Zamenjal trgovino

Ne da bi v trgovinah užival ali da bi Interspar prav posebej hvalil, ampak v primerjavi z Mercatorjem je odštevanje denarja Nizozemcem pravi blagoslov za moje, še posebej v teh časih ne prav jeklene živce. Pravzaprav me v Intersparu moti čisto vse, začenši s premajhnimi parkirnimi prostori in vrtljivim vhodom, ki mi ob vsakem obisku v vsako smer vzame pet sekund življenja, ampak v Mercatorju me vse moti še malo bolj.

Interspar ni dosti dlje od najbližjega Mercatorja, a je za moj okus prevelik. Dezorganiziranost trgovine me skoraj sezula in resno imam občutek, da se tega kaosa ne bom nikoli privadil. K sreči kupujem malo, zato mi po denarnici ni treba iskati kovanca za kavcijo za nakupovalni voziček, kar je edina Mercatorjeva prednost – za vozičke ni treba polagati kavcije. Se pa še dobro spomnim obeska, ki je  za 50 centov rešil tudi to zagato. Pri kavcijah me moti, da me, še preden vstopim v trgovino, očitno smatrajo za enega tistih neotesancev, ki vozičkov za seboj ne pospravijo, ampak jih pustijo sredi parkirišča – in zaradi te bande naj se potem zajebavam z iskanjem kovancev?

Ampak nakupovalna veselica se šele začenja! V Intersparu se mora človek najprej prebiti mimo regalov s cenenimi spodnjimi hlačami, mimo učnih in pisarniških pripomočkov, kuhinjskih loncev, košev za smeti in druge navlake, da pride do sadja in zelenjave. To robo načeloma kupujem ali na tržnici ali pri Šiptarju. Vseeno ne morem mimo fascinacije nad Intersparovim semisamopostrežnim sistemom, ki predvideva, da bo kupec sadje in zelenjavo nabral sam, stehtali in zapakirali pa mu jih bodo nekakšni živi roboti. Mislim, da so vendarle ljudje, ampak popolnoma otopeli za dogajanje okoli sebe. Po svoje jih razumem, saj imajo opraviti z nezavidljivim številom upokojencev in če tem ljudem nakloniš samo nasmešek, pograbijo celo roko in lahko na delo kar lepo pozabiš, ker ti razložijo vse o snahi, vnučkih in Slavici, ki je dobila raka, pa še šestdeset let ni stara, uboga revica, ja, kaj hočemo, v takih časih živimo.

Za zelenjavnim se bohoti neobvladljivo ogromen oddelek z mlečnimi izdelki. Siri so na vsaj treh različnih lokacijah. Bohinjskega sem našel šele v tretjem poskusu – prej sem dvakrat kupil kr neki. Ta oddelek je sicer lep primer nezdravega potrošništva. Gospodinje pravijo, da jim je določena trgovina všeč, ker samo tam dobijo jogurt, ki je edini dovolj dober za njene otroke in za njeno linijo, saj ima ravno prav aminokislin, veliko probiotikov in negativno stopnjo maščobnih kislin. Bogata izbira jogurtov je danes odraz uspešne družbe in pri tem sploh ni pomembno, da so člani te družbe tako pritegnjeni, da verjamejo v, recimo, negativno stopnjo maščobnih kislin.

Zadnjič sem kupoval cedevito. Najprej sem jo iskal med pijačami, se kar naenkrat znašel med malimi gospodinjskimi aparati in zabavno elektroniko, malo naprej je že straniščni papir, med policami pa je kar v ogromne škatle zložena različna roba, na primer tunina v akciji, čistilo za stranišče, cenena pasja hrana in tako naprej po sistemu popolnega kaosa. Med temi policami je tudi ena s športno pijačo in tam sem že mislil, da bo v bližini cedevita, a drugega kot poceni Maestrovih začimb in kuskusa nisem našel. Obupano sem odtaval na oddelek za kavo na drugi strani trgovine, ker sem se spomnil, da jo mogoče prodajajo na oddelku s pijačo v prahu ali kaj podobnega. Ne. Zato sem na pomoč poklical uslužbenca-študenta, ki sicer ni imel pojma kje bi cedevita bila, je bil pa zelo vljuden, pripravljen na pomoč, predvsem pa hiter, tako da sem med policami, vozički in drugimi kupci komaj dohajal frfotajočo haljo. Po krogu ali dveh je končno srečal sodelavca, ki je vedel, kje je cedevita.

»Na dietetiki.« To se mu je zdelo popolnoma logično, ni pa razumel moje opazke, da  »žal nisem dietetik, sicer bi ziher našel«. Ampak najti oddelek dietetike tudi ni tako lahko, saj je skrit nekje med raguji, ajvarji in testeninami.

