Zbiralne akcije papirja

Ker sem živčko, se zvečer zelo težko umirim in zaspim. Zato sem izumil odličen način za zaspanost. Reševanje križank. Ker mi izziv predstavljajo samo še male Delove križanke, se mi je v nekaj dneh v sobi nabral zajeten kupček starih cajtengov, ki sem jih včeraj vzorno zabrisal v za papir namenjen zabojnik. To me je spomnilo na osnovnošolske akcije zbiranja starega papirja. Ni mi jasno, zakaj so pri nas petnajst let nazaj raje, kot da bi izumili za papir namenjene smetnjake, za zbiranje rekrutirali otroke, ki so se zjutraj krivili pod težo starih časopisov.

V normalnih okoliščinah seveda ne bi zbrali praktično nič, zato je bilo treba obvezno vnesti element tekmovanja. Tako smo med razredi tekmovali, kdo bo zbral več papirja, kar je pripeljalo do skoraj epskih razsežnosti razrednega boja. Merili so kubaturo in mulci smo zelo hitro ugotovili, da je skoraj bolj kot količina papirja, pomemben način zlaganja. Kup smo kar se da napihnili in naluknjali, da je komaj še stal pokonci. Tehniko zlaganja smo obvladali v nulo, a kaj, ko smo to znali vsi. Seveda smo vlagali proteste proti drugim razredom, čeprav smo bili vsi enaki lumpi.

S sošolcem sva glede na razpoložljivo infrastrukturo nabrala ogromno količino. Oprema je vključevala dva bicikla in en par kolesarskih torb za prtljažnik. Na dan zbiralne akcije sem se s kolesom zapeljal v šolo in domov najmanj petkrat, vsakokrat do vrha naložen, da sem komaj poganjal. Toda kaj, ko to ni bilo dovolj. Najbolj zagnanie starši so star papir kar kupili. Da, kupili so neuporaben star papir, ga naložili v prtljažnik karavana in s polnim avtom pridrsali na šolsko dvorišče. Tako je razvajenec izpadel car. Ne bo odveč, če v tej točki povem, da sem bil očitno že takrat dovolj pameten, da sem se od tedaj na zbiralne akcije požvižgal. Prevozil sem vsaj deset kilometrov po mrazu, vsakič s po dvajsetimi kilogrami papirja na prtljažniku, potem pa se pripelje razvajen paglavec in iz prtljažnika strese tristo kil papirja v enem šusu.

Obvezen del zbiralnih akcij so bile tudi kraje papirja. Kradli smo drug od drugega, vedno se je kdo resno stepel do krvi, podirali smo kupe papirja in podobne nešportne neumnosti. Na koncu smo se znotraj razreda še skregali, katera dva bosta ostala dežurna do uradnega merjenja količine papirja in zlaganja v kontejner.

Skoraj edina res dobra stvar zbiralnih akcij je bilo iskanje stripov ali, kasneje, porničev, praviloma nižjega ranga. Zbiralne akcije papirja so torej latentno vključevale tudi izobraževalni element. Potem smo z revijami skakali za sošolkami in jih strašili s fotografijami ogromnih penisov. Zabavno. Ne spomnim se več nagrad za najboljše razrede, ampak najbrž je bilo kaj v zvezi s šole prostim dnem. Morda pa smo bili takrat še tako nepokvarjeni, da smo garali le za čast?

Danes z grozo opažam, da osnovne šole še vedno organizirajo zbiralne akcije papirja! Danes menda denar, ki ga zberejo, namenjajo raznim dobrodelnim ustanovam. Še vedno pa gre očitno zares, kar sklepam po tem, da so na OŠ Prebold prvouvrščeni zbrali 241,8 kg papirja! Pa ne skupaj, kot bi utegnili misliti, ampak na učenca! No, vsaj tehtati so začeli, da ni več taktiziranja v zvezi z zlaganjem papirja.

Kot berem, danes ne gre samo za tekmovanje, oziroma socialistično kolektivno akcijo, ampak, če prav razumem, tudi za nekakšno obliko prikritega kurikuluma, ki otroke poduči o pomembnosti ekologije. Namesto, da bi papir enostavno zabrisali v za to namenjen zabojnik, se najbrž še naprej pretepajo, starši pa v šolo vozijo polne prtljažnike papirja.

