapihnjenih borznih mešetarjih je še kar simpatičen, vendar za ultimativno zabavo ob vicih o incestu, pritlikavcih in cenenih kurbah priporočam nekaj dimov hašiša in požirkov žganjice, ki bodo poskrbeli za premagovanje zavor, da bo na plan udarila vaša primitivna stran. V nadaljevanju pa se zgodba zaplete v razvlečene bizarnosti, ob katerih se človek vpraša, ali se Scorsese dela norca iz borznikov, gledalcev ali kar iz samega sebe. Triurna komedijantska grozljivka se morda približa svetovnemu rekordu v številu izgovorjenih besed fuck in njenih izpeljank, kar je morda pripomoglo k občutku, da Scorsese tekmuje z Brianom de Palmo. The Wolf of Wall Street versus Scarface. Točno trideset let kasneje glavne barabe pač niso preprodajalci droge, ampak enako smrkavi, prepotentni – in škodljivi – finančni povzpetniki z belimi nosovi. Če je igra Leonarda di Capria kakovostno vsaj primerljiva Pacinovi v Brazgotincu, pa Margot Robbie, ki bi si jo, namesto v vlogi nadstandardno plehke žene glavnega lika, zlahka predstavljal v filmu z naslovom Flashing Pussies Invade College, ne seže do kolen Michelle Pfeiffer. Je pa res, da žena glavne barabe v filmu izpade skorajda resnično, kot plehka kešpička, in ne kot na primer bivša žena Jankovićevega sina, ki ob pomoči medijev igra žrtev, dokler je kapljalo na račun, je bila pa srečna mati in žena.

Film je iz minute v minuto slabša parodija samega sebe. Če bi bil tudi v resnici smešen, bi si mislil, da ob Brazgotincu parodira še nekaj kultnih filmov, a v resnici jih zgolj oponaša, pri čemer volk izpade kot čivava. Ampak kako naj režiser že v osnovi plehko zgodbo razvleče na skoraj tri ure? Seveda z neverjetno dolgimi bizarnimi scenami, kot je na primer oceanska nevihta sredi Sredozemlja ali dolge minute plazenja po štengah pod vplivom droge: Ob teh scenah sem imel občutek, da sedim v tretjerazrednem improteatru. Film bi morda izpadel simpatično, če bi bil dolg točno 90 minut. Pogledal bi ga in nanj pozabil. Je pa res, da ga po treh urah trpljenja ne bom pozabil nikoli.

Ni  mi sicer jasno, ali se Katarina Čas dela norca iz cele Slovenije ali pa resno misli, da je bil njen nastop dobra reklama za Slovenijo. Gledalec je v posiljenem in za vsebino popolnoma nepotrebnem kadru sicer izvedel, da Slovaška ni enako kot Slovenija, ampak ali si res želimo oglaševanja s puncami, ki igrajo neumne cipe? Katarini Čas sicer privoščim hollywoodski uspeh v obrobni vlogi, toda njena pojava v filmu je služila izključno za omenjeno natezanje minut.

Edina dobra stran filma je tako tistih nekaj sekund, ko sem Katarino Čas, tako rekoč punco iz sosednje hiše, vdel nago.

Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori Seamus 24. 4. 2014 at 20:13

  Odlično! Sedaj sem rešil dilemo, a naj si tole ogledam ali ne. Nekako semi je zdelo kaj bo.
  Sedaj samo še poiščem sceno kjer Katarina Čas igra naga, da ne bom česa zamudil 😀

 • Odgovori Matej Zalar 25. 4. 2014 at 6:42

  Da se ne boš zajebaval je tukaj link.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 4. 2014 at 6:51

  In (ker se splača pogledat v HD), imaš ta prizor v filmu med 2:31:10 in 2:31:25.

 • Odgovori Tana 25. 4. 2014 at 20:23

  VOL :)))))
  Vsebinsko film ni neki presežek. Katarina ima v filmu res miniaturno vlogo, ampak jo je odlično odigrala. Meni ni delovalo, kot da bi se delala norca. Pač moje mnenje.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 4. 2014 at 23:09

  Odlično odigrala? A se ti delaš norca?

 • Odgovori iztok 26. 4. 2014 at 10:26

  Aha, spet neumnosti in nabijanja o filmih? Spet dvigamo obiskanost z Gartnerizmi?

 • Odgovori Tana 26. 4. 2014 at 12:30

  @Matej: Sem podala svoje mnenje, kar sem posebej poudarila. 🙂
  Saj poznaš tisti pregovor: “Vsake oči imajo svojega malarja”.:)

  p.s.
  Norca pa se nikoli ne delam, sploh pa ne, če pridem v goste.:)

 • Odgovori Matej Zalar 26. 4. 2014 at 19:50

  @Tana: Dejstvo je, da je igrala vsega skupaj morda eno minuto, za tako vlogo se pa tudi jaz počutim skoraj enako usposobljenega. V intervjujih je pa izpadlo kot da so pol filma posneli skupaj. Je pa res, da ni naredila nobenega felerja in je izpadla čisto korektno. Česar pa ne morem trdit za film, ki je tudi sicer dobil zgolj povprečne ocene.