Hitrost na blagajnah je blagodejna, tudi, če ne izbereš avtomatske. Izdelke sicer iščeš celo večnost in pri tem nabereš nekaj kilometrov in hitrih startov, ustavljanj ter izogibanj, ampak punce na blagajni dejansko delajo s hitrostjo živega človeka, obenem pa očitno razumejo tudi moje šale za prebijanje ledu, zato imam dejansko občutek, da imam opravka z ljudmi in ne z marsovci s planeta Mercator. Ob tem ni nezanemarljivo, da so cene v Intersparu občutno nižje, ampak to je že druga zgodba.

Frustracije, ker trgovcem ne morem čisto nič, razen, če bi nezanemarljiv čas svojega življenja porabil za cenovno špekuliranje, pa ostajajo …

Prejšnja objava Naslednja objava

24 komentarjev

 • Odgovori seamus 11. 10. 2012 at 18:38

  Šparove samopostrežne blagajne so super. Ni potrebno čakati, da gospodična v računalniku izgovori ceno, amapk lahko skeniraš naprej in na koncu jo s pritiskom na zaključi (ali nekaj podobnega) nevljudno prekineš. Sem skoraj tako hiter kot v Hoferju (ideal hitre blagajne), kar je zame kot neprodajalca kr soliden dosežek 😀

  V trgovinah zadnje čase kopujem tako malo, da dobesdno letim skozi in postajam čisti antikupec – tudi če sem lačen sem se že toliko zverziral, da se jim ne dam!

 • Odgovori seamus 11. 10. 2012 at 18:42

  In en tak most hated list (lohk bi se naredil en tak seznam):
  Mercator
  Tuš
  Špar
  Hofer/Lidl
  Leclerc (tukaj imajo veliko prednost s tem, da imajo ful dobre paštete in ribe).

 • Odgovori Stric Marč 11. 10. 2012 at 18:44

  To je res en velik plus!
  Morda ti bodo kaj malega naložili na kartico Spar Plus. Si zaslužiš.

 • Odgovori Jean Tonic 11. 10. 2012 at 18:53

  Mah, s sistemom plasiranja robe je verjetno tako, da za vsem skupaj stoji ena zelo detajlna študija psihologije kupcev in cel team strokovnjakov. Ali pa tudi ne. Ali pa pač v neko štacuno in se je navadiš, potem ti nič drugega ni logično. Jaz kupujem v istem Šparu, ko grem vsake kvarte v tistega v BTCju, se pa popolnoma zgubin in kljub istemu trgovcu ne vidim paralel v sistemu.
  Vrtljiva vrata so pa zgodba zase. Sploh je fajn, če ga nekdo na izstopu spusti, potem pa ti vstopiš v ringelšpil / plinsko celico in nato celo večnost čakaš, da se odvrti 🙂

 • Odgovori t-inca 12. 10. 2012 at 7:45

  No jaz mislim, da tu zadaj čisto zagotovo je ena cela veda plasiranja produktov. Ker še vedno zelo malo (čeprav to število s krizo počasi narašča) ljudi hodi v štacuno z listkom potrebnih zadev in se ga tudi drži. Večina (nas) gre v tedenski šoping s krajšim seznamom v glavi, ki se potem, ker te dovolj dolgo šetajo po štacuni sprevrže v poln voziček. Ker bistvo je v tem, da vse police obhodiš vsaj dvakrat (iščoč tisto, po kar si prišel) in vmes v oči že pade kaj zanimivega, tudi če nočeš. Evo, greš mimo palete milk (ki jih ne maraš), pa še nekih drugih cukrov (ne tega ne bom, ne smem jest)… ups lej no lej… pašteta Argeta. Bom vzela ene dve, čeprav so še doma, ampak to je vedno fajn met na zalogi. Damn… oziroma po policajsko “spet bom padu”.
  Tovrstni marketi zahtevajo ogromno samodiscipline, premalo časa in prazno denarnico.
  Brezglutensko hrano (kljub oddelku dietetike) vedno razstavijo vsaj še na dve ali tri police nekje drugje, da potem ponovno šetam nazaj in vračam, ker je kak drug izdelek pač cenejši oz. se mi zdi da bo boljši (itak je vsa brezglutenska hrana za en k…., da o cenah ne govorimo).

 • Odgovori miran 12. 10. 2012 at 8:22

  Spara absolutno ne maram. Vse meso, ribe, sadje, zelenjava in kar je še takih stvari, je iz Spara neprebavljivih. Še Lidl in Hofer sta boljša. So pa super tisti že pečeni piščanci in rebrca in ne vem kaj še vse. Kako jim to rata, mi ne bo nikoli jasno.