Prejšnja objava Naslednja objava

54 komentarjev

 • Odgovori irena 6. 6. 2007 at 8:05

  Pri nas se pa ne spomnim, da bi kdaj kakšen ata pripeljal poln prtljažnik … Vedno smo lepo zbirali po koseških blokih z vozičkom iz najbližjega merkatorja. 🙂

 • Odgovori ninamalina 6. 6. 2007 at 8:17

  oh ja, zbiranje starega papirja.. enkrat sem prinesla kup starih telefonskih imenikov in zato bila junakinja dneva 😎

 • Odgovori kruhinmleko 6. 6. 2007 at 8:20

  men se je vedno jebal za to.. večino časa sm si mislu, kaki osli so, da se jim da ta papir vlačt v šolo ?!?

 • Odgovori vanja 6. 6. 2007 at 8:37

  zbiranje papirja je po tanovem reciklaža in je pohvalno, da smo že toliko let nazaj imeli ekološko osveščenost na takšnem nivoju. Škoda, ker je bilo samo glede papirja, ker smo vode po večini kar grdo onesnažili ampak pustimo zdaj to. Nergač a ne bi mogel najti kaj bolj pmembnega za nerganje ne pa apriori kritika?

 • Odgovori Maj 6. 6. 2007 at 8:42

  Pri nas papir še vedno zbirajo in sosedov mulc je skoraj užaljen, če mu ga ne damo cel kup in tako sedaj čez celo leto tudi sami zbiramo papir, da je prav navdušen ko pride ponj in celo popoldne vozi papir samo od nas,….

 • Odgovori Gapi 6. 6. 2007 at 8:48

  Jaz se spomnem, da sm v 5. razredu prinesel cca. pol tone starega časopisa in papirja. Sem imel srečo, ker so znanci zaprli turistično agencijo in jim je ostalo veliko dokumentacije in vsega. Papirja je bilo za cel kason v renaultu (ne vem kater model), pa še prikolico!!!

  Tisto leto je naš razred seveda zmagal, nagrada pa shity happy meal v mc’Donaldsu…

 • Odgovori spet jest 6. 6. 2007 at 8:59

  najboljša stran teh akcij je bila uporaba hišnikove štirikolesne cize za raztovarjanje papirja po šoli, tist občutek pomembnosti ob zaupanju tj. izposoji edinega prevoznega sredstva z dovoljenjem za “vožnjo” po šolskih hodnikih… Sevede smo med točko A (nahajališče papirja) in točko B (kontejner z vago na zadnjem igrišču), sprobali še okoliške klance, ponavadi v postavitvi “četverec z krmarjem”, torej vseh pet v kesonu (starost udeležencev od 8 do 10 let), štirje sedijo, eden stoji v vožičku in krmari z vlečno palico… To smo mel učas namest gokardov, kr nekej razbitih glav in popraskanih riti je izhajalo iz tega…

 • Odgovori kolinago 6. 6. 2007 at 9:02

  Mi smo komaj čakali da se je začelo zbiranje papirja. cel teden, vsako popoldne vsaj za en kimpež (un prekucni voziček na dveh kolesih z ograjco) papirja. pred šolo je blo vedno več papirja okrog kontejnerja kot v njem, ker je vsak mulc posebej moral narest inventuro če bi se našel kak vroči kaj, al pa vsaj antena, no tut v stopu ce se prav spomnim je bla vcasih kaksna nagica.

 • Odgovori Kašpar 6. 6. 2007 at 9:08

  Ja, tekma še vedno obstaja. Najboljši na naši bivši šoli so prinesli tudi tono papirja in več. Enkrat smo tehtali moker papir, da je bilo več. To so bili kar lepi časi, ko smo z vozičkom hodili po vasi in spraševali, če imajo kaj odpadnega papirja. Mislim pa, da je tekmovanje izgubilo pomen, saj se gre bolj zato, da nekaj prineseš