 • Odgovori povleci drsnik 26. 4. 2014 at 23:31

  okej, torej hočeš/hočete reči, da vse kar katarina čas odigra v tem filmu je tale goli prizor in tisti del (ki je itak v napovedniku), kjer je ovita v denar?? TO je vse? Jaz sem mislila, da ima vsaj deset konkretnih minut. Eh

  Zanimivo pa, da dokler nisem tukaj prebrala, sploh nisem vedela, da ima tale goli prizor v filmu. So očitno ''pozabili'' povedati v vsej evforiji, ki so jo zganjali

 • Odgovori Matej Zalar 26. 4. 2014 at 23:36

  Mislim da so trije ali morda štirje prizori, a vsi prav sumljivo kratki, nekje do 20 sekund. Vse skupaj bolj izpade kot “edina, ki se je bila pripravljena skoraj zastonj sleči”, ne pa kot “z Leom in Scorsesejem smo vsak večer hengali ob Hennessyju in skupaj pilili podrobnosti scenarija”, kot se je slišalo v raznih intervjujih.

 • Odgovori filmoljub 27. 4. 2014 at 9:07

  Redko komentiram filme, ker za recenzije enostavno nisem usposobljen,

  Meni pa se zdi, da ti gre kar dobro. 😎

 • Odgovori Matej Zalar 27. 4. 2014 at 10:06

  No, če em ti pohvališ, bo že držalo, da je pot prava! Hvala.

  Sicer pa sem si po @iztokovem izpadu ogledal še recenzijo istega filma pri Fartnerju. Neverjetno, ta tip me vsakič znova preseneti.

 • Odgovori filmoljub 27. 4. 2014 at 14:55

  Moja pohvala sicer ne šteje kaj več kot pohvala vsakogar, ki prepozna zanimivo, sočno, informativno in duhovito pisanje — ne glede na to, ali se s samo končno oceno filma (ali česarkoli drugega) strinjaš ali ne. In tukaj je vsa poanta pisanja bloga — pomembno je samo to, KAKO pišeš. Fartner, ki tega preprostega koncepta absolutno ne razume, je pa resnično fenomen, ampak po svoje tudi (skoraj) dosleden: če na vse pretege hvali film, potem vem, da se gre dotičnemu izogibati. Če pa po filmu pljuva, kako je dolgočasen in nezanimiv, potem takoj vem, da gre za ogleda vreden in po vsej verjetnosti nadpovprečen izdelek.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 4. 2014 at 19:38

  @filmoljub: No ja, ti res znaš pisat recenzije. Predvsem mislim, da mora človek o filmu nekaj vedeti oziroma poznati veliko filmografije, jaz sem pa na tem področju bolj bos. Je pa res, da je najbolj pomembno RAZUMETI, kar pa seveda dotičnega Celjana odnese, hehe.

 • Odgovori 1000/83 29. 4. 2014 at 2:16

  Meni nikoli ni blo jasno kako je lahko Katarina Čas nekomu “huda ženska” res ne. Vse kar vidim je mojo (in tvojo generacijo), s temu da je posnifala verjetno 20x več koke in požrla več iksov kot midva skupaj. Ženska mi deluje skurjena. Hvala ti za to opozorilo, vem česa ne bom gledal.

 • Odgovori darja 29. 4. 2014 at 3:45

  @ 1000/83 – A si tudi nekje sl. dežuren? 🙂
  Oči, glas – takoj spoznam. Vse drugo je samo sprenavedanje ….

 • Odgovori Tana 29. 4. 2014 at 11:07

  @Matej: Saj midva se “skoraj” čisto strinjava, razen glede Katarine in tebe. 😉

  Jaz pravim, da je K. odlično odigrala svojo vlogo, ti pa, da se počutiš enako usposobljenega. Zdaj K. sem videla, tebe pa ne, tako da ne morem ocenit … razen, da ti verjamem na besedo. 🙂

 • Odgovori 1000/83 29. 4. 2014 at 13:01

  Darja: Me veseli, da sem prepoznaven.
  Veliko ljubše bi mi sicer bilo, da bi komentirala moje mnenje/temo

 • Odgovori 1000/83 29. 4. 2014 at 13:24

  “A si tudi nekje sl. dežuren? 🙂 ” ne vem, kaj si želela povedati s tem stavkom.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 4. 2014 at 13:30

  @1000/83: Nakokirana ali ne, dobra baba je, tudi v živo. Poročil se pa z njo verjetno ne bom, tako da lahko zaradi mene papa kar hoče.

 • Komentiraj