  Mimogrede, zadnjič sem videl, da imajo Cedevito tudi v Lidlu. Na začetku ni bilo tam nič “našega”, zdaj je pa vedno več.

  Ampak najboljša trgovina, to sem mislim, da enkrat že komentiral, je Jager. Vem, da ne poznaš (mislim, da je Celje njihova zahodna meja), ampak tam dejansko dobiš skoraj vse, s tem da je naš lokalni velik nekako toliko kot sekcija z začimbami in vloženimi kumaricami v Sparu. Na tržnico, k mesarju, v železnino ali v kako drugo trgovino grem samo, če v Jagru slučajno nimajo. 😀

 • Odgovori mimmy 12. 10. 2012 at 8:23

  V vseh supermarketih postanem preveč živčna, zato najraje nakupujem pri manjšem slovenskem trgovcu v sosednji vasi. Skoraj ni stvari, da je nimajo, če ne, bodo pa naročili. Ni problema. Še ena prednost: določene zadeve pripeljejo direkt iz Italije, zato imajo tudi izdelke, ki jih sicer v SLo ne dobiš, pa še cenejše so 🙂

 • Odgovori tecnoba 12. 10. 2012 at 8:45

  tam, kjer jaz bivakiram, je stanje ravno obratno. merkator je slab ampak špar je še slabši. sortiman, vizički, prodajalke, skladovnice, mah ju nejm it, i hejtit. edina prednost je, da je cenejši, ampak zaenkrat to ne odtehta…

 • Odgovori Podplat 12. 10. 2012 at 9:51

  Heheh, delal sem kot varnostnik v Šparu, pa imam še vedno težavo najti določen izdelek, ker neprestano menjajo robo po trgovini. Vse v smislu medtem ko iščeš eno naletiš na nekaj drugega in seveda kupiš tudi to. Razpored je diktiran iz centrale, tako da v centrali vedno znova pripravljajo razpored nove robe in premeščajo staro.

 • Odgovori Anonimno 12. 10. 2012 at 10:57

  V Mercator hodim samo še zaradi ene simpatične prodajalke.

 • Odgovori Feri Naf 12. 10. 2012 at 11:15

  Samopostrežne blagajne v Šparu so pa res fajn narjene. Sploh če so ti Mercatorjeve za primerjavo…

 • Odgovori nadinka 12. 10. 2012 at 17:12

  Takih problemov pri nas ni – nobenega kaosa, nobenega stresa zaradi prevelike izbire,pa kake samopostrežne blagajne (laufa ena blagajna, trgovka poklepeta z vsakim kupcem – kako kaj Slavica) Mini Mercator je drag, prazen (pa vseeno čakaš 5 minut, da te postrežejo), v Mini Tušu trgovke pri vsakem nakupu težijo s Tuševo kartico(glede na majhen kraj nas že vse poznajo in bi si lahko zapomnile kdo ima in kdo nima kartice), v Lidlu in Hoferju (pravo čudo, da sta v naš kraj sploh prišla) pa, tako kot drugod, ne folgaš metat robe v voziček.

 • Odgovori Nergač » Preživetje v družbi potrošništva 12. 10. 2012 at 18:01

  […] imate z… « Zamenjal trgovino […]

 • Odgovori oranžna 12. 10. 2012 at 19:04

  Prešaltaj na Leclerc.

 • Odgovori lordwales 12. 10. 2012 at 20:41

  Očitno Chef nisi na šparoviti strani, nikoli slišal za Šparovo družbeno ddgovornost in sponzoriranje lokalnih društev.

  V inter in mega Šparih je vse tako, kot je treba, da najmanj časa porabiš za nakup, pa še plus kartica.

  Upam da tega ne boš brisal kot zadnjič

 • Odgovori Anthony 12. 10. 2012 at 21:47

  Interspar je res zakon za izbiro, probi najdit v Merkatoriju Guiness-temen, no-go, ja Laškega (ene sorte) pa imajo ene 65 m polic, nizkih seveda, ker če bi bile toliko visoke kot v Sparu, bi bil M. napol prazen – žal. No edino salame pa v M. sproti režejo, v Sparu ti jih če poznaš trgovko.

  lp Anthony

 • Odgovori Lisa 12. 10. 2012 at 23:34

  Jst se v sparu na viču sploh ne znajdem. Že res, da hodim bolj po redko, ampak hodim.