 • Odgovori mitja 6. 6. 2007 at 9:38

  meni se je zdelo pa to zelo fajn – zbiranje papirja, kostanja…
  pomoje je fajn, da se ze otroci malo naucijo o ekologiji, recikliranju, skupinskem delu – in tudi nagradi, ki jo dobijo za to. mi smo enkrat, k smo zbiral kostanj (mislim da za lek ali krko) potem dobili enodnevni izlet nekam zastonj. a ves kaj je bilo to takrat v 3 al 4 razredu???

  sicer so bili tudi ze takrat zabojniki za papir, vendar redki. to pa vem zato, ker smo mi celo iz tistih zabojnikov “kradli” papir, da smo ga potem vec prinesli v solo 🙂 (male otroske roke so se se lahko stegnile skozi tiste odprtine ob strani)

  in potem smo vsi smrdeli po starem papirju, bili zasvinjani in prasni… ampak bilo je fajn 🙂

  lp, M.

 • Odgovori chef 6. 6. 2007 at 9:42

  @vanja: ni mi sicer točno jasno, kaj si hotel povedat. Reciklažo seveda absolutno podpiram, a ne vem, zakaj je za to potrebno rekrutirat otroke.

  @maj: pravzaprav je to praktično, ker vam na ta način ni treba vsakič posebej nositi v smeti. Če imate seveda dovolj prostora 😀

  @gapi: kakšen dokaz bede slovenskega šolstva. Nagrada je bila McDonald’s!!! To je še huje kot starševsko nagrajevanje s fast foodom, ki sem ga opisoval včeraj

  @spet jest: ja, divjanje… organizatorji zbiralnih akcij so pa najbr penili, ko so se zavedali, da otroke zanima vse kaj drugega kot reciklaža, haha.

  @kolinago: Vroči kaj, ja! To je bila ta najboljša revija, hoho.

  @Kašpar: zanimivo, namočiti papir! In to pride na misel otrokom…

 • Odgovori tomo 6. 6. 2007 at 10:22

  Haha, ta scena s porniči je bila najboljša zabava.

 • Odgovori M@rko 6. 6. 2007 at 10:24

  Hm… Nekaj me zanima. Koliko vas dobiva na dom Dobro jutro / Žurnal / Novi medij / inpodobnosranje? Zadnjič sem pred blokom ugotovil, da ga marsikdo, že trenutek po tem, ko iz nabiralnika potegne to časopisje, enostavno vrže v najbližji koš. Ne v kontejner za reciklažo, ampak v navaden koš.

  A ni malo bedno, da matramo otroke s tem, da hodijo po ulicah in prosjačijo za star papir, nakar se ta papir sicer reciklira in se iz njega ponovno pridobi papir, kar je super, AMPAK KAJ, ko iz tega spet nastanejo prej omenjeni nekvalitetni, nepomembni časopisi, s katerimi nasmetimo okolico in je krog lepo sklenjen?!

  In potem koze ni več, volk je pa še vedno lačen…

 • Odgovori Mojcika 6. 6. 2007 at 10:42

  Ne tako negativno no. Poznam primer, ko šolar ne bi mogel na končni izlet. Žal ni blaginje v vsakem domu. Še za položnice je komaj.

  Starši smo se kar sami organizirali in na določen dan zapeljali kilograme in kilograme papirja v za to namenjen zabojnik. In fant je doživel svoj prvi dan na morju.

  Hmmmm, se mi pa zdi, da “duhec” ne trosi okrog papirjev in časopisov. Krivi smo mi, ker se komu ne ljubi vzdigniti pokrova na za papir namenjenem zabojniku.

  Le to bi predlagala, da bi, če že otroci organizirajo tako akcijo, te kilogramčke malo bolje nagradili, že zaradi truda. Će je denar za vsako zgrešeno traparijo, naj bi bil še za to. Saj bi verjetno stalo le za eno skupino, ki gre na poslovno kosilo, pa izbirajo …. uhhh. Ja no, basat se je treba, če je zastonj, a ne?

  Malo ironije, veliko resnice.

