Zabavnik

Ne vem točno kaj je narobe, ampak že vso zimo skoraj vse večere pričakam s sprano glavo. Ne samo, da se počutim rahlo debilno, energije nimam niti toliko, da bi si umil zobe. Tako ne bo šlo več, nekaj bo treba spremeniti – in ne, ne gre za to, da bi si moral omisliti projekt v obliki pamža. Popuščam. Ni več tiste iskre, kaj šele borbenosti. Mislim, na vseh področjih. Še obrtnika se mi ne ljubi nadreti, kaj šele, da bi jih napel tistim, ki si to res zaslužijo.

Z domačo doktorico sva razglabljala že o vseh mogočih diagnozah, od depresije do raznih oblik raka, danes pa je izpostavila celo možnost uroinfekta. Vsa ta stanja bi še nekako preživel, ne pa tudi možnosti, da sem – prosto po Lisici – eden tistih, ki po mladostniški testosteronski prenapetosti v srednjih letih menda postanejo nekakšni jokavi medvedki in jih je bojda vse polno.

Kakorkoli, ob večerih sem sposoben samo še kvariti vzdušje v pivski družbi ali gledati skrajno butaste filme. No, zdaj imam še eno možnost za zabijanje večerov: po dolgih letih je z nami znova Politikin Zabavnik.

Politikin Zabavnik

Ne vem kako je mogoče, da nikoli nisem bral Alana Forda, vem pa, da sem bil še premlad, da bi v osemdesetih resno bral Politikin Zabavnik. Me je pa ded zato redno zalagal z Mikijevim Zabavnikom, ki sem ga bržkone bral vse do propada.

Za zdaj sem ga samo prelistal. Vsebina je primerno lahkotna, čeprav nisem prepričan, da dovolj – ne zame, ampak za splošno populacijo, ki danes verjame vsemu, kar vidi na Facebooku. Morda ni ravno za na nočno omarico, gotovo pa za na sekret. Vsekakor je boljši od večine periodike in še posebej od večine spletnih portalov.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Dejan N. 1. 2. 2019 at 20:58

  Ko se boš odločil, da prebereš Alana Forda, ti priporočam tisto, ki je bila tiskana v Gornjem Milanovcu.

 • Odgovori filmoljub 2. 2. 2019 at 12:24

  Politikin ZABAVNIK je bil čtivo moje mladosti. Za razliko od te nove inačice (ki sem jo seveda prelistal) je bila vsebina tedaj bistveno bolj tehtna, zanimiva, pestra in aktualna. Da ne govorim o stripu, ki je bil vselej vstavljen v sredinsko polo, sicer črno-bel, vendar v precej večjem obsegu (in nanizan tako, da si lahko zbiral posamična poglavja). V Zabavniku sem prvič spoznal avtorje kot belgijski Hermann (Jeremiah, bratje Dalton) ali francoska mojstra Moebius in Bilal. Res vrhunsko in v nekem času pravzaprav tudi edino dostopno.

 • Odgovori kren 2. 2. 2019 at 13:35

  Ajde, če si že pri stripih, nekaj spodnjih imam tudi sam – zanimiv gospod jih izdaja, ki živi (vsaj delno) v Celju. Kar nekaj tematike balkanske vojne in ameriških redneckov. Mal drugačen strip, da imaš izgovor, da ne bvereš Mikijevega zabavnika 🙂
  https://openlibrary.org/publishers/SAF_Comics

  Drugače pa pri mojih 40-ih še vedno, kadar sem na Hrvaške, v kiosku poiščem Alan Ford-a. Ne vem zakaj, ampak za na plažo je zakon. Folk me seveda čudno gleda, ko to berem.

 • Odgovori Đani 2. 2. 2019 at 15:52

  Nekoč je bil Zvitorepec.
  In je je bil Kostja Gatnik, in Magna Purga.Umetnost.
  Ajde, pa naj bi bil še Alan Ford…
  In potem…Kakšen politikin zabavnik!?? ta je bila politična direktiva, ki sem ga ignoriral že ob prvi izdaji.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2019 at 10:48

  @Filmoljub: Ko sme zadnjič prebral komentar, sem si mislil, da stari prdec nekaj teži, ker ga daje nostalgija. No, včeraj sem zadevo prelistal in se celo trudil brati … no, to res ni na nivoju.

  @kren: Hvala za idejo!

 • Odgovori Stane Debevec 4. 2. 2019 at 7:39

  Dobro jutro,
  moj strip je bil Zvitorepec. Še najbolj sem si zapomnil Jeff Hawke. Alana Forda nisem razumel in ga verjetno še danes ne. Se pa z leti človek malo spremeni in stripov ne berem več. Tako to gre, tako to je, kot pravi kolesar Janez Suhadolc.
  Pozdrav Stane.

 • Odgovori Tana 4. 2. 2019 at 13:39

  Mesec januar je najbolj depresiven mesec v letu. Baje. 😉

 • Odgovori Matej Zalar 4. 2. 2019 at 20:15

  Da, januarja je bio najhuje, ampak tudi sicer ni ravno veselo. Ko sem bral Kobalove izgovore za krajo tujega besedila, je bilo kot bi bral moje simptome. Samo da jaz ne kradem 🙂

 • Odgovori Joker 6. 2. 2019 at 9:00

  Mogoče pa še nisi tako globoko zabredel kot Kobal 🙂

 • Odgovori Rozman 9. 2. 2019 at 15:42

  Kolo pogrešaš in učinke telesne vadbe 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2019 at 8:22

  To je ena od teorij, ki je pa po svoje strašljiva. Če imam odtegnitveni sindrom, sem pač odvisen.

 • Komentiraj