  Ampak interspar v cityparku je še enkrat večji. In jst še po treh letih delanja tam prek študenta ne vem kje je kej. Ne vem. Vem za par stvari, kje so. to je to. Moj večni izgovor za zadeve, ki jih ne vem je “Delam na blagajni”. Ne morem vsega vedet. Ampak sem pa vedno prijazna. In vedno pomagam. Tudi kretenom.

 • Odgovori Franci 13. 10. 2012 at 0:02

  Po moje si šel v Špar zaradi Bonda 007

 • Odgovori majcha 13. 10. 2012 at 16:17

  Hja, psihologija kupcev kot podlaga za sistem zlaganja na police… Kaj pa vem, nekako se mi zdi, da če je Hofer (Aldi) lahko za pol Evrope enako razporejen, pa mu težko očitamo status nekega minornega trgovca, res ne vidim razloga, da bi bila roba v Viškem Intersparu zaradi kakršnegakoli utemeljenega razloga zložena bistveno drugače kot v Cityparku ali kjerkoli drugje.

 • Odgovori Bob 13. 10. 2012 at 16:22

  Interspar v cityparku ima res kul samopostrežne blagajne. Pustijo, da z normalno hitrostjo skeniraš, jim paše pa tudi na hitro, grobo 🙂

  V mečkatorju teži una ančka že po petih sekundah neaktivnosti. Pa dobro, nimam robe spravljene v žepu, se moraš skloniti v voziček ali košaro po artikel….

  Stevardese pri samopostrežnih v mečkatorju pravijo, da se nič ne da narediti, veste, star program, smo imeli prvi takšne blagajne…. OK, medtem je bilo kakšnih 10-krat Novo leto, bi lahko Božiček prinesel nove programe, a ne?

  V Interšparu imajo res dobre pečene in kuhane pripravljene stvari, zapakirajo v posodico, obdrži toploto do doma. Sem bil pa parkrat razočaran nad pohanimi osliči. Bolj so bili pohani, kot pa osliči. Notri je bilo samo pol ribe, malo drago plačaš drobtine….

 • Odgovori lordwales 13. 10. 2012 at 20:50

  Cenim, ker nisi brisal mojega komentarja.
  Jaz jih že leta ne brišem več.
  ( tudi če se z njimi ne strinjam )

  Ko je največji kritik levičarskega gromovnika in dokumentarista Michaela Moora moral začasno opustiti vzdrževanje in obnavljanje naj hate anti Moore spletne strani, mu je Moore poslal anonimni ček.

  Misliš, da je naš Janša zmožen poslati anonimen ček Mladini?

 • Odgovori chef 13. 10. 2012 at 21:12

  Po mojem je stalno spreminjanje pozicij produktov eden od načinov, kako ljudem prodati več robe, ki je sploh ne potrebujejo. Tako potem po celi trgovini iščejo Cedevito, medtem pa najdejo še cel kup drugih artiklov, ki jih sicer sploh ne potrebujejo, ampak ker čez sedem let vse prav pride, jih vseeno vržejo v košaro.

  @oranžna: Leclerc … prvič: trapasto se mi zdi samo zaradi nakupovanja vozit čez pol Ljubljane zato, da me bodo tam prav tako spravili v slabo voljo … na primer že prvi varnostnik, ki mi bo težil, da v trgovino ne smem z nahrbtnikom ali torbo, kjer imam slučajno spravljen računalnik in fotoopremo v skupni vrednosti tri jurje. In ja, to se mi je že dogajalo in zato principielno tam đže vsaj štiri leta nisem zapravil niti enega centa.

  @lordwales: Zakaj misliš, da bi jaz iz kakršnega koli razloga brisal tvoje komentarje? In ja, to je retorično vprašanje.

 • Odgovori Bman 16. 10. 2012 at 11:40

  Interspara pac nisi navajen. Podobno se pocutim v Mercatorjevem hipermarketu. Ne vem kje kaj je, oddelek s pijacami in zacimbami je cisto tam zadaj blizu WC pribora in podobno. Gre samo za navajenost. Je pa res, da so samopostrežne blagajne v Intersparu veliko hitrejše in manj občutljive na majhne fluktuacije teže izdelkov. V IS si skozi res ekspresno hitro, v Mercatorju pa so lahko težave. Poleg tega je hitrost na blagajnah v IS večja, gneča pa manjša na isti dan ob istem času, v primerjavi z Mercatorjem. Skratka ene stvari so res zoprne ene pa te motijo samo zato ker si vedno v Mercatorju. In mene obratno ker sem navadno v Intersparu.

 • Odgovori chef 16. 10. 2012 at 13:56

  @Bman: Mogoče nr razumeš – jaz nisem navajen na nobeno od trgovin. Pri vseh trgovcih gre za žaljenje moje inteligence.

 • Komentiraj