 • Odgovori aljo 6. 6. 2007 at 11:06

  zbiralne akcije… svoje čase smo jih v našem društvo organizirali…
  otroci so hodili po mestu in spraševali za star papir in meščani so ga rade volje dali…
  s tem mislim, da smo naredili veliko dobrega za ljudi, ker ni bilo njim treba nositi papirja v smeti :), otroke smo naučili nekaj novega in poleg tega še nekaj “fajnega” z ekološkega stališča…

  niso pa bile naše akcije nikoli tekmovalno obarvane, na koncu smo pa z zbranim denarjem peljali na kakšen izlet ali kaj podobnega (ne v mkdonalds 🙂 )

 • Odgovori šarmantnež 6. 6. 2007 at 11:12

  CHEF ti si en navaden softič!!!

 • Odgovori tomo 6. 6. 2007 at 11:16

  @šarmantnež: ti si pa ziher biciklist.

 • Odgovori chef 6. 6. 2007 at 11:17

  @M@rko: užitek ob metanju teh cajtengov v prvi koš je pač prevelik, haha. Se strinjam, vsi bi morali malo bolj pazit s sortiranjem papirja. Čakam mojega fotra, strokovnjaka, da na to temo napiše kakšen pameten komentar.
  Menda letno količino zbranega papirja pri nas v predelajo v nekaj dneh!!! Ostalo pa uvažajo.

  @Mojcika: zelo lepo. Mene je v bistvu presenetilo, da je mogoče star papir prodat! Koliko denarja gre v nič, ker ne zbiram papirja, hehe.

  @aljo: zaradi tekmovalnosti so se te akcije res izrodile in popolnoma zgrešile svoj namen. Upam, da je na šolah zdaj drugače. Takrat namreč jaz sploh nisem razmišljal o reciklaži.

 • Odgovori vanja 6. 6. 2007 at 12:32

  jah rekrutirati otroke je menda vzgojno chef. Jaz ob zbiranju papirja nisem čutila nobene tekmovalnosti, mi je bilo dovolj, da so mi povedali, da s tem rešuejmo dreves. Se pa strinjam, da je nagrada kosilo v mcdonaldsu čisto zgrešeno, še posebja, ker mcdonalds na veliko svinja okolje, od embalaže naprej pa do masovnih farm za krave etc etc

 • Odgovori M@rko 6. 6. 2007 at 12:47

  In potem pride smetarski tovornjak in strese vsebino različnih ločevalnih kontejnerjev v eno in isto stiskalno mašino in končni izdelek odloži na deponiji na ljubljanskem barju. In je pravljice konec.

  Oziroma: Iz otroka, ki se je nekoč gnal za tistih 50 kg starega papirja, da bi bil najbolši v razredu, zraste dec, ki vrže dotrajani pralni stroj v najbližji gozd. In TO je tisto, kar me razp****! Ko se z biciklom odpravim naokrog, po domačih dolenjskih hostah, me skorajda za vsakim ovinkom pozdravi kak razkosan pralni stroj. Grrr…

 • Odgovori Chiara 6. 6. 2007 at 12:59

  Uf, chef, si se pa razpisal! Pri nas so papir tehtali (sicer razmišljam, da ne izgledaš ravno veliko starejši od mene), denar je šel pa vsakemu razredu za končni izlet – to je bila osnovna motivacija. Najboljši so še nekaj zraven dobili, če se ne motim (je vseeno že več kot 10 let nazaj), ampak tekmovanje je bilo itak najbolj zabaven del vsega in še pouka si bil opravičen 🙂

 • Odgovori mijau 6. 6. 2007 at 14:04

  Takšne akcije zbiranja papirja po šolah so koristne. Prav bi bilo, da bi bile tudi stalne. Predlansko leto sem za neko šolo dal otrokom preko sto kil papirja. Od takrat se mi ga je nabralo zopet dosti, otrok pa ni po njega.

 • Odgovori chef 6. 6. 2007 at 14:33

  @chiara: mi smo pa nabirali papir popoldne, na kup smo ga pa morali nabrat še pred 8. zjutraj. Potem pa k pouku! Razen dežurnih dveh 🙂

  @mijau: se pravi, da so otroci neke vrste smetarji… Kul.

 • Odgovori marelca 6. 6. 2007 at 14:40

  Ja tudi mi smo zbirali star papir, tako na šoli kot na svojo roko. Večino pa smo ga vozili prodajat na odpad železa, sicer je bilo bolj slabo plačano, ampak vseeno. V šoli ni bilo nagrad in tekmovanja, organizirano zbiranje je bilo tako, da so na šolsko dvorišče postavili ogromen oranžen zabojnik in smo metali noter. Mi pa gorenjci, gremo raje služit. 😉

 • Odgovori aljo 6. 6. 2007 at 15:57

  M@arko, ni čist tako, da gre vse v en koš za smeti…
  no, vsaj pri nas ne…
  chef, sej zato pa mi nismo imeli tekmovanja…. pa so se “mulci” lih tako imeli fajn in se zabavali…

 • Odgovori Grampy 6. 6. 2007 at 16:04

  Spomnim se kako so potekale zbiralne akcije nekoč: z vozički smo šli, mulci, od hiše do hiše in nabirali časopis (takrat na srečo še ni bilo brezveznih reklamnih prospektov). Denar smo zbirali za končne izlete. O ekoloških višjih ciljih ni bilo govora.

  Zdaj naj bi se mularija z zbiralnimi akcijami ekološko osveščala, naučila naj bi se ločevanja odpadkov itd. Vse lepo in prav.

  Če…

  Se ne bi skozi vse leto doma kopičili papirji, takšni in drugačni, seveda vse zaradi teh “višjih ciljev”.

  Če…

  Se ne bi za akcijo izvedelo v ponedeljek, akcija pa je v četrtek. Ta četrtek.

  Če…

  Ne bi vloge vozičkov in mulcev iz prve vrstice mojega komentarja prevzeli avtomobili in starši, ki navažamo na kup papir iz služb, od babice, tete…

  Hja, tako pač je.

 • Odgovori Leon 6. 6. 2007 at 16:14

  hehe, kako vraga ste merili kubikažo papirja? dokaj neumna zamisel se mi zdi. pri nas so ga tehtali, ampak tudi tu se je goljufalo, saj so papir namakali z vodo, da je ja tehnica pokazala več.

 • Odgovori lenivec 6. 6. 2007 at 16:43

  Na naši OŠ so imeli zbiranje papirja pred kratkim. Ker je učencev veliko, je temu primerna tudi količina papirja. Da ne bi mučili otrok in učiteljic so dali oglas na študentski servis: dva dni po pet ur za pet evrov na uro za dva študenta. Javil se ni nihče. Jst ne vem, a je to premalo za tako delo (meni se ne zdi), a nam je to pod častjo, al mamo preveč denarja…

 • Odgovori Fotr 6. 6. 2007 at 17:49

  Podatek: V Sloveniji zberemo letno okoli 1000 ton papirnih odpadkov. Slovenske papirnice predelajo dnevno približno 500 ton starega papirja.
  Torej v dveh dneh papirnice porabijo našo celoletno bero. Preostalih 99,5% uvozijo.

 • Odgovori Leon 6. 6. 2007 at 18:41

  za 5 evrov na uro bi takoj šel

 • Odgovori Ana 6. 6. 2007 at 19:05

  Chef si me pa prov spomnu na tepeze nasga razreda oz. pogumnih sosolcev z vasim razredom:) in bil si tadivji 😉
  glede odkupovanja papirja na papirservisu je pa tko, da se to preprosto ne splaca, ker moras placat od tistih nekaj ficnikov, ki jih dobis se ddv in je s tem prenehal se moj, zelo gorenjski in zelo z “ekologijo” obsedeni stric 😀

 • Odgovori buba švabe 6. 6. 2007 at 19:20

  Naš razred je vedno bil zadnji. Nabrali smo po 17 kil in pol ali kaj takega, ostali pa po pol tone. O, sramota. 🙁 These wounds, they will not heal….

 • Odgovori aljo 6. 6. 2007 at 19:43

  @ana:glede odkupovanja papirja na papirservisu je pa tko, da se to preprosto ne splaca, ker moras placat od tistih nekaj ficnikov, ki jih dobis se ddv

  svoje cajte se je še splačalo… več kot si zbral, več so ti dali 😀

 • Odgovori chef 6. 6. 2007 at 20:01

  @Grampy: lepo si tole povedal. Mulc samo še nažica fotra, da si vzame dve uri frej v službi in vozi stare cajtenge.

  @lenivec: čas izpitov…

  @Fotr: zakaj se potem sploh matramo :/

  @Ana: jaz da sem bil tadivji?!? Po mojem sem samo z jezikom opletal, haha.

 • Odgovori Ana 6. 6. 2007 at 20:13

  Dragi Chef 😀 ni bil sam jezik tist kar je pri tebi opletalo 😛 lol

 • Odgovori chef 6. 6. 2007 at 20:51

  OK: enkrat boš povedala kdo si, pa mir. Ne se čudit, če ti pošljem kakšen email, haha, ker zdaj me pa res firbec matra.

 • Odgovori Ana 6. 6. 2007 at 21:18

  You don’t scare me 😀

 • Odgovori laufar 6. 6. 2007 at 21:27

  Jest vem! Tko je kokr ja Grampy napisal. Dobr, da mam kombi! Nš mulo je “nabral” čez 600 kil papirja………………

 • Odgovori verbatim 7. 6. 2007 at 0:00

  Meni pa so se te akcije zdele čudovite in nam so povedali, da s tem varujemo drevesa. Posebej fajn je bilo zvečer it s prijatelji brskat v poln kontejner papirja in ven poiskati zanimive stvari. Tako sem si domov vedno prinesel polno uporabnih knjig, starih učbenikov itd. Še zdaj jih imam 🙂

  Danes pa več nimajo nič akcij, nič ne rabijo delat in potem je naša mladina tako nerodna, hinavska in nedružbena kot pač je. Mi smo delali na šolskem vrtu, v vinogradih, sadovnjakih, pobirali kamenje na travniku itd. Zdaj pa so še tehniko praktično ukinili v OŠ, zdaj pa bo že kladivo za našo mladino nerešljiv problem.

  In zaradi tega, ker ni več nobenih akcij, ni nobenega ozaveščanja in je mladina že čisto out. Ker veliko kolesarim, pa če vidim večji kamen na cesti, vedno vstavim in ga vržem s ceste. Prej pa gre mimo celi kup ljudi, pa se nobenemu ni dalo, da bi ga pobral. Ko pa so ta isti vozniki, pa preklinjajo nad tem kamnom. Žalostno, da ni več te ozaveščenosti za lepšo podobo svojega kraja.

 • Odgovori chef 7. 6. 2007 at 7:17

  Le kam gre ta svet? Po tvojih besedah nam očitno ostane še dvajset let, pa bomo propadli.

 • Odgovori virenque 7. 6. 2007 at 10:45

  Pejt se rajš učit, jutrš maš izpit!:D

 • Odgovori Fotr 7. 6. 2007 at 11:00

  se strinajm z verbatimom. Danes samo zahtevamo da je okolje čisto, da so trgovine polno založene in poceni, da je energije vseh vrst vedno dovolj na razpolago. In če nič ne delamo zahtevamo poleg zdravstvenega varstva še socialno podporo.
  Če pa kaj delamo, zaslužimo več kot lahko požremo in nase nataknemo.

  Ni ga čez komot.

 • Odgovori Mate1 7. 6. 2007 at 22:17

  Zbiralne akcije so super za zaposlit mladino in jo navadit na delo in zaslužek. V mojih časih (nekaj let pred tabo) smo zbirali poleg starega papirja še steklenice ki so bile precej več vredne kot sedaj, divje kostanje, pa železo, karton.
  Najbolj mi je ostal v spominu dogodek, ko smo s klapo z dvorišča eno leto nabrali res ogromno kostanja, moglo ga je bit par 100k g in ga zložili v vreče. Potem smo ga peljali s kombijem v Lek in O GROZA, zaradi vlažne kleti in dolgega čakanja je večina kostanja zgnila in ga niso odkupili.

  Sicer pa bi dodal še komentar temu stavku:
  “kar sklepam po tem, da so na OŠ Prebold prvouvrščeni zbrali kar 241,8 kg papirja! ”
  No ja, ne bi rekel da gre za neko ogromno količino, v poleg šolskega zbiranja smo tudi 3 mulci z dvorišča zbirali star papir, redno smo vozili na dinos poln golf1+prikolica, ponavadi 300+ kg papirja.

 • Odgovori chef 8. 6. 2007 at 7:36

  A pri 14 letih ste vozili golfa s prikolico? I don’t think so.

 • Odgovori Leon 8. 6. 2007 at 15:24

  mi smo zbirali tudi tetrapake in odpadno kuhinjsko olje.

 • Odgovori Mate1 8. 6. 2007 at 18:30

  “A pri 14 letih ste vozili golfa s prikolico? I don’t think so”

  Očitno sploh nič ne misliš 🙂

 • Odgovori chef 8. 6. 2007 at 19:16

  Občasno mislim. Očitno premalo, da bi te razumel.

 • Odgovori Uroš 8. 6. 2007 at 23:05

  Evo, primer. Lani poleti sem na Papir Servis z avtom peljal za točno 2.200 SIT časopisnega papirja (zdajle ne vem, a ga je bilo 220 kg po 10 SIT ali 200 kg po 11 SIT). Takoj sm moral plačati 20% dohodnine, pa še zaradi dodatnega zaslužka se mi pri dohodnini vrne cca 300 SIT manj. Torej sem realno dobil cca 1.400 SIT, tu še ni vštetih stroškov za gorivo (cca. 18 km v eno stran), prostor za shrambo, itd.
  Žal tja papirja ne peljem več, k sreči imamo blizu ekološki otok, kamor sedaj nosimo odpadni papir.

  Tudi v našem razredu OŠ smo zbirali star papir. In za tisti denar smo imeli konec šolskega leta vedno en lep piknik.

 • Odgovori ET4 11. 6. 2007 at 22:40

  Ej, chef, men se zdi da si tle malo mimo ustrelu. Tvoj point je, da naj otroci ne pobirajo starega papirja okoli, ker je to kao “smetarski” posel oz. kakorkoli drugače negativno označen. Sploh ne vidim, kaj je v pobiranju starega papirja “smetarskega” oz. “negativnega”, zdi se mi, da ima, razen banalnih zapletov zaradi želje po zmagi (ki se itak pojavljajo povsod v življenju), samo pozitivne posledice.
  V bistvu sploh ne gre za to, da se otroke izkorišča za tisti fičnik papirja ki ga zberejo, ampak zato, da se otroke na nek način (ki očitno prime) pripravi do tega, da je papir za reciklažo. Otroka, ki je zares zbiral papir v eni taki dobro pripravljeni akciji, se je brez dvoma nalezla tista minimalna ekološka osveščenost, da potem kot star dec ne bo metal papirja v kanto.

  Ok, strinjam pa se, da samo zbiranje papirja ni zadost in je treba mladini povedat še kej o ravnanju z odpadki.

 • Odgovori chef 12. 6. 2007 at 7:40

  @ET4: Kaj je namen akcije, mi je seveda jasno. Osvestiti otroke. Ampak hecno je, da so ti isti mulci že isti dan odmetavali papirčke kamor je pač prišlo, danes pa tudi dvomim, da ločujejo odpadke samo zaradi tega, ker smo se pred desetimi leti pretepali za kakšen kubik papirja več.

  Ko smo mi nabirali ta papir, noben od nas ni razmišljal o ekologiji. Morda je pa zdaj kaj drugače. Upam.

 • Odgovori Kiki 23. 6. 2010 at 12:54

  alo kdo mogoče ve, če je zbiranje papirja kje plačano? Npr. snaga ali surovina… Ali ti, če tja prineseš papir kaj plačajo? Pozna kdo kakšen kraj kjer ti plačajo za zbiranje?

 • Odgovori Kiki 23. 6. 2010 at 13:41

  ali*

 • Odgovori nomercy 23. 6. 2010 at 13:46

  zbiranje papirja je plačano tako nikakor, da tudi osnovne šole tega ne počnejo več. Je dražja nafta za tovornjak kot pa je vrednost polnega kontejnerja papirja 🙂

  Za npr. 1.000 kg, če ga sam/a pripelješ pa dobiš za en KiH časopis 🙂

  v teh časih je odvoz, sortiranje, reciklaža odpadnih stvari posel ne pa odpadna snov.

 • Odgovori Bostjan 17. 6. 2015 at 21:37

  Še najboljši način da se znebiš tone reklam 😉 Pa lep pozdrav iz Prebolda 😉

 • Komentiraj